Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klang und Ton CT224

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[zestaw x.1] Klang und Ton CT224

Witam,

Przedstawiam niezobowiązujący projekcik z niemieckiego pisma DIY Klang und Ton, znany jako Cheap Trick 224. Pod tą nazwą kryje się nieduży zestaw 2.1, wykorzystujący głośniki Monacora. W języku bardziej przystępnym (czyli nie po niemiecku) opisany jest w broszurze Monacora "Speaker Building Now!", gdzie występuje jako "Challenge mk3".

Zestaw jest kieszonkowy.
    Monitorki mają 20x10x15 cm, sub (subik raczej) 20x20x22 cm. W monitorkach siedzą przyzwoite 25 mm wysokotonówki DT-25N oraz trzycalowe głośniki szerokopasmowe (określenie raczej na wyrost, ale niech będzie) SPH-30X. Obudowy monitorów są zamknięte. W subie są dwa głośniki 11 cm (SPP-110), zainstalowane dość przemyślnie, bo po przeciwnych stronach wspólnej, bardzo małej przestrzeni zamkniętej. Pracują w przeciwfazie, jeden dmucha na zewnątrz, drugi do kolejnej komory, łączącej się ze światem za pomocą tunelu BR.

W zwrotnicach przeważają filtry drugiego rzędu, z jednym wyjątkiem dla rzędu pierwszego (filtr górnoprzepustowy przed monitorkiem). Prócz tego układ uwzględnia dzielnik napięcia przyciszający głośnik wysokotonowy oraz układ korekcji impedancji dla głośnika średniotonowego. Górna częstotliwość podziału leży w okolicach 2,5 kHz, dolna przy jakichś stu kilkudziesięciu Hz (nie bawiłem się w szczegółowe pomiary, oceniam na podstawie wykresów w K&T). Spadek efektywności przetwarzania na dole zaczyna się przy 60 Hz i jest dość szybki, przy 50Hz jest już ponoć -8 dB.

Obudowy monitorów złożyłem ze sklejki 10 mm, w przypadku suba zaszalałem i użyłem 12 mm. Ścianki klejone są Patexem, bez kołków ani wzmocnień, jedynie z dodatkową porcją kleju położoną wzdłuż łączeń już po złożeniu ścianek. Krawędzie zaokrąglone frezarką, całość szpachlowana, szlifowana i malowana farbą wodorozcieńczalną. Farbę nakładałem wałkiem. Założeniem było osiągnięcie przyzwoitego efektu wizualnego przy uniknięciu fanatyzmu przy pracach wykończeniowych, wyszło OK. Drobne nierówności farby widać dopiero z bliska, przesadnie z nimi nie walczyłem.

Pierwsze próby odsłuchowe nie napawały entuzjazmem, ale po ostatecznym złożeniu i kilkunastogodzinnym wygrzaniu zestaw zagrał nadspodziewanie dobrze. Wyszło z tego nienajgorsze hifi, którego słucha się z przyjemnością. Brzmienie jest całkiem poprawne, nieźle zrównoważone, z ładną średnicą, dobrą górą i wyraźnie prowadzonym dołem. Nie ma oczywiście najniższego basu i piorunującego łupnięcia, ale nie ma też bólu uszu i zgrzytania zębów. Całość doskonale sprawdzi się w zastosowaniach proponowanych przez autorów projektu, jako hifi w niedużym pomieszczeniu, zestaw komputerowy bądź nagłośnienie TV. Zestawik sensownie zagra już z tzw. beleczym (testowałem m.in. z układem na Tripath TA2020 za sto parę zł), ale zdecydowanie zyskuje w miarę podłączania lepszych wzmacniaczy.

Nie liczyłem dokładnych kosztów części i materiałów, ale sensownym przybliżeniem będzie jakieś ~1100 zł. Głośniki wyniosą nieco ponad 500 zł (nieco podrożały, odkąd kupowałem swoje), elementy zwrotnicy (cewki i większość kondensatorów to Jantzen) bodajże 400-450, reszta to terminale, BR, sklejka, wełna, farba i pozostałe drobiazgi. Wiem, że na tym forum za 1100 zł robi się pięć podłogówek, grzmiącego suba na STXach i zostaje jeszcze na kilka browarów, ale uznajmy, że nie miałem ciśnienia na jak najniższy koszt całej tej zabawy

Dość pisaniny, czas na zdjęcia. Sporo ich, wiszą TUTAJ. Jeśli komuś pęta się pod nogami potomstwo płci męskiej w wieku lat kilku, zachęcam do przywołania przed ekran

PS. zainteresowanym planami i schematami polecam broszurę Monacora – kosztuje grosze, nie zawiera kilku błędów, które wkradły się do oryginalnego opisu w K&T, zawiera za to projekty wielu innych konstrukcji.
    Last edited by Teo73; 13.02.2012, 18:40.

świetne fotostory :) ale koszt trochę przeraża, jednak najważniejsze że tobie się podoba :)

Skomentuj

No i widzę że kolega posiada Orange Monstera :)
      /witam w klubie/

Skomentuj

Monitorki wyglądają bardzo ładnie.

