Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini Monitory Tonsil GDN 13/40/2 GDWK 10/80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Mini Monitory Tonsil GDN 13/40/2 GDWK 10/80

Witam! Chciałem zbudować sobie małe monitory do pokoju (ok 10m2) i natknąłem się na projekt klonowania monitorów Totem Mite. Proporcje, wymiary styl i wygląd tych kolumienek sprawił, że postanowiłem je wykonać a rozważałem również wiele innych konstrukcji. Chciałem żeby to grało w miarę ładnie i przyzwoicie, nie oczekując cudów, i czytając recenzje w necie znalazłem w miarę pozytywne opinie (nie chodzi o "audiostereo"). tak wiec przeciwnicy tych przetworników mogą sobie darować rady w stylu zmień kopułkę czy coś like that. takie własnie chciałem i nie zmieniłbym projektu na lepsze przetworniki nawet gdybym miał mieć je gratis.... koniec kropka.
    Jestem mega zadowolony z efektu końcowego, gdyż wszystko robiłem sam (prócz frezów), (pierwszy raz fornirowalem) i to własnie dało największa satysfakcje. Jeszcze pozostał mi tylko mały upgrade standów gdyż sa za szerokie.

No to mała specyfikacja:
    Przetworniki: Tonsil GDN 13/40/2 I GDWK 10/80
    Zwrotnice: 0.85 cewka powietrzna, kondensator Jantzen 2.7uF, rezystor metalizowany 3ohm
    Obudowa: 5,6 l netto, Mdf 16mm, podfrezowania pod głośniki, BR strojony ok na 53Hz, fornir palisander, zamiast lakierowania użyłem wosku do drewna i efekt dla mnie jest świetny!

Odsłuch:
    Niebawem napisze jak grają gdyż jestem w trakcie szukania wzmacniacza.

Cennik (ceny podane z wysyłkami):
    Przetworniki: 215zł
    Formatki mdf z frezowaniem: 100zł
    elementy zwrotnic terminale i br: 120zł
    kleje, papier itd: 70zł
    fornir: 75zł
    wosk: 40zł
    SUMA: JAKIES+/- 620ZŁ

Oto pare fotek:

jak na pierwszy raz to całkiem ładnie, prosto klasyczne :) dlaczego wybrałeś akurat klony Totem Mite a nie coś z oferty stx? Jakiś sentyment do Tonsili? :)

Skomentuj

stylistycznie mi sie podobaly a i tonsile siesty kiedys mialem i graly bardzo fajnie, zreszta chcialem 13 niskotonowy glosnik a stx chyba nie ma zbyt ciekawej propozycji na tej pozycji a i jeszcze podobno te wooferki graja dobra srednica to chyba tyle:)

Skomentuj

w jakiej wersji masz glosnik niskotonowy 4 czy 8 ohm?

Skomentuj

4ohm a czemu pytasz?

Skomentuj

Zamieszczone przez sianes Zobacz posta
            SUMA: JAKIES+/- 620ZŁ
            no to niezle zaszalales...
            mnie to wynioslo ok 300zl :p

mnie tez te glosniki urzekly stylistycznie
            ale tylko stylistycznie bo ten GDN zaczyna dopiero grac w wiekszej obudowie (8-12 litrow) a srednica to zadna rewelacja

szkoda ze nie zrobiles fazek - bardzo poprawiaja wyglad

chcialem 13 niskotonowy glosnik a stx chyba nie ma zbyt ciekawej propozycji na tej pozycji a i jeszcze podobno te wooferki graja dobra srednica to chyba tyle
            no i tu jest wada opini ludzi...
            jakbys sam posluchal to bys zrozumial ze nie zawsze mozna wierzyc w to co inni pisza
            STX ma w swojej ofercie porownywalne a nawet i lepsze glosniki

Skomentuj

moim zdaniem za 300zl jest to niemozliwe dla kogos kto nie ma zadnych elementow konstrukcji pod reka.... ze wzgledu na to, ze diy to Twoje hobby i niejedna konstrukcje wykonales pewnie pare elementow bylo na Twoim stanie, dlatego tez taka kwota wyszla, zaczynajac od zera jest to awykonalne wiec oceniajac sytuacje na trzewo... na wszytskich nowych elementach 300zl jest to cena niemozliwa do osiagniecia pozniej ludzie beda gotowi uwierzyc... co do brzmienia kazdy ma swoje preferencje i gusta jeszcze raz podkreslam oczekiwalem poprawnosci, normalnosci a nie jak napisales "rewelacji".. a co do ścięć na froncie faktycznie teraz zaluje, ze nie zrobilem ale bylo to moje pierwsze fornirowanie i balem sie ze zepsuje te fazy a teraz zaluje bo nie taki diabel straszny:)

Skomentuj

jakbym mial to robic od zera to i tak wyszloby 50zl wiecej
                no ale ja je robilem jak glosniki byly jeszcze tansze...
                niewiele ale tansze

co do ścięć na froncie faktycznie teraz zaluje, ze nie zrobilem ale bylo to moje pierwsze fornirowanie i balem sie ze zepsuje te fazy a teraz zaluje bo nie taki diabel straszny
                nic straconego. frez katowy i jazda

Skomentuj

no ale uwzgledniajac konkretne elementy fornir, rodzaj kleju, obudowa, elementy zwrotnicy mozna wydac 350zl a mozna sie zmiescic w 100zl, ja podalem koszty jakie ponioslem za okreslone konkretne elementy i nie ma opcji zeby ktos za te same czesci zaplacil duzo taniej wiec mysle ze nie ma sensu ciagnac tematu kosztow bo to pojecie wzgledne zalezne od jakosci uzytych czesci.

Skomentuj

no fakt, masz racje

Formatki mdf z frezowaniem: 100zł
                    mnie MDF na pare monitorow kosztowal ok 10zl
                    tak wiec widac ze w roznych czesciach kraju kazdy ma inne warunki...

Skomentuj

dzis podlaczylem monitory i pierwszy raz sluchalem. jestem bardzo zadowolony z dzwieku jaki produkuja. moge je porownac tylko do siest, ktore mialem i powiem tyle - to ta sama liga. w siestach bardziej podobal mi sie bas (choc tu tez o dziwo jestem zaskoczony ze jest go sporo) natomiast wokal i efekty przestrzenne sa lepsze na totemach bez dwoch zdan:) maja swoj styl brzmienia i mi on bardzo odpowiada

Skomentuj

Czaruję...
                      X