Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MTM na Tonsil 13/50/9 + MDT29

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] MTM na Tonsil 13/50/9 + MDT29

Konstrukcja została ukończona już jakiś czas temu, jednak dosyć długo czekałem
    na podstawki, które zwieńczyły moje dzieło. Projekt kolumn oparty jest na
    świetnym projekcie Borysa http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489-0.html
    Natomiast inspiracją wykończenia był projekt kolegi Tom3kk
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2100407.html który postanowiłem wiernie
    skopiować - tak bardzo mi się spodobał.

Przetworniki
    Przetworniki użyte do budowy to znane i niestety ciężko dostępne już tonsil
    13/50/9. Przetworniki cieszą się bardzo dobrymi opiniami, ponadto mają genialny
    wygląd. Morel MDT29 To fajna kopułka, która dobrze się komponuje z tymi
    głośnikami zarówno wizualnie, jak i ciepłym charakterem gry. Zwrotnice rzecz
    jasna zaprojektowane przez Borysa.

Obudowa
    Wykonane z MDFu 19mm, skręcane na wkręty, zamiast podfrezowania pod
    głośniki doklejona na froncie płyta MDF 10mm idealnie pasująca do kosza
    głośnika. W środku wzmocniłem paczki rozpurkami zrobionymi z wytoczonych
    aluminiowych tulei gwintowanych i śruby M16. Zrobiłem to raczej jako "bajer",
    ale
    na pewno jakiś efekt to dało. Moje kolumny są wyższe niż w oryginalnym
    projekcie
    wysokość 110cm same paczki (zamiast 85cm) i tutaj popełniłem chyba błąd, bo
    szerokość
    frontu wynosi u mnie 19,5cm zamiast oryginalnie 17cm. Gdy doszły do tego
    podstawki
    kolumna urosła do 116cm. W środku oczywiście znajduje się przegroda, która
    wyznacza 26l netto objętości komory głośników. Strojenie wg symulacji 46hz.
    Podstawki również zainspirowane projektem kolegi Tom3kk, wykonane z kamienia
    StarGalaxy, czyli "na bogato". Podstawki są ze sobą sklejone i przykręcone
    solidnie za pomocą śrub do obudowy. Dość długo mi zajęło szpachlowanie i
    szlifowanie "na pupę niemowlaka", bo bałem się, że coś będzie widać pod
    fornirem. Fornir Heban afrykański klejony butaprenem, bardzo fajnie się go
    kleiło, jak na pierwszy raz to wyszło mi bdb, wręcz idealnie. Lakierowane 3 razy
    półmatowym lakierem Dulux. Lakier bardzo dobry i co ważne nie śmierdzi tak
    bardzo jak inne. Oczywiście co warstwa szlifowanie i efekt znakomity. Gładkie
    powierzchnie, bez żadnych zacieków, zadziorów, pęcherzy. Kolejne co wyszło na
    plus to fronty i góra potraktowane lakierem strukturalnym RUSTOLEUM STONE, co
    bardzo dobrze maskuje wszelkie niedoskonałości. Efekt struktury jest bardzo
    fajny, jak ktoś ogląda moje kolumienki zawsze ręką sprawdza tą strukturę
    niedowierzając, że to lakier w sprayu. Jedyny mankament jest taki, że na górnej
    części obudowy lakier wpił się trochę w jedną szczelinę i widać w jednym
    miejscu takie małe wgłębienie na łączeniu płyt, pewnie nie zauważyłem szczeliny,
    bo była zapełniona pyłem ze szlifowania i się wpiło. Na szczęście to bardzo
    drobny mankament i trzeba się przyjrzeć, albo wiedzieć żeby to
    zauważyć. Drugi mały babol to "podfrezowania" pod łby wkrętów w terminalach.
    Nie chciałem, żeby wystawały i potraktowałem je wkrętarką z dużym wiertłem, a
    efekt tego jest średni, ale to nic. Szukam jeszcze tylko śrub
    imbusowych z zaokrąglonym łbem, żeby wymienić na morelach, ale
    potrzebuję z gwintem 20mm długości, a najwięcej znalazłem tylko 16mm.
    Całościowo jestem zadowolony z efektu. Miałem inną koncepcję wykończenia,
    jednak
    gdy zobaczyłem wykonanie Tom3kk wiedziałem, że moje tonsilki też dostaną taką
    obudowę.

