Witam! Chciałem zbudować sobie małe monitory do pokoju (ok 10m2) i natknąłem się na projekt klonowania monitorów Totem Mite. Proporcje, wymiary styl i wygląd tych kolumienek sprawił, że postanowiłem je wykonać a rozważałem również wiele innych konstrukcji. Chciałem żeby to grało w miarę ładnie i przyzwoicie, nie oczekując cudów, i czytając recenzje w necie znalazłem w miarę pozytywne opinie (nie chodzi o "audiostereo"). tak wiec przeciwnicy tych przetworników mogą sobie darować rady w stylu zmień kopułkę czy coś like that. takie własnie chciałem i nie zmieniłbym projektu na lepsze przetworniki nawet gdybym miał mieć je gratis.... koniec kropka.
Jestem mega zadowolony z efektu końcowego, gdyż wszystko robiłem sam (prócz frezów), (pierwszy raz fornirowalem) i to własnie dało największa satysfakcje. Jeszcze pozostał mi tylko mały upgrade standów gdyż sa za szerokie.
No to mała specyfikacja:
Przetworniki: Tonsil GDN 13/40/2 I GDWK 10/80
Zwrotnice: 0.85 cewka powietrzna, kondensator Jantzen 2.7uF, rezystor metalizowany 3ohm
Obudowa: 5,6 l netto, Mdf 16mm, podfrezowania pod głośniki, BR strojony ok na 53Hz, fornir palisander, zamiast lakierowania użyłem wosku do drewna i efekt dla mnie jest świetny!
Odsłuch:
Niebawem napisze jak grają gdyż jestem w trakcie szukania wzmacniacza.
Cennik (ceny podane z wysyłkami):
Przetworniki: 215zł
Formatki mdf z frezowaniem: 100zł
elementy zwrotnic terminale i br: 120zł
kleje, papier itd: 70zł
fornir: 75zł
wosk: 40zł
SUMA: JAKIES+/- 620ZŁ
Oto pare fotek:

Jestem mega zadowolony z efektu końcowego, gdyż wszystko robiłem sam (prócz frezów), (pierwszy raz fornirowalem) i to własnie dało największa satysfakcje. Jeszcze pozostał mi tylko mały upgrade standów gdyż sa za szerokie.
No to mała specyfikacja:
Przetworniki: Tonsil GDN 13/40/2 I GDWK 10/80
Zwrotnice: 0.85 cewka powietrzna, kondensator Jantzen 2.7uF, rezystor metalizowany 3ohm
Obudowa: 5,6 l netto, Mdf 16mm, podfrezowania pod głośniki, BR strojony ok na 53Hz, fornir palisander, zamiast lakierowania użyłem wosku do drewna i efekt dla mnie jest świetny!
Odsłuch:
Niebawem napisze jak grają gdyż jestem w trakcie szukania wzmacniacza.
Cennik (ceny podane z wysyłkami):
Przetworniki: 215zł
Formatki mdf z frezowaniem: 100zł
elementy zwrotnic terminale i br: 120zł
kleje, papier itd: 70zł
fornir: 75zł
wosk: 40zł
SUMA: JAKIES+/- 620ZŁ
Oto pare fotek:

Skomentuj