Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje pierwsze kolumny KIKU GDN-18-140-8-AWX + T.STX.104.250.6.A.CERAM.X.1 + MB AWX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Moje pierwsze kolumny KIKU GDN-18-140-8-AWX + T.STX.104.250.6.A.CERAM.X.1 + MB AWX

Od dłuższego czasu przymierzałem się do zrobienia swoich pierwszych monitorów. W związku z tym że dużo czytałem na forum o kolumnach na GDN-18-140-8-AWX a nie znalazłem takiej konfiguracji o jakiej myślałem, ponad to zamierzałem zrobić coś czego jeszcze nie było. Wystrugałem sobie takie monitory i mam nadzieje że cel osiągnąłem.
    Głośniki jakie zastosowałem to wszystkim znany GDN-18-140-8-AWX oraz głośnik o którym ukazał się dość niedawno w ofercie naszego rodzimego producenta tj. Ceramiczna kopułka T.STX.104.250.6.A.CERAM.X.1, wszystko uzupełnione o MB AWX

Obudowa została zrobiona w formie klasycznych monitorów z MB, bez żadnych udziwnień. Wykonana z płyty MDF 22mm o pojemności około 15l ,pokryta fornirem naturalnym „orzech amerykański” (nie będę zamieszczał zdjęć z procesu klejenia obudowy ponieważ nic nadzwyczajnego nie odkryłem co warte było by udokumentowania foto. Co do fornirowania miałem zamiar kleju kontaktowego w aerozolu STA-PUT ale skończyło się na tym że użyłem kleju kontaktowego w żelu TIMEBOND i muszę powiedzieć że fornirowanie przebiegło całkiem łatwo, następnie lakierowanie zwykłym lakierem do drewna (nie wodnym). Wnętrze zostało wygłuszone wełną owczą, zwrotnica została zrobiona na podstawie symulacji programowej, gdy głośniki się wygrzeją czekają mnie pomiary. Całość, przynajmniej teoretycznie stroiłem na 50 Hz

Mimo że kolumny nie pracują jeszcze z docelową zwrotnica, zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie, szczególnie delikatność kopułki, to naprawdę dobry głośnik, a patrząc na cenę zagranicznej konkurencji, rewelacyjny:) na razie ciężko mi coś napisać dopóki całość się nie wygrzeje i nie zrobię pomiarów.

Jeżeli chodzi o koszty na dwie kolumny to:
    GDN-18-140-8-AWX – 268
    T.STX.104.250.6.A.CERAM.X.1 -(około 170 szt .nie pamiętam teraz dokładnie) 340
    MB AWX – 172
    obudowa, (MDF fornir, klej, lakier) ok 190
    Zwrotnica (cewki, kondensatory, terminale...) 160
    Poczta - 50
    Razem za 2szt - 1370
    Wrażenia z budowy bezcenne:)

Koszty małe nie są, niestety przetworniki do tanich nie należą ale uważam że projekt wart swoich pieniędzy
    Załączone pliki

właśnie czytałem twój opis na audiostereo
    sam jestem ciekawy tego ceramika

monitorki bardzo ładne
    lubię takie klasyczne proste kształty

napisz cos więcej o mb awx
    to twoją konstrukcja
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

MB była zamawiana w STX jest identyczna jak głośnik więc parametrami nie powinna od niego odbiegać. Dociążona została 8,8g tak pokazał WINSD i tu nasuwa mi się pytanie do znawców tematu, czy podczas projektowania zwrotnicy dla MB robić pomiary, pytam bo nigdy czegoś takiego nie robiłem:)

jeżeli chodzi o tymczasowa zwrotnice sprawa przedstawia się następująco:
      na ceramiku jest 8,2uf - 0,33mH
      gdm 1,2mH - 16,2uf, - 0,22mM

Skomentuj

MB AWX ma fabryczne dociazenie jak przy 17sw czy po prostu masz awxa bez ukladu magnetycznego i sam dociazales?

Skomentuj

Skąd wytrzasnąłeś MB do/od 18AWX ?

