Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szklanki – czyli kolumny podłogowe.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Szklanki – czyli kolumny podłogowe.

Idea
    Zachwyt designem Apple nie zna granic, opętanie wręcz przekłada się na własne projekty. Tak właśnie przyszedł pomysł na „Szklanki”, kolejne kolumny podłogowe w stylu minimalistycznym, proste kształty, gładkie błyszczące powierzchnie oraz, jak sądzę udane połączenie czerni i bieli. Chciałem nawiązać do stylistyki innych projektów, „Księga dźwięku” oraz „iPC„, co zaowocowało użyciem tego samego typu materiału, plexiglasu. Zresztą zobaczcie sami.

Trochę techniki
    Kolumny są dwudrożne, nisko-średnio tonowy głośnik to STX GDN-18-130-8-AKX, natomiast wysoko tonowy to VIFA DX25, wszystko w systemie bass-reflex w prostej skrzynce z MDF. Skrzynia jest podzielona na trzy komory, górna pusta na wysokotonowy głośnik, środkowa największa na niskotonowy i bass-reflex, oraz dolna z obciążeniem w postaci piasku. Wszystko oczywiście odpowiednio sklejone, skręcone, wytłumione a na koniec oklejone, cienkim plexiglasem. Tworzywo zostało wygięte na ciepło z jednego pasa białego oraz przycięte dwa mniejsze czarne kawałki. Na koniec umieściłem parę detali w postaci portali do podłączenia kabli oraz szpilek na których cała konstrukcja stanęła. Serdecznie zapraszam do obejrzenia galerii.

http://www.blog.crypticstudio.pl/szklanki/
    Załączone pliki

Piekne ;] ja wlasnie tez mam zamiar zrobic fronty z czarnej plexi
    Co ci sie stalo z kopolka przeciwpylowa na jednym z glosnikow?:ohmy:

Skomentuj

Zamieszczone przez cryptic Zobacz posta
      a na koniec oklejone, cienkim plexiglasem.
      Mógłbyś się podzielić informacją gdzie zamawiałeś te elementy...?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pajol Zobacz posta
        Co ci sie stalo z kopolka przeciwpylowa na jednym z glosnikow?:ohmy:
        Przy pomiarach wpadłem na genialny pomysł przyklejenia obciążenia gumą do żucia... To było mądre...

Mógłbyś się podzielić informacją gdzie zamawiałeś te elementy...?
        http://www.artplex.pl/

Pamiętajcie tylko o tym, że biały pleksiglas jest tak naprawdę mleczny, czyli prześwituje. Druga sprawa to to, że ciężko klei się plastik do drewna tak aby nie prześwitywał klej i to wszystko się w ogóle trzymało.

Skomentuj

A ja bym poprosił więcej fotek bo dość ciekawie to wygląda.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            A ja bym poprosił więcej fotek bo dość ciekawie to wygląda.
            Pod postem a nad fotkami jest link do bloga gdzie jest cała galeria. Tutaj nie mogłem dodać więcej przez jakieś ograniczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez cryptic Zobacz posta
              Tutaj nie mogłem dodać więcej przez jakieś ograniczenia.
              wrzuc na imageshack lub fotosik i skopiuj odpowiednie linki miniaturek na forum.

Skomentuj

Jak już pisałem, tutaj jest cała galeria

http://www.blog.crypticstudio.pl/gal...um=1&gallery=1

Skomentuj

Nie za duzo wysokich tonow?

Skomentuj

Ciężko to określić, w dużym stopniu zależy od gustu, ja mam cały czas lekko podkręcone niskie więc, może i za dużo wysokich. Jednak są pewni i tacy co lubią bardziej płaską charakterystykę.

Skomentuj

baaardzo oryginalne wykonczenie kolumn
                      naprawde mi sie podoba

mozesz podac w przyblizeniu koszt takiego wykonczenia?
                      wydaje sie dosc rozsadne bo mimo ze drozsze niz fornir to nie wymaga lakierowania itp

Skomentuj

Ładnie to wygląda:) Mógłbyś jakoś opisać technikę wyginania tego plexiglasu?

