Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bardzo niskobudżetowe monitory grzeska

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] bardzo niskobudżetowe monitory grzeska

witam wszystkich. co jakis czas zaglądam na forum i czytam sobie ostatnio miałem chwilę wolnego czasu bo skończyłem szkołę i miałem jeszcze troche czasu do matury więc zeby sie nie nudzic postanowiłem sklecic jakieś głośniczki . doświadczenie mam małe wiec nie chciałem sie od razu porywac na cos wielkiego wole wpierw sie pouczyc na czyms tańszym a pozniej wziąśc sie za drozsze konstrukcje. mam juz w pokoju( 20m. kw) podłogówki(DIY), które maja juz z 15 lat ( kupiłem z 5 lat temu od wujka) wymieniłem w nich basowce na STXy i grają zadowalajaco mam tez głośnik centralny TVM , więc postanowiłem zrobić uzupełnienie główną myślą było zrobić cos ładnego w miare dobrze grającego za jak najmniejsze pieniądze tak wiec przystapiłem do prac obudowy wys.35cm , sz. 25cm , gł. 28cm . zrobione z płyt meblowych 2cm na front przyklejona płyta ze skosami i frezem pod głosnik niskotonowy. pod wysokotonówke nie robiłem frezu gdyż ma boki sciete i ładnie to wyglada ze ścięciami przedniej ścianki . obudowy poszpachlowane i oklejone okleina ( za tania konstrukcja na fornir) kolor olcha. br z tyłu , śr. 5cm( musze jescze przedłuzyć) . wygłuszenie to watolina ok2cm, poswieciłem starą zimową kurtke monitorki stoją na kolcach. obudowa oczywiscie liczona na oko gdzyz żadnych konkretnych parametrów do dibeisi nie ma.
    Przetworniki:
    -tonsil GDWK 8-13/120( wymienione cewki na polskie rzecz jasna)
    - poczatkowo miałybyc technicsy sb coś tam. dostałem od kolegi, miały do wymiany górne zawieszenia, miałem juz pod nie zrobione fronty oklejone na gotowo skają ale niestety nie dostałem nigdzie zawieszen do nich , wiec musiłałem zrobic fronty od nowa i technicsy zastapiły niskotonowce firmy Dibeisi model DBS-C6504 , firme wszyscy krytykuja i nie znalazlem ani jednej pochlebnej opini na jej temat . mimo to kupiłem te głosniki gdyz były tanie , ładne i u mnie w sklepie takie były .
    zwrotnnice sa narazie jakies sklepowe ( miałem w domu) ale przy czasie kupie elementy i zrobie nowe.
    Wrażenia z odsłuchu . poczatkowo byłem zawiedziony bo grało to słabo, zwłaszcza dibeisi . jednak po paru godzinach głosniki gały juz znacznie ładniej. wysokotonowce graja ladnie , od razu słychac ze to polskie cewki . co do głosników dibeisi. nie załuje ani złotowki wydanej na nie za te pieniądze graja bardzo dobrze są dość dynamiczne i ładnie przetwarzaja partie średnie ,wokal jest przejzysty i czysty , wiedziałem ze trząść pokojem to nie bedzie jednak bas jest , nie schodzi nisko ale jest dynamiczny i miękki ( nie ma efektu dudnienia) . ogólem jestem zadowolony dopracuje jeszcze zwrotnice i br i mysle ze bedzie ok.

Koszty:
    -wysokotonówki-35zł z regeneracją
    - Dibesi - 50zł
    - okleina 20zł
    -kolce 16zł
    - kleje , wkręty 20zł
    reszte miałem lub dostałem :)
    całość ok .150zł . czas budowy 2tygodnie z przerwami

fotki z prac i efekt końcowy :

Last edited by grzesiek91_11; 16.06.2011, 14:34.

Nie obraz sie ale z racji użytych przetworników raczej wstawił bym ta konstrukcje do "zwykłe" Obudowy całkiem całkiem ale te frony ani troche do mnie nie przemawiaja.

