Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa XT25TG - moja aplikacja.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Tonsil GDN 15/40/5 + Vifa XT25TG - moja aplikacja.

Witam again ;-)

Cośtam...
    Jako ze moj Uniamp zostal juz wykonczony to przyszedl czas na kolumny.
    Staly one sobie na surowo ponad rok, najwyzszy czas juz nadszedl, chcialem wykonac kolumny 'szczuple' i mysle ze mi to wyszlo.

Co w nich buczy...
    A dobrze znany polski Tonsil GDN 15/40/5 (np Siesta) oraz znany i oklepany wysokotonowiec Vifa XT25TG, oczywiscie wszystko dzieli sie dzwiekiem poprzez zwrotnice budowy Irka

Pudło...
    Obudowy standardowo wykonane z plyty wiorowej 18mm skrecanej wkretami oraz klejonej wikolem.
    Boki oraz tyl obudowy okleilem fornirem (0,6mm) 'Heban Afrykanski', przod zostal pomalowany lakierem strukturalnym imitujacym granit (puszka od lakieru na fotce ponizej)
    Fornir zostal pomalowany trzykrotnie lakierem bezbarwnym polmatowym (jako ze nie lubie polysku), co warstwa szlifowane papierem sciernym, przyczym sam fornir zostal przyklejony za pomoca kleju 'Pattex Express', ogolnie jestem zachwycony z efektu, mialem tam jakies 2-3 male bable, ale po pozbyciu sie nadmiaru kleju juz tego nie widac. Otwory po wkretach zostaly potraktowane szpachla samochodowa, tak samo milimetrowy uskok na froncie.

Jako ze posiadam frezarke, postanowilem wykonac frezy pod przetworniki (wyszly o jakies 0,5mm za duze ale co tam )
    Jak widac na obrazkach ponizej, skusilem sie na wykonanie podstawek z granitu, jest to dokladnie odmiana 'Impala' - przykrecilem je za pomoca pieciu wkretow do gipsu 55mm

Wysokosc samego pudla z podstawka drewniana to okolo 103cm (taki dystans pomiedzy obudowa a granitem), dodatkowo po doliczeniu wysokosci podstawki z granitu wzrasta ona do 106cm. Szerokosc obudowy to 18cm, a glebokosc wynosi ~23,5cm.
    Jesli chodzi o komore glosnikowa to ma ona ~13L i zostala zestrojona na okolo 45Hz bass-refleksem o srednicy 5cm.

Jak gra...
    Szukalem konfiguracji sa rozsadne pieniadze, charakteryzujacej sie ladna srednica oraz gora, nie ukrywam ze konstrukcja gra naprawde ladnie i czysto, wczesniej mialem tonsil maestro II i sadze ze tamte to graly jak z kartonu
    Wiadomo basu to nie ma ogrom z tak malego przetwornika lecz i tak nie jest zle, dodatkowo te kolumny u mnie sa wspomagane subem na GDN 30/120/1, napedzam je jak mozna sie domyslec ze wstepu Uniampem 150 projektu rowniez Irka
    Kolumny sa stosunkowo glosne tak wiec mozna czasem troche glosniej posluchac - ogolnie zadowolenie na 5+

Pieniądz...
    Zwrotnice (czesci z Polinka) - ~200zl
    GDNy - ~180zl
    Vify - ~210zl
    Kleje, lakiery, wkrety, szpachla, jakies inne pierdoly o ktorych nie pamietam - ~80zl
    Fornir - ~80zl
    Podstawki z granitu - ~90zl
    Plyta wiorowa - 40zl
    Czas - bezcenny

Razem: ~880zl

Fotki...
    budowa:

efekt koncowy (tło nalezy ignorowac , niestety staly w cieniu - w sloncu byloby ladniej :)):

Cheers

Świetna robota!! Zaje fajnie wyszły Ci te skrzyneczki,w szczególności frony [IMG]file:///C:/Users/banan/AppData/Local/Temp/wlmail-433777574/supfiles95C38F/wlEmoticon-smile[1].png[/IMG].

Chciałem Cię zapytać czym malowałeś fronty,czy stosowałeś podkład i gdzie kupiłeś taki lakier oraz gdzie kupiłeś ten fornir???

Właśnie zamierzałem rozpocząć budowę skrzynek 2.5 way ala bingant na awx z frontem oklejanym eko skórą,,ale po obejrzeniu Twoich fotek chyba zdecyduje się na malowanie tak jak Ty .

