Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton Couplet Ligh w wersji podłogowej + sub W 20.39

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Visaton Couplet Ligh w wersji podłogowej + sub W 20.39

Witam, założenie było zrobić kolumny raz a dobrze.

Z kinem jest ten problem ze potrzebuje odpowiednio rozmieszczonych co najmniej 5 kolumn, zdawałem sobie sprawę ze to będzie zawsze problem i postawiłem na stereo w 2.1.

Wybór głośników na chwile kiedy stałem przed kupnem ograniczył się do marki Visaton (nie było jeszcze STX AWX). Na stronie Visatona są podane wszystkie dane potrzebne do budowy kolumn łącznie z najważniejszym dla mnie schematem zwrotnicy. Oczywiście podziękowanie dla firmy Grelton.

Zdecydowałem się zbudować Alto line 2, na szczęście nie był dostępny tweeter DT 94 to na jego miejsce wskoczył G 20 SC. Początkowo zrobiłem zwrotnice z na podstawie schematu Alto line 2, nie byłem zadowolony z tonów średnich.
    Wpadłem na pomysł zrobić zwrotnice z Couplet ligh, sytuacja się poprawiła.
    Zależało mi na tym aby kolumny były jak najwęższe i miały wysokość 1m.
    Kolumny miały być proste w formie a tym samym w wykonaniu, materiał to MDF 16 mm z wzmocnieniami w połowie kolumny, a tweeter ma oddzielna komorę. Nie ma frezów co troszkę mnie „boli”. Okleina to fornir modyfikowany z CDO. Pierwszy raz fornirowałem i udało się bez większych problemów, kleiłem klejem Henkel moment. Lakier bezbarwny do parkietu firmy Domalux.
    Planuje zmatować ten lakier i położyć taki który przyciemni kolor jakiś przezroczysty brąz np.
    Schemat zwrotnicy znajduje się tutaj http://www.visaton.de/en/bauvorschla...struction.html

Subwofer Wykonałem na podstawie projektu SUB W 20.39 obudowa 16 mm MDF plus na froncie pseudo frez z płyty MDF grubości 7 mm. Wymiary również zmieniłem lekko aby uzyskać węższą konstrukcje.
    Głośnik W 200 SC
    Panel sub 11.1 (http://www.subwoofery.pl/page15.php ) niesmak bo mogłem wybrać produkt Irka. Pewnie kiedyś się zdecyduje na wymianę.

Jak gra?
    Efekt zamierzony został osiągnięty w 90% nadal brakuje troszkę średnicy. Kolumny są bardzo muzykalne grają bardzo szczegółowo dynamicznie i lekko, szczególnie wysokie partie, kiedy trzeba sub zapewni odpowiednią ilość ciśnienia. Napędzam ten zestaw Harman Kardon 3490.
    http://imageshack.us/g/155/29329692.jpg/

I powiedz mi coś ty zrobił najlepszego? Tyle siana wydane, zwrotnica couplet a fronty wykonane w układzie TMM zamiast MTM. I się dziwisz, że ci coś nadal nie pasuje w dzwięku jak zastosowałeś zwrotnice do jednego ustawienia głóśników a zastosowałeś inne?

Poza tym ten sub mający -10 przy 30Hz pasuje jak pięść do oka do tych coupletów które mają -10 nieco wyżej bo na 40Hz. Do atakich frontów trzeba suba mającego te -10 o wiele niżej niż w W20.39

I jeszcze jedna sprawa tym razem odnośnie wykończenia. ładnie lakier połozyłeś ale trzeba było kupić fornir wenge idealnie pasujący do twoich stylowych mebli. Takie połączenie (anegre czy olcha do mebli wenge) wygląda conajmniej niegustownie jeśli nie powiedzieć brzydko.
    Last edited by gooralesko; 21.10.2012, 14:09.

Skomentuj

Zrobiłem zgodnie z podpowiedziami z tego forum.
      Fornir kładłem jeszcze przed wyprowadzka i daruj sobie docinki o guście.

Skomentuj

Ale nie obrażaj się jak ktoś skrytykował twoją pracę. Taka jest czasami cena wystawienia na widok publiczny swojego dzieła. Akurat trafiłęś na mnie i co ci potradzę, że nie widzę w tym projekcie nic przemyślanego oraz uznaję go za brzydki?

