Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa XT18WO Seas 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Vifa XT18WO Seas 27TBFC/G

Przedstawiam moje stereo, jest to nowy projekt ale na znanych przetwornikach w obudowie TL.
    Głośniki
    Vifa XT18WO, mam je z poprzednich kolumn i nie chcę się z nimi rozstawać, grają ładną średnicą i niestety słabym basem (w obudowie BR) tzn basu jest dużo ale kiepskiej jakości bez wykopu, mułowaty.
    Seas 27TBFC/G popularny głośniczek który wiele osób tutaj zna, ja kupiłem je jakiś czas temu z ciekawości używane ale jakiegoś skoku jakościowego nad xt25 które miałem nie odczułem i leżały sobie w pudełku czekając na swoją szansę.
    Zwrotnica
    Autorem jest Yoshi_80, pomiary były wykonane w obudowie testowej z takim samym frontem, rozmieszczeniem głośników i zaokrągleniami jak w gotowych kolumnach, tylko krótsza pod głośnikami, monitor z br. Niestety nam zbyt małą wiedzę żeby wykonać ten bardzo ważny element kolumny na profesjonalnym poziomie.

Obudowa
    Postanowiłem nie wzorować się na żadnym projekcie, zapoznałem się tylko dość dobrze z zasadami działania obudowy tl (zwłaszcza z tematem tu na forum, za co ludziom udzielającym się w nim dziękuje) Wybrałem ten rodzaj obudowy z nadzieją uzyskania innego brzmienia niższego pasma z XT18 .
    Wymiary; szer19,5cm dł 38cm wys 101,5cm (z nogami 106cm). Tunel ok 180cm długości, wylot 1sd, za głośnikiem 1,3sd. Wewnętrzna część obudowy jest wykonana z płyty wiórowej 18mm i dodatkowo front,tył drewno dębowe barwione bejcą spirytusową kolor orzech grubości 4,5cm, góra 2cm. Na bokach przyklejone jest czarne szkło 4mm(ponoć czarny wyszczupla a to jest bardzo potrzebne tej niemałej obudowie) Najwięcej pracy było z dobraniem ilości i rodzaju wytłumienia, duża jego ilość powodowała nieodpowiadające mi subowe brzmienie, po jej zmniejszaniu zaczynało się coś jak podbicie wyższego basu,nie mogłem znaleźć jakiegoś dobrego rozwiązania i zacząłem próby z różnymi materiałami, kilka rodzajów gąbki, włókniny, filc (w desperackim poszukiwaniu odpowiedniego nawet ukradłem psu poduszkę z koszyka i ją wybebeszyłem) Później były próby z wytłumieniem układanym warstwowo i mała modyfikacja tunelu, udało się wtedy już uzyskać ciekawy efekt niedużą ilością materiałów ale przez dość duży prześwit słabo były tłumione wyższe częstotliwości. Ostatecznie ułożyłem włókninę punktowo w większej ilości za głośnikiem i na przeciwko terminala/zwrotnicy i ną na całej długości filc. Nie jest to prosta do opanowania obudowa i jedyną słuszną drogą wydaje się wypróbowanie wielu opcji, dla przykładu powiem że czasem próbowałem też w obudowie HDS,a180 i przy zapchanym włókniną tunelu potrafił zagrać nisko i z wykopem a vifce to zupełnie nie odpowiadało. Przy odsłuchach były spore problemy ponieważ wnosiłem do domu paskudne surowe paczki z frontem przymocowanym ściskami i małżonce bardzo się to nie podobało.
    Pomiar tunelu i gotowych kolumn.

Koszty
    głośniki, zwrotnica 900-.
    obudowa ok 500-.
    Razem około 1400-. ale wiele rzeczy miałem lub dorobiłem, gdyby wszystko kupować nie było by szans w zmieszczeniu się w 2k.
    Wrażenia
    Brzmienie jakie udało się uzyskać z komponentów które mają wiele zalet jak i wad bardzo mnie zadowala. Kolumny grają lekko i detalicznie, bas nie jest jakiś potężny ale jest szybki i zróżnicowany, można go w pewnym stopniu regulować odległością kolumn od ściany za nimi. Bardzo ważne jest dla mnie że nawet przy cichym słuchaniu dobrze słychać całe pasmo a największą ich zaletą jest średnica grana przez XT18 i naprawdę było warto długo męczyć się z obudową dla poprawy na basie niż szukać innego głośnika.
    Podziękowania za pomoc i bezcenne rady dla Yoshi_80, jamess8, Pogromca mitów.

