Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Classic Illumination

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Classic Illumination

Przetworniki
    1. Scan Speak Illuminator R3004/662000

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/r3004-662000.pdf

2. Scan Speak Illuminator 18WU/8741T00

http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/18wu-8741t00.pdf

Obudowa

Objętość netto ok. 17L. MDF22mm łączony na 45” i lamelki. Klej poliuretanowy. Wzmocnienie, kratownica pozioma. Fornir naturalny (Jabłoń Indyjska) klejony na prasie (klej biały). Lakier półmat (gloss40). Cała chemia firmy ICA (izolant, podkład i nawierzchniowy).
    Wytłumienie: całość filc techniczny 12mm. Watolina 30mm (tylko tył i góra)

Zwrotnica
    Większość z Was zrozumie dlaczego utajniona. Mogę pokazać tylko tyle

Jak widać kondensatory Jantzen Z-Standard, cewka z drutu 1.8 RDC <0,4ohm, rezystory Superes10W, przewody 6N.

Najpierw był projekt

Następnie budowa

Fornirowanie, frezowanie

Kolejny etap to pomiary

Odsłuchy, odsłuchy, odsłuchy… Kilka zwrotnic, różna elektronika i pomieszczenia odsłuchowe. Jedno z gorszych:

Ostateczne wykresy
    Pomiary w SW i Arta, Limp. Symulacje LspCAD (prawidłowo ustawione lokalizacje głośników). Pomiar z 1m. Wygładzanie 1/12 oktawy. Skala 50dB. Podział 2.1kHz. Jak widać duża stromość filtrów. Ostateczne strojenie BR na 44Hz. Jak znajdę trochę czasu to spróbuję wszystko zsumować ale chyba nie ma sensu.

Finalny produkt

Jak grają?
    Napiszę później …
    Last edited by KonradRak; 08.06.2013, 18:51.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Szpilka beee....
    Wygląd super :)
    Moje klimaty, lubię proste skrzynki
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Szpilka beee....
      Nie lubisz jej brzmienia? Wg mnie z tych dwóch to akurat ten lepszy przetwornik :)

Skomentuj

Dla mnie bomba! Dobra robota!
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

fornir kupowales na necie? i w jakich lisciach miales ta jablon?

Skomentuj

Liście 32cm szerokości. Kupuję w www.timberpoland.pl, świetnie zaopatrzona hurtownia którą mam na miejscu.

Skomentuj

Nie lubię to mało powiedziane.
              Słuchałem jej w kilku wersjach i nigdy mi nie pasowała.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Konrad gratulacje w końcu przekonałeś się do "szpilki" :p
                Wiem jak potrafią zagrać te przetworniki i gratulacje za świetny projekt.
                Nie na temat...
                W pokoju gdzie grały Thiel na AudioShow popijając pyszne czerwone winko powiedziałeś, że nie chcesz illuminatora a jednak :)

Skomentuj

Nie na temat...

To prawda. Pamiętam, że to było nie tylko dobre czerwone wino, ale także równie smaczny browar-chwilę wcześniej :). Ja zawsze odnoszę jakość głośnika do ceny i wtedy Illuminatory kosztowały chore pieniądze. Opinia była też podyktowana tym, że dwa lata temu na AS większość konstrukcji na szpilkach grała za jasno, ostro. Wg mnie ten przetwornik trzeba trochę poskromić aby odwdzięczył się dużą szczegółowością ale bez natarczywości podobnej do Seas 27TBFC/G. U Ciebie wybór przetworników jest wręcz idealny, choć ja bym dał mniejszą miednicę na średnie .

Jak brzmią
                  Ogólny charakter brzmienia jest łagodny ale detaliczny. Znakomita szczegółowa góra. „Szpilka” jest godna każdej HiEnd'owej 3 drożnej konstrukcji. Stereofonia jest znakomita. Przy rozstawieniu 2,5-3m łatwa lokalizacja instrumentów przy dużych składach symfonicznych. Wokale brzmią lepiej niż na aluminium ale A.M. Jopek nadal mi się nie podoba :). WU18 jak na tak dużą membranę gra dobrą średnicą-jednak nie zaskoczył mnie tak pozytywnie jak wysoko-tonowy. Pewnie miałem zbyt wygórowane oczekiwania. W tej obudowie zejście na basie nie jest jakieś imponujące ale fajne jest to, że on zupełnie nie męczy się nawet przy dużych natężeniach. Przy dobrym piecu jeden nagłośni nawet 30m^2. Kompromis 2W wolę pominąć dlatego dla siebie tylko 3W.
                  Czego słuchałem i polecam do porównań:

Fim Super Sound! Vol. II
                  Z pięknego filmu "Siedmiu Wspaniałych" w wykonaniu London Festival Orchestra
                  Świetna dynamika, gęsto i pięknie. Dały radę! Uwagi: w pewnym momencie kontrabas schodzi bardzo nisko i brakuje mi kontroli ale na McIntosh MC601 wcześniej tego nie zaobserwowałem.

