Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer z zestawu genius

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Subwoofer z zestawu genius

witam
    chciałbym przedstawić w całości moją konstrukcje (oprócz elektroniki i głośnika).
    jest to zrobiony od podstaw sub z mojego genius taki zestaw jak na zdjęciu http://tech.wp.pl/kat,1009789,title,...wiadomosc.html

subwoofer powstał gdyż jakość oryginału pozostawiała wiele do życzenia (wiele nieszczelności) a z BR wydobywały się straszne "swisty" itp.
    może nie jest to pierwszorzędna konstrukcja ale myślę że całkiem fajna

koszty wykonania nie były wysoki gdyż większość elementów miałem :)

wykonany z mdf 18 mm skręcony wkrętami i klejony na soudalu z wewnątrz lekko wygłuszyłem bebechami ze starej kołdry wszystko oklejona okleina drewnopodobną kolor wiśnia japońska a ten czarny nie wiem bo brałem najciemniejszy jaki mieli

niestety podczas dość głośnego słuchania turbulencje powietrza nadal się pojawiają się ale może to wina BR który sam zrobiłem (rura PCV i kuchenka gazowa) zobaczymy jak sprawy się potoczą może jakiś kupie

aha głośnik ma 60W rms przy 6 ohm

a teraz zdjątka

ps.
    jeśli ktoś ma jakieś pytania bądź jakiś pomysł odnośnie BR to proszę pisać

czekam na opinie

---------- Post dodany o 09:50 ---------- Poprzedni post o 19:33 ----------

a i zapomniałem dodać że wszystko uszczelniłem silikonem

całkiem całkiem, widzę, że poradziłęś sobie z podfrezowaniem bez frezowania hehehe.
    Zdjęcia mógłbyś zrobić czymś innym niż telefonem :)
    Co do BR wierzyć mi się nie chce, że taka średnica jest za mała dla tego przetwornika. Jakie objawy są "tych" turbulencji? Pierdzi ci BR? Bo jak śwista to jest nierówny w środku albo nieszczelny.

Skomentuj

dzięki :)
      musiałem jakoś to załatwić bez frezarki
      BR ma fi wew 70 mm i dł 180 mm tak mi wyszło są to raczej świsty albo nawet szumy

zamieszczam krótki filmik sory za jakość może coś tak usłyszycie
      http://youtu.be/RbOHGIWw0lU

Skomentuj

Zamieszczone przez michal425 Zobacz posta
        BR ma fi wew 70 mm i dł 180 mm tak mi wyszło są to raczej świsty albo nawet szumy
        Problem może tkwić nie w średnicy portu, ale w jego krawędziach wlotu i wylotu albo w odległości wlotu od jakiejś przeszkody wewnątrz obudowy. Seryjne porty BR przeważnie mają odpowiednio wyprofilowany wylot i z "kuchenka" bawimy się przeważnie tylko przy wlocie, po docięciu na odpowiednią długość. Jak wygląda wlot i wylot u Ciebie? Kolejna sprawa to odległość wlotu od przeszkód wewnątrz obudowy - może w światło tunelu wchodzi jakiś element od np wzmacniacza i turbulencje powstają właśnie w tym miejscu?

Swego czasu Paweł S świetnie przedstawił wpływ profilowania wlotu i wylotu tunelu na przepływ powietrza przez tenże - a co za tym idzie na jego "brzmienie". Warto pamętać o tym prostym, acz pomocnym zabiegu.

Skomentuj

ten filmik jest pewnie w 100% zakłamany tzn nie odzwierciedla rzeczywistości ale tak to słychać było jakby coś w środku się telepało :)
          BTW dabyl dobrze gada

Skomentuj

a więc tak br robiłem sam z rury PCV i wyprofilowałem tylko wylot a wlot tylko papierem ściernym zrobiłem odległość od tylnej ścianki jest 5,5 cm i nic tam nie przeszkadza dodam fotke żeby pokazać jak wygląda jak trzeba to jeszcze go po piłuje :/
            wlot

wylot

---------- Post dodany o 16:40 ---------- Poprzedni post o 15:21 ----------

wyprofilowałem trochę wlot i dałem jeszcze trochę silikonu i zobaczymy co z tego będzie a jak nie to trzeba kupić BR

ps. znacie jakąś stronkę gdzie można BR kupić nie ponosząc kosmicznych kosztów ( przedmiotu i wysyłki) :)

Skomentuj

elektroniczny niedaleko ciebie lub www.polink.com.pl

Skomentuj

dobra dzięki coś poszukam i dam znać :)

Skomentuj

I co, zrobiłeś już wszystko?
                  Powiedz, czy słyszysz jakąś wyraźną różnicę w graniu oryginału i tego, co sam stworzyłeś?

Skomentuj

na razie z braku czasu nie kupowałem tego br ale albo sie przyzwyczaiłem albo już tak nie szumi (ale tego to nie wiem)
                    różnica do oryginału w graniu jest ogromna bas jest dużo głębszy i mocniejszy jak na 50W to na prawde potrafi zatrzęść pokojem :)

Skomentuj

jak żes zadowolony to najważniejsze.

Skomentuj

pewnie
                        dzięki

Skomentuj

kawał dobrej i potrzebnej roboty. Gratuluję wykonania i pomysłowości. Klej soudal, taki żółty, pieniący się? Mam strasznie złe wspomnienia z nim związane (całe ręce zalepione na okrągły tydzień ;/ )

Skomentuj

dzięki wielkie

tak taki żółty ale nie pienił się i z rąk bez problemu z chodził :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X