Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer 10cali STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Subwoofer 10cali STX

Nareszcie skończyłem suba na głośniku 10cali STX. Słuchałem dzisiaj nie dużo , ale jestem z brzmienia zadowolony. Sub współpracuje z 2 kolumnami na 18AKX i z 2 na 15AKX. Sub nie zastępuje basu tych kolumn tylko je uzupełnia. Zgrywa się to bardzo dobrze, bas jest naprawdę niski i szybki.
    Obudowa wykonana jest z MDF-u 19mm i 12mm. Ścianka przednia ma grubość 38mm, a pozostałe 31mm. Obudowa usztywniona jest żebrami. Komora na panel wzmacniacza jest odizolowana od przestrzeni głośnika. Całość jest fornirowana, bejcowana i malowana lakierem poliuretanowym. Wzmacniacz 2x 200W w układzie mostkowym na tranzystorach bipolarnych. Panel zawiera także układy- zabezpieczenia głośnika, autowyłącznik, miękki start transformatora wszystko od Advance Elektronic i filtr SUB 4 od Carton Audio. Wszystko zadziałało od razu bez żadnych problemów. Transformator toroidalny 500W zalewany żywicą.
    Poniżej linki do zdjęć. To tyle na szybko.
    Pozdrawiam

Bardzo ładnie, ten STX jest przynajmniej w teorii świetnym przetwornikiem. Za 300zł nie ma na rynku głósnika z tak dobrymi parametrami. Powiedz mi jaka jest pojemność netto oraz jakie wymiary BR? Inaczej mówiąc - na jaką częstotliwość jest strojony subwoofer?

Skomentuj

bardzo solidna konstrukcja
      szkoda ze nie udalo sie zrobic zgrabniejszej tej obudowy

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Bardzo ładnie, ten STX jest przynajmniej w teorii świetnym przetwornikiem. Za 300zł nie ma na rynku głósnika z tak dobrymi parametrami. Powiedz mi jaka jest pojemność netto oraz jakie wymiary BR? Inaczej mówiąc - na jaką częstotliwość jest strojony subwoofer?
        Prawdę mówiąc to specjalnie jeszcze nie stroiłem kolumny, włożyłem BR 90x200 i tak na razie jest. Rura jest za krótka. Pojemność netto to około 50l. Może dzisiaj coś pokombinuje.
        Pozdrawiam

---------- Post dodany o 09:00 ---------- Poprzedni post o 08:55 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        bardzo solidna konstrukcja
        szkoda ze nie udalo sie zrobic zgrabniejszej tej obudowy
        Wymiary obudowy są takie ponieważ sub służy mi także jako stolik do gramofonu. Kolor obudowy jest za ciemny, ponieważ bejcując na dworze w słońcu, źle oceniłem kolor. W rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciu.
        Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
          sub służy mi także jako stolik do gramofonu.
          bardzo dziwne. maniacy stawiaja solidne stoliki tlumione olejem, specjalne kolce antywibracyjne itp itd... a ty stawiasz gramofon na wibrujacy stolik?

Skomentuj

No. To jest trochę nieprzemyślane ze strony autora. Wibrację wydobywające się z suba moga faktycznie zakłócić pracę gramofonu. Chyba, że przy odsłuchu z gramofonu subwoofer jest wyłączany. Co też byłoby dziwne, bo subwoofer powinien uzupełniać pasmo przy słuchaniu z każdego źródła.

Ze strojeniem tego suba będziesz miał problem jeśli w fazie projektu nie założyłeś dużej głębokości obudowy. Przy 50 litrach wchodzi w rachubę tylko strojenie 25-28Hz. Wyższe strojenie będzie powodowało poważne zniekształcenia charki. Zresztą sam zobacz:

Last edited by gooralesko; 03.11.2012, 12:12.

Skomentuj

z jednej strony tak. z drugiej strony zobacz na konstrukcje suba. dodac maty bitumiczne i drgan nie powinno byc za wiele

Skomentuj

Będą, będą. Maty bitumiczne nie są wstanie zatrzymać takiego mocnegoo woofera. Popatrz na BL jaki posiada ten AWX. 3cm ścianki nie pomogą i jak w czasie basowania autor połozy rękę na górnej ściance to wyczuje drgania bez problemu. To samo poczuje gramofon

Co do poprzedniego postu - miały być zdjęcia ale sk###ły imegashack wywalił jakiś błąd i wszystkie zgromadzone zdjęcia na koncie nie miały miniaturek oraz żaden URL nie działał, więc musiałem reaktywować moje konto na fotosiku (Jeszcze bardziej zjebanym zreztą niż amerykański protoplasta, nie wiem za co tam 19zł rocznie pobierają? Chyba za nieintuicyjny interfejs zarządzania zdjeciami). Oto symulacje AWXa 10":

Aktualne strojenie. Tragicznie, nie powiem:

Najbardziej optymalnym wydaje się być 25Hz.
                Last edited by gooralesko; 03.11.2012, 12:39.

