Paweł, ale jak będzie jakiś upgrade zwrotnicy do 3-drożnych to dasz znać?
Już nad tym myślałem i może zrobię wersje drugą zwrotnicy do tego zestawu co masz przy nadarzającej się okazji ale prawdę mówiąc to nie wiem czy można to poprawić. Jak będę miał głośniki i trochę czasu to może spróbuję coś jeszcze z tego wykrzesać :) . Jest też ryzyko, że poprawiając w jednym miejscu mogę coś zepsuć w drugim a tego bym nie chciał
Spoko Konrad, Robert przekazał mi wraz z kolumnami manual (224 str.) jak dokręcać. Jest ok :)
Paweł... tak tylko walnąłem, bo wiem, że pomysłów sporo macie
Jak dla mnie to nie trzeba niczego poprawiać - jest bardzo dobrze, ale jakby coś to pisz :)
Miało dobrze grać, więc tym razem się przyłożyłem ;-) . A serio to starałem się pomóc głośnikom niespecjalnie przy tym przeszkadzając.
Jak dla mnie tek zestaw akustycznie jest zestawem idealnym w swojej klasie. Nie widzę sensu budować czegoś innego przy 2 drożnym układzie. Powiem więcej, osobiście wolałbym te głośniki w formie np monitorów lub niewielkich podłogówek zamiast budować jakieś duże 3 drożne kolumny na średniobudżetowych głośnikach, które ostatecznie kosztowo wyjdą bardzo podobnie, jednak będą właśnie obarczone kompromisem w doborze głośników.
Yoshi_80 od dawna zastanawiam się nad 15cm Revelatorem, jak w Twojej ocenie zestaw radzi sobie na basie? Zastanawiam się co będzie lepszym wyborem SS czy Satori MW13p.
Yoshi_80 od dawna zastanawiam się nad 15cm Revelatorem, jak w Twojej ocenie zestaw radzi sobie na basie? Zastanawiam się co będzie lepszym wyborem SS czy Satori MW13p.
Daj sobie spokój z satori. Ten revelator znakomicie czuje się na basie. Gra tak, że ma się wrażenie obecności dużo większych głośników. Jak słuchaliśmy tego u mnie, to dziewczyna mi mówiła, że ja oszukuje. Myślała, że z tyłu są podłączone moje kolumny i to one dawały tak basem, nie te maluchy :)
Oczywiście nie ma co się oszukiwać, nie nie grają jak 22cm ale tego się nie dowiesz dopóki nie usłyszysz bezpośredniego porównania. Po prostu można z czystym sumieniem żyć z takim basem i nie mieć wrażenia niedosytu. Dlatego pisałem, że dla mnie ta konstrukcja ma większy sens niz jakieś średniobudżetowe 3 drogi. Lepiej mieć topowe scany, piękne brzmienie, małe zgrabne obudowy niż jakiś kompromisowy zestaw 3 drożny tylko po to aby mieć parę Hz niższy bas. Bo w średnich i wysokich nie będzie miało co startować do tych scanów.
Lepiej mieć topowe scany, piękne brzmienie, małe zgrabne obudowy niż jakiś kompromisowy zestaw 3 drożny tylko po to aby mieć parę Hz niższy bas. Bo w średnich i wysokich nie będzie miało co startować do tych scanów.
Musiał bym usłyszeć na własne uszy tą różnicę na plus dla midbasa Revelatora, w porównaniu z np. 13-stką Satori + 23NRX (cenowo wychodzi podobnie). Przecież wiadomo że średnica jest lepsza gdy nie wpływa na nią bas.
Osobiście ja Revelatory lubię, ale jak bym miał wybierać to wolał bym już 3way.
Bingant, gratuluję kolejnej udanej konstrukcji :thumbup:
Niedługo też coś pokażę z litym drewnem, ale jak na razie mam przestój w audio.
Daj sobie spokój z satori. Ten revelator znakomicie czuje się na basie. Gra tak, że ma się wrażenie obecności dużo większych głośników. Jak słuchaliśmy tego u mnie, to dziewczyna mi mówiła, że ja oszukuje. Myślała, że z tyłu są podłączone moje kolumny i to one dawały tak basem, nie te maluchy :)
Oczywiście nie ma co się oszukiwać, nie nie grają jak 22cm ale tego się nie dowiesz dopóki nie usłyszysz bezpośredniego porównania. Po prostu można z czystym sumieniem żyć z takim basem i nie mieć wrażenia niedosytu. Dlatego pisałem, że dla mnie ta konstrukcja ma większy sens niz jakieś średniobudżetowe 3 drogi. Lepiej mieć topowe scany, piękne brzmienie, małe zgrabne obudowy niż jakiś kompromisowy zestaw 3 drożny tylko po to aby mieć parę Hz niższy bas. Bo w średnich i wysokich nie będzie miało co startować do tych scanów.
