Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5 Drogi na przetwornikach AWX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] 2,5 Drogi na przetwornikach AWX

Witam, chciałbym przedstawić moja konstrukcje, którą prezentowałem po części w wątku „w trakcie budowy” w marcu tego roku. Sa to kolumny 2,5 drożne na znanych już przetwornikach Stx-a ,a mianowicie:
    GDWK-10-250-8-AWX
    GDN-18-140-15-AWX
    Zwrotnica jest oryginalna z projektu FX-300

Budowa
    Konstrukcja kolumn zbudowana na planie trapezu z płyt MDF. Kształt lutni uzyskałem wycinając wpierw kawałki drewna w kształcie łezek i przykleiłem je do boków kolumny. Następnie namoczony 6mm MDF wyginałem i przyklejałem do boków. Przestrzeń pomiędzy bokiem łuku a konstrukcji trapezu wypełniłem pianką do okien. Kolejnym etapem było wyfrezowanie otworów pod głośniki oraz zrobienie skosów na frontach kolumny. Skosy wykonane całkowicie ręcznie za pomocą hebla oraz w końcowej fazie papieru ściernego na klocku z filcem. Całość frontu oklejona skajem kupionym na allegro. Kolejnym etapem było naklejenie forniru topoli Czeczot zakupionego w CDO. Było troszkę problemu z naklejeniem ponieważ był on pofalowany (podobno taka jego natura) , musiałem go wcześniej moczyć i dopiero kłaść dobijając gumowym młotkiem. Wszystko wyszło w miarę ładnie. Ubytki uzupełniałem kawą z lakierem. Podstawa kolumny wykonana z płaskowników 3cm szerokości 0,5cm grubości do których przykręcone są kolce na , które czekałem niemożliwą ilość czasu niestety...
    Wrażenia z odsłuchu
    Większość z was zapewne już wie jak one brzmią dużo już o nich się pisało więc nie będę się rozpisywał. Dla mnie grają świetnie basu w zupełności wystarcza czysto szybko i z wykopem gdy trzeba. Każdy instrument ma swoje miejsce na scenie.
    Koszty:
    Całośc kosztowała mnie około 1800zł

Kilka zdjęć:

Zamieszczone przez grabki91 Zobacz posta
    Następnie namoczony 6mm MDF wyginałem i przyklejałem do boków.
    MDF-u się NIE moczy bo puchnie !

Jest inny sposób na gięcie MDF-u dowolnej grubości...

Poza tym ładna konstrukcja... szkoda, że terminale standardowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
      szkoda, że terminale standardowe
      Głośniki też :) Plus za wykonanie, bardzo staranne, gratuluje konstrukcji

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
        MDF-u się NIE moczy bo puchnie !

Jest inny sposób na gięcie MDF-u dowolnej grubości...

Poza tym ładna konstrukcja... szkoda, że terminale standardowe

NIe jest to możliwe by spuchł, ponieważ był on spryskany wodą i przy takiej ilości wody nie mógł spuchnąć, zreszta konsultowałem do ze stolarzem gdzie docinałem płyty. Dziękuje za opinie

Skomentuj

widac ze bingant niezle namieszal na rynku DIY i zrobil niezla reklame STXowi

patrzac na cene gotowych kolumn i tego DIY bym sie zastanawial czy nie warto bylo dolozyc do gotowych kolumn... (szybciej)
          ale jak parze na zdjecia to zdecydowanie wolalbym sie pomeczyc troche i cieszyc sie takim widokiem u siebie w pokoju

kolce bez podkladek? :o
          podloga jeszcze cala?

ile kosztowaly ciebie kolce?
          bo jak szukam tak samo wygladajacych kolcow w roznych rozmiarach to znajduje tylko monacory... a za 80zl chyba mozna zrobic ladniejsze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            widac ze bingant niezle namieszal na rynku DIY i zrobil niezla reklame STXowi

patrzac na cene gotowych kolumn i tego DIY bym sie zastanawial czy nie warto bylo dolozyc do gotowych kolumn... (szybciej)
            ale jak parze na zdjecia to zdecydowanie wolalbym sie pomeczyc troche i cieszyc sie takim widokiem u siebie w pokoju

kolce bez podkladek? :o
            podloga jeszcze cala?

