Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pestki komputerowe ver.2+0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[1-drożne] Pestki komputerowe ver.2+0

Witam, na początku chciałem zaznaczyć ze na forum jestem bardzo długo. Czytam i szukam informacji. Ale się nie udzielam :]. Nie daje tez konstrukcji z racji ich nie ukończenia. Ta która teraz zaprezentuje będzie chyba pierwsza konstrukcja od 2004 roku która w miarę moich chęci ukończyłem.
    A wiec po kolei.

Obudowa Zamknięta:
    Wykonana z PCV 10mm, mało pienionego. Materiał prosty w obrabianiu, dość sztywny.
    Obudowa ma wymiary (w150,sz95,gł110 mm). Co daje nam pojemność 0.9 L. Obklejona dodatkowo PCV 2 mm grubości z nadrukowana metoda UV faktura.

Głośnik:
    Miałem wa takie głośniczki. Szerokopasmowe No Name, ekranowane. Średnica - 80 mm. Średnica membrany - 70mm.

Teraz co najważniejsze. Wrażenia odsłuchu.

Zasilane Pionkiem A335 ( docelowo układ na TDA 1554q.)
    Szczerze powiedziawszy zaskoczyło mnie to coś. Stereofonia jest super, pod warunkiem ze głośniki są ustawione jak w przypadki ARZ, na wprost uszu słuchacza. Graja czysto i elegancko. Muzyka klasyczna, relaksacyjna czy słuchanie Jazzu, dla nich jest świetna rzeczą. Trąbki, fortepian, śpiew, szarpnięcia strun słychać idealnie. Graja czysto i mogę powiedzieć ze każdy gówniany Creativ, Logitech itp. może się schować pod ziemie. Były problemy z buczeniem w okolicach 200 Hz. Ale pozbyłem się tego mocno tłumiąc obudowę. Jedyne czego im brakuje to Jakiegoś małego subwooferka który by je wspomagał. Nad czym myślę.

Koszty:
    Głosniki – 0 zł
    Material na obudowe – 0 zł
    Kable – 0 zł
    Czas – 2h i satysfakcja bezcenna.

PS. W planie mam jeszcze dorobienie kolcy żeby przód podnieść około 2.5 cm w gore.

Zamieszczone przez hellrider Zobacz posta
    Wykonana z PCV 10mm, mało pienionego.
    A co to za cudo? Masz może jakieś zdjęcia surowych płyt? Skąd to można wziąć??

Jak za tą cene to bajka

Skomentuj

Gwoli ścisłości, nie
      Wykonana z PCV 10mm, mało pienionego.
      lecz spienionego.

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
      Skąd to można wziąć??
      Na alle tego mnóstwo
      http://allegro.pl/listing.php/search...pcv&category=0
      Można również namierzyć w firmach zajmujących się reklamą.

Skomentuj

Prawde mowiac po przyjzeniu sie blizej temu PCV stwierdzam ze ono nie jest spienione :) Odkrawajac nozem nie mamy zadnych dziurek z powietrzem. Skad mozna wziasc ? Nie mam pojecia. U mnie tego w pracy od groma.

Skomentuj

a to twarde jest?
          Czym to ciales?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na takiej malej powierzchni jest twarde. Wieksze powierzchnie nie nadaja sie do produkcji kolumn. Ja cialem CNC w pracy. W desperacji mozna i nozem pochlastac

Skomentuj

Słodziaki!! Fikuśnie wyglądają :P
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

a czym kleiles?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Specjalny klej to tego materialu. Cosmopen - czy Cosmofen. Jakos tak. Smierdzi 10x mocniej od butaprenu.

Spajanie polega na rozpuszczeniu 2 elementuow, zmieszaniu ze soba i zaschnieciu.