Skomentuj

Troszke pracy w to poszlo ale efekt jest dosc przecietny. Monitory wygladaja jakby byly nadmuchane, za grube. Pewnie kolejne konstrukcje beda lepsze :)

Skomentuj

150zl? za 200 bys mial cos na uzywanej tesli badz stx z normalna ekonomiczna zwrotka

Skomentuj

w rzeczywistości nie wydaja sie byc takie "nadmuchane" , wiem ze mogłem kupic uzywki stxa itp. ale jak juz napisałem miało byc jak najtaniej i kazda złotówka się liczyła . głosniki nie pograją u mnie długo , chciałem zrobic coś zeby "potrenować" :) i zamierzam je sprzedac dołozyc troche kasy i kupic lepsze przetworniki :)

Skomentuj

No to jak każda złotówka się liczyła to po co kupiłeś kolce za 16zł? Przecież to grube siano przy twoim budżecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzesiek91_11 Zobacz posta
              i zamierzam je sprzedac dołozyc troche kasy i kupic lepsze przetworniki
              To będzie gorsze niż wybór kolejnych przetworników... :)

Skomentuj

obudowy poszpachlowane i oklejone okleina ( za tania konstrukcja na fornir)
                zobacz ile kosztuje taka okleina a zobacz ile kosztuje fornir
                zeby pozadnie polozyc okleine samoprzylepna nalezaloby polakierowac obudowe (zeby klej sie lepiej trzymal)
                przy takim zabiegu koszt fornirowania i okleiny jest TAKI SAM!

wygłuszenie to watolina ok2cm, poswieciłem starą zimową kurtke
                recykling :thumbup:

poczatkowo miałybyc technicsy sb coś tam. dostałem od kolegi, miały do wymiany górne zawieszenia, miałem juz pod nie zrobione fronty oklejone na gotowo skają ale niestety nie dostałem nigdzie zawieszen do nich
                a dlaczego nikt nie mysli i nie kupuje gotowych membran?
                zawieszen jest malo na rynku i sa drogie. gotowych membran jest baardzo duzo i w wilu rozmiarach. tak wiec kupujesz membrane i "odrywasz" zawieszenie

zwrotnnice sa narazie jakies sklepowe ( miałem w domu) ale przy czasie kupie elementy i zrobie nowe.
                bez pomiarow nie ma to sensu

co do wygladu to zdecydowanie za szerokie
                jakby byly wezsze to nawet by sie ciekawie prezentowalo
                Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                150zl? za 200 bys mial cos na uzywanej tesli badz stx z normalna ekonomiczna zwrotka
                ciezko by bylo
                ale mozliwe

wydaje mi sie ze pomijajac wykonczenie to za takie pieniadze wyjdzie mission + sony

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post o 21:10 ----------

dlaczego takie malutki i paskudne fotki?
                widze ze telefon, ale dlaczego jedne wieksze inne mniejsze?
                wg mnie fotki porazka :???: chociaz widac ze wiesz jak kadrowac itp

Skomentuj

pawle ja zrobilem arn150 i pj monitory z fornirem i normalna zwrotka za 250 wiec na uzywkach za 200 jesli by mial plyty by sie zmiescil spokojnie ja nic nie mialem. wg mnie 150 stanowczo za duzo za to i wolalbym zestaw 2.1 creativa za ta kase

Skomentuj

Za dużo, czy nie za dużo, nie zrażajcie chłopa do DIY. Nie każdy projekt jest opłacalny, ale ważne, że się go samemu robiło - czasem tylko o to chodzi. Następna konstrukcja będzie pewnikiem poważniejsza i lepiej zaplanowana. Jak na początek, to wg mnie wyszło to ciekawie, jakbyś nie napisał, że użyłeś folii do oklejania, pewnie nikt by się nie spostrzegł. Szerokość frontu dość spora, to przyznaję, ale to ma się autorowi podobać. Wykonanie staranne - dobrze rokujesz na przyszłość
                    Co to są za czarne mazy na ścięciach surowych frontów? Czyżbyś je pochodnią przypalał i dopiero tak zmiękczony materiał skrawał ?