Skomentuj

Oryginalnie MB nie posiada żadnego dociążenia ma wklejony plastikowy krążek do którego trzeba przykleić dociążenie.
            MB wykonał STX poprosiłem o taką MB na podbudowie AWX mi wykonali. Dla producenta to żaden problem podczas produkcji nie montuje układu magnetycznego i już:)

Skomentuj

Prezentują się bardzo fajnie. Ładne i "proste". Bardzo interesujący pomysł na MB AWX. Może Twój projekt zapoczątkuje "bumm" na MB AWX i projekty z nią związane.... Jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie po pomiarach i zwrotnicy docelowej. Hmmm.. może STX wprowadzi tą MB do oferty.... ??:???:

Skomentuj

Jakiś rok temu.
                Załączone pliki

Skomentuj

I można mb na AWX-ch spokojnie zamawiać choć nie ma ich na stronie. Zresztą jakiś czas temu przyszły do mnie kolejne 4 sztuki. Jak na razie ze względu na bliskie ustawienie monitora pod ścianą nie wyobrażam sobie grania z bass reflexu.
                  Pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez kiku1976 Zobacz posta
                    Mimo że kolumny nie pracują jeszcze z docelową zwrotnica, zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie, szczególnie delikatność kopułki, to naprawdę dobry głośnik, a patrząc na cenę zagranicznej konkurencji, rewelacyjny na razie ciężko mi coś napisać dopóki całość się nie wygrzeje i nie zrobię pomiarów.
                    u mnie rowniez ten glosnik gra na testowej zwrotnicy...
                    glosnik gra delikatnie, nie narzuca sie ale przy tym gra przyjemnie i szczegolowo
                    co ciekawe zaskoczyl mnie nie najwyzsza efektywnoscia

Zamieszczone przez kiku1976 Zobacz posta
                    nasuwa mi się pytanie do znawców tematu, czy podczas projektowania zwrotnicy dla MB robić pomiary, pytam bo nigdy czegoś takiego nie robiłem
                    mb dziala w przyblizeniu jak b-r wiec nie musisz tego uwzgledniac przy projektowaniu zwrotnicy

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                    Bardzo interesujący pomysł na MB AWX. Może Twój projekt zapoczątkuje "bumm" na MB AWX i projekty z nią związane.... Jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie po pomiarach i zwrotnicy docelowej. Hmmm.. może STX wprowadzi tą MB do oferty.... ??
                    STX prowadzil badania nad monitorkiem z MB ale efekt koncowy okazal sie niewspolmierny do poniesionych kosztow i zrezygnowano z tego pomyslu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      mb dziala w przyblizeniu jak b-r wiec nie musisz tego uwzgledniac przy projektowaniu zwrotnicy
                      Więc można by się pokusić o zrobienie zestawu FX-300 na oryginalnej zwrotnicy w oparciu o MB....

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                        Więc można by się pokusić o zrobienie zestawu FX-300 na oryginalnej zwrotnicy w oparciu o MB....
                        teoretycznie tak
                        tylko nie wiem czy jedna wystarczy czy trzeba by dac 2
                        o to pytajcie juz Sound Wave'a bo on to przerabial

ja tylko widzialem MX-140 z MB

Skomentuj

bardzo ciekawy pomysł z kopułka jak i MB. Posłuchałbym tego zestawienia bo mam juz za sobą fx-300 i mx-140 :) wykonanie samego monitora bardzo mi się podoba.

Skomentuj

w związku z tym że nie dysponuje sprzętem do pomiaru charakterystyki głośników i pewnie w najbliższym czasie nie będe dysponował, mam pytanie czy któryś z kolegów udostępnił by mi takowe pliki?

Skomentuj

Jestem tu nowy więc najpierw się przywitam i powiem że jestem pod ogromnym wrażeniem Waszych talentów. Wasze projekty są piękne i jeśli brzmią jak wyglądają to padam na pysk z zachwytu. Kiedyś zbudowałem potężny subwoofer aktywny ale niestety nie mam fotek aby się pochwalić przed tak doświadczonym gronem jakim jesteście Wy. Macie ogromne doświadczenie i mam nadzieję że będę mógł się Was radzić. Oglądając Wasze piękne dzieła mam ochotę znowu wziąć się do pracy. Interesuje mnie zbudowanie potężnych kolumn podłogowych dla mojego wzmacniacza ONKYO INTEGRA. Sorki że witam się z Wami wcinając w środku tematu ale nie znalazłem tematu "WITAM"
                              Pozdrawiam Was wszystkich.
                              A i dodam że na tym forum jestem tysięczny raz. Czuję się jakbym Was wszystkich znał.
                              Ale dzisiaj już musiałem się zarejestrować.

Franticart

Skomentuj

Czaruję...
                              X