Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN16/50/6 + Visaton SC10N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] GDN16/50/6 + Visaton SC10N

Nareszcie się zebrałem i prezentuje moje pierwsze porządne kolumny DIY.

Poprzednie konstrukcje to raczej połączenie niskośredniaka z wysokim zwrotnicą w postaci kondensatora plus nienajlepiej położona okleina.
    No i odnowiłem też kilka par polskich kolumn altus/alton/midlton dla rodziny i znajomych.

Ale wracając do tematu kolumn, to początkowo miała to być konstrukcja oparta na 14scx+pj, ale na szczęście udało mi się dorwać używane Tonsilowskie GDN'y 16/50/6 w wersji 8ohm.

Przetworniki zwrotnica i okablowanie:
    Przetworniki to:
    - GDN 16/50/6
    - Visaton SC10N
    - Zwrotnica zaprojektowana chyba przez Yoshiego znaleziona tu na forum wykonan na kawałku panela podłogowego z pomocą opasek.
    - Okablowanie wewnętrzne to 2x1.5mm2 dla Visatona, oraz 2x2mm2 dla GDN'a

Budowa:
    Skrzynki wykonane z płyt wiórowych 18mm ze starych mebli ciętych wyrzynarką plus fronty z mdf'u. Za wzmocnienia robią przegrody (osobna komora dla wysokiego oraz przegroda ograniczająca litraż GDN'a).
    Kolumny powstawały przy okazji robienia remontu i fotki w trakcie budowy oraz gotowych kolumn zostały wykonane w tym samym pomieszczeniu :)
    Pojemność komory dla GDNa to najprawdopodobniej 23 litry strojona na 55Hz. Piszę najprawdopodobniej, ponieważ robiłem je rok temu i to jest jedyna rzecz której nie jestem już pewien :) ale moge pomierzyć.
    Sam nie wiem jak za pomocą wyżynarki udało mi sie zrobić w efekcie tak proste kolumny, ale nie polecam tego sposobu, bo to cholernie dużo pracy, a zaoszczędzone zaledwie kilka zł, no ale to sprawia, że są chyba bardziej DIY :P
    Kolumny fornirowane za pomocą kleju Pattex moment. Fornir to Dąb o grubośći 0,6mm (bardzo kruchy) i lakierowane lakierem wodnym półmat firmy Vidaron.
    Tył kolumn wpuszczony kilka mm w głąb obudowy i wyklejony EKO skórą. Sam nie wiem co mnie naszło żeby tak zrobić, ale najtragiczniej to chyba nie wygląda.
    Kształt bardzo tradycyjny, podyktowany po części brakiem narzędzi, a po części konsultacjami z małżonką :)

Dźwięk:
    Czyli coś o czym trudno jest pisać, ponieważ każdy odbiera go inaczej :)
    Kolumny napędzam wzmacniaczem Pioneer A450r.
    Tak więc pierwsze co mnie urzekło w tych kolumnach to średnica, nie wybija sie ponad reszte pasma, ale jest cholernie wyraźna i czysta. Damskie wokale jak głos Katie Melua, oraz Diany Krall to poprostu poezja dla ucha :) To samo moge powiedzieć o dźwiękach saksofonu :)
    Wysokie są dosyć szczegółowe i delikatne, ale bez szału. Nic nie skrzeczy, nie sypie piachem, ale po kilku miesiącach słuchania chciałoby się czegoś więcej.
    Bas jest dynamiczny i szybki ale nie ma go zbyt dużo. Nie chce żeby mnie źle zrozumiano w tym punkcie bas jest, pojawia sie w muzyce, i przy odsłuchu napewno nie rozczarowuje. Poprostu troche więcej dolnych rejestrów by nie zaszkodziło. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie odsłuch płyty Dire Straits - Brothers in Arms (oryginał, więc naprawde dobra jakość nagrań) poznałem tą płytę na nowo, nie wiedziałem, że może to tak dynamicznie zabrzmieć, i z taką ilością detali. szczególnie kawałek Money For Nothing.

