Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[kolumny 2-drożne] SEAS nowe wcielenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[kolumny 2-drożne] SEAS nowe wcielenie

Witam chciał bym wam pokazać jak przebudowałem swoje monitorki na przetwornikach Seas L18rnx/p oraz 27tbfc/g chociaż pierwszego ich wyglądu nie pokazywałem na forum to teraz będzie okazja.

Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm o pojemności 14,5L na początku pokryta fornirem Czeczot topola niemodyfikowany gruby i chropowaty bardzo trudny do położenia. Zwrotnica według projektu Zaph na cewkach powietrznych w torze wysokotonowym i rdzeniowa w torze nisko. Wszystkie cewki nawinięta drutem 1mm kondensatory Jatrzen Audio CrossCap i rezystory metalizowane czyli standardowo bez szału, terminale pozłacane wszystko z Polinka.

Po przebudowie kolumny zostały pokryte czarnym skajem a do boków został doklejone boczki profilowane i fornirowane fornirem Wenge egzotycznym niezwykle kruchym.

Co do brzmienia uważam że niczego im nie brakuje. Bas bardzo przyjemny kontrolowany i naprawdę niski, aż nie chce mi się wierzyć że z tak małych woferków jest niższy bas niż nie jednego suba nie jest go ani za dużo ani za mało zresztą reguluję sobie to odległością od ściany gdyż tunel umieszczony jest z tyłu. Średnica kapitalna ładnie wybarwiona z lekkim ociepleniem (a to mnie zaskoczyło bo myślałem że z metalowe głośniki są bardziej surowe a one bardziej ocieplają od SS rewelatorów)
    Wysokie cóż tu dużo pisać ,chyba opinie o TBFC/G każdy zna wiec i tak nic nowego nie napiszę detalicznie i przyjemnie zero piachu choć na początku przed wygrzaniem mnie drażniły niemiłosiernie ,no i dokonałem zmiany w Lpadzie w celu lekkiego uspokojenia tweetera.

KOSZTY tu miałem szczęscie bo długo czekałem i męczyłem Pana z Polinka o Daytona RS180 lecz się nie doczekałem więc sprzedał mi Seasy z bardo dużym rabatem.

Przetworniki, terminale ,BR -700zł
    Podzespoły zwrotnicy -170zł
    Kleje, lakiery wkręty,- -70zł
    Skaj ,forniry -50zł
    W sumie wszystko razem coś około 1100zł ale to i tak nie dużo. Moim zdaniem w porównaniu do fabrycznych konstrukcji.

Galeria najpierw pierwsze wcielenie:

a teraz obecne, niektóre zdięcia były robione z lampom inne bez ale widać prawdziwe kolory i odcienie:

lepszego duetu nie mogłeś stworzyć : )
    stąd twoje odczucia

Skomentuj

monitorki naprawde swietnie sie prezentuja. jeszcze tylko jakies standy ladne dorobic.
      wrzuc pare fotek z prac

Skomentuj

Podobają mi się, widać, że starannie wykonane.
        Przypominają mi moje monitorki na gdn 15/40/5+xt25tg - te same ścięcia na górze, pomysł ze skajem i nawet boczki z tym samym fornirem tylko obróconym o 90st :grin:
        Mogłeś wybrać fornir modyfikowany. Dużo łatwiej się kładzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kuririn-bogus
          jeszcze tylko jakies standy ladne dorobic.
          Standy już są prawie gotowe ale brakło mi troszeczke materiału i czsu wiec będą dopiero za jakieś dwa tygodnie ale płyty czegkają na oforniroanie i złożenie.

Skomentuj

Gratulacje!

Gzieś mi umknął Twój post i stąd opóźnienie w komentarzu. Duży postęp w stosunku do pierwszej wersji, wygląd super. Dźwięk? Słuchałem poprzednio i jeżeli litrażu nie zmieniałeś to komplet można spokojnie polecić. Odsłuchiwaliśmy różne muzyczki od klasyki po rocka a w środku elektroniczna i nigdzie nie dostały czkawki. Nie mogę nic złego powiedzieć o dźwięku, miłe ciepłe granie. Dodaj schemat zwrotki dla potomnych bo zaraz zaczną się (i słusznie) pytania. Gratki.

