Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klony Totem Mite po raz kolejny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Klony Totem Mite po raz kolejny

Witam.
    Chciałbym zaprezentować moją wersję Klonów.
    Obudowy wykonane z płyty wiórowej 22mm, tak aby zachować wymiary wewnętrzne, następnie oklejone fornirem olcha i lakierowane lakierem do parkietów Domalux. Są to moje pierwsze wykonane skrzynki, więc bez rewelacji. Nie robiłem fazki na krawędziach. Z braku w owym czasie frezarki, na front przykleiłem cienką płytę pilśniową a następnie nożykiem powycinałem frezy pod głośniki. Jako bass reflex użyłem rurki kanalizacyjnej, której średnica wewnętrzna wynosiła dokładnie 35mm, przyciętej pod kątem 45 stopni.
    Zwrotnica to cewka 0,9mH, kondensator MKT 2,7uF z STX-a oraz rezystor 2,2 Ω. Przewody zwykłe głośnikowe 1,5mm2. Jak będę miał lepszy wzmacniacz i źródło to ją dopracuję.

Jeżeli chodzi o dźwięk to naprawdę przyjemnie się ich słucha. Basu może czasem jest za mało, ale do codziennego słuchania wystarczy. Grają cieplutko i przyjemnie. Gdy słuchając spojrzy się na te malutkie monitorki, to od razu do głowy przychodzi myśl, że gdzieś stoi subwoofer. Zaskoczyło mnie, że potrafią dużo wytrzymać i dobrze grają nawet przy większej głośności.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektu i uważam, że warto było.

Szacunkowe koszty:
    GDWK 10/80 8Ω - 52zł
    GDN 13/40/2 4Ω - 157zł
    Zwrotnice, terminale itp. - ok 80zł
    Czyli 289zł + kleje, lakier i fornir.

Poniżej efekty.
    Załączone pliki

Ladne monitory, dawno juz nikt tego nie robil. A powiedz jak ci sie tym Domaluxem malowalo? Ja ostatnio jak nim malowalem to 3 warstwy to bylo malo... Nawet na kapon.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
      Ladne monitory, dawno juz nikt tego nie robil.
      Same skrzynki wykonałem jakieś 2 lata temu i tak sobie stały, potem kupiłem wysokotonówki, aż w końcu szkoda mi się ich zrobiłem i przed świętami postanowiłem dokończyć. Nie żałuję.
      Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
      A powiedz jak ci sie tym Domaluxem malowalo? Ja ostatnio jak nim malowalem to 3 warstwy to bylo malo... Nawet na kapon.
      Same malowanie to dobrze idzie, szybko schnie, ładnie się rozpływa. Prawdą jest, że dużo warstw trzeba nałożyć. Nie pamiętam już dokładnie, ale napewno 3-4 warstwy tutaj nakładałem, a i tak można znaleźć nie do końca wypełnione pory i nierówności. Jak robiłem "Cyburgs Needle" z tematu http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-Visaton-FRS8M to malowałem 7 warstw, aby było dobrze, ale fornir był gruby i miał większą fakturę.

Skomentuj

szkoda ze nie zrobiles fazek. to one nadaja specyficzny urok tym monitorkom.
        bardzo one mi sie podobaly wizualnie. zgrabne ladne malenstwa.
        szkoda tez ze obecnie ich budowa jest kompletnie nie oplacalna

Skomentuj

z głową wykonany projekt. Nie stosowałeś wymyślnie drogich elementów jak terminale, cewki, kondzioły do tanich przetworników.
          Ten BR zastanawia mnie, czy trafiłeś ze strojeniem tak jak to projekt zakładał.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            Ten BR zastanawia mnie, czy trafiłeś ze strojeniem tak jak to projekt zakładał.
            Te rurki mają średnicę wewnętrzną dokładnie 35mm. Długość 145mm i następnie ścięte pod kątem 45 stopni, więc jest tak jak w projekcie.

Skomentuj

Czaruję...
            X