Skomentuj

Pierwsze co pomyślałem patrząc na fotki - dobra wizualizacja w 3dmax'ie
                          Do rzeczy, fajnie Ci to wszystko wyszło. Wykończenie bardzo mi sie podoba i z ciekawości - jakiego rzędu są to koszty
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Genialne wykończenie - gdyby nie to że zachciało mi się niestandardowych kształtów w konstrukcji na Seasie i Founteku, to bym wykończył w ten sposób - a tak to będę musiał lakierować.
                            Poczekam na porównanie kwoty Twojego wykończenia i mojego lakierowania - może mi przejdzie jak się okaże że Twoje jest połowę tańsze

Skomentuj

cryptic, pochwal się kosztami wykończenia, szczegółami jego klejenia, itp.
                              Sugerowałbym nawet napisanie tego tak, żeby moderatorzy mogli zrobić z tego arta, bo warto IMHO.

Skomentuj

Nie bardzo pamiętam dokładnie jakie były koszty, bo czasu już trochę minęło. Jednak licząc pi razy drzwi to, u mnie na jedną kolumnę był biały pas 35 cm na 250 cm = 0.875 m^2 oraz czarne pasy 25 cm na 100 cm = 0,5 m^2. Więc na dwie kolumny w sumie = 2,75 m^2 pleksiglasu. Grubość to 3 mm, jednak kolorem, grubością trzeba manewrować, tak aby zmieścić się w budżecie. Oba kolory były w podobnej cenie, nie chce skłamać ile, najlepiej dowiedzieć się w firmie którą podałem we wcześniejszym poście. Zakładając, że metr kwadratowy kosztuje 40 zł to mamy 110 zł.

Jak już pisałem na temat białego pleksiglasu i oklejania, jest problem z przezroczystością. Ja pomalowałem wcześniej wszystko białą farbą i przyklejałem przezroczystym silikonem. Jednak jest to złe rozwiązanie, widać plamy z kleju i miejscami się rozkleja.

Jeżeli robił bym to drugi raz to pod biały plexiglas podłożył bym coś, tzn. okleił bym całość białą gładką okleiną samoprzylepną. Jest tania dobrze się klei do MDF'u oraz dobrze będzie trzymała pleksiglas, jeżeli kupimy taką z klejem z dwóch stron. Jeżeli z jednej strony będzie tylko samoprzylepna to użyłbym jakiegoś kleju w spray'u do plastiku, tak aby wszystko było pokryte jak najbardziej równomiernie.

Więc grubość pleksiglasu trzeba na próbkach sobie dobrać, względem przezroczystości i podłoża. Jeżeli chodzi o czarny to jest on totalnie nie przezroczysty więc nie ma problemu, wszystko sprowadza się wiec do dobrego przyklejenia. Tutaj także użył bym dwustronnej okleiny samoprzylepnej lub zwykłej taśmy dwustronnej.

Jeżeli chodzi o wyginanie oraz obróbkę to jest to wszystko do wykonania w warunkach domowych lub można często to zrobić w firmie która sprzedaje plexiglas. Ogólnie sprowadza się to do rozgrzania powierzchni i jej wygięciu. Ja stosowałem taką technikę, że kładłem pleksiglas na kolumnie, na rogu przykrywałem deską, po czym opalarką rozgrzewałem jak najwęższy pas, gdy pleksiglas zaczynał być plastyczny wyginałem go, dociskając jak najbliżej rogu drugą deską. Metoda skuteczna aczkolwiek trzeba uważać aby wszystko wyginało się równomiernie i równolegle do krawędzi kolumny. Jeżeli źle rozgrzeje się pleksiglas to zacznie pękać lub się opali na czarno, mogą też się pojawić bąbelki. Proponuję najpierw po eksperymentować z małymi kawałkami różnej grubości. Do 5 mm sprawa wyginania jest dość prosta i sprawna, później zaczynają się schody, przynajmniej jeżeli chodzi o technikę z opalarką.

Druga metoda, to taka którą widziałem tutaj na forum w innej konstrukcji i jaką stosuje się profesjonalnie. A mianowicie jest to deska z rowkiem w której znajduje się drut oporowy rozgrzany do odpowiedniej temperatury. Kładziemy materiał nad rowkiem, rozgrzewa się, z góry dociskamy deskę i wyginamy go na rogu deski, można tak uzyskać zaokrąglenie, zresztą przy pierwszej technice z opalarką chyba nawet łatwiej. Ta technika ma wadę w postaci narzędzia które trzeba zrobić lub zdobyć. Przy pierwszej technologi wystarczy opalarka i dwie deski.

