Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino 5.1 :) ostatnia przygoda z czechami :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[zestaw x.1] Kino 5.1 :) ostatnia przygoda z czechami :)

Witam, prezentuję już ostatnią zabawę z ARNami których kupiłem nascie sztuk :) Kino zlozone po kosztach, bardzo tanio z elementow ktore posiadalem lub kupilem budzetowo :) Przygoda zaczęłą sie ok 4 lat temu przy wyprzedaży na allegro i skończyła przed wakacjami kiedy to złożyłem ostatnią konstrukcję na czeskiej marce. Nie pozostał mi ani jeden głośnik tesli nie licząc 3 arn 226 które niczego już się nie doczekają i są na sprzedaż.
    przetworniki:
    fronty + satelity: ARN100+mission
    central: ARN 116+mission
    Sub: ARN 226.
    Obudowa:
    4,5l@65Hz zbudowana z płyty mdf 16mm. Formatki na zamówienie zamawiane na allegro w cenie mniejszej niz u siebie zaplacilbym za samo pociecie!! W środku wytłumiona gąbką GMS z tego co pamietam to nr 03? zostal caly arkusz po wytlumianiu auta wiec uzylem :) Fornir to orzech amerykanski na kazdej kolumnie łączony. Fornir jako orzech piekny z bielem. foti jakies ciemne i zolte wyszly :p nie ma dobrego swiatla no ale coz :) lakier to jak zwykle w moim przypadku 4x Pallmann PALL-X 96 Półmat. Drogi ale wydajny i bardzo ladnie na zywo wyglada.
    Zwrotnica to dostepna na forum zwrotka pod te przetworniki :)
    Subwoofer to 30l closed. Arn spisuje sie dobrze w tej kontrukcji. Napedzany kupionym kiedys na allegro panelu 50w, ktory radzi sobie bardzo dobrze.
    Co więcej moge o tym napisać. Kino stoi w pokoju 16mkw i naglosnienie pod filmy jest bardzo fajne nic mu nie brakuje jak na taki metraz. Subwoofer spelnia swoja role i uzupelnia dolne pasmo, co mozna odczuc na drzacych szybach terrarium. Dzwiek jest poprawny i o to w tym wszystkim chodzilo :) przy normalnych cenach zakupu projekt raczej by nie doszedl do skutku ale zbudowane okazyjnie i cieszy oko i ucho :) chociaz jesli by znazl sie ktos chetny to chetnie sprzedam gdyz to drugie kino na tych przetwornikach :) Dla ciekawosci napisze kosztorys detaliczny ile co by kosztowalo w normalnych cenach a pod spodem moj koszt produkcji :)

ARN 100+116 45x5=225
    Mission+pierscien=46plnx5=230
    ARN 226=50
    panel suba=100
    obudowy: 150 z pocieciem
    fornir 50
    lakier 40
    zwrotnice, terminale, br 200
    SUMA:1050
    Mój koszt: ok 450pln, taze za taka kwote jak dla mnie rewelacja :)

Całkiem fajnie wyszło nawet, pogratulować .

Skomentuj

Fajny zestawik . Ładny fornir . Jakie proporcje mają skrzynki ? Jak dla mnie pierścień wysokotonowca pomalował bym na czarno .

Skomentuj

Trochę za duże te skrzynki i ich proporcje nie do końca mi się podobają. Tym bardziej, że całość wspierana suba. Nie mniej fajnie, że coś innego na forum.

Skomentuj

wymiary 12,5x29,5x18 :)
          chcialem br bo juz zamkniete w 2l te ARNy mialem i to gralo jak w kartonie. Br zupelnie inna bajka mi osobiescie dzwiek sie duzo bardziej podoba :)

Skomentuj

Dużo pracy własnej włożone w projekt, gratuluję. Mnie osobiście nie podobają się kwadratowe kosze i kombinowałbym jak to zakryć, no ale przecież miało być po taniości, to jest kino po taniości, które za pewne mocno cieszy

GJ konradzik88

Skomentuj

Pytałem o wymiary bo za bardzo mi proporcje nie pasowały . Myślę że można było by zrobić trochę niższe obudowy a wyciągnąć za to skrzynkę do tyłu bo i tak masz bassrefleks z przodu .
              Optymalnie było by 12,5 x 24 x 22 cm :-) .

Skomentuj

tyle juz konstrukcji na tych glosnikach zrobiles ze bym sie spodziewal czegos lepszego wizualnie. ladny fornir, ale nad designem bym dluzej popracowal

Skomentuj

obudowy takie nie inne bo zamawialem w hurcie obudowy na 10takich samych kolumn, wymiar uniwersalny bo kilka bylo z arv ktora jest duzo wieksza.
                  toopcool wole takie proporcje mi gebokie kolumny sie wcale nie podobaja wole wysoki cienki front (mniej miejsca na biurku i optycznie ladniej)
                  pawle koszt mdfu z pocieciem na 1 kolune z wysylka to rowne 10pln :) do sypialni nie mialem checi i szkoda bylo kasy nad kombinowaniem :) glosniki lezaly juz dawno 150 za zwrotki i br, fornir mialem kleje lakiery itp wiec koszt rozlozony w latach wyszo jak za darmo :) Przy Daytonach sie popisze juz granity sie poleruja :) tylko potrzebuje pomocy z tymi rysunkami i bede dzialal :P

Skomentuj

Otwory pod glosniki to chyba siekierka wyrabales :P

Ale ogolnie ok, mozna bylo zrobic ciut nizsze, to daloby lepsze proporcje. Ewenualnie przeniesc port nieco wyzej woofera.

Skomentuj

pisalem budy uniwersalne zeby tez pasowaly pod arv :P na srodku port by wygladal hehe otwory stara wyrzynarka tragedia :P teraz kupilem nowego boscha i tnie jak szynke nozem no i frezarki sie dorobilem :P i mimosrodowki :P

Skomentuj

jeżeli w środku obudowów nie ma niczego po za tą matą samochodową to raczej lipa. Chodzi mi o zabarwienie dźwięku echem z wnętrza obudowy. Mata wytłumi drgania mechaniczne obudowy, których tak naprawdę nie usłyszysz na tle drgań medium (powietrza) z wnętrza obudowy - echa.
                        Reszta spoko :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X