Tu całkowicie się zgadzam. Ostatnio robiliśmy nowe zwrotnice do kolumn klienta, małe monitory na 15W/4531G00 i R2904/700009. Z nową zwrotnicą monitory grały jak duże kolumny, w ogóle nie czuło się niedosytu na basie. Bardzo dobre połączenie głośników. Bardzo prosta zwrotnica.
Musiał bym usłyszeć na własne uszy tą różnicę na plus dla midbasa Revelatora, w porównaniu z np. 13-stką Satori + 23NRX (cenowo wychodzi podobnie). Przecież wiadomo że średnica jest lepsza gdy nie wpływa na nią bas.
Osobiście ja Revelatory lubię, ale jak bym miał wybierać to wolał bym już 3way.
No niestety ja też w to wątpię. Zresztą, zamiast 23NRX można by kupić TIW 200 XS razem z MW13P i prawdopodobnie nie będzie porównania na basie i średnicy.
Zobaczę jak budżet bedzie wyglądał jednak jak juz zdecyduje się an 15cm Revelatora to raczej połączę go z tańsza wysokotonówką pokroju SS9700. Ciekawi mnie jak 15 revelator zgrałby się z samochodowym Iluminatorem Scan-Speak D3004/602000 którego posiadam.
Musiał bym usłyszeć na własne uszy tą różnicę na plus dla midbasa Revelatora, w porównaniu z np. 13-stką Satori + 23NRX (cenowo wychodzi podobnie)
Nie wyjdzie Ci podobnie bo na dzień dobry masz droższą zwrotnicę. Zobacz ile kosztuje zwrotnica do demonów ravena, ok 1000zł i to na jakiś niezbyt wybitnych elementach. Myślisz, ze jak zmienisz głośnik na SB23 to wyjdzie Cię taniej? Zapomnij. Tymczasem zwrotnicę 2 drożna można za połowę tej kwoty i już sie przy tym pobawić w "fajniejsze" elementy.
No niestety ja też w to wątpię. Zresztą, zamiast 23NRX można by kupić TIW 200 XS razem z MW13P i prawdopodobnie nie będzie porównania na basie i średnicy.
Ja miałem wszystkie te głośniki poza SB23 i mam swoje, odmienne zdanie na ten temat. Powiem tylko tyle, bo nie chce mi sie rozwijać tematu, że satori 13 to żaden wybitny głośnik. Jest niezły ale nie przesadzajmy. To samo dotyczy sie TIWa.
Poza tym tiw + satori + droższa zwrotnica będzie kosztować sporo więcej niż parka revelatorów 15tek. Wiec spoko można sobie tak dodawać kolejne setki zł ale to zupełnie wypacza sens tego co pisałem.
Poza tym tiw + satori + droższa zwrotnica będzie kosztować sporo więcej niż parka revelatorów 15tek. Wiec spoko można sobie tak dodawać kolejne setki zł ale to zupełnie wypacza sens tego co pisałem.
Niestety tak jest, wóz albo przewóz przy takiej cenie, ale czasami warto dopłacić.
No jeśli liczymy łącznie ze zwrotnicami, to faktycznie ogólnie wyjdzie drożej.
Trzeba by policzyć wszystko do kupy i wtedy szukać głośników do 3way które zagrają lepiej niż te Revelatory.
Ale jeśli twierdzisz że lepiej nie będzie, to nie mam powodu aby nie wierzyć, gdyż jesteś bardziej doświadczony :)
Kilka osób słuchało "maluchów" może coś napiszą :)
Nawet w bezpośrednim porównaniu z Satori 16, 13, Accuton, SS, beryl itp
Chyba sobie nagrabię :P, ale może bingant nie będzie mocno bił ...
Maluszki miały być w skrzynkach jak Accordo :), różnica tylko w tweeterze i moim zdaniem na korzyść.
Napisze tylko, że śmiało mogły by stanąć obok siebie i nie jednemu by się bardziej podobały "maluchy" :)
A 15 Revelatora ma taki bas, że nie jedna 22 by się wstydziła.
Ot tyle na temat, po kilkukrotnych odsłuchach tych kolumienek
Skomentuj