Witam. =)
Na wstępie chciałbym podziękować mojemu koledze Kamilowi za pomoc i cierpliwość.
Jestem nowy w temacie i chciałbym wam zaprezentować moją pierwszą konstrukcje Diy.
Z założenia kolumny mają służyć do odsłuchu domowego, jednak pomyślałem że przydały
przydały by się również kolumny które zagrają na imprezie do ok. 60osób.
Przetworniki jakie wybrałem do zestawu to:
-2x GDN 30/60/1 6ohm
-2x GDWK 10/80/26 8ohm
Obudowa wykonana z płyty MDF 22mm grubości, w środku wyklejona gąbką o grubości 2 cm,
całość oklejona wykładziną. Obudowy posiadają frez pod głośniki i 3 wzmocnienia w środku.
Zwrotnica została zrobiona w 100% przeze mnie na elementach STX'a:
-dla niskich tonów cewka 0,3mH i kondensator 5,1uF
-dla wysokich tonów kondensator 3,3uF i cewka 0,4mH
miejsce cięcia zwrotnicy to ~4400hz
Do napędzenia tych kolumienek posiadam wzmacniacz Kenwood a-56 o mocy wyjściowej 2x45W. Po pierwszym podłączeniu byłem mile zaskoczony ponieważ zestaw gra o wiele lepszym basem niż myślałem a wysokie tony nie są krzykliwe. Uważam że konstrukcja spełniła moje oczekiwania w kwestii nagłośnienia pokoju, jeśli będzie okazja przetestować kolumny na małej sali na pewno napisze jak się sprawdziły.
Koszta całego zestawu to ok. 420zł
pampampam.jpgggggg.jpgtrololo1.jpgfffffff.jpg
Na wstępie chciałbym podziękować mojemu koledze Kamilowi za pomoc i cierpliwość.
Jestem nowy w temacie i chciałbym wam zaprezentować moją pierwszą konstrukcje Diy.
Z założenia kolumny mają służyć do odsłuchu domowego, jednak pomyślałem że przydały
przydały by się również kolumny które zagrają na imprezie do ok. 60osób.
Przetworniki jakie wybrałem do zestawu to:
-2x GDN 30/60/1 6ohm
-2x GDWK 10/80/26 8ohm
Obudowa wykonana z płyty MDF 22mm grubości, w środku wyklejona gąbką o grubości 2 cm,
całość oklejona wykładziną. Obudowy posiadają frez pod głośniki i 3 wzmocnienia w środku.
Zwrotnica została zrobiona w 100% przeze mnie na elementach STX'a:
-dla niskich tonów cewka 0,3mH i kondensator 5,1uF
-dla wysokich tonów kondensator 3,3uF i cewka 0,4mH
miejsce cięcia zwrotnicy to ~4400hz
Do napędzenia tych kolumienek posiadam wzmacniacz Kenwood a-56 o mocy wyjściowej 2x45W. Po pierwszym podłączeniu byłem mile zaskoczony ponieważ zestaw gra o wiele lepszym basem niż myślałem a wysokie tony nie są krzykliwe. Uważam że konstrukcja spełniła moje oczekiwania w kwestii nagłośnienia pokoju, jeśli będzie okazja przetestować kolumny na małej sali na pewno napisze jak się sprawdziły.
Koszta całego zestawu to ok. 420zł
pampampam.jpgggggg.jpgtrololo1.jpgfffffff.jpg
Skomentuj