Zamieszczone przez martes
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Vifa XT18WO Seas 27TBFC/G
Collapse
X
-
Miałem już dawno się wypowiedzieć na temat tych kolumn. Spróbuję dzisiaj opisać moje wrażenia z odsłuchu i wrażeń wizualnych.
Najpierw rzuciło mi się w oczy, że kolumny są spore gabarytowo, ale nie w negatywnym tego słowa znaczeniu. Wizualnie są bardzo dobrze zaprojektowane. Kolumny są naprawdę ciężkie, trudno to dokładnie określić, ale wydaje mi się że przynajmniej 40kg sztuka. Ciężar szkła i 4cm ścianki z drewna dębowego czy bukowego (nie pamiętam jużrobi swoje. Bardzo spodobała mi się struktura jaką daje żywica, taka chropowata w dotyku. Super się to komponuje z całością. Cała konstrukcja bardzo fajnie się prezentuje wizualnie, kolor, design. Kolumny naprawdę solidne i starannie wykonane. W oczy rzuca się też "malutki" XT18 który wydaję się mniejszy od innych osiemnastek.
Teraz trochę mich spostrzeżeń na temat dźwięku.
Kolumny odsłuchiwałem na wzmacniaczu Yamaha AX-700 i odtwarzaczu jakimś starym, zmodyfikowanym, zlampizowanym Philipsie.
Oczywiście są to moje subiektywne odczucia. I niestety tylko z krótkich odsłuchów.
Słuchałem na nich najwięcej płyty Katie Melua. I powiem, że w tej muzyce te kolumny sprawiały się rewelacyjnie. Miałem odczucie tak jakby separacji instrumentów od wokali i to mi się bardzo podobało. Bardzo fajna scena, stereofonia, wyraźnie można było zlokalizować instrumenty. Ogólnie dźwięk był dosyć ostry z wyraźną górą, średnicą, ale w ogóle mi to nie przeszkadzało w tej muzyce (K.M.). Wręcz wydawało się że zostało wyciśnięte z tych głośników najlepsze co potrafią. Nic nie irytowało. Była fajna ciepła średnica, super wokal, wręcz się chciało ciągle podkręcać pokrętło głośności. XT18 nawet sobie dobrze radził, mimo że szybko osiągał spore wychylenia. Na pewno było mniej basu niż HDS180 i HDS164. Ale w dźwięku niczego nie brakowało, a było nawet coś ekstra, coś że chciało się słuchać i słuchać. Nawet pojawiał mi się uśmieszek na twarzy. Yoshi się postarał, a zwrotnica wcale nie jest skomplikowana:)
Robiłem też pomiary i charakterystyka jest ładnie zrównoważona. Jedynie wyszedł lekki dołek w okolicach 6,5kHz co może jest wpływem obudowy... Bo zwrotnica raczej nie ma na to wpływu.
Tak przesłuchiwałem też inne kawałki i moją uwagę przykuła piosenka Maria McKee - Show Me Heaven. Brzmiała też nie przeciętnie. Szczególnie podobała mi się tutaj dynamika kolumn przy refrenie.
Trochę mniej mi się podobało w szybszej muzyce z większą ilością dźwięków, trochę się chaos robił -> ostro. Ale proszę tego nie uważać za negatywną stronę kolumn bo przyczyną mogło być coś innego. np akustyka, odtwarzacz... A może nie wsłuchałem się wystarczająco:)
Opis oddaje moje subiektywne odczucia bo nie wiem czy w sumie słuchałem je nawet 2 godziny. Więc odsłuchy były takie pobieżne. Żeby coś więcej powiedzieć to jednak trzeba więcej czasu. Trzeba się przyzwyczaić do dźwięku i wtedy można powiedzieć coś więcej, co irytuje. A ja niestety miałem je tylko jedną dobę.
I co najważniejsze te kolumny nadały mi nowy kierunek przy konstruowaniu kolumn:)
Mam nadzieje że jakichś poważnych byków nie zrobiłem w moim wywodzie:)
Na koniec chcę bardzo podziękować koledze funiax1 za przywiezienie kolumn, bo zrobił to w sumie bezinteresownie, a na dodatek dał mi części do zwrotnic. Na przyszłość służę pomocą w dziedzinie audio:)
---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post o 22:53 ----------
Nie na temat...Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaCzy ta vifa duzo lepiej sobie radzi na srednicy ( do 2khz ) niz HDS ?
Czy nie odczuwasz nadmiaru wysokiej srednicy ( podbicie w najbardziej krytycznym dla ucha pasmie ) ? Slyszalem tez, ze ta vifa lubi troche od siebie w tym pasmie dodac.
Mi ciężko powiedzieć która konstrukcja jest lepsza, ale na pewno pod kilkoma względami dźwięk XT18 + seas bardziej mnie zachwycał. Jako że HDS180 +XT odsłuchałem na wielu zwrotnicach to wydaje mi się że uzyskiwałem może bardziej uniwersalne brzmienie w różnych typach muzyki, ale już nie tak wykwintne. Ostatnią zwrotnicę zrobiłem zbliżającą się do tego co usłyszałem w XT18 + Seas, a nawet nie tak drażniącą na ostrzejszej muzyce. Ale co tu tyle się rozpisywać, najlepiej posłuchać i nie kierować się cudzymi opiniami:).Last edited by jamess8; 15.04.2011, 23:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotrek_kolo Zobacz postajest jakaś różnica przy zastosowaniu takiego wytłumienia?
Skomentuj
Skomentuj