Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 15AWX + 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    siedze na wakacjach w cieplych krajach
    Do ciepłych krajów jeździ sie w zimę :P

Jeszcze moja mała uwaga jak zmiana wzmacniacza potrafi poprawić brzmienie! 2 dni temu kupiłem na allegro Kenwooda KA-7020 (dual mono- 2 trafa, po dwie pary tranzystorów na kanał, kondensatory filtrujące wielkości ćwiartki wódy) za 170zł. Dzisiaj przyszedł i siedzę już od godziny u słucham czego sie da, poprawa znaczna! (a grałem do tej pory na A-520 i 5412) :)

Skomentuj

Teraz będę walczył ze zwrotnicą do 2.75way. Dałem cewkę 2.5mH ale to raczej za mało (strasznie "drze ryja"), po dodaniu 1.5mH też jeszcze za wysoko. Albo będzie trzeba iść w stronę filtrów II rzędu albo dać dużą cewkę

Skomentuj

Dołoży w szereg 100uF i zobacz wtedy
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Dołoży w szereg 100uF i zobacz wtedy
          W szereg z cewką? A nie równolegle?

Skomentuj

W szereg z cewką? A nie równolegle?
            Pewnie, że równolegle.

Teraz będę walczył ze zwrotnicą do 2.75way. Dałem cewkę 2.5mH ale to raczej za mało (strasznie "drze ryja"), po dodaniu 1.5mH też jeszcze za wysoko.
            A gdzie pomiary?
            Albo będzie trzeba iść w stronę filtrów II rzędu albo dać dużą cewkę
            Albo było posłuchac kolegów i zrobić to aktywnie. Koszt aktywnego filtru to grosze w porównaniu do grubej rdzeniówki. A co do wzmacniacza to słyszałem, że i tak bedizesz coś budował

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
              Albo było posłuchac kolegów i zrobić to aktywnie.
              Założyłem sobie że konstrukcja będzie w pełni pasywna tak żeby można było napędzić ją każdym wzmacniaczem. Aktywne kolumny są dla mnie trochę niepraktyczne
              Koszt aktywnego filtru to grosze w porównaniu do grubej rdzeniówki.
              Cewek trochę mam i to nie najgorszej jakości wiec z tym problemu nie bedzie
              A co do wzmacniacza to słyszałem, że i tak bedizesz coś budował
              I owszem ale mam dużo dylematów i nie wiem na co się zdecydować(i wcale nie chodzi o kase)

Skomentuj

Oczywiście, ze równoległe... sorki
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Benek, robiles moze jakies proby z filtrami 6db na Seasie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Benek, robiles moze jakies proby z filtrami 6db na Seasie?
                    Nie robiłem z tego względu że zarzuciłem projekt oversize. Jednak ta 15 na średnicy jest lepsza od tej 20. Za to bas ca21 ma bardzo fajny :)

Skomentuj

Moje 2.75way ukończone w 99%. Dół gra na cewce 2.5mH i jest naprawdę dobrze. Przy trochę wolniejszej chwili pobawię sie jeszcze zwrotnicą ale na dzień dzisiejszy projekt uważam za zamkniety. Nic mi więcej nie potrzeba :)

Skomentuj

Dawaj pomiar albo mówię bzdura :-)

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Mam prawie identyczny uklad u siebie... :)
                          Tyle z zalet. Przydalby sie pomiar bo w tej konfiguracji na pewno nie iest to zgrane i cewka na dolach jest sporo za mala.. musisz miec spore podbicie w zakresie sredniego basu.. nie lepiej byloby to aktywnie zrobic? Sam doly aktywnie wykonuje a gore zasile lampiakiem.

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta

Moje 2.75way ukończone w 99%. Dół gra na cewce 2.5mH i jest naprawdę dobrze. Przy trochę wolniejszej chwili pobawię sie jeszcze zwrotnicą ale na dzień dzisiejszy projekt uważam za zamkniety. Nic mi więcej nie potrzeba :)
                            Nieźle wyszło. A pokaż w pełnej krasie.

Skomentuj

Tak podgladam, patrze, zerkam, bo moje monitorki TL chcialbym kiedys doposazyc o wlasnie podobne moduly basowe, ale jako subwoofery. :)

Mi sie podoba!