Nie powinienem umieszczać tutaj swojej opinii tylko dlatego, że jest ona negatywna?

Skomentuj

Widzisz trafiła kosa na kamień. Wszyscy piszą ochy achy w swoich konstrukcjach, tak samo w komentarzach :), ja napisałem co według mnie nie jest idealne, czyli średnica, a dokładnie chodzi o dialogi w filmach. Przy słuchaniu muzyki nie odczujesz braku średnicy. Innym by te kolumny wystarczyły bez subwofera i mówili ze bas jest super,a ty mi mówisz że ze sub mam zle dobrany czytaj za słaby. Konstrukcja MTM mi się nie podoba. Jak widzisz Kolumny mam złożone już od 2008 roku. Nie bój żaby robiłem te kolumny dla siebie a nie dla innych fakt ze z kolorem chce coś zrobić :) A może zrobię nowe paczki i dodam średniaka np G 50 FFL , tylko w tym układzie myślę ze musiały by być pomiary i zwrotka zrobiona dokładnie pod dana specyfikacje.

Skomentuj

Zamieszczone przez donpablox Zobacz posta
            Konstrukcja MTM mi się nie podoba.
            To nie jest tylko kwestia podobania. Jesli zwrotnica jest pod układ MTM to tak należy głośniki umieścić inaczej będzie problem ze zgraniem fazowym.

Fajnie, że chcesz zrobić nowe paczki ale zrób je tak jak Visaton przewidział (MTM). Robiąc podłogówki 25l upchasz w nich bez problemu. Ewentualnie zmniejsz drastycznie głębokość dzięki czemu wykorzystasz całą budę bez robienia przegrody i obudowa będzie "lżejsza", zarówno optycznie jak i fizycznie. Co do frezów to kewstia kupienia frezarki za 60-100zł i zrobienia sobie cyrkla. Lub pomoc forumowiczów.

Skomentuj

Faktycznie w układzie TWW może być problem ze średnimi tonami. W tej sytuacji można wyjść z tego na dwa sposoby bez przerabiania paczek. Obie związane są z modyfikacją zwrotnicy. Pierwszy pochylamy paczki tak aby skompensować różnice fazową wynikającą z większej odległości dolnego woofera od słuchacza. To te zjawisko jest przyczyną pogorszenia sredniego zakresu. Patent z pochyleniem sprawdziłem, działa bardzo dobrze.
              Druga opcja to przeróbka konstrukcji na układ 2,5 drożny. Dolny głośnik pracuje oczywiście jako 0,5 drogi. Ta opcja wydaje się być lepsza od pierwszej i paradoksalnie łatwiejsza w realizacji.

Skomentuj

Da sie bez pomiarow wykonac taka zwrotkę? 2.5 drogi przy tych głośnikach myślę ze było by najlepsze. Chyba ze się zgłosi ktoś chętny do pomiarów, Powiedzmy do 200km od Bydgoszczy :-) Oczywiście nie za darmo.

Skomentuj

Bez pomiarów będzie trudno ale na początek możesz sie pobawić programem visatona. Wrzuć te ichnią zwrotnice do tego programu i zobacz czy wylicza to samo co podają w opisie zestawu. Jeżeli tak to jest duża szansa, że na bazie takich symulacji zrobisz w miarę działającą zwrotnice 2,5way.

Skomentuj

Zamieszczone przez donpablox Zobacz posta
                    dokładnie chodzi o dialogi w filmach
                    Uważam, że Twój problem nie koniecznie musi leżeć w kolumnach, skoro sam piszesz, że w muzyce jest OK.
                    Mam dokładnie to samo - muzyka w porządku a w filmach (też nie wszystkich) strasznie ciche dialogi przy braku kanału centralnego (w ampli włączone przekierowanie na kanały frontowe).
                    Podłączyłem dla testu kanał centralny - zupełnie inna jakość oglądania filmów, szczególnie że głośność oczywiście regulowana oddzielnie i można dopasować w zależności od danego filmu.
                    Dlatego może warto spróbować rozbudować system do 3.1?

Skomentuj

Cenna wskazówka, nawet kiedyś myślałem o centralnym. Tylko jak napędzić tą dodatkową kolumnę?
                      Potestowałem troszkę i mowa idzie przez suba dlatego mam takie wrażenie ze brakuje średnicy. Może wina we wzmacniaczu subwoofera, za łagodne ciecie filtra LP. Ustawienie amplitunera mam bass skręcony na - 1/2 skali :) żeby było mniej basu ale za to muszę podkręcać gain na panelu.

