Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tang Band W4 655E + Monacor DT-99

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Tang Band W4 655E + Monacor DT-99

Głośniki:

- Tang Band W4 655E 8R

http://www.tangband.eu/en/index.php?..._attachment=15

- Monacor DT-99 8R

http://www.monacor.pl/product/show/3262/DT-99

Koszt nowych ~ 400zł (ja komplet miałem także 0zł). Wymiary kolumny 150 x 320 x 220 [mm]. Obudowa Bass-Reflex 7,3l brutto strojona na ~ 80Hz. Materiał to płyta budowlana MFP 12mm. Fornir naturalny jesion, barwiony "szmatką" lakierobejcą orzech, na to wosk Starwax'a x2. Wytłumienie - delikatnie cienką włókniną na tylnej ściance, i wełną owczą dolna ścianka, pod bass reflex'em.

Zwrotnica - 6 db/oct dla Tang Banda, cewka (jak sądzę - nie miałem jej opisanej) 1mH, na wysokotonówkę 12db/oct "z tego co miałem" :) Ogólnie koszt całej konstrukcji to 11zł za płytę w castoramie, reszta to "skarby" znalezione w garażu i resztki po innych konstrukcjach. Pomiary robione w Holmimpulse, na wkładce Panasonica.

Dźwięk - hmmm o ile jest zdecydowanie poprawnie na średnich i wysokich, o tyle nie mogę się "przestawić" na dźwięk niskich tonów z obudowy BR, pomimo że głośniczek malutki, w TL'ce z poprzedniego tematu dużo przyjemniej "mruczał". Co mnie zaskoczyło to wysokotonówka monacora, pomimo dość prymitywnego filtrowania jest b.przyjemna, nie jest natarczywa nawet przy głośnych odsłuchach. Zwrotnica zmontowana na kawałku deseczki, cewki powietrzne, kondy czarne jantzeny. Ktoś może powiedzieć, że zwrotnica nie jest optymalna - nie mówię że nie :) składałem ją z tego co było w szufladzie.

Bibson3 masz zły układ zwrotnicy (może tylko rysunek źle zrobiłeś). Cewka 0,33mH musi być za kondensatorem. W tej chwili jeśli masz połączenia jak na tym rysunku impedancja kolumny mocno spada i tylko te 16 Ohm rezystor ratuje wzmacniacz przed bardzo niską impedancją, która mogłaby go uszkodzić.

Skomentuj

Faktycznie źle zrobiłem rysunek :-/ mój błąd, Kondek jest zaraz za rezystorami.

---------- Post dodany 01.08.2013 o 07:56 ---------- Poprzedni post 31.07.2013 o 23:07 ----------

Skomentuj

Ale widać, że cewka 1 mH to za malo jak dla midwoofera. Za slabo filtruje. Doloz za nia jakas pojemnosc.

Ile Cie kosztowal fornir?

Skomentuj

Nic dostałem w prezencie, aczkolwiek koszt tego jesionu to ~10zł za metr. Co do zwrotnicy to jak pisałem, robiłem z tego co pod ręką było, a kondów niestety brak

Skomentuj

szybko, tanio i prosto. Jest DIY? Jest :)
            Przyczepie się do poprawnosci zgarania przetworników,bo tego nie sprawdzono,ale skoro nie kuje w uszy to już duży plus.
            Źle zaprojektowana zwrotnica charakteryzowała by się tym zjawiskiem.

Skomentuj

Tą podstawę z blachy sam robiłeś? Czy gotowa?

Chętnie posłuchałbym tych monitorów, jestem z Poznania, jeśli jest możliwość to daj znać na pw

Skomentuj

Podstawę zrobił mi kolega wykrojnikiem, co do monitorków to niedługo TB wrócą do grania samemu, a monacor do peerlesów sds 134 :)

Skomentuj

Czaruję...
                X