Skomentuj

toma085 gdzieś Ci fotki wcieło :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                toma085 gdzieś Ci fotki wcieło :???:
                Mi się normalnie wyświetlają.
                Zamieszczone przez colcolcol
                Odsłuchiwaliśmy różne muzyczki od klasyki po rocka a w środku elektroniczna i nigdzie nie dostały czkawki. Nie mogę nic złego powiedzieć o dźwięku, miłe ciepłe granie.
                Muszę przyznać że to co my słyszeliśmy wtedy nie było takie miłe dopiero po podłączeniu wzmacniacza lampowego 2x30W zobaczyłem na co je stać i jak powinno to brzmieć a basu to z 40% więcej niż mojego trana 2x120W.
                Tak że na pewno zagości u mnie nowa lampeczka bo tamta się nie nadawała( impedencja nie pasowała) i wtedy możemy zrobić powtórny odsłuch w bezpośrednim porównaniu u mnie lub u ciebie :wink:

Skomentuj

H`asta la vista baby he he

Zamieszczone przez toma085
                  .. w bezpośrednim porównaniu u mnie lub u ciebie :wink:..
                  Zestaw płyt już się wypala...
                  http://www.youtube.com/watch?v=FJsqkQw9isc

Skomentuj

bardzo pěnkne.

[ Dodano: 2009-07-10, 17:48 ]
                    tež urobil kolumny od Zapha SR-71 bardzo dobré.

Skomentuj

test porównawczy

Witam. Długo trwało, ale udało nam się spotkać i porównać bezpośrednio kolumny -toma085- i moje na SS.
                      1) Odsłuchy oddzielnie dały efekt enigmatyczny, nic nie wyjaśniły, wydawało się, że różnice są symboliczne i trzeba fachowca aby je usłyszał.
                      2) Bezpośrednie porównanie na tym samym źródle (denon cd) i wzmacniaczu (azur 640v2) dały jednoznaczną odpowiedź na temat różnic.
                      Spl i jak sądzę około 8om Seasów wymaga mocnego wzmacniacza, w Cambridge 640 na 75% było wcale nie za głośno i wobec tego, ponad 100W na kanał przy 8 omach to dla tych kolumn minimum, inna sprawa czy one więcej wytrzymają? A więc do "łupania" się nadają.
                      Bas wyższy (>70 Hz) zupełnie przyzwoity, kontrolowany, dynamiczny, czysty, podbity przy około 120 Hz dawało czasem efekt Buuu. Poniżej szybko schodziło w dół z efektywnością i przy niektórych utworach Stinga niższy bas był marzeniem, ale to zrozumiałe: monitorki.
                      Średnica na pierwszy rzut ucha zupełnie OK, przestrzenna, dynamiczna ale...
                      do pełni szczęścia brakowało jej góry.
                      Góra to chyba jedno z najsłabszych ogniw tych monitorów, znów to samo: odsłuch i jest niby OK, ale po załączeniu moich pojawia się efekt uruchomienia kilku instrumentów więcej. Okazuje się, że góry w seasach niemal brak. I nie tylko w ilości ale w przestrzeni i w planach. Tych ostatnich jest niewiele i odnosi się wrażenie słuchania zza ściany.
                      Oglądając SPLy ww głośników rozumiem dlaczego ogólna efektywność jest mniejsza niż moich ale dlaczego wysokie są tak cięte? Toma085 podaj schemat zwrotki może to coś wyjaśni?
                      Ogólnie brak rozdzielczości, instrumenty się zlewają i trudno podążać za jednym przez cały czas (oprócz wyższego basu), brak efektu włażenia w muzykę, zapomnienia że słucha się muzyki a nie kolumn, chciało by się coś dodać, coś odjąć i cały czas kombinować gałkami od wzmacniacza czy equalizera, pewnie znawcy zaraz szukaliby przyczyny w kablach albo w promieniowaniu kosmicznym. Opinia surowa, ale sam Toma085 przyznał, że z ciężkim sercem podłączamy Jego kolumny.
                      Drugie dno porównania: mój DVD został pobity na "pysk" przez CD Denona w pierwszym utworze i nie wrócił do łask. Stereo do d...y w moim pokoju a u Tomy 1-sza klasa.
                      Pozdrawiam!