Ostatnia lub też pierwsza część to obróbka, skrawanie. Najlepiej sprawuje się frezarka do drewna, taka większa 1000W ustawiona na połowę obrotów, nie na maxa. Tutaj także trzeba po eksperymentować i zobaczyć kiedy materiał się zaczyna przypalać lub kleić. Fronty zrobiłem właśnie w ten sposób, przymocowałem do blatu pleksiglas, wywierciłem otwór, i kolistym ruchem na osi otworu po wiertle, frezarką zrobiłem otwór na głośnik. Rogi zaokrąglałem od ręki frezarką. (Mowa o czarnych elementach). Materiał jest przyjemny w obróbce, można go wycinać naprawdę dokładnie i da się obrabiać*naprawdę grube kawałki. Próbowałem nawet z pleksiglasem 15 mm.

Na koniec dodam, że tak naprawdę ten materiał nie koniecznie może się nazywać pleksiglas, są różne profesjonalne nazwy i różne materiały, polecam poszperać w internecie i na stronach firm które się tym zajmują. Bywa, że różne kolory są z różnych materiałów. Każdy materiał wygina się przy innej temperaturze, jast bardziej lub mniej łamliwy itp.

Jako ciekawostka powiem, że jest taki materiał, który składa się z pleksiglasu pokrytego dwustronnie cienkim anodowanym aluminium. W mediamarktach robią z tego półki na filmy :) To mógłby być fajny materiał na kolumnę lub sprzęt elektroniczny.

Pozdrawiam i czekam na pytania :)

---------- Post dodany o 09:00 ---------- Poprzedni post o 08:59 ----------

W wolnej chwili postaram się zrobić poradnik / tutorial.

Skomentuj

Plexi najlepiej kleić klejami Sika np. 295 do których konieczny jest podkład (Primer) który jest droższy od kleju . ta technologia jest używana w szkutnictwie. . Wytrzymałośc spoiwa ok 2 ton

piotr

Skomentuj

pytanie czy będzie kleił też pleksiglas z folią lub z farbą którą pomaluje się drewno. Oraz czy nie zostawia plam na przezroczystym materiale.

Skomentuj

Gratuluję udanych, oryginalnych kolumn. Na fotografiach robią naprawdę duże wrażenie.

Szkoda, że nie wrzuciłeś fotografii w trakcie obróbki.
                                      Nic nie napisałeś o polerowaniu, bo nie wierzę, że podczas prac nie porysowałeś pleksi, mimo foli zabezpieczającej.
                                      Fotografie wyglądają jak byś je obrabiał w fotoshopie - kompletnie nie widać szczegółów, ciekawi jak wyszło na połączeniach.

Na pewno kolumny do niezagraconych pomieszczeń, gdzie łatwo o obtarcie itp. i dla ostrożnych użytkowników.
                                      U mnie po roku nie wyglądały by już tak ładnie.

Skomentuj

Nie musiałem nic polerować, ten materiał nie jest wcale taki wrażliwy na obtarcia i zadrapania. No przynajmniej biały, z czarnym i owszem jest problem.
                                        Też żałuję, że nie robiłem zdjęć podczas tworzenia, ale teraz już*po obiedzie. Najśmieszniejsze były poczynania z wypiekaniem w domowym piekarniku, piasku z piaskownicy przed blokiem :) hehe
                                        Zdjęć nie obrabiałem, ustawiłem w aparacie tak parametry aby była głębia fotograficzna i to już wystarczy. Wież mi, że te zdjęcia są niedopracowane.

Mogę się przyznać, że jest w nich trochę niedociągnięć. Na jednym rogu pękł mi pleksiglas, na dole przy kolcach coś*mi się ukruszyło, wyszły plamy z kleju... itp. Następnym razem bym to zrobił lepiej. Doświadczenie czyni mistrza :)

Z tym panem robiłem pomiary i projektował zwrotnicę:
                                        Gucio
                                        Last edited by cryptic; 27.06.2011, 14:16.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X