Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SS Illuminator

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] SS Illuminator

Witam.
    Przedstawiam kolejny projekt, nad którym ostatnio spędziłem trochę czasu...
    http://www.audio.lutuje.se/?ss-illuminator,35

GŁOŚNIKI:
    Scan Speak Classic D2905-970000

Scan Speak Illuminator 18WU-8741T00

OBUDOWA:
    23-25litrów strojona na 40Hz.
    Całość 18mm, front podwójny 2x18mm. W środku dwie kratownice i trzecie wzmocnienie jako ograniczenie litrażu w podłogówce.
    Front czarny, korpus w naturalnych fornirze bubinga.

ZWROTNICA:
    Pomiary wykonane w docelowych obudowach, podział w okolicach 2,2kHz.
    Kolumny pochylone kolcami o 4 stopnie.
    Ostateczna zwrotnica wybrana na podstawie kilkudniowych odsłuchów.

http://www.audio.lutuje.se/?ss-illuminator,35
    Załączone pliki
    Last edited by dolphin123; 08.06.2016, 21:41.

Piękna konstrukcja, ale widzę, że zwrotka utajniona:-)

Skomentuj

Teraz to Ci się nic już nie będzie chciało robić przez dłuższy czas :P

Skomentuj

Hmm nie ma co komentować wykonawstwa obudowy, bo wiadomo, że fachman pierwszej wody je wyrzeźbił. Jednakoż nie podoba mi się paskudne dziursko BR, do tego za wysoko umieszczone, podobnież terminale moim zdaniem powinny być niżej.
        Opis też coś ubogi; gdzie wrażenia odsłuchowe i jakieś porównania do poprzednich, bogatych przecież, doświadczeń z zestawami głośnikowymi? Gdzie podsumowanie i koszty?
        Oj kolego, cóż to za amatorka :P :)

Skomentuj

Osobiście nie mój gust wizualny, zwłaszcza front (i pewnie dlatego), ale ogólnie ładne :)
          Nie napisałeś nic o brzmieniu i porównaniu do innej konstrukcji, dlaczego? przecież to jest konstrukcja audio.
          I napisz coś o pochyleniu kolumn,czy brane było to pod uwagę przy projektowaniu zwrotki? Bo ostatnio zauważyłem że ludzie zaczynają pochylać kolumny nie biorąc pod uwagę tego przy projektowaniu,tzn. robią dobre kolumny,z pomiarami na wprost itp. ale po ukończeniu konstrukcji pochylają ją ponieważ tak lepiej wygląda. Więc tylko pytam z ciekawości.

Skomentuj

No ładnie chociaż fornir na niektórych fotkach sprawia wrażenie wybrzuszonego (podniesionego).Myślę ,ze można było pokusić się o legendarny

D2905/9900 REVELATOR i ten że niskośrenio, zwłaszcza ,iż różnica w cenie obecnie nieduża i praktycznie nieodczuwalna jak na tak budżetowy projekt .Napisz coś jak to i na czym gra??

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              Piękna konstrukcja, ale widzę, że zwrotka utajniona:-)
              Nie jestem autorem zwrotnicy, więc prawa autorskie należy uszanować.
              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Teraz to Ci się nic już nie będzie chciało robić przez dłuższy czas :P
              Coś w tym jest. Taki zestaw już daje satysfakcję na bardzo długo. Można by rozbudować kolumny o dodatkowy woofer i zrobić klasyczne 3drogi, ale koszt wykonania byłby dużo większy, o jakieś 3-4tys.zł aby miało to sens jakościowy i wizualny.