Galeria jest MEGA !!! Pierwszy raz tak się uśmiałem oglądając zdjęcia z budowy :)

Skomentuj

Gratuluję konstrukcji! Bardzo fajny pomysł z tym transformersem, świetne zdjęcia :) No i duży plus za mało znane głośniki a nie tylko klepanie STXów...

Skomentuj

na szybkiego przejzalem temat... i bym to olal
            ale galeria mega wymiata!
            gratuluje pomyslu!

Skomentuj

Galeria powalila mnie na kolana, coz za powiew swiezosci :)
              A sam zestaw swietnie wyglada, dobra robota.

Skomentuj

Podziękowanie ode mnie za galerie:)

Skomentuj

Teo73 masz jakieś pomiary subwoofera? Jestem ciekaw zastosowania drugiego głośnika w takiej obudowie.

Skomentuj

Zestawik bardzo estetyczny i dopracowany, a galeria mega.... Zabawa fajna, tylko przerażałoby mnie wydanie 1100 zł na malutkie 2.1 :) Chociaż może kiedyś :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Teo73 masz jakieś pomiary subwoofera?
                      Własnych pomiarów póki co nie robiłem, wiem tyle co napisali w K&T.

sub.jpg

W konstrukcji suba kryje się pewne uproszczenie: jeden z głośników odtwarza kanał lewy, drugi prawy, tymczasem pracują w innych warunkach. Jeden patrzy na świat, drugi gra do komory BR. Podłączone są w przeciwfazie, filtrowane są identycznie, drugim rzędem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Teo73 Zobacz posta
                        W konstrukcji suba kryje się pewne uproszczenie: jeden z głośników odtwarza kanał lewy, drugi prawy, tymczasem pracują w innych warunkach. Jeden patrzy na świat, drugi gra do komory BR. Podłączone są w przeciwfazie, filtrowane są identycznie, drugim rzędem.
                        Stąd też pytanie czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby zrobić aktywnie filtru dp i sumować sygnał L i P. I tak trzeba zasilić to czymś, a do tego nie ładujemy mocy w pasywne elementy gdzie każdy dB suba przy takich monitorkach się przyda.

Skomentuj

Zamieszczone przez sticky Zobacz posta
                          Zabawa fajna, tylko przerażałoby mnie wydanie 1100 zł na malutkie 2.1 :)
                          Jak pisałem, efektywność kosztowa zajmowała dalekie miejsce na liście priorytetów.

Zastrzegam przy tym, że moje spojrzenie na kwestię kosztów może być nieco spaczone - DIY odkryłem po latach bycia zdeklarowanym audiofilem

Skomentuj

Zamieszczone przez Teo73 Zobacz posta
                            Dość pisaniny, czas na zdjęcia. Sporo ich, wiszą TUTAJ. Jeśli komuś pęta się pod nogami potomstwo płci męskiej w wieku lat kilku, zachęcam do przywołania przed ekran
                            jest 23:19 ale chyba pójdę obudzę młodego :lol:
                            to moje zdjęcia powinny być w towarzystwie całej kolekcji Tomka i przyjaciół

wielkie gratulacje :thumbsup:
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Stąd też pytanie czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby zrobić aktywnie filtru dp i sumować sygnał L i P.
                              Takie rozwiązanie mogłoby być lepsze. Podobnie, jak lepszym rozwiązaniem byłoby zasilanie całości zestawu z sześciu końcówek mocy przez aktywną zwrotnicę, jeszcze lepszym podłączenie przed tą zwrotnicą cyfrowych układów korekcji akustyki pomieszczenia, i tak dalej, i tak dalej...

A bardziej serio, mam wrażenie że uproszczenie przyjęte przez autorów projektu zbytnio nie przeszkadza. W zakresie do stu kilkudziesięciu Hz nie występują chyba dramatycznie wielkie różnice między kanałem lewym a prawym?
                              Last edited by Teo73; 13.02.2012, 22:58.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                to moje zdjęcia powinny być w towarzystwie całej kolekcji Tomka i przyjaciół
                                lklukasz, rozumiem że jesteś na etapie Tomka i przyjaciół?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  lklukasz, rozumiem że jesteś na etapie Tomka i przyjaciół?
                                  a przeczytałeś poprzednie zdanie?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                    sorki coś źle zatrybiłem i nie zauważyłem "przyjaciół", podobny temat mam z tymi ciuchciami, szkoda tylko że nie są tańsze ;-(

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      sorki coś źle zatrybiłem i nie zauważyłem "przyjaciół", podobny temat mam z tymi ciuchciami, szkoda tylko że nie są tańsze ;-(
                                      mój już ma 10 kompletów z torami i dwa komplety dodatkowe torów
                                      jak rozłoży to w pokoju to nie ma jak przejść
                                      ale dobrze bo ma zajęcie na bardzo długo
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pójdziecie sobie stąd z tym PKP? Bo moderację zawołam! ;-P

To jest wątek o robotach Lego

Skomentuj

Czaruję...
                                        X