Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogie monitory do lapa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Niedrogie monitory do lapa

Witam, przedtawiam moja kolejna juz konstrukcje na ARNach tym razem dla dziewczyny do kompa :) (jeszcze troche ich zostalo :P ) Projekt zostal rozpoczety we wtorek: skladanie i szlifowanie oraz otwory. Sroda:forniorwane na pattex moment w czwartek lakierowanie po ok 18h od klejenia by rozpuszczalnik wyparowal. Szlify to fornir papier 100, lakier: 100, 180, 260.
    Głosniki to jak widac ARN100 i ARV104. Zwrotnica ze strony tesli.
    Obudowa 4,5l BR z mdf 12mm. Wytlumienie gabka samoprzylepna GMS ktora mi zostala z samochodu.
    Fornir to modyfikowany palisander. Lakier to profesjonalny poliuretan wodny Pallmann PALL-X 96 Półmat. Bardzo wydajny lakier 1l/10mkw. Polozone 4warstwy.
    Odsluch:
    Mam takie podlogowki wiec dzwiek jest podobny, jako monitory bliskiego odsluchu bajka. Srednica wyrazna, gora na poziomie zadne dzwieki jak dla mnie nie sa gluszone i nie ma wrazenia gry zza koca. Niskich jak na bliskie pole moze byc. Do tego zestawu dojdzie sub na arn226 ale to po wakacjach, teraz mam jeszcze kilka projektow zaczetych do skonczenia.
    Kosztorys:
    Obudowy: 20pln
    ARNy 28pln
    ARV 25pln
    Zwrotnice 50pln
    klej, fornir, lakier - mialem
    papiery, terminale itp 20pln
    SUMA: ok 140pln
    Jak za taka cene dla mnie genialna sprawa, tym bardziej ze w normalnych cenach koszt oscylowalby ok 350pln :) jak zdaze to zrobie w przyszlym tyg maskownice, ale to sie dowiem dzisiaj czy przypadna do gustu bliskiej osobie :)

to juz kolejna konstrukcja na tych ARNach. nie myslales o dorobieniu im jakiegos frontu maskujacego?

Skomentuj

I nie ostatnia :) mam juz skonczone kino z missionem. Jeszcze jeden zedtaw 2.1 bedzie i koniec z nimi napisalem ze maskownice zrobie jesli dziewczyna bedzie chciala bo mam fronty wyciete do nich :) mi sie podobaja ale kazdy ma inny gust :) do wakacji musze wykorzystac wszystkie a po bedzie robota na daytonach. Jeden zestaw 2.1 do sprzedania na bank juz mam jeden do oddania dzis pojdzie i ostatni co zrobie albo oddam albo sprzedam :)

Skomentuj

Nie chodzi mi o klasyczna materialowa maskownice, a o dodatkowy front ktory ukryje tylko kosze

Skomentuj

Mi kosze nie przeszkadzaja

Skomentuj

Naprawdę ci nie przeszkadzają?
            Wg mnie wyglada to tragicznie.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

mi to nie robi roznicy jak glosnik wyglada nie mam jak niektorzy ktorzy dobieraja glosniki do siebie wzg wygladu. Mi sie ma podobac fornir i lakier na nim :) graja nienagannie wiec sie nie czepiam. Jakby mi przeszkadzaly to bym robil maskownice :) jesli mojej polowce beda przeszkadzac to jutro beda gotowe maskownice :)

Skomentuj

fajna konstrukcja w niewielkim budżecie, nie ma się do czego przyczepić :)

Skomentuj

Czym malowałeś ?? Bo lakier kojarzę ale czy pistoletem czy wałkiem .. czy może inna technika ??

Skomentuj

Lakier do kupienia tylko w sklepach parkieciarskich. Profesjonalna chemia z gornej polki. Malowalem walkiem w pokoju :) cale kolumny byly skladane w pokoju :) jest jeszcze 5zrobionych ale to niedlugo w innym watku :)

Skomentuj

Znając kobiety pewnie będziesz dorabiał maskownice :P
                      Szybko to zrobiłeś i ładnie wyszło :) Moja kolumna leży już tydzień w piwnicy ale nie ma chęci by wkręcić głośniki i odpalić (druga od 3 tyg gra)
                      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

kobieta zachwycona fornirem i dzwikiem w 7mkw w sypialni :) wczesniej tylko i wylacznie lap a w takim pomieszczeniu nigdy nie sluchalem muzyki :) naprawde te maluchy pierwszy raz w zyciu mnie zdziwily zawsze 15kmw+ za taka cene genialny dzwiek :)

Skomentuj

Całkiem zgrabnie, tylko te kosze troszkę rażą (no ale najważniejsze żeby wam się podobało). No i mega szybko się z nimi uporałeś

Skomentuj

Do pokazania mam ukonczone jakis czas temu identyczne monitorki tylko w troche innej obudowie i fornirze. 4,5l br, obudowa mdf przednia scianka 35mm. Fornir to orzech w polysku 4 warstwy pallmann x96. Nie wiem co to za rodzaj orzecha ale bardzo kruchy i nie wygodny do fornirowania. Kino robilem w amerykanskim i sloje nie pekaly ani nie kuryszly sie ale jakos to wyszlo :) Niczym poza tym od wczesniejszych sie w sumie nie roznia :) Jedynie tym ze nie ma na nie miejsca i trzeba je sprzedac lub oddac w prezencie :) Kosztorys delikatnie wyzszy ze wzgledu na obudowy. Na biurku prezentuja sie bardzo ciekawie ze wzgledu na niewielkie rozmiary. Nozki to okragle plastikowe kolka z zatopionym gwozdzikiem. Kupilem kiedys w leroy merlin to chyba jakis nozki do mebli ale spisuja sie elegancko :)
                            Na tych monitorach przygoda z ARNami dobiegla konca :) wszystkie projekty zakonczone i czas wziac sie za kolejne na daytonach i ss :) Niestety nie zdazylem zrobic fot zrobionemu kinu domowemu na missionie i arnie oraz subowi na arn312 postaram sie we wrzesniu to pokazac gdy wroce. Kolumienki graja bardzo przyjemnie i mam do tych glosnikow sentyment z racji ze posiadalem ich ok 20szt :)
                            Załączone pliki

Skomentuj

Ładne :)
                              Ale... :/ ehhh no te kosze; weź wytocz jakieś pierścienie na to!
                              Tweet czemu nie ma pod frezowania ?

Skomentuj

jak mialem ich 20szt to przywyklem do koszy jak wczesniej wspomnialem :) w sprezentowanych dziewczynie tez jej to nie przeszkadzalo w zaden sposob frezow nie ma bo frezarki brak a u mnie zaden stolarz takimi duperelami sie nie zajmie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                  no te kosze; weź wytocz jakieś pierścienie na to!
                                  Tanie pierścienie są do kupienia:
                                  http://www.sklep.monster.pl/PIERSCIE...754,9250).aspx

Ale trzeba inaczej mocowanie głośnika zaprojektować...

Skomentuj

odpada, taki plastikowy wyglada starsznie tandetnie a 2sprawa nachodzilby na wysokotonowke. Mi ich wyglad w zaden sposob nie przeszkadza kwadratowe kosze mi sie tez podobaja :]

Skomentuj

Czaruję...
                                    X