Wrażenia
    Po pierwsze powiem, że słucham tych kolumn na piecu Marantz PM-7000 przez
    DAC Audinst HUD MX1 podpiętym do komputera. Po drugie mam "małe problemy"
    z akustyką mojego pokoju, co jest przejściowe, lecz wpływa na pewno na
    moje wrażenia odsłuchowe. Proszę więc wziąć na to poprawkę. Dźwięk z tych
    tonsili jest bardzo wciągający. Główną zaletą kolumien zdecydowanie są
    wokale, zwłaszcza damskie. Powtórzę jeszcze raz - wokale są główną zaletą tych
    kolumn. Coś pięknego. Czasami aż ciarki przechodzą po ciele jak się słucha.
    Brzmienie jest bardzo, bardzo czyste i poprawne. Basu jest dużo, jednak nie ma
    takich impulsów, czy trzęsień ziemi, co jest trochę zaletą, a czasami czuję
    niedosyt, co powoduje podkręcanie volume do wyższych poziomów. Dla mnie
    największą wadą tego zestawu jest właśnie niedosyt SPL. Trzeba się liczyć z tym,
    że to tylko 13cm głośniki, są przeznaczone do kulturalnego grania i nie nadają
    się na głośne imprezy (co wcale nie znaczy, że jest cicho - policja już bywała u
    mnie za zakłócanie porządku hehe). Nie sprawdzają się na przykład w
    muzyce klasycznej, gdzie skrzypce, fortepian brzmią pięknie, lecz brak im takich
    basowych wybrzmień instrumentów. To trochę upośledza odbiór, nie ma gadania
    czegoś tu brakuje. Każdy mówi, że jest z nich dużo basu jak na takie maleństwa
    i to prawda, ale nie ma trzęsienia ziemi. Czasami muszę sciszać, bo szkoda mi
    membran, które przekraczają swój xmax. Zastanawiałem się, aby dobrać do nich
    jeszcze jakiegoś suba, ale doszedłem do wniosku, że nie tędy droga i zbuduję
    sobie drugi zestaw wg projektu Hurricane do naparzanek i uprzykrzania życia
    sąsiadom Nie wiem jak brzmią high endy za 20k zł i więcej, lecz przyrównując
    do tego co słyszałem w swoim życiu to jest to dla mnie high end Naprawdę jest
    to zestaw, który pokazuje klasę, rewelacyjnie prezentuje się wizualnie i nie
    żałuję ani złotówki na nie wydanej. Jedno jest pewne - nigdy ich nikomu nie
    odsprzedam i cieszą one moje oko każdego dnia, gdy tylko się obudzę. Mam do
    nich ogromny sentyment. Najlepsza jest jednak zabawa z DIY i to piękne uczucie,
    gdy po raz pierwszy uruchamiasz skończone kolumny i w nagrodę możesz sobie
    posłuchać muzyki o kilka klas wyżej niż do tej pory.

Chciałbym jeszcze raz podziękować Borysowi i Tom3kk za inspirację, mam
    nadzieję że cieszy was to, że komuś się podoba i naśladuje wasze projekty

Koszty
    Trudno powiedzieć, bo były rozłożone w czasie, ale w przybliżeniu z
    pewną odchyłką na błędy:
    Tonsile ~400zł
    Morele ~350zł
    Zwrotnice ~300zł
    Fornir ~80zł
    MDF ~150zł
    Pierdoły ~100zł
    Podstawki z granitu za free zrobione przez mojego brata
    Razem ~1400zł

Zaznaczam, że to moje pierwsze poważne DIY. Wszelka krytyka, porady, wytykanie
    błędów mile widziane

Zdjęcia:

Last edited by Pawel S.; 07.01.2012, 23:11.

bardzo ładne, pogratulować konstrukcji. Szkoda że te przetworniki sa dostępne tylko z drugiej ręki bo grają wybitnie jak na Tonsile. Co tam leży obok TV? Seasy?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
      Co tam leży obok TV? Seasy?
      To materiał na następne kolumienki. Będzie to Hurricane w/g projektu KRS47 na Seasie CA22RNY + 27TBCD/GB-DXT
      DIY bywa wciągające

Skomentuj

Jeśli to zwrotnica Borysa, to te kolumny nie są 2,5 drogi, tylko 2. Zresztą gdyby były 2,5 drogi, to ciężko byłoby to nazwać układem MTM :) (poza wyglądem frontu).
        Ale ogólnie ładne :)

Skomentuj

Kolumny ładne, ale wzmocnien w srodku brak. Obecnosci mat bitumicznych również nie stwierdziłem.
          Wewnętrzną ściciankę którą można zobaczyć przez BR zamalowałbym na czarno.
          Doceniam takze szczery opis wrazen odsluchowych.
          Co do wyrazenia "diy wciaga", powiedziałbym raczej "pozostawia niedosyt".