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
              Hmm nie ma co komentować wykonawstwa obudowy, bo wiadomo, że fachman pierwszej wody je wyrzeźbił. Jednakoż nie podoba mi się paskudne dziursko BR, do tego za wysoko umieszczone, podobnież terminale moim zdaniem powinny być niżej.
              Opis też coś ubogi; gdzie wrażenia odsłuchowe i jakieś porównania do poprzednich, bogatych przecież, doświadczeń z zestawami głośnikowymi? Gdzie podsumowanie i koszty?
              Oj kolego, cóż to za amatorka :P :)
              BR i terminal został umieszczony wysoko, aby móc dopasować odpowiednio litraż.
              Jeśli chodzi o koszty, to każdy może sobie policzyć za ile jest mniej więcej złożyć taki zestaw. Tani zestaw nie był, ale w pełni zadowala i dają taką frajdę ze słuchania, że koszty są tu drugorzędne...

Zestaw na dzień dzisiejszy ma wszystko czego szukałem. Scenę, precyzję i przede wszystkim lekkość przekazu...

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              I napisz coś o pochyleniu kolumn,czy brane było to pod uwagę przy projektowaniu zwrotki? Bo ostatnio zauważyłem że ludzie zaczynają pochylać kolumny nie biorąc pod uwagę tego przy projektowaniu,tzn. robią dobre kolumny,z pomiarami na wprost itp. ale po ukończeniu konstrukcji pochylają ją ponieważ tak lepiej wygląda. Więc tylko pytam z ciekawości.
              Marian... Jak ktoś pyta się Ciebie ostatnio o takie aspekty, to się irytujesz, wściekasz i ciężko Ci odpisać na proste aspekty techniczne. A za chwilę na siłę próbujesz komuś pokazać, że zrobił bubla...
              Otóż tak... :
              Zwrotnica została zaprojektowana na podstawie pomiarów w docelowej obudowie, łącznie z pochyleniem, które tu występuje.

Skomentuj

dolphin123 ja sie nie czepiam źle mnir odbierasz Po prostu zrób wiecej zdjęć ale dokładnych

Skomentuj

Kuba,to ja dziękuję że mogłem uczestniczyć przy tym projekcie:)Nie piszesz jak to gra,ja to rozumiem.Więc ja to zrobię.Wcześniej słuchałem podobnej fabrycznej konstrukcji ale na górze był morel,grało to bardzo fajnie.Ale Twoje kolumny po prostu czarują,stereofonia,scena wszystko uporządkowane,piękna średnica,szybki przyjemny bas.....i ta lekkość grania tych kolumienek.Nawet przy dużym natłoku instrumentów grają niesamowicie lekko,prawdziwie,bez efekciarstwa.Brawo

Panie Marianie:odnoszę wrażenie że odnośnie pochylenia kolumn to wycieczka pod moim adresem,więc zapytam czy usłyszy Pan różnicę lekko pochylonych i stojących na baczność?jeśli tak to i ja stawiam flaszkę:)bo przecież takiej argumentacji i Pan używał......

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
                    jeśli tak to i ja stawiam flaszkę
                    szkoda że nie pije (z konieczności a nie z wyboru )
                    Zależy od zwrotki głośników... ale myślę każdy usłyszy nawet w ślepym teście

Skomentuj

dolphin123 a tak na poważnie to jak Luszti sie nie obrazi mozna "najechać" go w połowie kwietnia Wpadnę na pomiary moich 3 way i może uda mi sie do tego momentu zrobic obudowy dla Excela W18 + ET338.

Skomentuj

Można, ale wcześniej będzie u mnie, więc zapraszam do Gdańska. :)
                        Będziemy tworzyć kolejny zestaw na Scanach, tym razem coś w rodzaju Oberon II.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          ET338.
                          to dopiero mezalians :P

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Marian... Jak ktoś pyta się Ciebie ostatnio o takie aspekty, to się irytujesz, wściekasz i ciężko Ci odpisać na proste aspekty techniczne. A za chwilę na siłę próbujesz komuś pokazać, że zrobił bubla...
                            Dolphin, a gdzie ja napisałem że zrobiłeś bubla? Zapytałem tylko czy była robiona z pochyleniem czy nie, i tym pytaniem wcale nie dążę do tego aby wytknąć jakiś błąd (ponieważ w każdej chwili można postawić tę kolumnę prosto,więc gdzie tu był by błąd w wykonaniu?). A co do mojej irytacji przy zapytaniu o te "aspekty", dobrze wiem do czego dążą te pytania apropo kształtu frontu,do wytknięcia błędu, choć żadna osoba, nawet złoto uchy audiofil, nie była by w stanie udowodnić tego błędu na podstawie odsłuchów. Tyle,ale to przecież nie temat na takie rozmowy.