ile kosztowaly ciebie kolce?
            bo jak szukam tak samo wygladajacych kolcow w roznych rozmiarach to znajduje tylko monacory... a za 80zl chyba mozna zrobic ladniejsze
            Pawle wiadomo , że można pójść na łatwizne i kupić coś standardowego, ale w DIY chodiz chyba o samą przyjemność z tego, że zrbiło się coś innego własymi rekami? Podkładki są narazie z podkładek pazurkowych :biggrin: ale to w krótce się zmieni bo mam już do odebrania, zdjęcia są robione bezpodkładek ponieważ nie chciało mi się co chwila ich podkładać.. Co do koszta kolców to jest to troszke bardziej skomplikowane,ponieważ najpierw zamówiłem je u mojego znajomego który miał toczyć wszystkie 8 (małe i duże) za 60zł , niestety z braku czasu wytoczył mi same małe które dał mi za darmo wiec znalazłem kolejnego znajomego, który ma kolegę z warsztatem tokarskim on miał toczyć same duże kolce lecz pomylił się i zkartki odczytał znowu mały kolec... I też mam je za darmo w ostateczności wytoczył duże za 10zł szt. czyli kolce wyszły mnie 40zł uffffff koniec tej historiii...Też szukałem po internecie kolcy lecz nic ciekawego nei znalazłem w przystępnej cenie... Zdecydowanie bardziej opłaca się wytoczyć. Dziękuje za miły komentarz tak apropo

Skomentuj

Zamieszczone przez grabki91 Zobacz posta
              zdjęcia są robione bezpodkładek ponieważ nie chciało mi się co chwila ich podkładać..
              to z czego masz podloge ze jeszcze tam dziur nie masz?
              ja delikatnie postawilem bez podkladek i mam wgniecenia w panelach na jakies 3mm :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                to z czego masz podloge ze jeszcze tam dziur nie masz?
                ja delikatnie postawilem bez podkladek i mam wgniecenia w panelach na jakies 3mm :???:
                Ja nie napisłem, że dziur nie mam, chodizło mi o to że do zdjęć nie chciało mi sie podkładaćprzy każdym innym ułożeniu kolumn, wgniecenia napewno są choć nie przyglądałem się, docelowo tak jakpisałem kolumny stoją na podkładkach jeszcze nie tych comaja być ale jakieś tam są

Skomentuj

Ogólnie bardzo ładne, ale nie będę ukrywał, że nie wiem która(sporo już ich jest) konstrukcja w tym samym stylu, ba prawie na tych samych przetwornikach robi się już nudna... Wiem że sama bryła jest ładna i podoba się wielu osobom ale trochę inwencji twórczej by nie zaszkodziło

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                    ale nie będę ukrywał, że nie wiem która(sporo już ich jest) konstrukcja w tym samym stylu, ba prawie na tych samych przetwornikach robi się już nudna...
                    No tak, jak jest tutaj temat ze słowem "stx" to można nawet nie otwierając zgadnąć jak będzie wyglądała kolumna. Dla nas to już jest nudne ale jak się podoba to niech i kolejni klepią ten design. Na kogoś niewtajemniczonego na pewno ten wygląd będzie robił duże wrażenie.
                    Wykonanie bardo ładne :thumbup:

Skomentuj

Wiem Panowie, że jest już ich sporo mnie osobiści bardzo przypadado gustu ten rodzaj kolumny, ukończyłem budowe już w kwietniu tego roku niestety z racji braku kolcy dopiero teraz je prezentuje... a nie chcialem dawaćzdjęćbez nich bo one odgrywają też dużą role... Alemimo wszystko dziękuje

Skomentuj

Czaruję...
                      X