Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Melodious v1 by Żółwik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

piękna konstrukcja ,gratuluje.Może nieco więcej napisz jak to brzmi.Bas można uzupełnić niewielkim subem i było by ok.Mnie bardziej interesują średnie i wysokie tony;czy się nie zlewają,czy da się usłyszeć różnice w dżwięku talerzy perkusji itp.niuanse?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Jak się maleństwa wygrzeją to porównaj je z 3SM Oczywiście prócz basu bo tu nie ma o czym gadać.
      Trochę czasu upłynęło, więc mogę z czystym sumieniem pisać subiektywną opinię na ich temat. Głośniczki były testowane w trzech pokojach o różnym rozmiarze. Pokoje miały kolejno 15m, 12m i 25m kwadratowych. Odsłuchy przeprowadziłem na Uniampie + Ipod Video, a także na Uniampie z E-mu 0204. W większości wypadków starałem się wybierać muzykę w jak najlepszej jakości ( przeważnie format FLACK ) Pisząc krótko i zwięźle - stwierdzam WARTO!! Tang Band W4 1320SI to bardzo dobra szerokopasmówka. Średnica ładnie wyeksponowana, wszelkie wokale bardzo ładnie podkreślone - przekazywane żywo i energicznie. Grają przestrzenne, a instrumenty zachowują swój charakter. Kolumienki najlepiej sprawowały się w najmniejszym i średnim pomieszczeniu ( 12m,15m ). I teraz napiszę herezje... niech mnie powieszą. O ile w większym pomieszczeniu trudno było doszukiwać się basu o tyle w 12m kw. przy odsłuchu w bliskim polu monitorki wywarły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Potrafiły zagrać basem ( nie jego tanią imitacją ) Nie mam na myśli "pukania czy pierdzenia". Otrzymujemy tu bardzo ciekawe wyższe podstawy basowe. Porównują je bezpośrednio z 3SM mogę stwierdzić, że na średnicy biją je bez problemu. Wysokie tony w 27TBFC/G są wyraźnie metaliczne - talerze brzmią namacalnie, natomiast Tang Band zdaje się być bardziej "łagodnym i uniwersalnym" - przy czym trzyma dobry poziom! Na zakończenie chcę powiedzieć, że mamy tu do czynienia wyłącznie z 4'' głośniczkiem - jednak jego przekaz może zdecydowanie zaskakiwać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
        I teraz napiszę herezje... niech mnie powieszą. O ile w większym pomieszczeniu trudno było doszukiwać się basu o tyle w 12m kw. przy odsłuchu w bliskim polu monitorki wywarły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Potrafiły zagrać basem ( nie jego tanią imitacją ) Nie mam na myśli "pukania czy pierdzenia". Otrzymujemy tu bardzo ciekawe wyższe podstawy basowe.
        Żadna herezja... :)

Skomentuj

Czyli mamy dobry projekt na monitorki do kina domowego uzupełnianego od 100Hz subem.

Żółwiek pięknie ci to wyszło. Ale czy w czasie grania monitorki nie wpadaja w drgania przez tak chude połączenie z podstawkami?

A co do "herezji" - w 12m2 masz mody w okolicach 50Hz a te kolumienki mają spadek -8dB na 48Hz więc następowało naturalne podbicie okolic 50Hz przez co wyraźnie usłyszałeś wyższe partie basu, bo odtwarzane były z efektywnością zbliżoną do reszty pasma. W dużym pomieszczeniu mody są bardzo nisko (25-40Hz) umieszczone a te częstotliowści Twój projekt gra z dużym spadkiem (pewnie 20dB i niżej). Nie mogą być one nadrobione, bo mod pokoju to przeważnie 6-10dB podbicia. A wspomniane przez ciebie wyższe partie basu i tak nie są eksponowane bo w dużym pokoju mają naturalny dla tej aplikacji spadek -8dB (48Hz).

Jesteś kolejną osobą która nieświadomie potwierdza, że mody pokoju mają bardzo duże znaczenie jak słuchacz odbiera bas w zależności od wielkości pokoju odsłuchowego.
          Last edited by gooralesko; 23.01.2012, 01:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
            Żółwiek pięknie ci to wyszło. Ale czy w czasie grania monitorki nie wpadaja w drgania przez tak chude połączenie z podstawkami?
            Może na zdjęciach wygląda to "chudo" .... Jeśli chodzi o sztywność konstrukcji to nie mowy o drganiach, które by coś złego wprowadzały. Obudowa to 16mm MDF - środek tłumiony matą z filcem. Oczywiście w skali mikro czy makro jakieś drgania występują bo muszą... jednak nie jest to zauważalne ani dla oka ani dla ucha.

Czyli mamy dobry projekt na monitorki do kina domowego uzupełnianego od 100Hz subem.
            Można się "pokusić".... ale myślę, że byłoby to marnotrawienie tego przetwornika - on posiada większe aspiracje. Osobiście widzę go w jakimś 3-way

Skomentuj

Jesteś kolejną osobą która nieświadomie potwierdza, że mody pokoju mają bardzo duże znaczenie jak słuchacz odbiera bas w zależności od wielkości pokoju odsłuchowego.
              Dlatego zawsze dobiera sie glosniki do wielkosci pokoju odsluchowego.. Nie wiemy tego od dzisiaj, ze akustyka pomieszczenia jest jednym z najwazniejszych czynnikow..