Last edited by funiax1; 15.03.2011, 05:53.

Ładny, skończony projekt. Mało typowy wygląd obudów, ale może się podobać. Może to koniec mody na skosy? Wniosłeś świeży powiew w dizajn. Takie kolumny mógłbym ustawić u siebie... Gratuluję!

Skomentuj

Witam, fajnie że wstawiłeś tą konstrukcję. Jestem dumny że miałem je okazję "posiadać" przez 24h :) . Niestety teraz muszę wychodzić do roboty. Więcej o mojich wrażeniach z odsłuchu i opinię o konstrukcji napiszę po południu, a jest o czym pisać:).

Skomentuj

Myślałem, że z tymi bokami będzie niewypał, ale bardzo ciekawie to wygląda, gratuluję!

Skomentuj

Ogólnie bardzo ładne paczki, jedynie mi nie podchodzi to że wysokotonówki są tak daleko od górnej krawędzi(może to przez przyzwyczajenie się do jednego rozwiązania)

Skomentuj

ładnie Ci to wyszlo :) wykonanie idealne jak dla mnie, wkoncu cos innego niz skaj na froncie :P

Skomentuj

bardzo podoba mi się wykończenie i w ogóle cały design. Połączenie stylu retro z tym szkłem na bokach daje całkiem świeży wygląd.
              Gratuluje
              i tylko czekam na relacje z odsłuchów:cool:

Skomentuj

Kolumny SUPER (nic dodać nic ująć)

Skąd wziołąłeś te (złote czy mosiężne) "łuski nabojów..." ? :razz: (elegancka alternatywa dla standardowych kolców...)

Skomentuj

Pogratulować wykonania, piękne kolumny. Wreszcie coś innego niż STX:P

Skomentuj

Ładny, skończony projekt. Mało typowy wygląd obudów, ale może się podobać. Może to koniec mody na skosy? Wniosłeś świeży powiew w dizajn. Takie kolumny mógłbym ustawić u siebie... Gratuluję!
                    Co z tego, że moda? Skosy mają swoje uzasadnienie jeśli chodzi o akustyke. Skoro nie ma ściec to tweeter powienien być umieszczony niesymetrycznie.
                    Możecie miec inne zdanie, ale IMHO kolumny powinny przede wszystkim grac.

Swoją drogą są bardzo ładne, starannie i ciekawie wykonane. Na pewno są ozdobą salonu. Dobór głośników również interesujący, gratuluje przerwania mody na stxy i seasy (wiem, wiem, kopułka...)

Do autora - napisz coś więcej o różnicy miedzy tą vifą i tym seasem. I jeśli możesz to bardzo bym prosił o porównanie tych tweeterów (lub jednego z nich) do jakiejś tańszej kopułki.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      gratuluje przerwania mody na stxy i seasy
                      Ale brednie...
                      Jakby ta Vifa kosztowałą tyle co awx, to ona byłaby bluzgana, ze tyle na niej konstrukcji :) Tak jak swojego czasu arn150 i wiele innych... EOT

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        Skąd wziołąłeś te (złote czy mosiężne) "łuski nabojów..." ? (elegancka alternatywa dla standardowych kolców...)
                        Zrobiłem je z mosiężnych kształtek hydraulicznych, trochę za jaskrawe ale mosiądz z czasem zmieni kolor na ciemniejszy.

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                        Skoro nie ma ściec to tweeter powienien być umieszczony niesymetrycznie.
                        W pierwszej wersji obudowy na górze była xt 25 na zwrotnicy 1rzędu akustyka i pod taki układ głośników był front, seas musiał więc być też tak umieszczony, to głośniki podobnej klasy i nie jestem w stanie powiedzieć który lepszy, a z tańszymi je porównywać nie bardzo potrafię.

Skomentuj

funiax1 , Czy ta vifa duzo lepiej sobie radzi na srednicy ( do 2khz ) niz HDS ?
                          Czy nie odczuwasz nadmiaru wysokiej srednicy ( podbicie w najbardziej krytycznym dla ucha pasmie ) ? Slyszalem tez, ze ta vifa lubi troche od siebie w tym pasmie dodac.

Skomentuj

HDS,a miałem na kiepskiej zwrotnicy, można by to porównać jak jamess8 zrobi poprawną.
                            Słucham z 3 metrów i nie ma chaosu w średnicy, z bardzo bliska to seas bardziej się narzuca. Yoshi mówił że miał bardziej płaską wersję ale coś mu w brzmieniu nie pasowało.

