Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki TL na TB-W4 655E

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtru nie ma. Powinny być dwie pułapki na wyższych pasmach jednak puki co odpuściłem (nie mam odpowiednich cewek, a konstrukcja miała być "z zapasów"). Co do charki poprzedniej obudowy to nie zapisałem, kolejnego pomiaru niestety nie zrobię gdyż obudowa ma powiększony otwór i robi za "garażowe" audio z 13cm samochodówką. Ogólnie do 1k nie było różnic, jednak od 2-3.5kHz występowało podbicie o nieco ponad 1.5db a malutki przekrój tunelu strasznie utrudniał "zabawy" z wytlumieniem. Stąd nowy projekt z większą powierzchnią tunelu na 2/3 długości (tyle starałem się wytłumić). co do strojenia to chyba zależy jaki stopień stromości chcemy uzyskać. Strojąc wyżej będzie gwałtowniej opadać. Popraw mnie jak się mylę.
    Last edited by bibson3; 24.04.2013, 15:15.

Skomentuj

Filtr w tych kolumnach to podstawa - choć nie stosowałbym pułapek na wyższym paśmie. Głośniczki mają co prawda podbicie w okolicach ~10kHz, czy wyżej, ale to akurat działa na plus, bo po wyrównaniu tej górki tracą kompletnie wysokie tony (powyżej tych 10kHz z natury zaliczają spadek na SPL'u). Pracowałem nad jednym projektem na podobnym 4'' TB i jedyne co tam trzeba skorygować, to lekko skompensować BS - i wtedy dopiero pojawi się nieco basu, a równocześnie wysokie tony pozostaną na sensownym poziomie.

Skomentuj

Bez filtrowania taka konstrukcja po prostu nie moze grac dobrze. Basu bedzie zawsze za malo.

Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
        Ogólnie do 1k nie było różnic, jednak od 2-3.5kHz występowało podbicie o nieco ponad 1.5db a malutki przekrój tunelu strasznie utrudniał "zabawy" z wytlumieniem. Stąd nowy projekt z większą powierzchnią tunelu na 2/3 długości (tyle starałem się wytłumić).
        Tunel na takich czestotliwosciachwlasciwie juz nie dziala.

co do strojenia to chyba zależy jaki stopień stromości chcemy uzyskać. Strojąc wyżej będzie gwałtowniej opadać. Popraw mnie jak się mylę.
        W pewnym sensie tak jest. Poniewaz kazdy glosnik ma jakies optymalne granice pracy, to z tak malych glosnikow wycisniecie czegos ponizej 80-90hz bedzie je niepotrzebnie przeciaz. Dlatego mysle, ze lepiej tak dostrajac konstrukcje, aby wlasciwy bas mial odpowiedni spl, a to co ponizej nie powinno meczyc glosnika. Najlepsza opcja, byloby zalozenie przed wzmacniaczem filtru, ktory obcinalby pasmo niepotrzebnego basu. Taki zabieg podniesie jakosc reprodukcji calego pasma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Bez filtrowania taka konstrukcja po prostu nie moze grac dobrze. Basu bedzie zawsze za malo.
          Nie przesadzajmy, z takiego głośnika więcej nie będzie. Pogromco nie oczekuj od 4" 50Hz basu. Z tego co kojarzę w Twoich monitorkach na tonsilu, gdzie tunel masz ponad 2x większy, głośnik ma 2x większą powierzchnie membrany uzyskujesz 55-60Hz dla -6db, także uważam 80Hz za bardzo dobry wynik u tego TB. Bez obrazy i nie ujmując nic z respektu jakim Cię darzę (za doświadczenie i wiedzę) ale daruj sobie stwierdzenia w stylu:

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          taka konstrukcja po prostu nie moze grac dobrze.
          Są to słowa właściwe dla głośnika noname, bez liczonej obudowy itd. co nawet wtedy jest ryzykownym posunięciem bo "twórca" mógł mieć więcej szczęścia niż rozumu i akurat trafił z odpowiednimi wymiarami "pudła". Basu jest dużo jak na tak mały głośnik, niedosyt zawsze będzie, chyba nikt się nie spodziewał pasma 20-20k od 4" szerokopasmówki za niecałe 100zł (tyle kosztował jak go kupowałem 4 lata temu). Myślę, że lepiej niż ja wiesz iż żaden pomiar, czy parametry głośnika nie są w stanie wiarygodnie przedstawić dźwięku jaki reprodukuje. Zapewne niejedną konstrukcję miałeś przed sobą, która na papierze nie miała prawa grać, a w rzeczywistości "ujmowała za uszy". Poza tym zwrot "grać dobrze" jest cholernie względny.

Myślę, że ciężko byłoby zrobić lepiej grającą konstrukcję mając do przeznaczenia na głośniki/zwrotnice 200zł, nawet WM.STX.4.1 + sc10n wykraczają poza budżet, do tego dochodzi koszt zwrotnicy. Miała to być konstrukcja budżetowa "na biurko", która zagra korzystniej niż w obudowie bass reflex, którą miałem wcześniej. Cel został w pełni osiągnięty. Oczywiście nie upieram się, że to niewiadomo co. Mam świadomość wielu wad jakie ów projekt posiada.

Dabyl, mówisz i masz :) faktycznie kompensacja BS dużo lepiej załatwiła sprawę niż pułapki, które chciałem pakować. Akurat się trafiło, że 3 cewki które miałem, połączone szeregowo dały wymaganą indukcyjność. Może na niskich zbyt wiele się nie zyskało (ok 2Hz dla -6db) za to bardzo ładnie wygładzone zostały wysokie, przez co już tak "nie kłują" przy głośniejszym odsłuchu.

