Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 15AWX + 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory 15AWX + 27TBFC/G

Wstęp:
    Pragnę wam przedstawić monitory na znanych głośnikach: seas 27TBFC/G oraz STX 15AWX. Zwrotnica nie jest mojego autorstwa lecz Sound Wave. Monitory na tym głośniku chyba jako 1 prezentuje
    Założenia:
    Skok jakościowy, zwłaszcza na średnicy w stosunku do Tonsili 13/50/9. Mają to być satelity współpracujące razem z subwooferem lub konstrukcja modułowa z aktywnymi dołami.
    Obudowa:
    Stosunkowo mała jak na te przetworniki bo tylko 7.5l OZ (producent zaleca 12l B-R). Wykonana z płyty wiórowej pociętej z Castoramy z Mińska Maz Fornir na przodzie to dąb, boki i tył to orzech amerykański. Pomalowane 3 warstwami lakieru poliuretanowego. W oryginalnym projekcie pochylenie to 6 stopni, u mnie jest to realizowane kolcami.
    Kosztorys:
    - seasy ok 320zł
    - STXy 160zł
    - zwrotnice 130zł
    - obudowy, drobnica, fornir ok 50zł

całość: 670zł

Wrażenia z odsłuchu:
    To na co każdy czeka Dźwięk jasny, bardzo szczegółowy, słychać każdy szczegół nagrania. Góra detaliczna, chyba najlepszy przetwornik w tej klasie cenowej. Średnica szczegółowa, duża otwartość, lepsza od 13/50/9. Basu w tej aplikacji jest mało ale jest punktowy i szczegółowy, daleko mu do monotonności. Zresztą podstawa basowa będzie realizowana subem.
    W budzie testowej 13l basu było w sam raz.

Podsumowanie:
    Założenie spełnione, było warto, monitory warte każdej złotówki. Ten 15AWX jest jeszcze mało znany ale ZA TE PIENIĄDZE NIE MA (133zł sztuka) konkurencji. A za tyle ile ja go kupiłem (80zł sztuka), nic nie może mu podskoczyć. Polecam każdemu ten projekt!!

Trochę zdjęć:

Wizualnie bardzo fajne (chociaż ja wolę orzech na całości), nawet te terminale dość ciekawe, kształty proste i klasyczne. Ciekawi mnie do ilu zejdą w tej oz, może zrobię identyczny litraż, bo tak jak u Ciebie będą wspomagane od dołu.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
      Ciekawi mnie do ilu zejdą w tej oz
      Raczej niezbyt nisko, może 50-60Hz zresztą założenie było od początku że monitory mają obsługiwać górę i środek a na dół dać coś min 8 cali

Skomentuj

Na 2 zdjęciu od dołu widac załamanie światła czyli chyba "pęcherze" albo złe szlifowanie
        Znam to zestawienie głosników ponieważ sam jej słucham, bede przystawał przy swoim ze OZ to marnowanie tych głośników. Miąłme je w 9 jak i 12 litrach, w tej drugiej obudowie w pokoju w którym je testowałem czyli koło 16mkw basu było wystarczająco.

Skomentuj

Gabka jako wytlumienie obudowy zamknietej? Nonsens.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
            Na 2 zdjęciu od dołu widac załamanie światła czyli chyba "pęcherze" albo złe szlifowanie
            To słoje tak się wybijają więc chyba masz racje: złe szlifowanie

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Co powinno być? Wata lub wełna?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
              Co powinno być? Wata lub wełna?
              Nie jestem znawcą w tym temacie, ale powinieneś połączyć filc gabke i do pełna(możliwie najwięcej) wełny owczej/ovaty.

Skomentuj

Tylko welna mineralna lub szklana potrafi efektywnie "zwiekszyc" pozorna pojemnosc obudowy oraz obnizyc rezonans glosnika w obudowie. Kiedys stosowano wylacznie welne szklana/mineralna jako wytlumienie. Reszta sam sprobuj i posluchaj/zmierz roznice.

Skomentuj

Uups, lekka wpadka. Wiec zastosuje wełne mineralną, do szklanej coś nie mam zaufania (ze względu na drażniące włókna)

Skomentuj

Paradoksalnie im bardziej drazniaca tym lepsza. Chodzi o wielkosc i ksztal tych drobinek welny ale mozna sprobowac mniej drazniace welny mineralne oraz odmiany eco jak np ecose knaufa, ktora wlasciwie w ogole nie drazni i nie pyli.

No a poza tym to fajna robota, proporcje dobre, glosniki dobre, jest potencjal :)

Skomentuj

Pogromco czy wytłumianie komory sredniotonowca również wełną mineralną??

