Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na Usher 8948A i T9930-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory na Usher 8948A i T9930-20

Witam,
    Od jakiegoś czasu obserwuje forum i postanowiłem w końcu zrobić dla siebie jakieś porządne kolumny. Wypadło na przetworniki Usher 8948A oraz T9930-20. Kolumny powstały przy współpracy z firmą Akkus.

Monitory o wymiarach 220x400x300 mm. Obudowy wykonane z MDF o grubości 25mm, fornir wiśnia. Bas-reflex z tyłu, wewnętrzne okablowanie drut Goertz, zwrotnice na kondensatorach SCR, rezystorach Mills oraz cewkach powietrznych.

Tymczasowo gra ze wzmacniaczem NAD 3020i oraz CD Block C-220. Kolumny powieszone na ścianie na uchwytach B-Tech BT-77.

Więcej szczegółów tutaj: http://audioarena.pl/viewtopic.php?f=27&t=6

Niestety marna jakość zdjęć, innym aparatem nie dysponuje :)

Martwi mnie fakt, że powiesiłeś na ścianie monitory a br masz z tyłu... Masz na froncie sporo miejsca, aby się tam znalazł. Druga sprawa, że wydają się być wysoko powieszone i wygląda na to, że nie masz ich na wysokości uszu przy odsłuchu.

Skomentuj

Niestety z braku miejsca oraz dlatego że mam małe ciekawskie dziecko, musiałem kolumny powiesić. Kolumny wiszą na wysokości uszu stojącego człowieka. Pomimo że kolumny wiszą blisko ściany a BR jest z tyłu nie słyszę żeby były jakieś problemy z niskimi tonami. Chciałem uniknąć BR z przodu ze względu na to że takie ustawienie podbija trochę bas.

Skomentuj

Bardzo fajne kolumienki, szkoda tylko że nie masz możliwości ich lepiej ustawić i delektować się nimi w 100%.
        Ja przymierzam się do konstrukcji na usher 8945a + t9950 .
        Napisz jeszcze coś o kosztach wykonania.
        Jeżeli to możliwe fajnie by było abyś zamieścił schemat zwrotki.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
          Jeżeli to możliwe fajnie by było abyś zamieścił schemat zwrotki
          Na to bym nie liczyl Czasy z umieszczaniem gotowych zwrotnic z firm juz minely ;p

Skomentuj

podobaja mi sie takie proste monitorki
            wybor firmy tez dobry

mam pytanie czemu wybor ekranowanej wersji wysikotonowki?
            I czy zwrotka jest 1 rzedu?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pharoh ma rację, niestety będąc uczciwym wobec P. Albeckiego, nie mogę udostępnić schematu zwrotnicy. Ale mogę zdradzić że Akkus szykuję kilka fajnych, nowych zestawów do samodzielnego montażu :)

Co do kosztów, hmmm... sprawa nie jest taka prosta

Niedługo wzmacniacz będzie zmieniony na Diora DA 4140, po lekkim tuningu. Zastanawiam się czy zmiana będzie na lepsze? Ponieważ ten NAD jest tylko tymczasowo u mnie.
              Ustawienie kolumn musi na razie mi wystarczyć, aż synek nie podrośnie i zrozumie że wpychanie membran głośników to wcale nie jest fajna zabawa Ale wtedy chyba szarpnę się na podłogowe 2,5 drożne.

lklukasz:
              Głośnik wysokotonowy nie jest ekranowany :)
              Last edited by Karol82; 09.01.2011, 20:30.

Skomentuj

Wlasnie brakuje mi czesto w "nowatorskich" projektach chociaz jednego wykresu pokazujacego koncowa charakterystyke przetwarzania calego zestawu. Akkus przeslal Ci takie cos ? Bo na stronie internetowej nic nie ma przy tym zestawie. Czy to jakas obawa, ze zaraz projekt zostanie zjechany ze wzgledu na charke czy co...

Skomentuj

Wykonanie bardzo fajne,głośniki pierwsza klasa,tylko dzięki temu ustawieniu głośniki zachowują się jak by grały w oz(całkowicie zasłonięty br),rozumie motywacje-pociecha.Gratuluje udanej konstrukcji,pozdrawiam.Też chętnie zobaczyłbym charke jeżeli taką posiadasz.

Skomentuj

Między ścianą a BR jest ok 7 cm przerwy, więc myślę że coś tam przez nią dmucha :). Dziękuje za wszystkie komentarze i uwagi, będą pomocne przy kolejnej konstrukcji. Co do charakterystyki, to uważam że nie ona gra i czasem można na jej podstawie odnieść mylne wrażenia. Dla mnie najważniejszy był efekt końcowy i wyszło lepiej niż myślałem.

Skomentuj

@Karol82 też tak myslalem swego czasu gdy do HDS164+dx25tg dorwałem "zwrotkę na zamowienie", po pokazaniu tego na forum zaczela sie afera.... twierdzilem jak ty ze charka nie gra, ze mi sie podoba...do czasu az znajomy robil to samo ale na zwrotkach z akustyka , gdy to uslyszalem odrazu sprzedalem "swoje" zwrotki i zrobilem na dostepnym schemacie...roznica okrutna^^

Skomentuj

Tylko że ja słyszałem kilka konstrukcji od Akustyka i za bardzo nie podoba mi się podział zwrotnicy w jego kolumnach, nie mówię że grają źle, tylko bardziej mi podchodzą do gustu projekty Akkusa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                          Co do charakterystyki, to uważam że nie ona gra i czasem można na jej podstawie odnieść mylne wrażenia
                          Ale to jest jedyna rzecz ktora pozostala nam ( forumowiczom ) dzieki ktorej mozemy poznac brzmienie i przy okazji zweryfikowac wiedze projektanta

Skomentuj

:) PHAROH: Musicie wierzyć mi na słowo, że gra naprawdę świetnie. Ewentualnie zapraszam do Gdyni na odsłuchy.

Skomentuj

Ewentualnie zapraszam do Gdyni na odsłuchy.
                              Bylem dzisiaj w Gdyni 4 godziny , czemu wczesniej nie napisales skad jestes :p Czuje sie zaproszony :flapper:

Zamieszczone przez HeatheN Zobacz posta
                              do czasu az znajomy robil to samo ale na zwrotkach z akustyka , gdy to uslyszalem odrazu sprzedalem "swoje" zwrotki i zrobilem na dostepnym schemacie...roznica okrutna^^
                              Z tego co pamietam, to miales zwrotnice z kalkulatora, a to nie mialo prawa poprawnie grac. Tylko przypadek moglby sprawic, ze by Ci brzmienie pasowalo.

Skomentuj

Nie wiem z czego, ja jej nie projektowałem/wyliczalem:) fakt jest taki że forumowicze mnie oświecili

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                  Bylem dzisiaj w Gdyni 4 godziny , czemu wczesniej nie napisales skad jestes Czuje sie zaproszony
                                  Też chętnie zajadę.

Skomentuj

Nie ma problemu, serdecznie zapraszam. Najlepiej w weekend.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      i znowu spot w Trojmiescie...:angry:
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tylko że ja słyszałem kilka konstrukcji od Akustyka i za bardzo nie podoba mi się podział zwrotnicy w jego kolumnach, nie mówię że grają źle, tylko bardziej mi podchodzą do gustu projekty Akkusa.
                                        A mógłbyś coś więcej napisać o różnicy w brzmieniu, może masz porównanie Ushera z Revelatorem ? Właśnie mam dylemat z wyborem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X