Zamieszczone przez Wejper
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa DX25TG - moje pierwsze DIY
Collapse
X
-
Bardzo fajnie wyszły !:) Sam posiadam w zasadzie identyczną konstrukcję na tych przetwornikach i co bardzo cenie, nawet po dwóch latach kiedy słucham jakiegoś nowego albumu kolumny potrafią mnie zaskoczyć. Jeżeli chodzi o dynamikę to na brak basu na pewno nie narzekam. Może to kwestia że poprzednie kolumny to były eltax liberty 1 które basu prawie w ogóle nie produkowały. W każdym bądź razie myśle że żeby poczuć jakąś konkretną różnice w dźwięku następne kolumny będą za około 2000 zł i wcale mi sie nie spieszy. U mnie grają z uniampem i głównym źródłem jest modyfikowany marantz cd-52mkII, wcześniej był to amplituner yamahy rxv459 i basu było mniej, dźwięk był bardziej płytki. Może warto spróbować odsłuchać kolumny z jakimś pożyczonym wzmacniaczem.
Skomentuj
-
Drugi pokój mam prawie 25 i tam basu jest więcej :) Kwestia ustawienia kolumn. Hmmm, generalnie kwestia ilości basu jest względna. Możliwe że to co mi wystarcza dla Ciebie jest niewsystarczające bo są kolumny które mają duużo mocniejsze niskie tony.
Co do uniampa to kupiłem gotowy wzmak + trafo + selektor. Sam kompletnie sie nie znam na elektronice i moje zadanie polegało wyłącznie na wsadzeniu tego do obudowy i co do wzmacniacza jestem bardzo zadowolony z jakości. Niebawem wymienie obudowe, ta jest kupna. Teraz może jakąś zbuduje, wzmacniacza na pewno nie planuje zmieniać a kosztował niecałe 500 zł ze wszystkim.
Skomentuj
-
Większy pokój to niżej ustawione rezonanse z pionowych ścian i podbicie niskich częstotliwości rezonansowych. Przykład: pokój ma 4x5m. 34Hz i 42Hz będa naturalnie w tym pokoju podbite. A z kolumnami na 15cm wooferach któe przy 40Hz już mają dosyć stromy spadek dB efekt będzie taki, że 40Hz w idealnych warunkach słyszane np. z 7-8dB spadkiem względem wyrównanej charki będzie w tym pokoju słyszane z 3dB spadkiem. Czyli prawie znikomym co przekłąda się na "WOW ale bas!". Po testach w 21 i 35 metrowych pomieszczeniach stwierdzam, że da się rozciągnąć charkę modami pokoju i to jest ciekawe choć nie nazwałbym tego lekiem na każdy basowy problem. 15cm tonsil z małej budzie ma spadek -6dB tam gdzie trzeba i mod 20metrowego pokoju zapewne też jest ulokowany tam gdzie trzebaNie mówię już o podbiciu 34Hz wynikających z drugiego poziomego moda dodatkowo zwiększającego doznania potegi basu z tak małych midwooferów.
Last edited by gooralesko; 21.09.2011, 00:27.
Skomentuj
-
Słusznie, pamiętam jak u kumpla w salonie około 30 metrów odpalił mi na monitorach tonsila (też na jakiejś 15stce, starszy model) koncert Toto na DVD. No szczenka mi opadła jak zagadały te małe pierdziawki. A ja w swoich 15stu metrach z niczego nie mogę osiągnąć dobrego basu, czy to 15 cm czy cali zawsze jest kiszka.
Skomentuj
-
15m2? Ustaw jedno źródło basu na środku pokoju (Wszystkie pozostałe kolumny utnij na 100Hz z ten czy inny sposób). W każdym innym miejscu będziesz miał większe i mniejsze podbicia które będą nieznośnie podkolorowywały bas. Mówię ci, rezonanse wynikające z poziomych modów pomieszczenia nie szaleją i powiedziałbym, że są stonowane do 1 może 2 dB w plusie. Ja w 12m2 najlepszej jakośći bas odnalazłem dopiero w miejscu stolika (Co jest powodem robienia substolika). Teraz przyjemnością jest oglądanie tych kilku basowych scen z Dark Knighta, Trona czy Terminatora 3 (Najlepsze filmy do testów jakości basu).
Last edited by lklukasz; 22.09.2011, 10:26.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaJa w 12m2 najlepszej jakośći bas odnalazłem dopiero w miejscu stolika (Co jest powodem robienia substolika )
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaUstaw jedno źródło basu na środku pokoju (Wszystkie pozostałe kolumny utnij na 100Hz z ten czy inny sposób)
Skomentuj
-
Mam to samo. Mocno podbite 50Hz. Mod jest najmocniejszy jak ja siedzę na kanapie przy jednej ścianie a źródło basu jest przy przeciwległej ścianie. Wtedy się dzieją basowe "cuda".Last edited by gooralesko; 22.09.2011, 09:56.
Skomentuj
Skomentuj