Chuck Mangione "Children Of Sanchez"
                  Tego starego utworu słucham aby ocenić czy kompensacja BS jest wystarczająca. W tym przypadku ok.4dB. Perkusja, bębny muszą być wyraźnie słyszalne. Na wielu konstrukcjach słychać jakby perkusista grał w innym, dalszym pomieszczeniu. Średnica jest na tym utworze wycofana jakby za kotarą - tak niestety to nagrali i musi zostać. No ale góra trąbki itd. - miód!
                  Nadal z filmu:
                  Helikopter w Ogniu

Denez Prigent "Gortoz A Ran"
                  Jak są ciary i nie chce się przestać słuchać to znaczy, że jest dobrze :)
                  Kończymy klimatycznie i czadowo Hans Zimmer "Chant"!
                  Trochę audiofilskich realizacji ze składanki B&W.

Wzorowo nagrane gitary, piękny mocny bas. Mocno wyeksponowany niski wokal:
                  Chris Jones „Long After You’re Gone”
                  Alan Taylor “Color To The Moon”
                  W takich realizacjach brakuje mi dużego metalowego tłoka na dole . Reszta bez uwag.
                  Oczywiście kobiety takie jak Sara K., Rebecca Pidgeon, Anna Caram brzmią wspaniale ale ich realizacje na każdych dobrych kolumnach fajnie wypadają.
                  Teraz utwory po odsłuchaniu których każdy będzie chciał zostać przy 24bit/192kHz. Może się to niestety skończyć dużymi wydatkami na elektronikę :(

Ola Gjeilo „North Country”

Marianne Beate Kielland „Come Away, Death”

Posłuchajcie:
                  http://www.2l.no/hires/

Słuchałem tego m.in. na Bel Canto DAC3 i fajnym zestawie McIntosh’a.
                  Po tym doświadczeniu na mojej liście zakupów znalazł się Dac Magic Plus (Raven to dzięki Tobie:))

Skomentuj

Nie na temat...
                    Hans Zimmer...popieram Jest jeszcze z płyty Incepcja utwór Mombasa, na nim można całkiem nieźle sprawdzić dynamikę zestawu, dużo się tam dzieje na niskich częstotliwościach. A na dobrych, nisko schodzących kolumnach trąby wbijają w fotel

Skomentuj

To jak AMJ nie gra to juz mi sie nie podoba.
                      Zawsze szpilka dla mnie grała ostro i nie przyjemnie.

A jak radzi sobie kajah i Bregovic?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zawsze szpilka dla mnie grała ostro i nie przyjemnie.
                        Mozna zauwazyc z wykresow, ze musial wyciszyc srednice oraz niskie soprany ze szpilki, aby pozbyc sie tej ostrosci, przypadek? Identycznie ja musialem zestroic kiedys swoja metalowa vife d25ag, zeby to nie gralo ostro.

Skomentuj

"Klockowate", ale konkretne :)

To jak AMJ nie gra to juz mi sie nie podoba.
                          Słuchałem AMJ na różnych konstrukcjach, nawet na usherach 9930-20 sypało piachem na sybilantach, mam jej wszystkie płyty, Ona tak po prostu ma :)
                          Jestem wręcz przekonany że na SS te sybilanty brzmią gorzej niż na 9950-20 (na każdym AS się o tym przekonywałem).
                          A czy jest sens walczyć z tą natarczywością tylko po to aby AMJ zabrzmiała lepiej? moim zdaniem nie, jeśli tylko inna muzyka wypada świetnie.

Skomentuj

sluchales moze 4por Vivaldiego na tym sprzecie? jak sie to przedstawia? j pierwszy raz zakaldajac nowe sluchawy przy zamknietych oczach byla masakra takie emocje i napiecie oraz nagle rozluznienie i uspokojenie dzwiek byl mega zywy i szuakm czegos takiego w kolumnach

Skomentuj

Nie lubię to mało powiedziane.
                              Słuchałem jej w kilku wersjach i nigdy mi nie pasowała.
                              bez przesady - u burka dalo sie tego sluchac (tylko ze on mial 22mm neodym)

coraz wiecej dobrych konstrukcji... pora sie zaczac rozwijac :(

Skomentuj

Nie prawda, ze AMJ zawsze piaszczy
                                Można dłużej posiedzieć nad zwrotka i potrafi być bardzo przyjemna
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie prawda, ze AMJ zawsze piaszczy
                                  No ja jeszcze nie słyszałem takiej konstrukcji na której by nie piaszczyła... może ktoś takową przywiezie na DIYshow?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    No ja jeszcze nie słyszałem takiej konstrukcji na której by nie piaszczyła... może ktoś takową przywiezie na DIYshow?
                                    cza lowthera albo sonido, co by nie piaszczylo.

Skomentuj

mozecie podac utwory o ktorych piszecie?

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Nie ma co podawać utworów, bo na wszystkich piaszczy :)
                                        Ale dajmy na to, odpal jedną z najlepszych jej płyt "Upojenie" i piosenkę o tym samym tytule.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X