Skomentuj

Będą, będą. Maty bitumiczne nie są wstanie zatrzymać takiego mocnegoo woofera.
                  po raz kolejny piszesz brednie o ktorych bedziemy sie spierac
                  jako dowod napisze ze mialem u siebie suba na XXLSie wykonanego tylko z plyty 18mm + maty APP. i drgalo to duzo mniej niz moje kolumny na 18cm glosniku i plycie 28mm! ;]
                  sam bylem w szoku, ale to dziala

Nie na temat...
                  miały być zdjęcia ale sk###ły imegashack wywalił jakiś błąd i wszystkie zgromadzone zdjęcia na koncie nie miały miniaturek
                  mnie tez to wkurzalo. ale za to photobucket mial problemy tylko raz odkad go uzywam - polecam

Najbardziej optymalnym wydaje się być 25Hz.
                  baaardzo dziwne podejscie do basu masz :| zupelnie inny styl niz uznaje ja i moi koledzy... (chociaz kazdy co innego lubi)

Skomentuj

To ty piszesz bzdury. Mam budę zamknięta (2,5cm ścianki) do TIWa 200 o konstrukcji szkieletowej wewnątrz i matami ją wyłożyłem. Każda ścianka człowieku drgała przy basie, więc z kapelusza sobie nie wyciągam takich wnisoków jak ty najwyraźniej.

A druga sprawa:

Ja mam dziwne dla ciebie i twoich niektórych, zielonych kolegów (ja już wiem o kim ty tam myslisz) a ty masz dziwne dla mnie. Nie rozumiem strojenia subwooferowych głósników wysoko i uważam taki czyn za herezję, który się powinno tępić aby nowicjusze nie popełniali takich błędów.

I właśnie dlatego zapewne XLS się tobie nie podobał. Zestroiłeś go jakimś krótkim kikutem, zrobiłeś mega podbicie na charce przenoszenia i później płakałeś na forum jaki to słaby i niepasujący ci brzemiem głóśnik. Taa, XLS jest słabym głośnikiem. "Szanuję" twoje zdanie, kolego.
                    Last edited by gooralesko; 03.11.2012, 14:54.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                      gooralesko zlamales 9g punkt regulaminu!
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeżeli chodzi o gramofon to używany jest tylko wtedy gdy sub jest wyłączony (założenie ) i przede wszystkim przez wnuki do odtwarzania bajek.
                        Dzisiaj wreszcie miałem trochę czasu , żeby poeksperymentować z BR i wydłużyłem go sporo. Teraz jest dużo lepiej, ale jeszcze muszę się trochę pobawić.
                        Jak zmierzyć częstotliwość rezonansową BR? Muszę jeszcze raz przyznać, że głośnik jest świetny. Naprawdę bas jest niski , szybki i co najważniejsze nie męczący. W założeniu miałem słuchać muzyki z subem tylko czasem, a teraz bez niego jest zbyt płasko, jak powiedziała moja córka. Nie umiem ocenić czy tak duża moc wzmacniacza jest potrzebna czy nie. Trzy lata czekałem aż STX zrobi głośnik do suba który będzie pasował do moich kolumn i nie zawiodłem się. Brzmi to tak jak sobie wyobrażałem , a nawet lepiej.
                        Pozdrawiam

Skomentuj

przede wszystkim przez wnuki do odtwarzania bajek.
                          wnuki?
                          hmm... to tlumaczy dobra stolarke
                          ale chyba dosc mlody dziadek

Jak zmierzyć częstotliwość rezonansową BR?
                          teoretycznie poprzez pomiar impedancji glosnika. wiecej w tutorialu do speaker workshopa ze strony glownej
                          w praktyce to tylko dla przyblizenia i lepiej kierowac sie sluchem

Skomentuj

Fajny subik :)

Nie na temat...
                            gooralesko bo warna dostaniesz :P
                            PS:
                            - wywal tego Winisd uruchom LspCAD i pooglądaj sobie odp impulsową (nie GD) przy proponowanych przez ciebie strojeniach :)
                            - winisd liczy wytrzymałość mocową z czapki gdzieś tu wklejałeś jakieś wykresy z niego :)

Skomentuj

Solidna robota.
                              Może jak byś miał troszkę czasu to przetestuj zachowanie tego głośnika pod 1 końcówką mocy, wielu osobom by się przydało info czy rzeczywiście potrzebuje takiego pieca.Może dałbyś też radę zmierzyć pobór prądu przez moduł autostartu.Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                                Solidna robota.
                                Może jak byś miał troszkę czasu to przetestuj zachowanie tego głośnika pod 1 końcówką mocy, wielu osobom by się przydało info czy rzeczywiście potrzebuje takiego pieca.Może dałbyś też radę zmierzyć pobór prądu przez moduł autostartu.Pozdrawiam.
                                Na razie czasu nie będzie bo w ten weekend jadę na AS, może za 2 tygodnie zrobię próby z jedną końcówką. Nie jest to takie szybkie, bo moduł jest przykręcony 24 wkrętami , a sub waży prawie 45 kg. Pobór mocy przez moduł autostartu postaram się zrobić w tym tygodniu.