Skomentuj

Fornir kupilem na allegro

Podklad to tylko lakier bezbarwny, dwie warstwy i szlif poto aby bylo rowno - lakier nalozony pedzlem niezle maskuje, a lakier w lokalnym sklepie kupiony, tydzien po dacie waznosci za 15zl - jest 400ml tego lakieru, jest bardzo malo wydajny ostrzegam

Oczywiscie byly tez lakiery z inna struktura, ogolnie sie oplaca - zadnego kompresora pistoletu, wychodzi swietnie.
      Jak ktos chce miec czarne to wystarczy pozniej ta strukture pomalowac czarnym sprayem.

Skomentuj

A to zaokrąglenie na górze frontów robiłeś ręcznie czy frezowałeś??:)
        fornir znalazłem na ebay ,po lakier jade jutro.

Skomentuj

frezarka, taki frez jest z wiekszoscia frezarek

Skomentuj

Bardzo oryginalnie! :thumbup:

Odważna decyzja, a efekt naprawdę dobry.

Czy aż taka jest różnica w cenie pomiędzy płytą wiórową a płytą mdf, że robiłeś wiórówką?

Komora jakoś wygłuszona?
            low-END

Skomentuj

Czy roznica w cenie nie wiem, zawsze robilem na wiorowce
              Komory nie wygluszalem, robilem eksperymenty ostatecznie zostawilem bez.

Skomentuj

Zamieszczone przez seban30 Zobacz posta
                A to zaokrąglenie na górze frontów robiłeś ręcznie czy frezowałeś??:)
                fornir znalazłem na ebay ,po lakier jade jutro.
                A kolega gdzie znalazł ten lakier??? można jakieś namiary, albo mógłbyś kupić taki lakierek i dla mnie?? Nigdzie w necie nie mogę tego znaleźć :(

Skomentuj

Znalazlem na ulotce puszki ze dystrybutorem w kraju jest http://www.scansol.pl/ - mozecie napisac czy kupicie to u nich, jak nie to niech dadza wam namiar na jakies sklepy

Skomentuj

ja znalazłem ten lakier tu:http://www.rustoleumsklep.pl/prepara...-czarny-granit

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
                      Podstawki z granitu - ~90zl
                      ooo - bardzo ciekawa cena
                      jakbym znalazl u siebie w podobnej to bym sie skusil

mozesz cos napisac o praktycznym zastosowaniu tej struktury?
                      np jak latwo sie brudzi/czysci?
                      jak uzywalem czarnej struktury do zderzakow to ciezko bylo to czyscic...

ale efekt napewno ciekawy

Skomentuj

Nie brudzi sie w ogole, zaschniete tworzy twarla politurke.
                        Jest troche zadziorna przy czyszczeniu ale nie sprawia to jakiegos problemu, daje rade szmatka - zreszta do kurzu mam taki smieszny tool do scierania, takie kolorowe i wlochate

Mysle ze jak ktos chce miec to mniej zadziorne to mozna to bezbarwnym na koniec malnac i bedzie CYC.

Skomentuj

Jestem strasznie ciekawy jak takie coś musi grać . Taki głośnik do takiej wielkiej jak na niego budy? tam by sie ze 2 takie głośniki zmieściły :P ale nie mam zastrzeń, bardzo ładnie Ci to wyszło, SZACUN i Pozdro :)

Skomentuj

W opisie jest napisane ze komora jest podzielona.

Skomentuj

ciekawe co by pokazała Tonsilowska 15-ka w konstrukcji TL
                              btw
                              bardzo ładnie wyszło

Skomentuj

co tu dużo gadać... Piękne. Designerskie, do gustu przypadł mi szczególnie front. Gratuluję świetnej roboty. Tak trzymać. Co następne w planach :)? Takie plany uznaję za pewnik, DIY wciąga.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  UWAGI MODERATORA
                                  no to kolega nabija sobie posty... do dzialu ogloszen?

Skomentuj

Niekoniecznie. Od czasu swojej konstrukcji (Sym) mineło sporo czasu, trochę zaniedbałem forum to się poprawiam :)

Skomentuj

Suba odswierzam zeby pasowal wizualnie.
                                      Wkrotce dokleje fotki do odp. topicu.

---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post o 16:34 ----------

oops, odswiezam*

Skomentuj

ładna kolorystyka, jak najbardziej w moim guście, gratuluje konstrukcji.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X