Pogromco Z ucinaniem pasma nie sposób polemizować. Oczywiście, że poprawi to jakość dźwięku w całym paśmie, pytanie tylko czy opłaca się takie filtrowanie przy ta małych "pierdziawkach". Nie szalejmy z "bejsbolem na komara" :)
          Last edited by bibson3; 25.04.2013, 16:46.

Skomentuj

Nie szalejmy z "bejsbolem na komara"
            jeden opek + garść elementów biernych + kawałek płytki uniwersalnej włączonej przed wzmakiem - może dycha jak dasz NE5532 :)
            (no jeszcze jakiś zasilanie )

Skomentuj

Bardziej mi chodziło o zysk jaki będzie (w przypadku tych kolumn raczej niewielki) niż koszta :) Zasilanie we wzmaku jest, tylko lm'a podpiąć (no góra dwa :P)

Skomentuj

Troszke zbyt ofensywnie odbierasz moje wpisy, a one takie napewno nie sa. Poniewaz jestem fanem szerokopasmowek i mialem ich sporo, to wiem, ze nawet jesli beda to wybitne glosniki, nie mozna przejsc pewnych spraw. Taka sprawa bedzie wlasnie korekcja baffle step. Dlatego napisalem, ze to nie moze grac dobrze ( w miare rowne pasmo ), poniewaz nie zastosowales tam korekcji. Nawet jesli w te pudla wsadzilbys Lowthera to gralby niepoprawnie. Male monitorki zawsze wymagaja sporej korekcji, pasywnie lub aktywnie. Dla purystow stosowanie filtra moze byc nieakceptowalnej, ale jesli glosnik nie ma szerokiej odgrody, badz szerokiej deski na 40-50cm to spadek bedzie duzy. Oczywiscie sa jeszcze inne aspekty brzmienia, ktore moga przykrywac niedostatki i dawac jakas przyjemnosc z odsluchu takich konstrukcji.
                Co do odwolania do moich monitorow, to mozna by bylo pogadac, gdybys przedstawil dokladne pomiary swojej konstrukcji, z poprawnym laczeniem odpowiedzi portu i glosnika, oraz skorygowana dyfrakcje. Bez tego ni jak nie da sie porownac obu konstrukcji. Dodam tylko, ze tunel w moich monitorach jest tylko kilka cm dluzszy ( nie pamietam dokladnie ale cos okolo 83cm ), a pojemnosc jest ponizej 12 litrow. Twoj tunel ma prawie 8,45 litra, wiec nieznacznie wiecej, przy czym jak sam napisales powierzchnia glosnika tonsila jest dwa razy wieksza. Dlatego napisalem tylko, ze zmniejszenie przekroju na wyjsciu automatycznie obniza efektywnosc promieniowania, przy jednoczesnym i niepotrzebnym obnizaniu strojenia. Akrusze MJK sa dobre o ile wie sie jak z nich korzystac w danym przypadku.

Zbudowanie filtra gornoprzepustowego da poprawe jakosci w kazdym aspekcie. Raven slusznie napisal, ze wykonanie tego to kilka zl, a korzysci ogromne. Szkoda dusic male glosniczki pelnym pasmem. Dodam tylko, ze wiekszosc fachowych glosnikow studyjnych posiada takie zabezpieczenia. Stosuje sie nie tylko dla malych glosnikow, ale i dla znacznie wiekszych.

Moje zdanie na ta chwile jest takie, ze Twoja konstrukcja ma jeszcze ukryty potencjal i od Ciebie zalezy czy go z niej wydusisz, czy wystarczy to co jest.

Skomentuj

Będę w niedalekiej przyszłości robił nowy wzmacniacz, umieszczę w nim zatem zgodnie z radą odłączanego highpassa. Na moich "pomiarach" są tylko odpowiedzi głośnika nearfield, także sumaryczny wykres zapewne zejdzie nieco niżej. Co do obudowy to już pisałem, że niejako narzucony był rozmiar obudowy i strojenie przyjęte w punkt fs, stąd takie duże zwężenie tunelu, no i mój tunel nie ma 8l ale to akurat nieważne :) Ogólnie dźwięk jest zadawalający. Do muzyki jakiej słucham pasmo poniżej 80Hz raczej nie jest potrzebne, aczkolwiek jak pisałem z czystej ciekawości przy okazji nowego wzmacniacz zrobię filtrację od dołu. Filtr jak powyżej wpłynął bardzo korzystnie na wybijajace się wysokie tony, także teraz jest bardzo poprawnie pomimo za dużego tłumienia (wydaje się, ze optymalniej będzie dać ok 3db, a nie tak jak dałem 4db). Całkiem możliwe ze będzie jeszcze lepiej :)

Skomentuj

no i mój tunel nie ma 8l
                    Obliczylem to z danych jakie podales. 3,2 na poczatku i 0.5 na koncu, przy dlugosci okolo 0,8m. Sd glosnika to 57cm2. Takie parametry daja tunel o pojemnosci dokladnie 8,436L :) chyba ze cos pokreciles...

Skomentuj

Tunel ma niecałe 0,8m. Zwróć też uwagę na jego geometrię, na 1/3 ma stały przekrój 0,5 Sd dlatego wychodzi mniej. Narazie hobby odkładam na bok. Mam w sobotę i poniedziałek 4 zaliczenia na uczelni :-/

Skomentuj

Brak kompensacji BS to formalnie błąd w sztuce
                        Jak robisz nowy wzmak to możesz wbudować w nim regulowaną kompensacje BS .
                        Poszukaj wątku mbar-a o jego aktywnych kolumnach :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X