Skomentuj

To masz fajne STEREO, w połączeniu z dobrym wzmakiem Marantz'a powinno to dobrze grać. Popracuj jeszcze nad akustyką pokoju, przy kolejnej konstrukcji weź pod uwagę wskazówki kolegów odnośnie wew. wzmocnień, mat bitumicznych.....
            Lubię takie "smukłe" konstrukcje i jak na 1 w życiu DIY fajnie Ci wyszło :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
              Jeśli to zwrotnica Borysa, to te kolumny nie są 2,5 drogi, tylko 2. Zresztą gdyby były 2,5 drogi, to ciężko byłoby to nazwać układem MTM
              Oj faktycznie mój błąd, mógłby ktoś to poprawić? nie mam możliwości edycji tematu...

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
              przy kolejnej konstrukcji weź pod uwagę wskazówki kolegów odnośnie wew. wzmocnień, mat bitumicznych.....
              Przez was zastanawiam się, czy nie dołożyć jeszcze mat bitumicznych. Myślicie, że ma to jeszcze sens?

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                Przez was zastanawiam się, czy nie dołożyć jeszcze mat bitumicznych. Myślicie, że ma to jeszcze sens?
                W przypadku takiej obudowy raczej nie ma to sensu. Pisząc "takiej" mam na myśli "wielkość" ścianek - a dokładniej zależności pomiędzy powierzchnią i długością boków. Ścianki o kształcie idącym w kierunku kwadratu (zwłaszcza te o większych gabarytach) są mniej sztywne i mogą wpadać w drgania i rezonować. Im ścianka bardziej prostokątna tym mniejsze jest ryzyko wystąpienia tego zjawiska. U Ciebie jak widać do kwadratów daleko więc ścianki są z pewnością wystarczająco sztywne. Poza tym - nie przesadzajmy, ścianki 19mm przy tak kompaktowych wymiarach, głośnikach tego rozmiaru i jeszcze te poprzeczki wewnątrz - to aż nadmiar sztywności.

A tak w ogóle to wyszło całkiem fajnie. Podoba mi się wykończenie frontu i fornir - to znaczy może nie tyle podoba mi się, co mocno doceniam fakt, że obyło się bez skaju na froncie i ścianek a' la "późny Gierek" :P
                Jest OK :thumbup:

Skomentuj

Wykonanie na pewno ciekawe i jedyne w swoim rodzaju, acz nie w moim guście, co nie znaczy, że nie przyciąga wzroku :)
                  Zgadzam się z "późnym Gierkiem" Dabylem, że dodatkowe wzmocnienia nie są konieczne przy tak małych wymiarach ścianek, no może dałbym coś w okolicach głośników, bo tam sporo jest wyfrezowane.
                  Dziwię się, że jeszcze to pytanie nie padło: gdzie i za ile można kupić takie ciekawe farby strukturalne i czy łatwo się to nakłada (spray?)?

Skomentuj

Poza tym - nie przesadzajmy, ścianki 19mm przy tak kompaktowych wymiarach, głośnikach tego rozmiaru i jeszcze te poprzeczki wewnątrz - to aż nadmiar sztywności.
                    Wg mnie sztywności nigdy za wiele. Są ludzie którzy robią kolumny ważące ponad 35kg/szt (m.in jeden z naszych forumowych kolegów z długim stażem) i moim zdaniem nie ma w tym przesady. Ale ok - każdy po pewnym czasie znajdzie swoja drogę, moja akurat jest taka.

----------------------
                    Wykonanie na pewno ciekawe i jedyne w swoim rodzaju,

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      Wg mnie sztywności nigdy za wiele.
                      Nie no, tutaj masz rację. Choć do tego projektu uważam nie jest to konieczne, to takie podejście do tematu jest jak najbardziej słuszne. Tutaj nie da się zaszkodzić - można jedynie dopomóc.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                        Wybacz, nie przyuważyłem linka na początku tematu.

Skomentuj

ładne zebry. Tonsil robi/robił dobre przetworniki za małą kasę.

Skomentuj

Te akurat nie były za tak mała kasę. poniżej 100 zł kosztowały dopiero kiedy je wyprzedawano kilka lat po zaprzestaniu produkcji Excellence. Ich normalna cena to było 175 zł i uważam w tej cenie też były konkurencyjne do oferty innych producentów.

---------- Post dodany o 09:32 ---------- Poprzedni post o 15:54 ----------

ma ktoś rozrysowaną obudowę Siesta Fornt - objetości komór i wymiary portów b-r ?

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                              "późnym Gierkiem" Dabylem
                              Nie no, coś kolega pomieszał... Ja nie jestem "późny Gierek", jam jest "wczesne rokokoko"... :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                              X