Także wprowadziłem małe zamieszanie bo wychodzi na to ze miesza sub.

Skomentuj

Mowa idzie przez suba, jak to jest możliwe, co to za panel tragiczny w takim razie? Pierwszy raz się z takim przypapdkiem spotkałem i jeśli to prawda to te panele, które kiedyś sam na ich stronie przeglądałem z zaciekawieniem wstawiam na swoją czarną listę. Filtr DP prawie w ogóle musi nie działać jeśli sub potrafi zagrać częstotliwości, w których zawiera się ludzki głos.

Na jakiej częstotliwości masz odciętego suba? Jak mocno (W systemie zegarowym podaj oraz na której godzinie masz wartości min i max) masz odkręcony gain/volume?
                        Last edited by gooralesko; 24.10.2012, 21:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          Mowa idzie przez suba, jak to jest możliwe, co to za panel tragiczny w takim razie? Pierwszy raz się z takim przypapdkiem spotkałem
                          Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          Filtr DP prawie w ogóle musi nie działać jeśli sub potrafi zagrać częstotliwości, w których zawiera się ludzki głos.
                          Powinieneś wcześniej wiedzieć w jakich częstotliwościach zawiera się mowa ludzka, a potem takie coś pisać.

Skomentuj

Tak? A oświeć mnie jeśli to nie problem, Panie.

Skomentuj

Nie odrobiles zadania, a teraz chcesz gotowca. Nie ladnie:)
                              Sopran 246,9 - 1174,7 Hz lub 246,9 - 1056 Hz (h-d3 lub h-c3)
                              Alt 174,6 - 659,3 Hz (f-e2)
                              Tenor 130,8 - 440,0 Hz (c-a1)
                              Baryton 98,0 - 392,0 Hz (G-g1)
                              Bas 87,3 - 329,6 lub 74 - 329,6 (F-e1 lub D-e1)

Skomentuj

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

A teraz wypowiedz się jaki rodzaj głosu ludzkiego słyszałeś na tym subwooferze. To patrząc na tabelkę pana mądrego jamesa będziemy wiedzieć czy powinieneś usłyszeć głos ludzki w subie czy nie. Cięcie masz na min więc gdybam, że to ze 40Hz. Takie cięcie sprawia, że sub ciągnie jeszcze szczątkowo do 80-100Hz więc nawet wymieniony głos bas nie byłby za bardzo słyszalny. Co innego gdybyś suba ciął na 150Hz. Wtedy oczywiście dałoby się usłyszec i nawet 200-250Hz ale to trzeba by wyłaczyć kolumnt frontowe i wsłuchać się w samego suba.

Cytacik:

"Pasmo :................................25-180Hz (regul.)" - na min masz 25Hz odcięcie więc głosu ludzkiego nie powinieneś słyszeć w dobrze zaprojektowanym filtrze DP. A już na pewno nie masz go prawa słyszeć wyraźnie przy grających kolumnach frontowych.

EDYTA: A to chya te melepety podają pasmo w sensie panel ma filtr subsoniczny na 25Hz - co za głupota. Nadal nie wiadomo wjakim zakresie działa pokrętło od odcięcia. trzeba by pewnie AŻ dzwonić do tych państwa i się dowiedzieć telefonicznie, bo mając stronę internetową po co pisac takie dane w opisie panelu.
                                  Last edited by gooralesko; 26.10.2012, 00:07.

Skomentuj

Na moje to cięcie w okolicy 80hz i nie wiadomo z jakim zboczem, mysle ze gra on w zakresie 80-250hz . Trzeba bedzie sie do Irka usmiechnąć.

Skomentuj

Przy minimum mówisz, że 80Hz. Chyab trochę niżej ustawili minimum Ale jak gra wyższymi partiami tak głośno, że słyszysz częściowo głos ludzki to na bank coś ze stromością zbocza tego filtra jest nie tak. Ale 80Hz na min. nie jest na bank. Stawiam na 40-50Hz czyli taki standard w panelach subwooferowych.

Skomentuj

Także zaczne od wymiany panela. Chciałbym wyciagnąć jak najwiecej z tych kolumn i może kiedyś zlecę komuś pomiary i wykonanie zwrotki 2,5 lub 3 drożnej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X