Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Stx 17-140 + Gdwk Ak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Kolumny Stx 17-140 + Gdwk Ak

Witam
    Przedstawiam wam jedną ze swoich konstrukcji. Jest to klasycznie oklepana wersja 2way na przetwornikach stx. Zwrotnica nie była modyfikowana i pochodzi z Scx+Pj, tylko ze u mnie jest to Gdwk AK. Obudowa 11l netto, tunel br strojony na ok 55hz. Koszta ok 400 zł za całość.

Odsłuch
    Dźwięk wysokotonowki PJ w pracy nie przypadł mi do gustu, więc postanowiłem zaryzykować i kupić AK. No i jak dla mnie bomba, wysokie są tony są miękkie, dokładne, delikatnie, i nic nie sypie piachem, jak to się rozpisują o PJ, Basu jest sporo, ale średnica jest wycofana, brakuje jej ciepłego brzmienia, ale i tak mi pasuje. Wg mnie Gdwk AK jest wart polecenia. A tak to wygląda:

Ostatecznie jak już zakupiłem po czasie frezarkę górnowrzecionową, zrobiłem coś takiego :) I tak zostało

Calkiem calkiem. Mogly by byc troche nizsze i kapke glebsze. Ten czarny pas to nie wiem po co? Szpeci tylko kolumienki. Ogolnie klasyka STX, co tu wiecej dumac :)

Skomentuj

Mi się podoba z czarnym pasem. Dodaje kolumnie charakteru i łamie klasyczny wygląd obudowy.

---
      - Sent from my iPad using Tapatalk

Skomentuj

mi najbardziej podobaja sie standy.. konstrukcja widac starannie wykonana, jednak bardziej podobaja mi sie bez czarnego pasa :)

Skomentuj

no i zonowu zdania podzielone. wg mnie ten czarny pas czyms wyroznia te kolumny i mi sie podoba

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
          wysokotonowki PJ w pracy nie przypadł mi do gustu, więc postanowiłem zaryzykować i kupić AK. No i jak dla mnie bomba, wysokie są tony są miękkie, dokładne, delikatnie, i nic nie sypie piachem, jak to się rozpisują o PJ,
          Wg mnie Gdwk AK jest wart polecenia
          SW juz dawno mi pisal ze jest sporo lepszy od PJtki ale jakos nigdy nie mialem pomyslu zeby to sprawdzic... moze przyszla pora na zakup parki

Skomentuj

Zrobiłem ten pas czerni by złamać tą monotonność na froncie kolumny, po prostu czegoś mi brakowało. Poza tym, nie miałem jak wykonać podfrezować pod wyskotonówkę, więc ten pasek czerni w pewnym sensie zastępuje frez :) Przez co wysokie tony robią się mniej rozlazłe w pokoju, albo se to uroiłem hehe

Skomentuj

Świetna robota, zwłaszcza czarny pas wygląda elegancko. :) Z czego on jest zrobiony? HDF?

Skomentuj

Niestety to zwykły mdf grubości 3mm :)

Skomentuj

Witam
                  Wydaje mi sie, że na boku kolumny widać łączenie forniru mam racje?
                  A jak Ci powychodziły wszystkie rogi, widać bardzo łączenia?
                  Ogólnie gratuluje konstrukcji

Skomentuj

Ten czarny pas jest najlepszy z całego projektu. Standy obleśne, fornir nie w moim guście ale tym pasem sprawiłeś, że postawiłbym je w pokoju bo z nim wygląda to mimo wszystko dobrze.
                    Last edited by gooralesko; 06.08.2011, 16:03.

Skomentuj

Mamy tu dobry przykład jak mały szczegół potrafi zmienić wygląd całej kolumny :)

Skomentuj

Łączenia forniru widać tylko jakczłowiek zacznie się przyglądać, lub pod jakim kątem światło pada :) rogi i krawędzie wyszły dobrze, tylko łączenia na bokach widać :)

Skomentuj

Szkoda że nie zastosowałeś GDN-17-140-8-SK zamiast GDN-17-140-8-SCX. Mógłbyś wtedy wykorzystać gotową zwrotkę z stxa.

Skomentuj

Zamieszczone przez gilbert Zobacz posta
                            Szkoda że nie zastosowałeś GDN-17-140-8-SK zamiast GDN-17-140-8-SCX. Mógłbyś wtedy wykorzystać gotową zwrotkę z stxa.
                            To prawda ale również mogłem zmienić w zwrotnicy SK na SCX+AK ponieważ Sk i Scx mają zbliżone parametry jak dobrze pamiętam, no i na zwrotnicy Sk+Ak jest cięty wyżej, lepszy środek. Ale kolor i gramatura Sk mi się nie podoba zbyt krzykliwa.

Skomentuj

To prawda ale również mogłem zmienić w zwrotnicy SK na SCX+AK ponieważ Sk i Scx mają zbliżone parametry
                              Rozumiem, że porównywałeś parametry TS głośników i stąd to podejście... Prawda jest taka, że te podobne TS'y niskośredniaków (czy nawet pozostałe parametry podawane w kartach katalogowych, a nie tylko TS'y) nie mają tutaj większego znaczenia i zamiana głośników może sporo namieszać w miejscu podziału (i nie tylko tam) w paśmie przenoszenia. Nie mówię, że wyszło źle (bo tego nie wiem - nie mierzyłem; ba, nawet nie słuchałem) ale jest duże prawdopodobieństwo, że byłbyś bardziej zadowolony gdybyś zastosował (zaprojektował?) odpowiednią zwrotkę a nie taką "z przypadku" - to tak na przyszłość

Wizualnie wyszło OK - podobają mi się :)
                              Pytanie tylko co będzie, jak będziesz chciał posłuchać przy zgaszonym świetle

Skomentuj

Nawet ładnie chociaz jak dla mnie za wysokie chociaż lubie wysokie monitory
                                Wydaje mi sie że mogłeś wkomponować BR z tyłu i cała konstrukcje obniżyć o te 6-8cm

Skomentuj

Kolumny robiły u mnie jako kolumny efektywne w kinie i stały bezpośrednio pod ścianą, temu z tyłu br odpadał (wysokie są na ok 80cm jak dobrze pamiętam.

Skomentuj

Bardzo ładne kolumny, sam w swoich starych monitorach diy mam czarny pasek po środku, jak dla mnie efekt za te pieniądze rewelacyjny. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X