Ogólnie mogę polecić to zestawienie, ale niestety dostanie GDN'ów graniczy już z cudem.

Foty gotowych kolumn:

No to teraz możecie już krytykować :)

Gdybyś zamienił przód z tyłem całość wyglądałaby ciekawiej, przynajmniej wg mnie :P. Zwłaszcza w tym pokoju, gdzie telewizor wygląda jak czarny prostokąt na jasnej powierzchni. Podobnie wyglądałyby fronty - czarny prostokąt w dębowej jasnej ramce :). Chciałbym wiedzieć, dlaczego fornir w tym kolorze? Na zdjęciu nie doszukałem się niczego podobnego, może poza pudełkami pod telewizorem. Względy ekonomiczne czy może jednak estetyczne?

Skomentuj

Jest jeszcze stary odnowiony dębowy blat kominka. Najprawdopodobniej będzie więcej akcentów w tym kolorze w salonie. Zresztą udało mi sie w miare tanio dostać ten formir, ale zaznaczam, że polowałem właśnie na dąb.
      Ściana za kolumnami jest brązowa, ale za cholere nie mogę zrobić tym aparatem fot oddających rzeczywiste klory...

o prosz....

W rzeczywistości blat ma bardzo podobny odcień :) Kwestia oświetlenia
      Last edited by sticky; 11.11.2011, 17:04.

Skomentuj

Może nie do końca na temat, ale jak z akustyką w tym pomieszczeniu, bo trochę wygląda goło?

Skomentuj

Witam. Kolumny ładne, ale mam pytanie odnośnie zwrotnicy.. nie poknociłeś czegoś?? chodzi mi o kondensator bipolarny w sekcji wysokotonowej, nie dostałeś MPT?? z tego co się spotykałem to bipolarny jak już to w sekcji GDN'a..

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
            Może nie do końca na temat, ale jak z akustyką w tym pomieszczeniu, bo trochę wygląda goło?
            No cóż, Niestety nie mam miejsca na pokój odsłuchowy, i musi zostać tak jak jest. Bynajmniej echa tam nie ma :P

Zamieszczone przez ruperto83 Zobacz posta
            Witam. Kolumny ładne, ale mam pytanie odnośnie zwrotnicy.. nie poknociłeś czegoś?? chodzi mi o kondensator bipolarny w sekcji wysokotonowej, nie dostałeś MPT?? z tego co się spotykałem to bipolarny jak już to w sekcji GDN'a..
            Szczerze powiedziawszy zamawiałem wszystko w greltonie razem z Visatonami, i przysłali taki komplet, polutowałem tak jak jest, czy ma to jakiś negatywny wpływ na dźwięk? jeżeli tak to nie problem zmienić...

Pozdrawiam,
            Sticky

Skomentuj

Ładne kolumny tylko brak podfrezowań pod kopułki. Niestety, wszystkie ciekawsze głośniki Tonsila bardzo trudno dostać...

Skomentuj

No w następnych kolumnach podfrezowania będą napewno. Teraz po fornirowaniu, i z wyciętymi otworami na głośniki raczej się już nie zdecyduje na zabawę z frezarką. Zresztą to zakup zaplanowany na następny rok :)

Skomentuj

Patrząc na zdjęcie z posta 3 brakuje projektora ;-)

Skomentuj

No zastanawiałem się czy TV około 50'' czy projektor i pozostać przy tym TV który jest, ale jednak pod projektor trzeba by zrobić jakąś instalację, kable itp.. dodatkowo patrząc na cene TV w tym rozmiarze, jednak wolę wielki TV.
                    A taka ciekawostka: uchwyt aktualny TV też jest DIY :cool:

Skomentuj

Kolumienki na przetwornikach, które obecnie u mnie grają - jak dla mnie bardzo przyzwoicie.
                      Podobają mi się klasyczne kształty. Konstrukcja estetyczna, niemniej zwrotnica nie wygląda zbyt interesująco
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ale działa :) Chodzi o samą estetykę zwrotnicy czy o coś jeszcze?

