Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejny zarażony tl-kami z awx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Kolejny zarażony tl-kami z awx

Jako że poprzedni temat trafił do śmietnika, z racji tego iż byłem ubogi w słowach, zakładam kolejny. Mam nadzieję, że tym razem sprostam wymaganiom serwisu diyaudio.
    Chciałem przedstawić znany już wszystkim projekt kolumn TL oparty na przetwornikach awx stx-a.
    Jest to mój pierwszy własnoręcznie wykonany projekt, nie licząc subwoofera widocznego na poniższych fotkach, który z resztą nie wyszedł zbyt dobrze. Czytałem i szukałem dość długo. Pierwsze założenia szły w stronę 3 way, jednak im więcej czytając, tym bardziej przy moim budżecie skłaniałem się ku 2 way. Ostatecznie padło na mx-140 w obudowie TL.
    Całość wykonana z płyty paździerzowej 18mm. Frotn 2x18mm, tył z racji pomyłki przy wymiarowaniu też wyszedł 2x18mm, góra 2x18mm, reszta 18mm. Wymiary i wygłuszenie wg projektu. Płyty klejone vikolem i skręcane wkrętami. Fornir to palisander, klejony na patex uniwersal, dodatkowo dociskany gorącym żelazkiem. Po zeszlifowaniu polakierowany domalux capon extra (2 warstwy), po wyschnięciu 2 warstwy domalux połysk. Wszystko nakładane z pistoletu. Dalej szlifowanie od papieru 400 do 2000 i polerowanie pastą G3 oraz mleczkiem G10. Zwrotnica z projektu stx-a na jantezach i cewkach z polinku. Brak jeszcze jakiś nóżek i maskownicy na tunel. Jako, że jak pisałem jest to mój pierwszy własnoręcznie wykonany projekt, na pewno każdy znajdzie jakieś niedociągnięcia. Ja sam wiem że jest ich trochę.
    Wrażenia odsłuchowe.
    Wcześniej miałem zestaw 5.1 koda sg550 (praktycznie najtańsze co może być)
    PRZEPAŚĆ w jakości dźwięku. Nie ma co porównywać. Poczułem co to "scena", pojawiły się dźwięki których wcześniej nie było, dynamika i stereofonia naprawdę mnie zadziwiły.
    Dodam, że na razie napędzane jest to amplitunerem kina domowego, denonem avr 3801. Zamierzam zmienić na jakieś wzmacniacz stereo (rezygnuję z kina).
    Mile widziana krytyka w niedociągnięciach.
    Koszt to około 1400-1450zł
    Załączone pliki

TLka jak TLka, było ich pełno. Ale lakier kolego! Faktycznie jest na co popatrzeć w kwestii wykończenia lakierem. Gratki.

Skomentuj

Dlaczego frezy zrobiłeś przed nałożeniem forniru?

Skomentuj

Jak widać po fotkach najpierw zbiłem skrzynki bez jednego boku, później frezy, wytłumienie, brakujący bok i fornir. Bałem się że frezując wytłumioną skrzynkę, zabrudzę całe wytłumienie, dlatego robiłem to przed fornirowaniem. Teraz zrobił bym to inaczej, bo można było ofornirować całość po za jednym bokiem, zrobić frezy, wytłumić i na koniec brakujący bok i na niego fornir. Złamałbym zasadę kolejności fornirowania, ale wyszłoby to chyba lepiej.

Skomentuj

Bardzo ładne wykonanie chyba podjade do Ciebie z moimi tł-kani na kolejną warstwę lakieru:).
          Co do maskownicy na wylot, o ile nie znajdziemy jakiegoś innego rozwiazania to nie ma sprawy możemy sie podzielic kosztami.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtas8850 Zobacz posta
            Co do maskownicy na wylot, o ile nie znajdziemy jakiegoś innego rozwiazania to nie ma sprawy możemy sie podzielic kosztami.
            Jedz do marketu budowlanego i kup kawalek aluminiowej siatki, jest ich kilka rodzajow. Nastepnie wytnij kopytko odpowiadajace wymiarom wylotu+grubosc siatki. Dotnij siatke na rogach i elegancko zawin na kopytko i jest gotowa maskownica. Mozna do wew stronie wlozyc cienki kawalek bulprenu czy jakas inna bardzo rzadka gabke.

Skomentuj

Wydaje mi się, że jednak z materiału będzie to ładniej wyglądało. Co do aluminium to czy nie wpłynie to jakoś na pracę tunelu?

Skomentuj

Jak to bedzie siatka alu, lub blacha perforowana to nie bedzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Jedz do marketu budowlanego i kup kawalek aluminiowej siatki, jest ich kilka rodzajow. Nastepnie wytnij kopytko odpowiadajace wymiarom wylotu+grubosc siatki. Dotnij siatke na rogach i elegancko zawin na kopytko i jest gotowa maskownica. Mozna do wew stronie wlozyc cienki kawalek bulprenu czy jakas inna bardzo rzadka gabke.
                  A ja dodam od siebie jeszcze naciągnięty na nią materiał (taki jak w fabrycznych maskownicach) i gitara .

