Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way STX-SCX plus Uniamp v.1 150 - fatalny bas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] 3-way STX-SCX plus Uniamp v.1 150 - fatalny bas

Witam.

Popełniłem takie oto kolumny.

Zwrotnice według PawłaS, konstrukcja częściowo wzorowana na koledze Bingant - lekka zmiana proporcji, zachowany litraż i podział komory.
    Zbudowane są z MDF 19mm + 6mm MDF i pianka na boki. Wnetrze wytłumione gabka 2cm wszystkie powierzchnie.
    Fornir to jakiś egzotyk, grubu ok 1.5mm kupiony ze 3 lata temu, klejony na butaprem.
    Niestety musiałem go lekko pociemnić żeby pasował do reszty mebli :(
    Jeszcze brak detali typu śruby na głośnikach, jakieś nóżki/kolce, obecnie stoją na gumowych stopkach.

Źródłem dźwięku jest Uniamp v.1, zakupiony jako gotowa, zlutowana, płytka na tym forum.
    Na warsztacie leży selektor, unizab1 oraz barwa - ale pewnie zmontuję je w zimie bo właśnie rusza mi sezon ogrodniczy i praca po 16h na dobę.

Wzmak siedzi w obudowie za 20zł - deski teak z jakiegoś tarasu, blachy z obudowy kompa ze złomu za 2zł i kilka kątowników do połączenia wszystkiego, sprey.
    Jak powstanie reszta podzespołów - wzbogaci się o aluminiowy panel przedni z pod CNC.

Odsłuch.
    Słyszałem głosy, że mało basu.
    Według mnie jest go dużo, a w przypadku muzyki typu pop aż za dużo. W pokoju w którym stoją mam masaż wątroby, a za ścianą w biurze drży mi stół.
    Słuchanie jest wręcz nieprzyjemne, bas dudni, a w reszcie mieszkania rozchodzi się tylko bum-bum-bum....jak by przejechała "wypasiona BeMKa".
    Było o niebo lepiej jak siedziały w testowych skrzynkach projektu PawłaS, bez wygłuszenia i uszczelnienia - surowa płyta wiórowa.
    Słucham muzyki cicho, sygnał podaje tuner TV N, głośność w skali 1-10 ok 3-3,5, potek we wzmaku na jakieś 1/4 zakresu lub mniej, co będzie jak zrobię głośniej?
    Ma ktoś pomysł jak poprawić jakość dźwięku, czy barwa Irka pomoże?
    Załączone pliki

Jeżeli było lepiej bez wygłuszenia to wywal te gąbki ze środka. Wytłumia się na słuch w sumie a nie wkłada od razu na wszystkie ścianki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Miecho77 Zobacz posta
      Ma ktoś pomysł jak poprawić jakość dźwięku
      Pokaż schemat zwrotnicy. Jeśli to projekt Irka,to zmień polaryzację średniotonowego.

Skomentuj

Niestety musiałem go lekko pociemnić żeby pasował do reszty mebli
        Ależ skąd, wygląda znakomicie.

Skomentuj

Czy niewytlumione kolumny staly w tym samym miejscu? Jesli nie to moze teraz sa za blisko scian...

Skomentuj

Projekt zwrotnic był wałkowany wielokrotnie na forum - mi go przesłał PawełS.
            Zmieniałem bieguny w wysokotonówkach.

Testowe kolumny stały w innym pokoju 3,5x4 , oba pomieszczenia są na poddaszu, mają częściowo skośne sufity. Obecnie są odsunięte ok 0,5m od ściany.
            Może wieczorem wrzucę rysunek poglądowy specyfiki tego pomieszczenia

Skomentuj

Projekt zwrotnic był wałkowany wielokrotnie na forum - mi go przesłał PawełS.
              Więc zrób tak jak napisałem wyżej.

Zmieniałem bieguny w wysokotonówkach.
              Pisałem o średniotonówce a nie wysokotonówce.

Skomentuj

Zamieszczam obecny rozkład pokoju.
                Jak się dorobię nowego TV to wszystko stanie centralnie na tej ścianie, lub zrobimy lustrzane obicie i zamienimy miejscami z narożnikiem.
                Innych zmian nie da się wprowadzić, a chętnie bym wywalił te 2 wielgachne grzejniki 1,2x1m.

OT

W STX'ie ktoś pracuje? nie mogę się do dzwonić, na e-mail cisza... od tygodnia
                Załączone pliki

Skomentuj

wywal tą kanapę obok kolumny i rozciągnij je trochę... :)

Skomentuj

Mam taki plan, ale dopiero jak będę wymieniał TV - może latem jak sezon będzie sprzyjający

Skomentuj

wsadz troche wytlumienia w rure bas reflexu, to zmniejszy jego efektywnosc. jak dalej bedzie tak dudnic to przyczyna moze lezec w duzej mierze w akustyce pomieszczenia

Skomentuj

Zamieszczam obecny rozkład pokoju.
                        Jak się dorobię nowego TV to wszystko stanie centralnie na tej ścianie, lub zrobimy lustrzane obicie i zamienimy miejscami z narożnikiem.
                        Innych zmian nie da się wprowadzić, a chętnie bym wywalił te 2 wielgachne grzejniki 1,2x1m.

OT

W STX'ie ktoś pracuje? nie mogę się do dzwonić, na e-mail cisza... od tygodnia
                        Cały zestaw blisko ściany w rogu a jedna kolumna bezpośrednio przy łączeniu ścian. Miejsce odsłuchowe przy ścianie przeciwległej też blisko jednego z rogów pokoju. I ten się pyta czemu dudni bas.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          ....I ten się pyta czemu dudni bas....
                          Bas to przede wszystkim dudni w reszcie mieszkania.

Dzisiaj doszła PJ'ka (PC) na wymianę bo jedna zamilkła, w weekend pokombinuje z watą i przemeblowanie.
                          Zmiana wystroju będzie pewnie okupiona nowa szafka dla żonki :(

Skomentuj

Czaruję...
                          X