Skomentuj

Samą estetykę zwrotnicy. Na drugi raz próbuj na laminacie.
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Następnym razem będę już brał po uwagę niedoróbki tego projektu, oraz doświadczenia z niego wyniesione :)

Właśnie myślę nad zabraniem się za 1way :) Ale to chyba raczej bardziej dla zabawy, choć kto wie, może się spodoba...

Skomentuj

jeśli chodzi o ten kondensator to podobno słychać różnicę.. więc proponowałbym zmienić:) ja nigdy nie zaryzykowałem..

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez sticky Zobacz posta
                                Ściana za kolumnami jest brązowa, ale za cholere nie mogę zrobić tym aparatem fot oddających rzeczywiste kolory...
                                To nie do końca jest kwestia oświetlenia, bo przy robieniu zdjęć trzeba pamiętać o tym że każdy kolor ma inna temperaturę i jeżeli robiłeś fotki na zewnątrz i wychodziły ci ładnie to już w pomieszczeniu gdzie masz inne światło kolory będą miały inna temperaturę i na zdjęciu o tyle będą przesunięte:
                                http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ckianLocus.png
                                biały widzimy że jako tako jest na środku i dlatego aparaty są zrobione tak żeby przy zmianie oświetlenia wysłać przed zrobieniem zdjęcia informacji jak wygląda kolor biały.
                                Tutaj pierwszy link z google:
                                http://drukujwspomnienia.pl/blog/oki...nsujac_w_bieli

Skomentuj

Zamieszczone przez ruperto83 Zobacz posta
                                  jeśli chodzi o ten kondensator to podobno słychać różnicę.. więc proponowałbym zmienić ja nigdy nie zaryzykowałem..
                                  Czyli jeżeli bipolarny może być w torze niskośredniego, a obydwa mają tą samą wartość, to wystarczy je zamienić i wsszystko powinno byc ok? :) Mnie samemu wydaje sie, że zadaję cholernie debilne pytania :) Wiem wiem wystarczyło doczytać przed montażem wszystkiego, a nie iść na łatwiznę :)

Skomentuj

Chodzi o to, że kondensatory bipolarne maja większą tolerancję swojej pojemności niż foliaki. 10% czy 20% różnicy w deklarowanej pojemności danego kondensatora użytego w filtrze ma większy wpływ na charakterystykę głośnika wysokotonowego niż niskotonowego (są one inaczej aplikowane więc nieco inaczej wpływają na charakterystykę przetwarzania) - stąd podejście, że dla wysokotonówek lepiej stosować foliaki (które mają mniejszą tolerancję), a dla niskośredniaków wystarczą bipolarne. Jeśli chodzi o "klasę" kondensatorów foliowych (bo jest ich na rynku od groma - i równie "gromiąca" może być ich cena) to ja osobiście nie słyszę różnicy. Oczywiście może pojawić się mnóstwo opinii ludzi, którzy słyszą różnicę pomiędzy Bennic'iem za 5zł a "hajendowym Jantzen'em" czy Mundorfem za kilka stów - OK, nie neguję bo mogę mieć ułomny słuch - szczerze mówiąc zazdroszczę tym, którzy to słyszą. Z mojego punktu widzenia - czy te "stówy" przeznaczyć na lepsze głośniki, czy na lepsze kondy - wybór należy do konstruktora Jeśli stać go na głośniki za kilka tysięcy, to oszczędzanie na kondensatorach nie ma sensu. W głośnikach "za pińcet" wystarczą wspomniane wcześniej Bennic'i.

PS: wizualnie całkiem ciekawe kolumny :) Oczywiście brak podfrezowań troszkę boli (no cóż, już taka nasza, wyjadaczy forumowych, natura), ale ogólny efekt bardzo in plus.

Czekam na konstrukcję na szerokopasmówkach

Skomentuj

Jeżeli mają tą samą wartość to wystarczy zamienić i gotowe:)

Skomentuj

Gratuluje dobrego wyboru jak na pierwszy raz. Teraz jak uzbierasz kase to w przyszłości kup lepsze przetworniki i zobaczysz sporą różnicę co da ci 100% satysfakcji. I na tym polega DIY :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X