Użyte głośniki:
Beyma 8Woofer/p i T2010 seria STUDIO
Obudowa:
MDF 19mm i 28mm przód 35 litrów. Podfrezowane otwory głośnikowe i ranty.
Osobna komora na zwrotnicę i odseparowany tweeter.
Wykończenie:
Z racji tego, że nie mogłem dostać forniru w okolicy,
Kolumny zostały oklejone fornirowaną sklejką o grubości 3mm a następnie woskowane. Front czarny mat.
Wysokotonówce też się dostało:)
Koszty:
głośniki 120euro
polnik 80euro
płyty, kleje, śrubki itd.itp. 80euro
Zwrotnica:
W fazie testowej. Aktualnie 1-szy i 2-gi rząd podział na 3500i taki podział zostanie. Jeszcze przerobie filtracje kopułki,
Być może w tor niskotonowy dorzucę konda (jakieś 10uf). Narazie nie mam na stanie mniejszej cewki.
Jest to prowizoryczna przeróbka z poprzedniego zastosowania 2-giego i 3-ciego rzędu, podział, na 2500, które okazało się niezbyt trafnym rozwiązaniem.
Jak widać niskotonowy na 2800 gra rezonansem jednak podczas odsłuchów dosłuchałem się wszelkich niedociągnięć oprócz wpływu ów rezonansu:)
Głównie niedociągnięcia nagranego materiału, np.czaski na "To Zion" Lauryn Hill.
Odsłuch:
Zwrotnica nie jest skończona ale...
Nie jest to zestaw do Jazzu czy muzyki klasycznej, natomiast przy Rapie,Techno czy Metalu spisuje się bardzo poprawnie.
Głównym atutem jest mocny i szybki bas.
Pomiar kopułki bez filtracji:

Z filtrem 3-ci rząd 6,2uF 0,36mH i 12uF:

Niskotonowy cewka 1,1mH (zielony):

Suma na aktualnej zwrotnicy testowej:
(ostatecznie pogłośniłem kopułkę o jakieś 1,5 dB, ta char-ka tego nie uwzględnia)

i kilka fotek:

Beyma 8Woofer/p i T2010 seria STUDIO
Obudowa:
MDF 19mm i 28mm przód 35 litrów. Podfrezowane otwory głośnikowe i ranty.
Osobna komora na zwrotnicę i odseparowany tweeter.
Wykończenie:
Z racji tego, że nie mogłem dostać forniru w okolicy,
Kolumny zostały oklejone fornirowaną sklejką o grubości 3mm a następnie woskowane. Front czarny mat.
Wysokotonówce też się dostało:)
Koszty:
głośniki 120euro
polnik 80euro
płyty, kleje, śrubki itd.itp. 80euro
Zwrotnica:
W fazie testowej. Aktualnie 1-szy i 2-gi rząd podział na 3500i taki podział zostanie. Jeszcze przerobie filtracje kopułki,
Być może w tor niskotonowy dorzucę konda (jakieś 10uf). Narazie nie mam na stanie mniejszej cewki.
Jest to prowizoryczna przeróbka z poprzedniego zastosowania 2-giego i 3-ciego rzędu, podział, na 2500, które okazało się niezbyt trafnym rozwiązaniem.
Jak widać niskotonowy na 2800 gra rezonansem jednak podczas odsłuchów dosłuchałem się wszelkich niedociągnięć oprócz wpływu ów rezonansu:)
Głównie niedociągnięcia nagranego materiału, np.czaski na "To Zion" Lauryn Hill.
Odsłuch:
Zwrotnica nie jest skończona ale...
Nie jest to zestaw do Jazzu czy muzyki klasycznej, natomiast przy Rapie,Techno czy Metalu spisuje się bardzo poprawnie.
Głównym atutem jest mocny i szybki bas.
Pomiar kopułki bez filtracji:

Z filtrem 3-ci rząd 6,2uF 0,36mH i 12uF:

Niskotonowy cewka 1,1mH (zielony):

Suma na aktualnej zwrotnicy testowej:
(ostatecznie pogłośniłem kopułkę o jakieś 1,5 dB, ta char-ka tego nie uwzględnia)

i kilka fotek:

Skomentuj