Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bardzo niskobudżetowe kolumienki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[1-drożne] Bardzo niskobudżetowe kolumienki

Witam, jako że to mój pierwszy post na forum to na początek się przywitam :)

Kolumienki powstały dzięki przerwie wakacyjnej. W piwnicy mam stary wzmacniacz Unitry, a jako że dość często w niej przebywam to fajnie byłoby umilić sobie ten czas słuchając muzyki.
    Miałem najważniejszy element, czyli głośniki - blisko dwudziestoletnie pełnozakresowe przetworniki Hitachi o powalającej mocy 6 wat i średnicy 10cm.
    Długo zastanawiałem się jaką obudowę zrobić. Przeglądając to forum natrafiłem na projekt Cheap Trick 193 i pomyślałem że taki mały eksperyment będzie całkiem ciekawy.
    Nie miałem żadnych danych tych głośników to wymiary obudowy musiałem zrobić na oko, sugerując się jedynie tamtym projektem. Wyjdzie jak wyjdzie, super dźwięku mieć nie musi - w końcu będą grać w piwnicy :)
    Większość komponentów udało mi się załatwić za darmo.
    Obudowa wykonana jest z płyt wiórowych 10mm, sklejone i skręcone wkrętami Objętość to około 6,5 litra. Środek został wytłumiony watoliną.
    Głośniki połączone z terminalami poprzez kable OFC 0,5mm które miałem w domu.
    Łączenia płyt są w kilku miejscach nierówne, lekko wyrównałem wszystko papierem ściernym ale mimo wszystko widać to trochę pod okleiną.

Po skończeniu budowy zabrałem je do domu by posłuchać jak to gra. Ku mojemu zdziwieniu gra całkiem nieźle. Są w stanie teraz przenieść pasmo od ok. 60Hz do górnych granic słyszalności. Co prawda bas nie jest obfity, ale schodzi nisko. Do piwnicy w sam raz.

Koszty:
    Głośniki - 0zł
    Kable - 0zł
    Terminale - 3,40zł
    Płyty - 0zł
    Klej - 4zł
    Wkręty - 1zł
    Watolina - 0zł
    Okleina - 18zł

Całość: 26,40 zł

I na koniec kilka zdjęć z budowy i gotowych kolumn:

kolumny 003.jpgkolumny 009.jpgkolumny 013.jpgkolumny 014.jpg

Z tymi sprzętami będą grać w piwnicy:

kolumny 017.jpg

widze inspiracje "one way ticket by monacor"
    teraz pora na cos powaznego :p

co tam w oddali jest?
    poczatkowo wydawalo mi sie ze to morel...

Skomentuj

Hehe, tu Cię zaskoczę - jest to Aiwa SX-NM820 :) Ale gra wyśmienicie. Dość stary model.. ale pewnie dlatego dźwięk jest tak dobrej jakości.
      W przyszłości chciałbym wykonać coś poważniejszego, tylko trzeba skompletować środki i zebrać chęci... :)

Skomentuj

Mam słabośc do szerokopasmówek. Żadnego klejenia ze sobą głośników, zniekształceń fazowych, specyficzny, bardzo przyciągający charakter dźwięku, i kilka wad, które idzie zaakceptować, głównie średnich lotów wysokie tony i brak zejścia w basie (jednak bez subwoofera to szerokopasmowców sobie nie wyobrażam).

Konstrukcja "coś z niczego", ostateczny efekt jest świetny jak na te pieniądze i zastosowanie.

5/5

Skomentuj

Jak za te pieniądze, efekt naprawdę niezły.

Mam podobne głosniki wyciągnięte z samochodu. Może zrobię klony Twojej konstrukcji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
            głównie średnich lotów wysokie tony
            posluchaj F155 to zmienisz zdanie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              posluchaj F155 to zmienisz zdanie
              Raczej miałem na mysli budżetowe szerokopasmowce. Podobno Tang Band W4 1320si ma wysokie porównywalne z dobrą wysokotonówką Vify, jednak takie głośniki już nie są tanie

Kiedy będe miał większy przypływ gotówki chce złożyć kolumny aktywne na TB W1320si + TIW 200 XS (w zamkniętej), uzupełniane subem na XXLS 12 w zamkniętej z korekcją. Ew. kolumny 3-way na tych głośnikach jeśli bym sie przeprowadził do innego mieszkania. Póki co sub musi stać daleko za mną, a kolumny 50cm ode mnie, więc bez suba nie ma szans nisko zejść...

Skomentuj

Szkoda czasu na male szerokopasmowki. Male skrzyneczki graja do kitu, membrana musi miec minimum 16-20cm.

Skomentuj

z szerokopasmowymi glosnikami chyba zawsze bedzie klopot
                  jak maly to malo basu
                  jak duzy to problem z wysokimi

ogolnie bardzo fajna konstrukcja
                  i jak za te pieniadze...
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Koszty wręcz przerażają :P Jak na kolumny do piwnicy czego chcieć więcej :)

Skomentuj

Pomierzysz je? Jestem bardzo ciekaw tych głośników.

Skomentuj

Co dokładnie pomierzyć?

Skomentuj

charakterystyke przenoszenia i impedancje
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co sądzicie o tym głośniku:
                            Tang Band W8-1772 8"
                            http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-893
                            http://www.youtube.com/watch?v=XJXt8...layer_embedded
                            W Polinku kosztuje 980 zł. Więc to koszt średniej klasy 7' + wysokotonowy + oszczędność na zwrotnicy. Nadaje się on do TL ?
                            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Drozyna, lepiej zainwestowac w wegierskie Sonido.

Skomentuj

Wygląda ogólnie pięknie, pytanie jak gra:)

Skomentuj

Grzegorz
                                  Nie na temat...
                                  Akurat mnie wygląd nie bardzo się podoba. Wolałbym coś czarnego. Na pytanie jak gra może odpowiedzieć jedyni wróżka z audiofilską kula
                                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
                                    ogolnie glosnik nie jest tani
                                    ogolnie tb ciesza sie dobra opinia i nawet tanie graja na wysokim poziomie
                                    mam wrazenie, ze ten glosnik bedzie gral bardzo dobrze i swoja jakoscia przegoni swoja cene
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To napiszcie jeszcze czym i jak dokładnie zmierzyć te parametry :) Nie siedzę w tym zbytnio. A pomiar charakterystyki przenoszenia "na ucho" raczej nie jest miarodajny.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X