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                Może na zdjęciach wygląda to "chudo" .... Jeśli chodzi o sztywność konstrukcji to nie mowy o drganiach, które by coś złego wprowadzały. Obudowa to 16mm MDF - środek tłumiony matą z filcem. Oczywiście w skali mikro czy makro jakieś drgania występują bo muszą... jednak nie jest to zauważalne ani dla oka ani dla ucha.
                Można się "pokusić".... ale myślę, że byłoby to marnotrawienie tego przetwornika - on posiada większe aspiracje. Osobiście widzę go w jakimś 3-way
                Mi chodziło o metalowe połączenie podstawki i monitorka.

Mając tak ciekawie grający średnicą i górą głósnik można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że jest on wręcz stworzony do klasycznego kina 5.1 (małe monitorki ucięte na 100Hz i subwoofer uzupełniający wszystko poniżej).
                Last edited by gooralesko; 23.01.2012, 22:22.

Skomentuj

Tutaj spory koszt całości to obudowy, gdyby zrobić je bardziej "skromnie" mamy chyba rzeczywiście ciekawą propozycję na satelity do mniejszego kina... Wyjdzie w zasadzie trochę drożej niż często spotykane zestawy na np. 14scx+pj, ale zapewne Melodius miażdżą takie zestawy średnicą na starcie. Prosty filtr zamiast zwrotnicy też na plus, dodatkowo dość ustawne. Tylko chyba przydałby się do tego jakiś lepszy ampli.

Skomentuj

Oczywiście miałem na myśli sam projekt do wykorzystania. Wersja do kina powinna być skromniejsza, bez metalowych elementów, bez MDFu ciętego na CNC. W końcu 5 Tangbandów plus zwroty to koszt 1300zł. Myslę, że w przedziale cenowym 2500zł dałoby się zrobić piękne 5.1 w oparciu o te szerokopoasmówki i jakiś lepszy woofer 8-10".

Skomentuj

Mi chodziło o metalowe połączenie podstawki i monitorka.
                      Wiem, a ja specjalnie podkreśliłem, że "buda" jest na tyle dobra że nie wpada w drgania i tym samy nie przenosi się na "to chude połączenie"... Nawet jeśli to uwierz mi ten język jest BARDZO sztywny. Spokojnie mógłbym zawiesić na nim w ten sam sposób kilkukrotnie cięższe kolumny i byłoby OK.

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
                      Tutaj spory koszt całości to obudowy, gdyby zrobić je bardziej "skromnie" mamy chyba rzeczywiście ciekawą propozycję na satelity do mniejszego kina...
                      zapewne Melodius miażdżą takie zestawy średnicą na starcie.
                      "Melodious" to nazwa dla mojego całego projektu włącznie z "nieskromną" obudową i podstawką.... jeśli zrobisz coś bardziej "skromnego" to będzie to tylko "Tang Band W4 1320SI w obudowie skromnej" :flapper:

Skomentuj

Racja, źle się wyraziłem. Zestaw jest kompletny, mimo wszystko obudowa to ważny element całości Twojego projektu, ot taki brak konsekwencji w mojej wypowiedzi.

Skomentuj

Racja, źle się wyraziłem. Zestaw jest kompletny, mimo wszystko obudowa to ważny element całości Twojego projektu, ot taki brak konsekwencji w mojej wypowiedzi.
                          Nie bierz tego zbyt do siebie....droczę się rzecz jasna... po to była ta buźka na końcu :)

Co do KD to myślę, że spokojnie można by zastąpić "mojego TB" na W4 657sb. Nie widziałem i nie słuchałem go nigdy ale plotki niosą, że to również dobra szerokopasmówka od TB. Na korzyść przemawia to, że jest o połowę tańszy !!

Skomentuj

Nie rozumiem dlaczego w kinie domowym nie może być szerokopasmówka za 170zł/szt :) Wygląda na to, że "żal" ci takiego dobrego głośnika do kina.

Skomentuj

spokojnie panowie
                              tb to dobry głośnik

ale zaraz mają być jakieś tanie szerokopasmówki stx-a
                              może to też bedzie dobra, tańsza opcja
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                ale zaraz mają być jakieś tanie szerokopasmówki stx-a
                                może to też bedzie dobra, tańsza opcja
                                To "zaraz" to od pół roku słychać.... :razz:
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pytanko-słuchałeś bambusika z podciętym dołem? Interesuje mnie czy jest wtedy słyszalna poprawa w paśmie średnio-wysokotonowym :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                    Pytanko-słuchałeś bambusika z podciętym dołem? Interesuje mnie czy jest wtedy słyszalna poprawa w paśmie średnio-wysokotonowym
                                    ja sluchalem bambusa tylko z podcietym dolem wiec nie znam roznicy
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jedno wielkie ŁAŁ. Dopracowane w najmniejszych detalach. Nie mam absolutnie nic do zarzucenia, pomyśl tylko o wygrawerowaniu "tabliczek znamionowych" na tej blasze stanowiacej terminal / element podstawy. BRAWO

Skomentuj

Aktualizacja zdjęć na prośbę Pawła S.

Skomentuj

Jaką objętość mają obudowy?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X