Skomentuj

:arrow: toma085 mam pytanko - fornirowane boki, trzymają się tylko na klej czy jeszcze jakieś kołki i ile skaju zaszło na bok?

Skomentuj

DIGIPROCOMP, Tak boczki trzyma tylko Vikol ładnie rozsmarowany dość gruba warstwa , skaj na boki zachodzi około 1cm.

colcolcol, Tak zgadzam się z tobą i twoją wypowiedzią ale patrząc na to troszkę z innej strony to co do basu to te głośniki mają najmniejszą objętość jaka jest zalecana i to na dodatek wysoko strojone 43Hz a nie podłogówki 24l i 35Hz wtedy podbić w wyższym basie by nie było a i spadek wyglądał by inaczej, co do wysokich to wszyscy narzekają że TBFC/G za bardzo cyka a tu było wręcz na odwrót powód się odnalazł kiedy na początku je podłączyłem jak głośniki były nie wygrzane odniosłem wrażenie że bardzo się drze syk i zmieniłem rezystor w L-padzie tak jak to opisał Zapch uspokajając tweter.Teraz wiem że powinienem powrócić do pierwotnej zwrotki. Srednica no cóż niby nic jej nie brakuje ale w twoich jest coś co powoduje dreszcze emocji aż przeszywa.

Pamiętajmy jeszcze że koszt wykonania twoich kolumn to coś w granicach 3Kzł a moich około 1,2kzł :wink:

Skomentuj

No i znalazłeś powód słabych wysokich, trzeba będzie jeszcze raz próbować :) Uważam, że zrobiłeś dobrą robotę. Może wysokie poprawią ogólne wrażenie matowości?
                            Nie pisałem nic o wyglądzie a warto dwa słowa: fornir ładnie położony, równiutko, kolorystycznie świetnie! Śmiało można je postawić w salonie obok niby firmówek i zrobią bez porównania lepsze wrażenie, czekamy na standy.

Skomentuj

Tak myślałem, że vikol w przypadku monitorów wystarczy.
                              Zamieszczone przez toma085
                              i to na dodatek wysoko strojone 43Hz a nie podłogówki 24l i 35Hz wtedy podbić w wyższym basie by nie było
                              zastanawia mnie dlaczego jak już "coś zmieniać" (stylistyka a'la Focal Elektra) nie zrobiłeś z nich podłogówek :?: :roll:

Skomentuj

jak dla mnie zdecydowanie lepiej obecnie konstrukcja sie prezentuje aczkolwiek skoro uzyte głośniki są ...no dosyć dobre to może lepiej "ubrać" je w naturalne skóry a sztuczniaki pozostawić dla STX,TVM itp? :grin:

Skomentuj

eee to już "snobistyczne" podejście do sprawy, chociaż masz po części rację - skóra może okazać się droższa od stx/tvm :roll:
                                  Więcej korzyści przyniosłyby podłogówki :razz: - jeszcze jedno wcielenie :mrgreen:

Skomentuj

No i znalazłeś powód słabych wysokich, trzeba będzie jeszcze raz próbować :) Uważam, że zrobiłeś dobrą robotę. Może wysokie poprawią ogólne wrażenie matowości?
                                    Tak znalazłem i tak mnie to męczyło że zaraz po przyjściu z pracy z powrotem dokonałem zmiany na rezystor 3,3ohm w l-padzie no i różnica ogromna rzeczywiście moje wysokie były bardzo wycofane aż ciężko mi się przyzwyczaić do nich teraz ,o i jeszcze jedna sprawa dałem troszkę wytłumienia na boczne ścianki co znacznie poprawiło niski bass i zniwelowało podbicia w wyższym basie.
                                    Teraz możemy znowu dokonać porównania ale to jak będzie jakaś lampka u mnie albo jak ty skończysz swój piecyk gitarowy :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                    X