Wstęp
Założeniem było zbudowanie pierwszych kolumn podłogowych o w miarę przyzwoitym dźwięku i wyglądzie, które miały służyć głównie do muzyki. Pewnie większość powie, że można było dać coś innego niż oklepane ARNy, ale szczerze powiem, że sam byłem ciekawy jak to gra:)
Przetworniki
Sekcja wysokotonowa to Tonsil GDWK 10/80/8 ohm, średnie tony ARX150/8 ohm, natomiast za niskie tony odpowiadają dwa ARN188-03/4 ohm połączone szeregowo. Wszystkie głośniki dobrze znane, więc nie ma sensu rozpisywać się o nich.
Obudowa
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm, całość skręcona ze sobą za pomocą konfirmantów oraz klejona dla uzyskania szczelności połączeń, całość strojona na 39 Hz. Fronty skręcone są z dwóch płyt 18mm a głównym wzmocnieniem jest przegroda oddzielająca sekcję wysoko średnio tonową od reszty. Obudowa podzielona jest na dwie części 32 litry z otworem bass reflex dla ARNów oraz 13 litrów dla wysokich i średnich tonów. Fornir to mahoń sapeli potraktowany 2 warstwami caponu i dwiema warstwami lakieru Domalux Classic połysk, natomiast front to 10mm sklejka oklejona eko skórką. Wymiary: 1000 x 230 x 310 (wys x szer x głęb). Obudowa lekko wytłumiona „na słuch” watą. Myślę jeszcze o zamontowaniu kolców. Jest kilka niedociągnięć w wykończeniu, które można by poprawić, ale generalnie jestem zadowolony. Całkowity koszt to ok 600zł.
Zwrotnica
Z braku doświadczenia w tej materii zwrotnica to Janbo Botes. Być może kiedyś zmienię ją na inna, a może sobie odpuszczę i przy następnej konstrukcji się bardziej postaram :biggrin:
Wrażenia
Jak dla mnie kolumny grają fajnie, spokojnie wystarczają do muzyki, czasami do filmów. Całość napędzana wzmacniaczem Holton 2x200W/4ohm.
Na koniec kilka fotek:

Skomentuj