Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwie drogi na Beyma (moje pierwsze DIY)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Dwie drogi na Beyma (moje pierwsze DIY)

Użyte głośniki:
    Beyma 8Woofer/p i T2010 seria STUDIO

Obudowa:
    MDF 19mm i 28mm przód 35 litrów. Podfrezowane otwory głośnikowe i ranty.
    Osobna komora na zwrotnicę i odseparowany tweeter.

Wykończenie:
    Z racji tego, że nie mogłem dostać forniru w okolicy,
    Kolumny zostały oklejone fornirowaną sklejką o grubości 3mm a następnie woskowane. Front czarny mat.
    Wysokotonówce też się dostało:)

Koszty:
    głośniki 120euro
    polnik 80euro
    płyty, kleje, śrubki itd.itp. 80euro

Zwrotnica:
    W fazie testowej. Aktualnie 1-szy i 2-gi rząd podział na 3500i taki podział zostanie. Jeszcze przerobie filtracje kopułki,
    Być może w tor niskotonowy dorzucę konda (jakieś 10uf). Narazie nie mam na stanie mniejszej cewki.
    Jest to prowizoryczna przeróbka z poprzedniego zastosowania 2-giego i 3-ciego rzędu, podział, na 2500, które okazało się niezbyt trafnym rozwiązaniem.
    Jak widać niskotonowy na 2800 gra rezonansem jednak podczas odsłuchów dosłuchałem się wszelkich niedociągnięć oprócz wpływu ów rezonansu:)
    Głównie niedociągnięcia nagranego materiału, np.czaski na "To Zion" Lauryn Hill.

Odsłuch:
    Zwrotnica nie jest skończona ale...
    Nie jest to zestaw do Jazzu czy muzyki klasycznej, natomiast przy Rapie,Techno czy Metalu spisuje się bardzo poprawnie.
    Głównym atutem jest mocny i szybki bas.

Pomiar kopułki bez filtracji:

Z filtrem 3-ci rząd 6,2uF 0,36mH i 12uF:

Niskotonowy cewka 1,1mH (zielony):

Suma na aktualnej zwrotnicy testowej:
    (ostatecznie pogłośniłem kopułkę o jakieś 1,5 dB, ta char-ka tego nie uwzględnia)

i kilka fotek:

Fajne paczki :) z naprawde niezlym wooferem. Jesli graja tak jak oczekiwales to tylko sie cieszyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez dement Zobacz posta
      Z racji tego, że nie mogłem dostać forniru w okolicy,
      Kolumny zostały oklejone fornirowaną sklejką o grubości 3mm
      sklejka nie jest fornirowana
      sklejka sklada sie z wielu sklejonych razem warstw forniru/obłogu
      a na zewnetrznej warstwie zawsze jest fornir klasy pierwszej

szkoda ze pomalowales wysokotonowke - pasowalaby do kosza woofera

widze nietypowy frez na froncie - kazdy daje zaokraglenie w druga strone a ty dales wklesly

a gdzie zdjecie z maskownica?

moglbys cos wiecej napisac o tej wysokotonowce?

Skomentuj

szkoda ze pomalowales wysokotonowke
        Zrobiłem to celowo. wcześniej miałem ją czasowo zamontowaną w innych kolumnach i wyglądała ochydnie.
        Poza tym zostawiłem aluminiowy rand coś jak w AWX.
        a gdzie zdjecie z maskownica?
        maskownicy niema i nie wiem czy w ogóle będzie. Wmątowalem gniazda głównie żeby docisnąć front (na kleju) i zamaskować śruby :)
        moglbys cos wiecej napisac o tej wysokotonowce?
        Nie mnie o tym pisać, gdyż nigdy nie miałem do czynienia z zestawem z prawdziwego zdarzenia ale wydaje mi się że że ma zbyt ostry charakter jak do nagłośnienia domowego.
        Zestaw docelowo wyląduje w studiu, jak sugeruje to nazwa serii (tyle że w studiu tatuaży:), ale to już jak będę miał finanse na coś porządniejszego.
        Last edited by dement; 18.04.2011, 15:26.

Skomentuj

Podobają mi się, i jest też jakiś powiew świeżości w przypadku przetworników :)

Skomentuj

maskownicy niema i nie wiem czy w ogóle będzie. Wmątowalem gniazda głównie żeby docisnąć front (na kleju) i zamaskować śruby
            no ladnie je zamaskowales. ale maskownice teraz faktycznie bedzie trudno zrobic - trafienie w otwory troche czasu zajmuje

Skomentuj

W sumie wykonane estetycznie. Ciekawe przetworniki. Wysoka efektywność zestawu.

Co ja bym zrobił inaczej.
              1. Bardziej zbliżył centra akustyczne.
              2. Dał bym niższe cięcie (jest tu głośnik 8"). Spróbował bym ok 2-2.5 kHz.

Może okazało by się, że i z jazzem sobie poradzą.