Pomiar impedancji głośnika przy pomocy Jiga i speaker workshopa robiłem już parę razy i wydaje mi się, że przy dużych głośnikach bez dodatkowego wzmacniacza pomiary nie są wiarygodne.

Dzisiaj żona zostawiła mnie trochę samego w domu, więc mogłem przetestować suba. W pokoju o pow. 30m2 radzi sobie bez najmniejszego problemu. Posłuchałem odpowiednio głośno płyt Dr Johna , Joe Bonamassy i Trio Jacquesa Loussier grającego Bacha. Wreszcie jestem zadowolony z brzmienia. Nawet przy naprawdę dużych wychylenia membrany suba nie słychać zniekształceń - no przynajmniej ja nie słyszę. Słuchanie muzyki przy bardzo dużej głośności nie jest to specjalnie męczące, ale czuje się ciśnienie i pewnie jest już niebezpieczne.
                                Mimo że obudowa ma dość grube ścianki i jest dobrze użebrowana, to przy dużych głośnościach ,wyraźnie wyczuwa się jak ścianki drgają. Jednak przy mocnych subach ścianki obudowy powinny być przy jednorodnym materiale grubsze lub mieć budowę kanapkową z różnorodnych materiałów - np. MDF-korian-MDF-korian-MDF razem około 50mm (widziałem coś takiego).
                                Ten głośnik STX jest naprawdę wart swojej ceny.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Nawet przy naprawdę dużych wychylenia membrany suba nie słychać zniekształceń - no przynajmniej ja nie słyszę.
                                  bo ich raczej nie uslyszysz. Sound Wave robi tak glosniki ze predzej glosnik zniszczysz niz wyraznie uslyszysz znieksztalcenia

Skomentuj

Na razie czasu nie będzie bo w ten weekend jadę na AS, może za 2 tygodnie zrobię próby z jedną końcówką. Nie jest to takie szybkie, bo moduł jest przykręcony 24 wkrętami , a sub waży prawie 45 kg. Pobór mocy przez moduł autostartu postaram się zrobić w tym tygodniu.

Pomiar impedancji głośnika przy pomocy Jiga i speaker workshopa robiłem już parę razy i wydaje mi się, że przy dużych głośnikach bez dodatkowego wzmacniacza pomiary nie są wiarygodne.

Dzisiaj żona zostawiła mnie trochę samego w domu, więc mogłem przetestować suba. W pokoju o pow. 30m2 radzi sobie bez najmniejszego problemu. Posłuchałem odpowiednio głośno płyt Dr Johna , Joe Bonamassy i Trio Jacquesa Loussier grającego Bacha. Wreszcie jestem zadowolony z brzmienia. Nawet przy naprawdę dużych wychylenia membrany suba nie słychać zniekształceń - no przynajmniej ja nie słyszę. Słuchanie muzyki przy bardzo dużej głośności nie jest to specjalnie męczące, ale czuje się ciśnienie i pewnie jest już niebezpieczne.
                                    Mimo że obudowa ma dość grube ścianki i jest dobrze użebrowana, to przy dużych głośnościach ,wyraźnie wyczuwa się jak ścianki drgają. Jednak przy mocnych subach ścianki obudowy powinny być przy jednorodnym materiale grubsze lub mieć budowę kanapkową z różnorodnych materiałów - np. MDF-korian-MDF-korian-MDF razem około 50mm (widziałem coś takiego).
                                    Ten głośnik STX jest naprawdę wart swojej ceny.
                                    Pozdrawiam
                                    To dobrze, że jesteś zadowolony. Na jakiej długości tunelu stanęły testy?

EDIT: BYłbym zapomniał - jak są zmostkowane A-136?
                                    Last edited by gooralesko; 06.11.2012, 21:57.

Skomentuj

ja też gratuluje konstrukcji. Elektroniki sporo + akustyka = solidne DIY.

Skomentuj

To dobrze, że jesteś zadowolony. Na jakiej długości tunelu stanęły testy?

EDIT: BYłbym zapomniał - jak są zmostkowane A-136?
                                        W tej chwili tunel ma najmniejszą średnicę wewnętrzną 86mm i dł. około 370mm i myślę ,że tak zostanie.
                                        A-136 są sterowane z filtra SUB 4, jedna końcówka z wyjścia + , a druga -. Głośnik jest włączony między wyjścia obydwu końcówek.
                                        Chciałbym dodać, że uruchomienie końcówek przebiegło bez najmniejszych problemów zgodnie z instrukcją. Nawet przy bardzo głośnym słuchaniu, radiatory niewiele się nagrzewają. Może to wynika z wielkości panelu - blacha ma wymiary 320x315x4mm. Radiatory są oddzielne dla każdej końcówki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X