Skomentuj

Dlaczego wysokotonowca umieściłeś centralnie, a nie lekko przesuniętego jak to jest w MX-140? Ma to znaczenie dla dźwięku?

Skomentuj

Ma znaczenie i jest to błąd o ile zwrotnica jest z STX.

Skomentuj

tak jak mbar pisze, ale ze względu na inny wymiar frontu charakterystyka i tak się zmieniła i samo sprostowanie wysokotonowca nie da finalnego pasma. Przetworniki jak są w fazie to przesunięcie kopułki o pare cm nie zmieni tego stanu, wiec o zgraniu fazowym nie trzeba dyskutować a samej dyfrakcji.

Skomentuj

Robiłem je tak samo jak żółwik. On też ma je tak jak u mnie. Czy to wpłynie aż tak znacząco na odsłuch...?

Skomentuj

Roznica bedzie ale przypuszczam ze okolo 1dB wiec nie ma co demonizowac.

Skomentuj

Ładnie wszystko wygląda jak gra wiesz Ty,wierzę i czytam ,że jesteś zadowolony ale ja na pierwszą konstrukcję wybrał bym najprostszą czyli obudowę zamkniętą ,pózniej BR ,i dopiero po tym szarpał bym sie z trzema drogami lub TL.Powinieneś zwrócić uwagę na balans bieli kiedy focisz,właściwie to niewiadomo jak wyglada połozony fornir (ostatnie 4 fotki i te nad nimi

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                i dopiero po tym szarpał bym sie z trzema drogami lub TL
                                A co to za filozofia opierać się na rysunku technicznym i uciąć takie dechy jakie autor projektu napisał? kopiować na pierwszy raz można wszystko. Robić od podstaw czyli zaprojektować TLkę jako swój pierwszy twór - nie polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                  A co to za filozofia opierać się na rysunku technicznym i uciąć takie dechy jakie autor projektu napisał? kopiować na pierwszy raz można wszystko. Robić od podstaw czyli zaprojektować TLkę jako swój pierwszy twór - nie polecam.
                                  No mysle,ze prosta i słuszna czyli od konstrukcji najprostszej do najbardziej skomplikowanej.Masz lepszy sposób na to to zapodaj(nawet kopiowanie czyichś konstrukcji wymaga odrobiny wiedzy)

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                    czyli od konstrukcji najprostszej do najbardziej skomplikowanej.
                                    Jeśli projektujesz samemu. Jak kopiujesz to nie ma znaczenia czy układ rezonansowy woofera jest w OZ, BR czy TL, bo przy kopiowaniu robisz wszystko według schematu.

(nawet kopiowanie czyichś konstrukcji wymaga odrobiny wiedzy)
                                    Żadnej wiedzy nie wymaga. WYmaga zdrowych rąk, samozaparcia i odrobiny logicznego myślenia, na tyle dużo by posklejać deski docięte według wymiarów podanych na schemacie.

Skomentuj

Żadnej wiedzy nie wymaga
                                      Nie chcę się kłócić, bo i nie ma sensu, ale jesteś w błędzie.

samozaparcia
                                      Samozaparcie nie wystarczy niestety.

WYmaga zdrowych rąk
                                      Ktoś kto ma "niezdrowe" ręce to nie wykona dobrze nawet zwykłej obudowy zamkniętej (dwie lewe ręce)... a ktoś kto ma sprawne, to myślę że był by w stanie "złożyć". Ale...

odrobiny logicznego myślenia
                                      ...z tym jest problem, ponieważ "logiczne myślenie" to "logiczne myślenie" a nie wiedza w dziedzinie projektowania i wykonywania obudów głośnikowych.
                                      Przy składaniu takich konstrukcji trzeba mieć choć trochę wiedzy na ich temat, dlaczego tak a nie inaczej coś jest skonstruowane i dlaczego, a nie bezmyślnie składać konstrukcję do kupy.
                                      Później powstają tematy typu "skopiowałem projekt, niestety nie gra dobrze", lub "zapomniałem włożyć do linii transmisyjnej wytłumienie...", albo i nawet "nie uszczelniłem dokładnie miejsc łączenia płyt i mam teraz świsty powietrza, nie zrobiłem tego ponieważ to obudowa BR z dziurą, i myślałem że jak jest taka dziura to reszta nie musi być tak bardzo szczelna...".

No chyba że jest tak jak piszesz:

przy kopiowaniu robisz wszystko według schematu.
                                      Jeśli mamy opis ala Ikea, "wkręć śrubkę nr. 2 do otworu nr. 5..." to wtedy tak, jest szansa że projekt będzie w 100% zgodny z założeniami projektanta.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        a ktoś kto ma sprawne, to myślę że był by w stanie "złożyć". Ale...
                                        To jest tzw. złota rączka :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X