Tak się zastanawiam, ale zdecydowanie głośniki do konstrukcji 3-drożnej.

Skomentuj

1. Bardziej zbliżył centra akustyczne.
                Też to zauważyłem ale po fakcie.
                2. Dał bym niższe cięcie (jest tu głośnik 8"). Spróbował bym ok 2-2.5 kHz.
                Tak było w pierwszej fazie ale sam widzisz jak przebiega char-ka przy 3-cim rzędzie na 2500..
                Głównie mnie martwi ten "naturalny" spadek char-ki kopułki od 4kHz. Tak że żeby to się jakoś zgrało to wydaje mi się że podział trzeba ustalić na 3khz lub wyżej.
                No nic, będę jeszcze kombinował. Jednak mam 3 problemy: znikomą wiedzę w temacie, brak elementów RCL i pomiary mogę robić tylko w nocy po uprzednim przemeblowaniu:mad:

Skomentuj

To warto się tak męczyc sluchajac z niedopasowana zwrotnica? Rusz cos to pomozemy. Elementy RLC mozesz laczyc by uzyskac rozne wartosci wiec nie wyjdzie tak drogo.

A moze system aktywny ze stromym cieciem?

Skomentuj

To warto się tak męczyc sluchajac z niedopasowana zwrotnica?
                    Na razie nie mam "czasu" na słuchanie ani tym bardziej na kombinowanie z zwrotnicą,
                    chodź tor niskotonowy przerobiłem już na 2gi (albo jak kto woli 1wszy rząd z korektorem impedancji).
                    A moze system aktywny ze stromym cieciem?
                    To dopiero była by męka, od strony technicznej oczywiście:)
                    Jak dla mnie za głębokie wody.
                    Najpierw w dostatecznym stopniu muszę opanować układy pasywne.
                    Ale dziękuję za zainteresowanie.

Skomentuj

To dopiero była by męka, od strony technicznej oczywiście
                      A co jest źródłem dźwięku, i czy masz 2 wzmacniacze? Drugi może być znacznie słabszy - wystarczy 2x15W

Skomentuj

Technicznie (manualnie?) może trudniej, ale potem łatwiej przy ustalaniu podziału, wyrównywaniu charakterystyk i ogólnie lepsze brzmienie. Ale jak wspomniał kolega wyżej - musisz mieć drugi wzmacniacz.

Skomentuj

A co jest źródłem dźwięku, i czy masz 2 wzmacniacze?
                          Źródłem jest onkyo 9155. Jest to mój jedyny wzmacniacz i nie zamierzam dokupywać dodatkowego.
                          Chyba że pod pojęciem "źródło" masz na myśli transport, to Dx-7355.
                          Kolumny grają naprawdę bardzo fajnie.
                          Przy najbliższej okazji w miarę możliwości dopracuję zwrotkę i to będzie "kropka nad i"

ps. Tak się teraz zastanawiam... łopatologicznie rzecz biorąc to źródłem dźwięku są głośniki a cd na wyjściu to źródło sygnału. dobrze mówię czy źle? :)
                          Last edited by dement; 23.04.2011, 11:23.

Skomentuj

Kolumny grają naprawdę bardzo fajnie.
                            Jak będziesz miał chwie to wrzuć pomiar z wysokotnowym w pzreciwfazie (plus do minusa)

Zapomnaiłem dodać, że wizualnie sa naprawde eleganckie.

Skomentuj

ps. Tak się teraz zastanawiam... łopatologicznie rzecz biorąc to źródłem dźwięku są głośniki a cd na wyjściu to źródło sygnału. dobrze mówię czy źle?
                              jeżeli powiesz że cd na wejściu a nie na wyjściu to źródło sygnału, to wtedy cała reszta się zgadza :)

Myślałem że komputer stacjonarny, wtedy łatwo zrobic aktywkę.

Skomentuj

Wersja finalna.

Być może przy zastosowaniu większej cewki (jakieś 2.5mH) obeszło by się bez korektora,
                                ale zrobiłem z elementów jakie miałem.

Skomentuj

Rozumiem, że wersję finalną przestawia wykres na samym dole? Bo na pierwszym wykresie masz dziurę jak cholera w miejscu podziału :) Odwróciłeś na tym pierwszym fazę wysokotonowca?

Skomentuj

Rozumiem, że wersję finalną przestawia wykres na samym dole?
                                    no raczej:cool:
                                    wykres pierwszy-kopułka w przeciw fazie.
                                    wykres drugi-kopułka zgodnie z fazą.

Skomentuj

Jeżeli to nie problem - możesz pokazać charkę pod kątem 30' ? chcę zobaczyć na ile dobry jest ten 8' midbas.

Skomentuj

eżeli to nie problem - możesz pokazać charkę pod kątem 30'
                                        No niestety. Do pomiaru musiał bym przemeblować pół pokoju, przenieść kompa itp.
                                        Po za tym pomiary mogę robić jedynie w nocy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X