Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejne TL-ki ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Kolejne TL-ki ;)

Chciałbym przedstawić kolumny wykonane według dobrze już znanego projektu dabyla.

Przetworniki oraz zwrotnice full STX.

Obudowa skręcona z płyt MDF za pomocą śrób do drewna, klejona wikolem. Wytłumienie zgodne z projektem. Front wykonany z plexy o grubości 3mm, cała reszta
    oklejona fornirem modyfikowanym dąb czarno-srebrny i polakierowana lakierem wodnym firmy ALTAX połysk. Lakierowana 5krotnie wałeczkiem, być może kiedyś dojdzie jeszcze jedna warstwa na wysoki połysk. Kolce zakupione w miejscowym sklepie w Jarocinie, blaszki wycięte i pomalowane na czarno. Planuje wykonać jakąś maskownice na wylot tunelu, na chwile obecną brak pomysłu:).

W porównaniu z moimi poprzednimi kolumnami Sony http://www.sony.pl/product/hfc-speaker/ss-f6000, zdecydowana zmiana na korzyść.
    Jednakże w niektórych gatunkach muzyki typu house, trance czuć pewien niedosyt basu. Myślę iż jest to spowodowane amplitunerem który posiadam Sony STR-DG520, stąd nasuwa się pytanie jakie źródło zasilanie polecanie?

Kosztorys: myślę że zakręciło się w granicach 1700zł.

Podziękowania dla dabyla za włożoną prace w zaprojektowanie kolumn.

Kilka fotek na koniec:
    Załączone pliki

Gdzie zamawiałeś front i ile Ciebie kosztował?

Bardzo fajnie połączyłeś front z korpusem. Oby nie było z nim problemów za jakiś czas.

Skomentuj

Fronty zamawiałem w Jarocinie http://www.phutechplast.pl/techplast,1.html. Kosztowały mnie z tego co pamiętam 150zł.
      Czy chodzi Ci o połączenie plexy z fornirem? Wszystko klejone na butapren

Skomentuj

czy az tak trudno wkleic odpowiednie linki?

polaczenie plexy z fornirem bardzo ciekawe. jak to kleiles ze plexy nie porysowales?
        jak zrobione skosy? bo raczej nie frezem

Skomentuj

Front plexy okleiłem taśmą przed przyklejeniem forniru, nastepnie doszlifowałem fornir do momentu naruszenia taśmy.

Skosy zostały wykonane u stolarza na frezarce za śmieszne pieniądze 30zl, samodzielnie nie wykonał bym ich na mojej gornowrzecionówce.

Skomentuj

Ta Plexy jest czarna "w masie", czy podklejona / pomalowana od spodu czarną farbą (tak jak szkło lacobel) ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
              Ta Plexy jest czarna "w masie", czy podklejona / pomalowana od spodu czarną farbą (tak jak szkło lacobel) ?
              Tak jest to plexy czarna w masie.

Skomentuj

Kolumny znam dobrze ale wyglad, przede wszystkim fornir nie przemawia do mnie. Jedno pytanie jakiej uzyłes zwrotnicy? MX140 ma inny układ głosników. Kolejna sprawa to niedobory basu... mozliwe ze to przez Ampli, ale według mnie powodem tego jest brak dobrego Kiku w tych TLkach

Skomentuj

bardzo fajne kolumny
                  pomysł z plexą super :)

co do basu to zibi ma rację
                  jadą raczej basem z czeluści piekielnych niz kikiem
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dla mnie genialnie to wyszło, przekonałeś mnie do pleksy. Gdzie kupowałeś?

---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post o 22:59 ----------

Pocięli i wycięli też otwory?

Skomentuj

Piękne :)

Skomentuj

Super, zaryzykowałeś nietypowe jak na diy wykończenie i moim znaniem wyszło genialnie

Skomentuj

Sony STR-DG520 to mizerny amplituner z najniższych modeli tego producenta.
                          Nadaje się do zasilania tanich zestawów KODA, PRISM itd.
                          Jeśli nie będziesz miał solidnego napędu do kolumn, czy też źródła dźwięku, to mimo najlepszych zestawów głośnikowych zawsze będziesz czuł niedosyt.
                          Sam przerobiłem u siebie kilkanaście amplitunerów ( lubię oglądać filmy ) i do stereo budżetowe konstrukcje zupełnie się nie nadają.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Dla mnie genialnie to wyszło, przekonałeś mnie do pleksy. Gdzie kupowałeś?

---------- Post dodany o 22:59 ---------- Poprzedni post o 22:59 ----------

Pocięli i wycięli też otwory?
                            Plexy zamówiłem w Jarocinie http://www.phutechplast.pl/techplast,1.html.
                            Docięto mi formatki na wymiar, jednak dziury sam musiałem wyciąć.
                            Kosztowały mnie 150zł, cenę obniżył tez fakt iż akurat posiadali oni odpady o tych rozmiarach, początkowo chcieli mi policzyć za cały arkusz :).

---------- Post dodany o 15:38 ---------- Poprzedni post o 15:33 ----------

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            Jedno pytanie jakiej uzyłes zwrotnicy? MX140 ma inny układ głosników.
                            Własnie tej zwornicy użyłem, nie rozumiem źle ją dobrałem do tych przetworników?

---------- Post dodany o 15:45 ---------- Poprzedni post o 15:38 ----------

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                            Sony STR-DG520 to mizerny amplituner z najniższych modeli tego producenta.
                            W takim razie stare kolumny i amplituner idą pod młotek

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtas8850 Zobacz posta
                              Docięto mi formatki na wymiar, jednak dziury sam musiałem wyciąć.
                              a nie mogli tego na laser wrzucic? u mnie na miescie tna plasiki na laserze. wszystko za jednym razem

Własnie tej zwornicy użyłem, nie rozumiem źle ją dobrałem do tych przetworników?
                              chodzi o to ze glosnik wysokotonowy powinien byc odsuniety od osi. ale roznicy i tak nie uslyszysz

Skomentuj

Chciałbym przedstawić kolumny wykonane według dobrze już znanego projektu dabyla.
                                Fajne wykonanie, dobra robota. Tak na marginesie, "Gościa" chyba odmieniamy jako Dabla, a nie Dabyla :-) ale znając jego pewnie się nie obrazi.

Skomentuj

Wykonanie- pierwsza klasa:) Świetnie wyszło połączenie plexi z fornirem, elegancko!

Skomentuj

Mi również bardzo się podoba konstrukcja. A czy nie ma "kika"? Tego bym nie powiedział. U kolegi dolphin123 grało wszystko jak należy.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                                      Mi również bardzo się podoba konstrukcja. A czy nie ma "kika"? Tego bym nie powiedział. U kolegi dolphin123 grało wszystko jak należy.
                                      Może faktycznie zbyt szybko wydałem opinie. Pracuje w delegacji wiec raptem kilka dni dopiero grały, poczekajmy aż się wygrzeją. Za zgodą Dolphin123 może podjadę do niego na odsłuch już dwa lata siedzę po sąsiedzku w Gdyni na delegacji.

Skomentuj

A on juz rok nie ma tl'ek
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X