Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TLka Zibiego (GDN 18AWX + GDWK AWX)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] TLka Zibiego (GDN 18AWX + GDWK AWX)

TLka Zibiego (GDN 18AWX + GDWK AWX)

Konstrukcja kolumn to nic innego jak znany na forum projekt TLki Dabyla. jest to chyba 2 wykończona tego typu konstrukcja na tym forum, ale zapewne wielu was słyszało ja w akcji.
    Kolumny powstały z ciekawości jak gra TL, oraz z potrzeby wykonania kolumn dla rodziców. Zapewne będą głosy dlaczego GDWK AWX a nie cos lepszego?? Dlatego ze miało być możliwie taniej a sam GDWK AWX bardzo przypadł mi do gustu.
    Obudowa wykonana z MDFu, płyty wiórowej i HDFu, front i tył z MDF 22mm, reszta wiórowa 18mm + HDF 3mm celem uniknięcia klawiszowania. Całośc oklejona naturalnym fornirem jabłoń indyjska oraz malowana lakierem Syntilor mat.

Zwrotnica... konstrukcja rodem z STXa chwilowo eksperymentuje z modyfikacjami w pułapce i tłumiku.
    Jak to gra??? Świetnie!! Wielu narzeka na brak Kicku... na początku również tak mi się wydawało, jednak po dłuższym odsłuchu(aktualnie ponad 2 miesiące) problem juz mi nie doskwiera. Uważam ten projekt za bardzo udany, oraz polecę go każdemu kto chce słuchać dobrego brzmienia. Sam 18AWX jest niezwykle udanym głośnikiem a w połączeniu z TLka jest idealnie. Odsłuchiwałem w pokojach 15-24mkw i do takich pomieszczeń w 100% je polecam.

Jeszcze raz z tego miejsca dziękuje Dabylowi za wykonany i opublikowany projekt!!!

Zdjęcia:

Z budowy:

Last edited by csbiczek; 29.05.2013, 09:23.

Fajny design skąd miałeś terminale ?? i w którym miejscu dałeś zwrotnicę ??

Skomentuj

Wyglądają bardzo ładnie i wierzę, że równie dobrze brzmią.
      Przydał by się link do dokumentacji Dabyla.
      Gratulacje!

Skomentuj

Ja zrobilem dodatkowa komore w spodzie, tez jestem ciekaw. Na jakiej wysokosci masz tweetera bo u mnie jakby wiecej wolnego miejsca miedzy nima sama góra.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
          skąd miałeś terminale ??
          :flapper:

w którym miejscu dałeś zwrotnicę ??
          Na bocznej sciance, za GDNem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
            Jeszcze raz z tego miejsca dziękuje Dabylowi za wykonany i opublikowany projekt!!!
            Dodaj jeszcze kolegę dolphina123, bo to on był głównym przyczynkiem i sponsorem powstania tego projektu

Pozwól jeszcze, że będę przytaczał zdjęcie Twoich kolumn z "otwartym bokiem" jako wzorcowe jeśli chodzi o wytłumianie tunelu (niestety ja nie dysponuję takimi zdjęciami - miałem je, ale gdzieś przepadły, nad czym ubolewam srodze...).
            TUNEL TEJ OBUDOWY POWINIEN BYĆ WYTŁUMIONY WŁAŚNIE TAK, JAK WIDAĆ NA TYM ZDJĘCIU!

Wykonanie, wykończenie, jabłoń jako "kapota"... miód. Piękne kolumny! Bardzo mi się podobają. Do tego bardzo udane zdjęcia - BRAWO!!!
            Last edited by Pawel S.; 15.07.2012, 08:38.

Skomentuj

ale mnie wkurzacie tymi TLkami :(
              niedlugo zwolni sie miejsce w pokoju... (trzeba tylko pozbyc sie 3 subow i 2 kolumn) i chyba zaczne powoli skladac wlasna TLke :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                chyba zaczne powoli skladac wlasna TLke
                Ja mam wszystko oprócz chęci może Ci wysłać dechy ??

Skomentuj

Wspaniała robota! Jedyne co bym zmienił to odwrócił płat forniru na froncie jednej kolumny aby słoje szły w drugą stronę i tym samym nie wyglądałyby tak samo.
                  Last edited by dolphin123; 15.07.2012, 16:07.

Skomentuj

Włąsnie to że wyglądają tak samo jest super. Żadko widzę aby słoje na obu kolumnach wyglądały tak samo. Na trzecim(boki kolumn) zdjęciu wygląda fajnie:) Wspaniała konstrukcja.!
                    Tak apropo czemu wysokotonówka AWX a nie np SEAS..?

Skomentuj

może Ci wysłać dechy ??
                      to akurat najmniejszy problem :/

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
                      Tak apropo czemu wysokotonówka AWX a nie np SEAS..?
                      bo mx-140 gra lepiej niz 3sm?
                      sam seas jest lepszy od AWXa (niewiele ale zawsze)
                      ale jako gotowe kolumny jednak STXy sa lepsze

Skomentuj

O tym nie pomyślałem.. Spojżałem tylko na porównanie wysokotonówek a nie całości.:)
                        Może to dla tego że SEAS jest klase lepszy od AWX..? Czy poprostu brzmieniem nie pasuje.?

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
                          Może to dla tego że SEAS jest klase lepszy od AWX..? Czy poprostu brzmieniem nie pasuje.?
                          Nie czytałes opisu
                          Kolumny docelowo miały byc "tanie" dla rodziców. Pare AWXów dostałem za 170zł czyli tyle ile jeden KT27tbfc/g. Seas jest wyraźnie lepszy a przede wszystkim inny... rodzicom w 100% wystarczy GDWK AWX i tyle w temacie. OD siebie dodam ze duzo bardziej podoba mi sie AWX od DX25.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            OD siebie dodam ze duzo bardziej podoba mi sie AWX od DX25.
                            O tym już pisałem jak miałem pierwszy raz AWXa u siebie... :)

Skomentuj

ba, nawet F155 brzmi lepiej na gorze niz DX25 :p

Skomentuj

Docelowo tanie kolumny a fornirowane jabłonią indyjską - mała niezgodność.

Wyszło bardzo ładnie, też mam ochotę na tlkę, ale na myśl o kurzeniu w mieszkaniu mi się odechciewa :P

Skomentuj

Piękny fornir!
                                  Sama konstrukcja nie jest łatwa, o czym nie raz już wspominano na tym forum, tym bardziej, jeśli nie ma się odpowiedniego sprzętu by TL-kę złożyć.
                                  Sam jestem w trakcie składania i jest to droga przez mękę. Zważywszy, że robię to .... w mieszkaniu w bloku.
                                  Trzeba dobrze przemyśleć kolejność skręcania/klejenia i montażu zwrotnicy bo po montażu środkowej przegrody robi się ciasno, a do tego nie mam ścisków stolarskich.
                                  Nie jest łatwo, ale nie spieszę się. Precyzja przede wszystkim!

dj_zibi
                                  Naprawdę ładnie wyszło.

btw.
                                  jak wykończyłeś otwór wylotowy? tylko malowanie na czarno?

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                                    jak wykończyłeś otwór wylotowy? tylko malowanie na czarno?
                                    Malowanie na czarno, samochodową farbą strukturalną. Później przejechałem lakierem by nadac błysku.

Skomentuj

Bardzo mi sie podobaja :) chcial bym takie postawic w pokoju.

Skomentuj

idealne, ciekaw jestem jak to brzmi :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X