Wstęp:
Pragnę wam przedstawić monitory na znanych głośnikach: seas 27TBFC/G oraz STX 15AWX. Zwrotnica nie jest mojego autorstwa lecz Sound Wave. Monitory na tym głośniku chyba jako 1 prezentuje
Założenia:
Skok jakościowy, zwłaszcza na średnicy w stosunku do Tonsili 13/50/9. Mają to być satelity współpracujące razem z subwooferem lub konstrukcja modułowa z aktywnymi dołami.
Obudowa:
Stosunkowo mała jak na te przetworniki bo tylko 7.5l OZ (producent zaleca 12l B-R). Wykonana z płyty wiórowej pociętej z Castoramy z Mińska Maz
Fornir na przodzie to dąb, boki i tył to orzech amerykański. Pomalowane 3 warstwami lakieru poliuretanowego. W oryginalnym projekcie pochylenie to 6 stopni, u mnie jest to realizowane kolcami.
Kosztorys:
- seasy ok 320zł
- STXy 160zł
- zwrotnice 130zł
- obudowy, drobnica, fornir ok 50zł
całość: 670zł
Wrażenia z odsłuchu:
To na co każdy czeka
Dźwięk jasny, bardzo szczegółowy, słychać każdy szczegół nagrania. Góra detaliczna, chyba najlepszy przetwornik w tej klasie cenowej. Średnica szczegółowa, duża otwartość, lepsza od 13/50/9. Basu w tej aplikacji jest mało ale jest punktowy i szczegółowy, daleko mu do monotonności. Zresztą podstawa basowa będzie realizowana subem.
W budzie testowej 13l basu było w sam raz.
Podsumowanie:
Założenie spełnione, było warto, monitory warte każdej złotówki. Ten 15AWX jest jeszcze mało znany ale ZA TE PIENIĄDZE NIE MA (133zł sztuka) konkurencji. A za tyle ile ja go kupiłem (80zł sztuka), nic nie może mu podskoczyć. Polecam każdemu ten projekt!!
Trochę zdjęć:

Pragnę wam przedstawić monitory na znanych głośnikach: seas 27TBFC/G oraz STX 15AWX. Zwrotnica nie jest mojego autorstwa lecz Sound Wave. Monitory na tym głośniku chyba jako 1 prezentuje

Założenia:
Skok jakościowy, zwłaszcza na średnicy w stosunku do Tonsili 13/50/9. Mają to być satelity współpracujące razem z subwooferem lub konstrukcja modułowa z aktywnymi dołami.
Obudowa:
Stosunkowo mała jak na te przetworniki bo tylko 7.5l OZ (producent zaleca 12l B-R). Wykonana z płyty wiórowej pociętej z Castoramy z Mińska Maz

Kosztorys:
- seasy ok 320zł
- STXy 160zł
- zwrotnice 130zł
- obudowy, drobnica, fornir ok 50zł
całość: 670zł
Wrażenia z odsłuchu:
To na co każdy czeka

W budzie testowej 13l basu było w sam raz.
Podsumowanie:
Założenie spełnione, było warto, monitory warte każdej złotówki. Ten 15AWX jest jeszcze mało znany ale ZA TE PIENIĄDZE NIE MA (133zł sztuka) konkurencji. A za tyle ile ja go kupiłem (80zł sztuka), nic nie może mu podskoczyć. Polecam każdemu ten projekt!!
Trochę zdjęć:

Skomentuj