Skomentuj

Bardzo fajne proporcje obudowy, wyglada to wlasciwie wzorowo. Pomysl z panelami po bokach rowniez zdal egzamin. Trzeba rowniez pochwalic za checi budowy TL i determinacje przy dopracowaniu wytlumienia, ktore jest niepospolite ale za to skutecznie spelnia swoje zadanie. Gratuluje naprawde fajnych paczek. Z tego co piszesz, warto bylo poswiecic dla nich troche czasu :)

Ps. Teraz brakuje tylko suba w TL hehe

Skomentuj

Mało kto pcha się w robienie paczek TL, ale widać na tym przykładzie, że dla chcącego nic trudnego. Generalnie projekt całkiem fajny - oryginalny. Gratuluję chęci, uporu i efektów :thumbup:

Skomentuj

Kolumny są piękne i nie wiem czy kolega funiax1 chciał czy dopiero za moją namową umieścił je w dziale gotowych konstrukcji ale jak widać było warto. Wykonanie na najwyższym poziomie. Zresztą po obudowie testowej w jakiej do mnie przyszły głośniki do pomiarów widziałem, że mam do czynienia z kimś kto świetnie zna się na obróbce drewna.

Druga sprawa to obudowa TL. Jest to nadal jedna z pierwszych konstrukcji w tego typu obudowie pokazana jako gotowa konstrukcja a nie coś co jeszcze ulega ciągłym modyfikacjom. Muszę zaznaczyć też fakt o czym pisałem do funiax'a, że w bas reflexie jaki dostałem te vify zupełnie nie chciały grać! Bas był mułowaty, mało dokładny, niby mógł zejść nisko ale poziom jego ekspresji przy tym schodzeniu był zerowy. Czasem odsłuchach nawet zatykałem BR kawałkiem wytłumienia. Jeżeli po zaaplikowaniu TL ten głośnik zaczął w końcu grać to trzeba przyznać, że musi być to dobrze zrobiona linia i potencjał tego rozwiązania jest w tej konstrukcji wykorzystany.

Szkoda tylko, że nie miałem okazji posłuchać w liniach i w stereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Teraz brakuje tylko suba w TL hehe
                                    Masz na myśli oczywiście kino domowe? Głośnik odpowiedni nawet jest ale wielkość obudowy w tym przypadku skutecznie studzi zapędy, a kino u mnie ostatnio w rozsypce i sub stoi nieużywany.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    nie wiem czy kolega funiax1 chciał czy dopiero za moją namową umieścił je w dziale gotowych konstrukcji
                                    Przyznam że obawiałem się miażdżącej krytyki bo pierwszy raz mam doczynienia z tego typu obudową i ktoś bardziej doświadczony w tym temacie z pewnością poradziłby sobie szybciej i może trochę innymi metodami ale kolumny bronią się same tym jak grają i szkoda tylko że właśnie tego nie da się pokazać. Kilka słów zachęty na pewno mnie zmotywowało.
                                    Last edited by funiax1; 16.03.2011, 08:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
                                      front,tył drewno dębowe
                                      nie drogi a bardzo ciekawy bajer
                                      myslalem rowniez o takich frezach na dole frontu ale chcialem to robic w MDFie
                                      teraz juz widze ze zdecydowanie lepiej zastosowac drewno
                                      front stylistycznie bardzo mi sie podoba - jedynie bym przesunal glosniki nieco wyzej

Na bokach przyklejone jest czarne szkło 4mm(ponoć czarny wyszczupla a to jest bardzo potrzebne tej niemałej obudowie)
                                      szkoda ze narozniki nie sa zaokraglone - pasowaloby bardziej do stylistyki frontu
                                      ale ten lustrzany czarny faktycznie niezle odwraca uwage od gabarytow skrzynki

Bardzo ważne jest dla mnie że nawet przy cichym słuchaniu dobrze słychać całe pasmo a największą ich zaletą jest średnica grana przez XT18 i naprawdę było warto długo męczyć się z obudową dla poprawy na basie niż szukać innego głośnika.
                                      znam oba glosniki i oba bardzo cenie
                                      skoro wsadzajac ta vife w TLke udalo ci sie uzyskac lepszy bas to chyba skusilbym sie na podobny zabieg

Skomentuj

Genialnie wyglądają te kolumny wizualnie. Dawno nie widziałem nic tak inspirującego w konstrukcjach DIY. Szkło na bokach to świetny pomysł. Zastanawiam się jednak czy nie wpada ono w nieprzyjemne dla ucha wibracje przy wyższych głośnościach?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X