Skomentuj

Przypomniało mi się że mam trochę starej waty szklanej po jakiś rupciach tonsila (bodajże Zg30), potestuję z tym. No i dzięki za dobre słowo :)

Skomentuj

Nie na temat...
                          No dobra, a jeśli nie potrzebujemy pozornego zwiększenia objętości i zależy nam tylko na wytłumieniu odbić i ewentualnym powalczeniu z falą stojącą (pomijając to czy ta fala stojąca w ogóle się pojawi) to czemu gąbka ma nie wystarczyć?
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            Pogromco czy wytłumianie komory sredniotonowca również wełną mineralną??
                            Niekoniecznie, ale jak najbardziej mozna. Rowniez swietnie dziala welna naturalna lub inne podobne sztuczne materialy. Napewno nie gabka!

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            No dobra, a jeśli nie potrzebujemy pozornego zwiększenia objętości i zależy nam tylko na wytłumieniu odbić i ewentualnym powalczeniu z falą stojącą (pomijając to czy ta fala stojąca w ogóle się pojawi) to czemu gąbka ma nie wystarczyć?
                            To trzeba to wczesniej przemyslec i wziac pod uwage przy projektowaniu obudowy :) nawet welna szklana nie zdziala cudow rzecz jasna, wiec nie ma co przesadzac. Predzej przegnie sie z realna pojemnoscia obudowy niz ta pozorna, od dzialania welny szklanej.
                            Poza tym welna szklana dziala lepiej rowniez na tlumienie fal stojacych, odbic etc. Z reszta zobacz z czego robi sie profesjonalne materialy budowalne.

Skomentuj

No OK, ale z Twojej wypowiedzi:

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              wynika, że gąbka w tej obudowie to głupota a tak po prawdzie wcale nie jest to prawdą. Gąbka w pewnych zastosowaniach jest w zupełności wystarczająca.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Praca wytłumienia w OZ (i wydaje się, że również w innych typach obudów) polega w głównej mierze na zamianie energii mechanicznej tylnej strony membrany na energię cieplną, a odbywa się to poprzez tarcie cząsteczek wytłumienia o siebie nawzajem. Idąc tym tropem lepszym rozwiązaniem wydaje się zastosowanie wytłumienia "miękkiego" (wełna, wata itp) w świetle obudowy, niż "sztywnego" (gąbka, filc itp) na jej ściankach. Dlatego właśnie przyjmuje się, że takie wytłumienie (miękkie w świetle) "zwiększa pozorną objętość obudowy", bo zmniejsza ono energię mechaniczną (kinetyczną?) powracającą na tylną stronę membrany - czyli układ działa tak, jak w przypadku w większej objętości obudowy. Oczywiście praca wełny czy waty realizuje również zmniejszenie odbić i fal stojących wewnątrz obudowy, bo przecież spowalnia rozchodzenie się w niej fali akustycznej i częściowo ją wytłumia - niemniej jednak nie jest to główny cel jego stosowania. Można o tym przeczytać w opracowaniach bodajże Witorta (lub w innym popularnym opracowaniu - nie pamiętam teraz... ewentualnie można by to odszukać).

Nie wiem tylko czy aż tak aptekarskie podejście jest konieczne, bo nie wiem jak mocno przekłada się ono na wrażenia podczas odsłuchu jednej i drugiej wersji. Ale skoro masz, benek161, taką możliwość, to może może warto to sprawdzić... Oczywiście czekamy na opis wrażeń z tych testów - jeśli nastąpią

Skomentuj

Moim założeniem było wytłumienie właśnie odbić i rezonansów niż zwiększanie pozornej objętości. Hmm, jak znajdę tą watę to zobacze choć tak jak już mówiłem, skupiam się na średnicy i górze

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                    wynika, że gąbka w tej obudowie to głupota a tak po prawdzie wcale nie jest to prawdą. Gąbka w pewnych zastosowaniach jest w zupełności wystarczająca.
                                    Obnizanie rezonansu ( pozorne zwiekszenie obudowy ) to jedno, a obnizenie piku to drugie. Za pomoca gabki nie obnizysz tak piku impedancji jak welna. To ma znaczenia dla wzmacniacza i przeklada sie na jego prace w zakresie basu.

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                    Nie wiem tylko czy aż tak aptekarskie podejście jest konieczne, bo nie wiem jak mocno przekłada się ono na wrażenia podczas odsłuchu jednej i drugiej wersji. Ale skoro masz, benek161, taką możliwość, to może może warto to sprawdzić... Oczywiście czekamy na opis wrażeń z tych testów - jeśli nastąpią
                                    Moim zdaniem podejscie takie jest rownie wazne jak podejscie do projektowania zwrotnicy. Kazdy krok do przodu daje w sumie wymierny zysk.
                                    Moze warto przypomniec sprawie wytlumienia w klonach JBL kolegi Amnes'a
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/17...JBL-4345/page5 od postu 44

Skomentuj

Bardzo fajne monitorki. Szkoda, że to OZ. Ja mam AWXa w 8litrach br i sam jestem ciekaw jak gra w większej budzie, bo w 8litrach już zaskakuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                        Ja mam AWXa w 8litrach br i sam jestem ciekaw jak gra w większej budzie, bo w 8litrach już zaskakuje.
                                        Testowałem w 13l: więcej basu, ciut niższe zejście

Skomentuj

Czaruję...
                                        X