Skomentuj

To mój 2-gi post, więc jeszcze raz się przywitam :)

Bardzo fajny materiał, dla takich małych popierdułek (no offence ).
                    Bardzo dobrze tłumi wyższe częstotliwości, ze względu na swoją struktórę. Szczególnie ten rodziaj, jak to w pierwszym poście jest opisane "malo pienione".
                    Ale fatalnie sobie radzą z niskimi, w porównaniu do np. płyty wiórowej, warstwa tego tworzywa 2-krotnie grubsza od takiej płyty wytłumia o wiele gorzej niż sama płyta.
                    Za to polecam wykonywanie ścianek grodziowych (np. średnio-nisko od wysokotonowego) z tego materiału, dość odkształcalny, ma wysoki wsp. włumienia, więc nie będzie on rezonansował w obudowie pod warunkiem że jest zamocowany odpowiednio solidnie. Oczywiście położenie na niego warstwy waty do niskich częstotliwości jest obowiązkowe.
                    Jedyny problem to mocowanie tego "czegoś" wewnątrz obudowy.
                    Polecam to tego celu kleje dwu-składnikowe typu poxipol, ale nie gwarantuję dożywotniego trzymania się powierzchni klejonych.

Sorry za taki wielki OT.

A swoją drogą, bardzo fajny efekt otrzymałeś nie oklejając brzegów, a tylko same powierzchnie czołowe :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

5 lat na forum i zrobiłeś plastikowe pudełka do pokazania? WTF!?

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
                        Nie na temat...
                        Cały czas jestem ciekaw co po Twoim powrocie zaprezentujesz Budzik... :)

Skomentuj

DOkladnie tak, i sie tym jeszcze chwalę. Za to Ty przez te 5 lat nie pozbyles sie nawyku cwaniaczka FOrumowego. Poza tym nie bede z Toba konwersowal bo nie mam o czym.

PS> Zebys choc troche Budzik wiedzial co to jest za material ........

Skomentuj

pokazywal tez swojego malucha - ale nic specjalnego :P

Skomentuj

cwaniaczka FOrumowego
                              Pierwsze słyszę, nikt nie udaje cwaniaczka, po prostu zastanawiam się skąd pomysł na plastik, ( Spytać już nie można ?)a nie na materiał, który się do tego lepiej nadaje. Po drugie, podobają mi się z wyglądu te zabawki, najbardziej czarna ... no ten czarny bajer.

Skomentuj

Mam w domu pokrywę do akwarium 200l zrobioną ze spienionego PCV 10mm, i nie wyobrażam sobie robić obudowy z tego ustrojstwa.
                                Kolega pisał "gówniane" creativy/logitechy itd.
                                Na pewno chwali się robotę, zapał i projekt (purystyczny az do bólu) ale że to zagra lepiej od Z2300 (pomijam suba) w życiu nie uwierzę.
                                Nie potrzebnie się dowartościowujesz, bo uwierz mi są konstrukcje nie drogie gotowe które lepiej zagrają
                                W cenie do 200zł można z powodzeniem zakupić aktywne Microlaby lub Modecomy

Jedyne w czym deklasujesz konstrukcje Creaszuma i logishita to CENA, a raczej jej brak:)
                                Od taka sztuka dla sztuki.

Skomentuj

nie wytrzymałem, musiałem się zalogować i pochwalić.

Wizualnie wygląda to wręcz rewelacyjnie(choć nie lubię cegieł :P ). ciekaw jestem na tył wygląda.
                                  I zdjęcia pierwsza klasa.

Co do odsłuchu to się pewno nie dowiemy :) ale jest za czym oko zawiesić

pozdro

Skomentuj

obudowy bardzo ładne, estetycznie wykonane podoba mi się ten czarny kołnierz, ale tak jak HeatheN napisał, to sztuka dla sztuki i specjalnie nie ma co komentować ani czego chwalić. Wyjęcie noname z oryginalnej obudowy i wsadzenie go w samoróbkę niestety niewiele wnosi oprócz satysfakcji i zabicia czasu konstruktora. Jednak gratuluje ładnej konstrukcji i życzę ukończenia poprzednich (tych jeszcze nie pokazanych).
                                    Fakt Budzik może i nie udajesz cwaniaczka ale często prowokujesz innych a Twoje posty przeważnie są tak merytoryczne jak i Twoj nick :) pozdrawiam :)

Skomentuj

satelitki bardzo estetycznie wykonane, elegancja:cool:
                                      a te czarne kołnierze też z pcv?

Skomentuj

Mi też się podobają :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X