Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi STX SCX+PJ (pierwsza konstrukcja)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] 3 drogi STX SCX+PJ (pierwsza konstrukcja)

Witam,
    parę słów wstępu, kolumny miały być pierwszym sprzętem z kolekcji własnego DIY, jako że w czasach studenckich i mieszkania w akademiku imprezy są nieodłączną kwestią, sprzęt miał sprawdzać się ich nagłaśnianiu w większym, lub mniejszym stopniu. Wybór po przeglądzie forum i konsultacjach padł na 3drogi stx właśnie. (Tu musze się przyznać, że kolumny "złożone" i na "chodzie" są od roku ;D , ale przez nałożenie się na siebie różnych zbiegów okoliczności braku czasu i chęci za ich skończenie zabrałem się dopiero teraz.) Nie obyło się, bez kilku problemów, większych i mniejszych błędów, serii niepowodzeń, ale wszystko z dość szczęśliwym zakończeniem.

Głośniki:

GDN 22-140-8-SCX
    GDM 14-150-8-SCX
    GDWK 10-200-8-PJ

Budowa + Obudowa + Wykończenie:

Kolumny wykonane według standardowego projektu krążącego na forum. Całość skrzyń z wiórówki 18mm, klejona wikolem, skręcana dodatkowo wkrętami. Wytłumienie "wata" z stx, zakupiona razem z głośnikami. Gotowe obudowy oklejone fornirem dąb (fornir zamawiałem z allegro w liściach 30x138cm o ile mnie pamięć nie myli ) klejonym na pattex, na to poszła bejca rustykalna (z początku kolor miał być machoń, ale ze względu na to że mogły by okazać się zbyt "czerwone", kupiłem dodatkowo kolor orzech) kolor orzech jak już wspomniałem, na podstawki bejca rust kolor czarny. Lakier domalux poliuretanowy do pogłóg połmat, 3 warstwy. (jak już wspomniałem wyżej, nie obeszło się bez wpadek: kolor bejcy nie wszędzie jest jednolity w niektórych miejscach jest "głębszy" w innych jak dla mnie zbyt blady, pierwsza warstwe lakieru zeszlifowałem zbyt grubym papierem co spowodowalo "zdarcie" koloru w kilku miejscach, i na koniec coś czego przeboleć nie moge, po położeniu lakieru zauważyłem, ze w kilku miejscach fornir się poodklejał ).

Wrażenia:

Kolumny napędzne amplitunerem Kenwood KR-V7050 + procab ls215. Strojone br'em 7x17cm (z tego co dobrze pamietam, wczesniej byl tunal z polinka, ale ze względu na to, że przy wycinaniu otworów mocno pokaleczyłem fornir, musiałem z nich zrezygnować i dać taki z szerokim kołnierzem). Kolumny grają już od roku, więc oswoiłem się już z ich brzmieniem, aż nadto (GDM w przeciw fazie). Jestem zadowolony z ich brzmienia, basu calkiem sporo, średnie tony dość dobre, a wysokie, cóż nie powalają i sypnie czasem ostro piachem. (i tu moje pytanie, widziałem temat, gdzie kolega Meteo do 17SCX zamiast pj'ki użył AK, czy taka zmiana mogła by być zastosowana i w tym przypadku...? Z jakimś w miare rezultatem, na plus oczywiscie... ;D Musze przyznać, że zmiana na AWX, albo na ceramiczny STX wymaga "nowej" zwrotnicy, a to już są koszta.)

Koszta:
    340 zł - głośniki
    150 zł - części do zwrotnic
    100 zł - płyta wiórowa
    90 zł - fornir
    80 zł - lakier (musiałem kupić dwie puszki, bo połysk mnie nie usatysfakcjonował)
    60 zł - klej pattex (tu znów musiałem kupić dwie puszki, bo jednej mi zabrakło a butapren który kupiłem, był bardzo słaby)
    15 zł - papier ścierny
    7 zł - wikol
    14 zł - terminale
    70 zł - procab ls215
    40 zł - kolce
    24 zł - br'y (tu musiałem kupić 4 szt. z powodu opisanego wyżej)
    30 zł - materiał wygłuszający
    16 zł - bejca
    20 zł - osprzęt do malowania i lakierowania (wałki, pendzle itp.)
    30 zł - wkręty imbusowe
    --------------------------------------------
    = +/- 1086 zł (moim zdaniem raczej na plus, bo praktycznie wszystko było zamawiane)

Specjalne podziękowania dla Pawel S. za wielką pomoc przy doborze projektu (prawie rok temu) oraz w trakcie prac wykończeniowych.

Zdjęcia:

Przepraszam za jakość zdjęć, ale nigdy nie był ze mnie dobrey fotograf . A teraz kilka słów krytyki...

proporcje OK
    fornir OK
    kolor OK
    tunel OK
    cokol OK

wszystko fajnie tylko koszt paskudny :???:
    ale tak bywa w przypadku pierwszego DIY

oby tak dalej

Skomentuj

Pierwsze co rzuca mi sie w oczy to cena strasznie wysoka,druga rzecz to brak podfrezowań pod głosniki:|
      No i fatalne ustawienie kolumn musisz to zmienic!
      Ale bardzo podoba mi sie fornir jak i kolor cokoły róznież wygladaja bardzo ładnie.
      A teraz pytanie czym wygłuszaleś skrzynie ?

Skomentuj

http://stx.pl/material-tlumiacy.html dokładnie tym. W komorze GDN'a po jednym "płacie" na tyl, boki i chyba dół, w sekcji GDM + GDWK komora wypełniona do połowy. Podfrezowań brak wiem, ale jako że dostępu do frezarki nie miałem żadnego dlatego zostało jak jest. Co do ustawienia kolumn, to co proponujesz...? (mały szkic na szybko )

(a i daty na fotkach mogą być mylące, aparat żyje w swojej strefie czasowej... )

A i chciałem zapytać jeszcze raz, jak byście widzieli tutaj wersje AK wysokotonówki...?