Skomentuj

Nie na temat...
                      DIY polega na tym, aby konstruowac zestawy ktore sa oplacalne i znaczaco tansze od gotowych konstrukcji. To hobby musi isc w parze z ekonomia. za 200zl zrobilem zestaw 2.1 z subem aktywnym na arn 226 i satelitami arv i arn100 ze zwrotnica co uwazam ze sporo przewyzsza gotowe zestawy w tej cenie i na tym to polega

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                        DIY polega na tym, aby konstruowac zestawy ktore sa oplacalne i znaczaco tansze od gotowych konstrukcji.
                        Tak, na tym to polega, ale nie zawsze się udaje - przykładem niech będzie robienie trzech dróg na STXach za ponad 1000zł - bywały takie i tożsame przypadki u nas na forum. Oczywiście, że im wyższa półka cenowa, tym bardziej opłacalne jest DIY, ale od czegoś trzeba zacząć, co przy braku wiedzy nie zawsze kończy się ekonomicznie Poza tym, który DIYowiec, z perspektywy czasu, nie zrobiłby czegoś inaczej?:razz:

Skomentuj

panowie, autor tematu pewnie juz zrozumial swoj blad... gwarantuje ze nastepnym razem zrobi cos lepszego

Skomentuj

po to jest forum aby ludzie doradzili sam 2 mce pytalem zanim kilka lat temu cos zrobilem no ale budy ladnie wyszly wiec oby nastepna konstrukcja byla na przyzwoitych przetwornikach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              gwarantuje ze nastepnym razem zrobi cos lepszego
                              Sam miałeś w opisie kiedyś Pawle, że najpierw się pyta a później buduje jak nie ma się doświadczenia.

Skomentuj

no ale niestety podpis juz sie nie wyswietla...

Skomentuj

tak tak , zrozumiałem swój błąd co do membran to szukałem i to dosc długo , ale nic na taką srednice jak chciałem nie znalazłem , znalazłem same zawieszenia w cenie 50zł co było stanowczo za drogie . zdjęcia słabe bo mi sie cos z aparatem dzieje i tak robi .

czarne plamy na ścięciach sa od tarczy do szlifierki robiłem je duza szlifierka kątowa , tarcza do kamienia bo tarcza scierna wydzierała dziury(miękka plyta) :) nawet dobrze sie tym robi tylko dużo dymu przy tym jest .
                                  ja z reguły jestem taki ze ucze się na błedach ale swoich

nastepna konstrukcja będzie juz duzo bardziej przemyślana i na normalnych przetwornikach , ten projekt to jakby "krótki wstęp"

jak chcecie to mozna przeniesc temat do zwykłych konstrukcji , jak dodawałem temat to nie zobaczyłem ze tam sa dodawane takie projekty , soory

Skomentuj

dużo dymu przy tym jest
                                    Tak też myslałem:)
                                    Koledzy w diy ważna jest pomysłowość i wydaje mi sie że jeśli chodzi o pomysłowość kolega spisał sie bardzo dobrze już mniejsza o zastosowane przetworniki i jak to gra,Ale za sama pomyslowość należy sie +

Skomentuj

oby zgodnie z zasadami BHP
                                      a nie tak jak jedem na audiomanii... cial plyty szlifierka a skonczyl je pol roku pozniej jak zrosly mu sie palce ;]

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        cial plyty szlifierka a skonczyl je pol roku pozniej jak zrosly mu sie palce ;]
                                        To jest tak abstarkcyjne, że nie potrafię sobie tego wyobrazić

---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------

Prawdą jest, że chłopak wykazał się, wyszło mu nieproporcjonalnie i gra pewnie średnio ale zgadzam się, należy się +
                                        Do krytyków: jakie było wasze pierwsze diy audio? Przypomnijcie sobie te potworki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X