Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny podłogowe na Tesli i Tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Pierwsze kolumny podłogowe na Tesli i Tonsil

Wstęp
    Założeniem było zbudowanie pierwszych kolumn podłogowych o w miarę przyzwoitym dźwięku i wyglądzie, które miały służyć głównie do muzyki. Pewnie większość powie, że można było dać coś innego niż oklepane ARNy, ale szczerze powiem, że sam byłem ciekawy jak to gra:)

Przetworniki
    Sekcja wysokotonowa to Tonsil GDWK 10/80/8 ohm, średnie tony ARX150/8 ohm, natomiast za niskie tony odpowiadają dwa ARN188-03/4 ohm połączone szeregowo. Wszystkie głośniki dobrze znane, więc nie ma sensu rozpisywać się o nich.

Obudowa
    Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm, całość skręcona ze sobą za pomocą konfirmantów oraz klejona dla uzyskania szczelności połączeń, całość strojona na 39 Hz. Fronty skręcone są z dwóch płyt 18mm a głównym wzmocnieniem jest przegroda oddzielająca sekcję wysoko średnio tonową od reszty. Obudowa podzielona jest na dwie części 32 litry z otworem bass reflex dla ARNów oraz 13 litrów dla wysokich i średnich tonów. Fornir to mahoń sapeli potraktowany 2 warstwami caponu i dwiema warstwami lakieru Domalux Classic połysk, natomiast front to 10mm sklejka oklejona eko skórką. Wymiary: 1000 x 230 x 310 (wys x szer x głęb). Obudowa lekko wytłumiona „na słuch” watą. Myślę jeszcze o zamontowaniu kolców. Jest kilka niedociągnięć w wykończeniu, które można by poprawić, ale generalnie jestem zadowolony. Całkowity koszt to ok 600zł.

Zwrotnica
    Z braku doświadczenia w tej materii zwrotnica to Janbo Botes. Być może kiedyś zmienię ją na inna, a może sobie odpuszczę i przy następnej konstrukcji się bardziej postaram :biggrin:

Wrażenia
    Jak dla mnie kolumny grają fajnie, spokojnie wystarczają do muzyki, czasami do filmów. Całość napędzana wzmacniaczem Holton 2x200W/4ohm.

Na koniec kilka fotek:

tę zwrotkę można zrobić skoro juz wsio gotowe, moze jest ktos u ciebie w okolicy kto by ci w tym pomogl.
    ciekawy front :)

Skomentuj

Nie lepiej było skopiować jakiś gotowy projekt ze zwrotką?
      Co do frontu, chyba bym go "obrócił" - żeby większe zwężenie było u góry przy gwizdku, a nie na dole, przy br i zrobiłbym skosy, bo wygląda to jak deska do prasowania.
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

podlogowki chyba wzorowane na kolumnach Jamo? ;p tez mi sie jakiegos czasu widzial taki front ;]

Skomentuj

Nie akurat nie znam tych kolumn, tylko tak długo szlifowałem front aż wyszło coś takiego ;D

Skomentuj

Zamiast tego komputera postawić tam ładny telewizor i będzie pięknie. Co do kolumn ładnie w kasie się zmieściłeś przy tak fajnym efekcie wizualnym :)

Skomentuj

TV stoi na drugiej ścianie ale nie ma tam miejsca jak na razie na resztę sprzętu

Skomentuj

Fajna konstrukcja chociaż mało fotek z budowy.
                Wybacz ale naprawde desing nie trawa w mój gust,Wiadomo o tym sie nie dyskutuje
                Mocny wzmaczniacz napewno dobrze je wysteruje ale czy nie warto zrobic do nich odpowiednich zwrotnic?

Skomentuj

Przyzwoicie wyszło. Podoba mi się ten front u dołu węższy a u góry szerszy;zmień tylko te wkręty czy śruby mocujące głośniki na czarne i nie będzie tak razić po oczach.

Skomentuj

Czaruję...
                  X