Jeśli chodzi o koszty, to każdy może sobie policzyć za ile jest mniej więcej złożyć taki zestaw. Tani zestaw nie był, ale w pełni zadowala i dają taką frajdę ze słuchania, że koszty są tu drugorzędne...
                            No wiesz,ja bym jednak poprosił o tą sumę,ponieważ głośniki kosztują różnie,a i samej obudowy nikt nie jest w stanie obliczyć,bo niby skąd?

Co do akcesoriów,to ja bym się pokusił już o terminale na płytkach alu przy takich głośnikach,ten terminal plastikowy trochę nie pasuje.

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post o 20:45 ----------

Panie Marianiednoszę wrażenie że odnośnie pochylenia kolumn to wycieczka pod moim adresem
                            A niby dlaczego? nie rozumiem...

więc zapytam czy usłyszy Pan różnicę lekko pochylonych i stojących na baczność?jeśli tak to i ja stawiam flaszkę
                            Robiłem takie testy i różnica jest słyszalna, chyba każdy kto robił je też słyszał (zależy jeszcze od kąta pochylenia).

Skomentuj

Można, ale wcześniej będzie u mnie, więc zapraszam do Gdańska. :)
                              Będziemy tworzyć kolejny zestaw na Scanach, tym razem coś w rodzaju Oberon II.
                              Do gdańska... biorąc pod uwagę ze mieszkam pod Wrocławiem to mam cała Polskę

Skomentuj

marian, koszty jawne niestety nie będą,bo nie muszą...
                                Jak ktoś chce wykonać takie kolumny w domowym zaciszu to może sobie policzyć ile wyda na materiał, głośniki i zwrotnicę.
                                Ja wydałem dużo więcej, ale napisałem też dlaczego i na czym mi zależało.

Do gdańska... biorąc pod uwagę ze mieszkam pod Wrocławiem to mam cała Polskę
                                Ja bym jednak przemyślał...

Skomentuj

A zdradzisz chociaż czy zastosowałeś jakieś lepsze elementy do zwrotki niż "standardowe"?

Skomentuj

Nie ma problemu. :)
                                    Na dole cewka rdzeniowa, na górze powietrzna. Wszystkie kondensatory cross cap od Jantzena. Rezystory metalizowane 10W.

Skomentuj

dolphin123 ja sie nie czepiam źle mnir odbierasz Po prostu zrób wiecej zdjęć ale dokładnych
                                      No właśnie po prostu się czepiasz.W tym przypadku ,ja bym szukał czegoś sprawdzonego,przesłuchanego,czemu można zaufać .Autor zaryzykował,oddając część znaczącą projektu osobom trzecim i im zaufał.Prawdy niestety nigdy się nie dowiemy jak na tym wyszedł ale sądząc po opisie jest zadowolony i to jest ważne.Reszta,ze można lepiej ,więcej z takiego zestawu głośników wycisnąć niestety pozostanie dla nas na długo tajemnicą ,której na pewno nie rozwikłają symulacje komputerowe

Skomentuj

Dobra stolarska robota i design taki jak lubię, choć sam wolałbym front w stylu piano-black. Proporcje i ten dyskretny cokół nadają całości elegancji bez epatowania na siłę udziwnioną często "oryginalnością" Jedynie ten wielki br. niepotrzebnie przyciąga wzrok. Chyba mniejszy byłby równie cichy przy wyprofilowanych krawędziach.
                                        Jednym słowem gratulacje! Napisz jeszcze w jak dużym i jak zaadoptowanym pomieszczeniu grają, no i jeszcze chciało by się pooglądać trochę rozbieranych fotek. :p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X