Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw kina domowego ARN100+SC10N oraz ARN100 +Mission

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[zestaw x.0] Zestaw kina domowego ARN100+SC10N oraz ARN100 +Mission

Witam was serdecznie.
    Na początek życzę wszystkim zdrowych, pogodnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia.

Dzisiaj mam do zaprezentowania zestaw głośników do kina domowego, jaki ostatnio zmontowałem. Budując go kierowałem się jednym podstawowym założeniem.
    Ma być tanio i dobrze. Kierując się tą myślą postanowiłem wykorzystać to co mam, posiadane satelity na ARN 100 z innego, wcześniejszego projektu oraz wysokotonówki SC10n, które mi zostały po wymianie w kolumnach DIY „Vispeer” na VIFE z Ebaya d25ag.
    Ponieważ posiadałem jedynie 2 głośniki ARN100-60/8 oraz jeden ARN100-60/4 dokupiłem okazjonalnie od pewnego forumowicza brakujące głośniki:
    -4x ARN100-10/4
    - 1x ARN100-60/4.
    Do zestawu brakowało jeszcze głośników wysokotonowych do satelit. Tu wykorzystałem Missiona z allegro z frontem od jakiegoś alpharda.

Projekt:
    Fronty oraz centralny zbudowałem tak samo. 2x arn100-10/4 + sc10n po środku. Czyli układ symetryczny zwany również D’Appolito. Jedyna różnica jest taka, że centralny leży, a fronty stoją oraz w centralnym są głośniki ekranowane magnetycznie. Obudowa 8 litrów BR (34mmśrednicy, 60mm długości). ARN’y połączone szeregowo –puszczone pełnym pasmem, sc10n odcięty wysoko, prostym filtrem I-rzędu, kondensator 2,2uF oraz tłumik około 6dB.
    Satelity składają się z jednego ARN’a 100-60/8 oraz Missiona z allegro przyklejonego do frontu od Alpharda chyba TW315. Polecam to rozwiązanie jest tanie i proste. Obudowa zamknięta 2 litry.
    Aby zachować spójność brzmienia zwrotnica zbudowana jest tak samo, z tą różnicą, że tłumik na Missiona ma większą wartość 7-8dB.

Budowa i wykończenie:
    Ponieważ głośniki miały być „zgrabne” zostały zbudowane z surowej płyty 12mm oraz front z MDFu 16mm. Wszystko sklejone na Wikol, front dodatkowo przykręcony na 4 wkręty.
    W celu zbliżenia centrów akustycznych maksymalnie do siebie fronty od SC10n zostały
    pod-frezowane.
    Oklejone fornirem Vange modyfikowany. Polecam ten fornir, nie pęka i bardzo miło się z nim pracuje. Przyklejony na Moment. Pomalowane zostały 1 x Caponem oraz 3 x lakierem Domalux Strong- mat.
    Wytłumienie: satelity mocne, 3 rodzaje gąbki o różnej gęstości, fronty i centralny słabe 2 rodzaje gąbki.

i odsłuch:
    Głośniki grają od paru dni. Grają bardzo czysto i przyjemnie. A co najważniejsze bardzo spójnie. Nie męczą, podczas słuchania muzyki. Wszystko gra bardzo miło i poprawnie. Co do basu to tu miłe zaskoczenie, bo o dziwo takie małe przetworniki produkują go stosunkowo dużo. Do tego stopnia, że podczas normalnego oglądania TV wyłączam suba, gdyż jest zbędny.
    Jestem bardzo zadowolony z tych głośników. Polecam je każdemu kto chce zrobić coś taniego i dobrze brzmiącego.

Cennik:
    Głośniki:
    - ARN- 130zł
    -SC10n – miałem(około 120zł)
    - Mission – 10zł
    -Obudowa(Fornir, lakier, klej płyty wałki itd.)~ 200zł
    Łącznie około 400zł
    Ponieważ wiele rzeczy miałem, koszt jaki poniosłem to około 200zł
    Więcej fotek z placu boju tutaj:
    http://s296.photobucket.com/albums/m...view=slideshow

Last edited by devolt; 24.12.2010, 14:17.

całkiem fajny zestaw ci wyszedł, jak za taką kasę nie ma się czego czepiać mi sie bardzo podoba. z jakim subbem używasz tego zestawu?

Skomentuj

Godna konstrukcja. Również mi się podoba. Ładnie się komponują.
      Napisz czym je napędzasz.
      Nie na temat...
      Wesołych :thumbup:
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jedynie do czego można się przyczepić, to efektowe mają trochę za nisko głośniki. Co tam za ampli stoi?

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m Zobacz posta
          Co tam za ampli stoi?
          z daleka widać że yamaha :P a co do kolumienek mi się bardo podobają bo kocham wenge...

Skomentuj

Subek jest mały, bo na :) ARN150+tda7294. Kiedyś zrobiłem go na szybko, na wyjazd sylwestrowy jako zestaw aktywny 2.1 Nie miałem co z nim zrobić i podłączyłem go do kina. Powiem szczerze, że nawet gra i to całkiem nieźle. Pokój ma taką akustykę, że na kanapie jest idealnie :) Na pewno kiedyś zrobię coś porządniejszego może jakiś STX 22, ale na razie wystarcza. Ampli to Yamaha RX-V440RDS

Skomentuj

Powiem szczerze, ze bardzo mi wpadły w oko. Przymierzam się do zmiany centralnego i efektowych na DIY centralny i DIY efektowe ale nie mogłem wymyśleć co za głośnik nisko-średniotonowy zastosować aby rozmiar był jak najmniejszy i już myślałem, że jestem skazany na 13cm przetwornik:P

Tylko jedna rzecz, ..właściwie pytanie: dla TV LCD nie ma chyba znaczenia by głośnik był ekranowany??

Jeszcze raz: Bardzo fajny zestaw!!

Skomentuj

Fajny zestawik.... jedyne co mi sie nie podoba to fronty do missionów w efektowych... takie jakieś niezgrabne...
                Zamieszczone przez zajaranyy Zobacz posta
                la TV LCD nie ma chyba znaczenia by głośnik był ekranowany??
                Dla LCD nie robi to różnicy...:)

Gratuluje zestawu i pozdrawiam :)

Skomentuj

Naprawdę nie źle wyglądają te fronty z tymi głośnikami nachodzącymi na siebie.
                  Maskownice niet?

co to za porcelana na kolumnach? profanacja :P

pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                  X