Skomentuj

Sorrki że wyglada to jak robione na kolanie + brak podpisów bo nie mogłem edytować twojego obrazka do końca ale mam nadzieje wszystko załapiesz bez problemu:)
          Kolumny oczywiscie pod odpowiednim kątem:) Jeśli bas jest dudniacy meczacy wrecz a scena mało przejżysta zlewa ci sie wszystko do kupy to musisz zainwestować w poprawe akustyki pokoju piramidki za kolumny bas trapy na scianach badz w rogach pokoju,Lecz jeśli chcesz bawic sie w akustyke pokoju ja z obliczeniami ci nie pomoge bo szczerze słaby w tym jestem
          A jeśli chodzi o wytłumianie skrzyni mogłes zainwestować troche wiecej w wełne owczą napewno poczuł byś róznice

http://imageshack.us/photo/my-images/43/1111hy.jpg/
          Last edited by Marios221; 10.08.2011, 01:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            wszystko fajnie tylko koszt paskudny ale tak bywa w przypadku pierwszego DIY

No nie wiem, mi każde kolejne wychodzi co raz drozej

Skomentuj

Zamieszczone przez FlyMolo Zobacz posta
              jak byście widzieli tutaj wersje AK wysokotonówki...?
              to inny glosnik wiec rowniez wymaga zmiany w zwrotnicy

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              No nie wiem, mi każde kolejne wychodzi co raz drozej
              bo idziesz coraz wyzej :p
              przykladowo ja bym takie 3d zrobil za ok 600-700zl :p

Skomentuj

Dla mnie się podoba :) Ciekawy fornir
                Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                bo idziesz coraz wyzej
                przykladowo ja bym takie 3d zrobil za ok 600-700zl
                W planach mam 2 way przekraczający ten budżet 2,5 razy :P

Skomentuj

Przy takiej klasie sprzętu, oraz to że jest to pokój "przejściowy" dla tych kolumn, bo za 2 miesiące wracają na akademik, raczej nie będę się aż tak angażował w ich odsłuch w tym pomieszczeniu Marios221 masz na myśliu coś takiego: http://allegro.pl/monacor-mdm-3-weln...748547330.html ? (Dla mnie to troche i tak wygląda jak "watolina" )

A teraz co do AK, to czy np. edycja zwrotnicy z 17SK + AK STX'a i zaimplementowanie części wysokotonowej sprawdziło by się...? Czy takich "zaporzyczeń" się nie robi...?

W sprawie ceny, hmm...tak już wyszło wszystko uwzględnione w kosztach. "Zjechanie" z ceny nawet na poziomie 100 zł, nie było by problemem, ale już 300-400zł oszczędności, coś nie moge sobie tego wyobrazić...

Edit:
                  Kolego Meteo, w swoim projekcie 17scx zastosowałeś właśnie kopułke AK, jakie wrażenia...? poszło bez zmiany zwrotnicy...? zgrywają się ze sobą te głośniki...?

Skomentuj

Bez sprzętu pomiarowego to błądzenie we mgle z modyfikacją zwrotnicy, temu jej nie zmieniałem. AK to wg mnie o niebo lepszy głośnik od PJ, ale to moje własne odczucia (nienatarczywy, delikatny dźwięk), nie mam co narzekać :)

Skomentuj

Podfrezowań brak wiem, ale jako że dostępu do frezarki nie miałem żadnego dlatego zostało jak jest.

Trzeba było szybko odwiedzić jakiegoś E'leclerka i kupić sprzęcik za 90 - 100 zł ale z drugiej strony patrząc na koszty które poniosłeś jestem w stanie cię zrozumieć :rolleyes:
                      Generalnie jak na pierwszy projekt niezła robota. Ciekawy ten fornir.

(jak już wspomniałem wyżej, nie obeszło się bez wpadek: kolor bejcy nie wszędzie jest jednolity w niektórych miejscach jest "głębszy" w innych jak dla mnie zbyt blady, pierwsza warstwe lakieru zeszlifowałem zbyt grubym papierem co spowodowalo "zdarcie" koloru w kilku miejscach
                      Dlatego też nie jestem zwolennikiem bejcowania fornirów, wolę je takie jak natura stworzyła.
                      Gratuluję wkłady pracy.

Skomentuj

A teraz co do AK, to czy np. edycja zwrotnicy z 17SK + AK STX'a i zaimplementowanie części wysokotonowej sprawdziło by się...? Czy takich "zaporzyczeń" się nie robi...?
                        tam masz zupelnie inny podzial - to da podobny efekt jak brak zmian w obecnej zwrotnicy

"Zjechanie" z ceny nawet na poziomie 100 zł, nie było by problemem, ale już 300-400zł oszczędności, coś nie moge sobie tego wyobrazić...
                        wez pod uwage ze mam sporo rzeczy. no i plyty mam duzo taniej. MDF19mm na FX-200 kosztowal mnie 80zl :p

Skomentuj

FlyMolo Tak chodzi mi o coś takiego lecz oni strasznie drogo sobie za to życzą,Jak byś dokładniej przeczytał watolina to wełna z dodatami polistyrenu.

Skomentuj

No tak, dużo dodatkowych części na miejscu znacznie obniża koszt...
                            I mówisz, że ta wełna jest w stanie zrobić wyraźną różnice...? Cytat z aukcji : "Wełna owcza najwyższej jakości z domieszką poliestru", czyli 90% poliester i troszke wełny żeby nie było że nie ma...?

Skomentuj

Czaruję...
                            X