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                Dawaj pomiar albo mówię bzdura :-)
                                Pomiarów nie ma i nie będzie :P Nie znam sie na pomiarach ani nie mam nawet sprzętu.
                                Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Przydalby sie pomiar bo w tej konfiguracji na pewno nie iest to zgrane i cewka na dolach jest sporo za mala.. musisz miec spore podbicie w zakresie sredniego basu..
                                Wartość cewki dobierałem na słuch. Masz rację, jest lekkie podbicie na wyższym basie ale mnie to pasuje i satysfakcjonuje a o to chodzi żeby czerpać przyjemność z odsłuchu :)
                                nie lepiej byloby to aktywnie zrobic?
                                Na początku tak miało być ale za dużo motania
                                Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                A pokaż w pełnej krasie.
                                Postaram sie :)
                                Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Mi sie podoba!
                                Dzięki :)

Skomentuj

Aż sie prosi przerobić na 3 way. Jeżeli monitory mają poprawnie zaprojektowaną zwrotnice to faktycznie będzie spore podbicie do minimum 500Hz może i nawet dalej. Bo 1 rząd na 2,5mH bez korektora impedancji to raczej nie jest jakaś mocna filtracja. Głośnik basowy spokojnie zagra nawet do 2kHz. Ale jeżeli monitory mają słabą kompensacje BS to taki zestaw ma szanse się zgrać. Pytanie co z fazą w tym wspólnym zakresie ? .

Skomentuj

Yoshi a powiedz mi czy majac zaprojektowana zwrotke pod 3drogi, skladajaca sie jak u benka z monitorow i dolow, nie rozjedzie sie faza jak zasilibym to z dwoch wzmakow? Wtedy moglbym dol regulowac w zakresie splu ale co z faza?
                                    Chodzi o to ze doly chetnie zasilibym z filtrami dp w roli subow w stereo, ale jesli daloby sie zrobic tak jak napisalem powyzej to byloby lepiej dla mnie ze wzgledu projektowego..

Skomentuj

Yoshi a powiedz mi czy majac zaprojektowana zwrotke pod 3drogi, skladajaca sie jak u benka z monitorow i dolow, nie rozjedzie sie faza jak zasilibym to z dwoch wzmakow? Wtedy moglbym dol regulowac w zakresie splu ale co z faza?
                                      Regulacja amplitudy nie zmienia fazy tylko amplitudę . Nic się nie stanie, pod warunkiem ze oba wzmacniacze sa identyczne bądź nie mają różncyh przebiegów fazowych (prędzej możliwe jest przy róznych wzmakach, że jeden odrwaca faze a drugi nie).

Chodzi o to ze doly chetnie zasilibym z filtrami dp w roli subow w stereo, ale jesli daloby sie zrobic tak jak napisalem powyzej to byloby lepiej dla mnie ze wzgledu projektowego..
                                      Z tego co zrozumiałem to zastnawiasz się czy filtrację DP rozwiązać pasywnie czy aktywnie ? W obu przypadkach obowiązują te same zależności fazowe. Fitlracja aktywna aby działała tak samo jak pasywna powinna wprowadzac takie same przesuniecia fazowe. W praktyce możesz mieć z tym problem bo filtracja pasywna zależna jest od impedancji głośnika i mogą wyjśc pewne różnice. Jezeli do tego zaprojektowany pasywny fitlr to nie kombinowałbym z rozwiazaniem aktywnym. Szczególnie ze pasywną zawsze sobie zepniesz kabelkiem i zasilisz 1 wzmacniaczem. Pozatym po co rozdzielać na 2 wzmacniacze? Gra Ci bas za cicho ? Wytłum rezystorami wysoki ze srednim, dodaj mocy i masz to samo .

Skomentuj

Pytam, bo niewielkim lampiakiem chce zasilic monitory a doly uniampem. Przy tym samym poziomie glosnosci uniamp lepiej sobie radzi z dolem niz lampiak ze wzgledu na ograniczone pasmo transformatorow glosnikowych. W praniu zobaczymy czy to wyjdzie..

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                          Jeżeli monitory mają poprawnie zaprojektowaną zwrotnice to faktycznie będzie spore podbicie do minimum 500Hz może i nawet dalej.
                                          Monitory mają najprawdopodobniej poprawnie zaprojektowaną zwrotnicę (pytajcie Pawła). Na słuch podbicie jest tak do 200-300Hz. W moje ucho w sam raz się wpasowuje

Skomentuj

Czaruję...
                                          X