Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory ala PMC na Fountekach-HEBAN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory ala PMC na Fountekach-HEBAN

Witajcie audiomaniacy :)

GŁOŚNIKI: Fountek FW146 + NeoCD1.0 zakupione w Loudspeakershop.eu

ZAŁOŻENIA: Nie wiem czy jakieś były, te monitorki zrobiłem z nudów i z przyczyn finansowych. Miałem na stanie Ushery 8935a, żeby zrobić z nich gotowy projekt, musiał bym dołożyć jakieś 600-700zł. A że Usherów już się nasłuchałem, postanowiłem je sprzedać, dołożyć 1/3 kwoty jaką musiał bym wydać na Ushery, i zrobić monitorki na Fountekach.

BUDOWA: Obudowa z płyty wiórowej 18mm oklejona HDF-em 3mm, 10L, BR, strojone na około 50Hz. Fornir modyfikowany Heban 0004 dostępny w MIRO, klejony metodą na żelazko klejem Soudal.
    Jedna warstwa lakieru poliuretanowego + jedna warstwa lakieru akrylowego.

ZWROTNICA:

Obudowy zostały lekko pochylone z racji miejsca w którym mają (miały) stać. Charakterystyka tyczy się monitorów z prostą ścianką frontową.

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE:

Jestem bardzo zadowolony z dźwięku, jak na tak tanie monitorki grają świetnie, średnica bardzo dobra jak również wysokie tony które nie sypią piachem (czego się troszkę obawiałem po wstędze w tej cenie). Myślałem że po przejściu z Usherów w linii, te Founteki będą grać basem jak głośniczki komputerowe... jednak w moim pokoju 10*m basu jest wystarczająco. Koledzy z forum słyszeli te monitorki na AS, były podłączone pod lampę MariuszaElektro, która to zagrała lepiej od dwóch wzmacniaczy które przywieźliśmy ze sobą (Rotel RA1010, Sony STR-DE635), a basu było tyle że tylko przysłowiowy "dresiarz" chciał by więcej. Kto jednak lubi bardzo niski bas o większym natężeniu, będzie musiał się wspomagać subem.

ZDJĘCIA:

Last edited by marian; 21.11.2013, 20:11.

Probowales moze sluchac zestawu bez tej pulapki na wysokich tonach?

Skomentuj

Tak, jest wtedy więcej detali na wysokich, więcej tzw. "smaczków"... niestety na dłuższą metę zaczyna denerwować w niektórych gatunkach muzyki.
      Przy metalu natomiast brzmi nawet dobrze, ale wtedy trzeba się wspomóc subem gdyż ogólnie się wtedy robi więcej góry.

Skomentuj

Marian kawał dobrej roboty, naprawdę prezentują się rasowo. Poł orku temu kupiłem Heban modyfikowany do moich monitorów na FW168 teraz wiem ze idealnie się zgrywa z alu membraną:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
          Marian kawał dobrej roboty, naprawdę prezentują się rasowo.
          A jak fajnie graja Ta wstega mi bardzo podpasowala.

Skomentuj

Rewelacja, wykończenie naprawdę pierwsza klasa, poprzez wstęge i BR szczelinowy nabrały oryginalnego wyglądu.

Skomentuj

Bardzo ladne kolumienki. Wiadomo, ze tweeter w offsecie nie wyglada tak fajnie jak na srodku ale co zrobic..

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtas8850 Zobacz posta
                BR szczelinowy
                Hihihi ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                  Hihihi ;p
                  Oni jeszcze nie wiedzą :p
                  Ale że Łukasz nie wiedział to mnie trochę zdziwiło

Skomentuj

Mnie też się podobają, wyglądają b. profesjonalnie. Czy ten tunel br. ma taki przekrój, jak na froncie, na całej długości? Przy takiej powierzchni musi być dość długi.
                    Czy zauważyłeś różnicę w brzmieniu z pianką i bez?

Skomentuj

Wyglada to naprawde elegancko.
                      Nie na temat...
                      Skad bierzesz ta gabke/bulpren czy co to wlasciwie jest. Bo niespecjalnie wierze w słowa Bociana :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                        Czy ten tunel br. ma taki przekrój, jak na froncie, na całej długości? Przy takiej powierzchni musi być dość długi.
                        Za bulprenem chowa się BR rurowy :) średnica 5cm, długość 20cm.
                        Jest lekko pochylony do góry po to, aby był oddalony od dolnej ścianki obudowy.

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                        Czy zauważyłeś różnicę w brzmieniu z pianką i bez?
                        Przy tak małym głośniku różnicy nie słychać.
                        Co innego przy subach z większym głośnikiem, tam już musi być większa powierzchnia bulprenu aby nie było słychać świstów powietrza, jak również, kratka do której taki bulpren przykleimy np. na klej w sprayu, ponieważ przy głośniejszym graniu bulpren po prostu lata jak "szmata".

---------- Post dodany o 20:42 ---------- Poprzedni post o 20:38 ----------

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                        Skad bierzesz ta gabke/bulpren czy co to wlasciwie jest. Bo niespecjalnie wierze w słowa Bociana
                        Hehe :)
                        Bulpren (gąbka dźwiękoprzepuszczalna) można kupić np. w Dexonie lub normalnie na allegro.
                        To co ja mam to są resztki po subach które robiłem dla JMZ.
                        Bocian jak zwykle sobie jaja robił

Skomentuj

4.5/5
                          Naprawde fajne monitory marian
                          Dał bym 5/5 gdyby na froncie były fazki (po bokach )

Jakie wymiary ma monitor ?

Skomentuj

Świetna robota. Mój gust. Wielokrotnie przymierzałem się do właśnie takie konstrukcji. Gratuluje!

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Ale że Łukasz nie wiedział to mnie trochę zdziwiło
                              Nie wiedział, nie wiedział odrazu

Ty lepiej napisz jak to gra?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ooo jak ładnie się prezentują :) Dobrze, że w końcu się pojawiła pełna dokumentacja w jednym miejscu bo po AS pewnie nie jeden o nich wspominał :)

Co do basu to powiem, że te małe Funteki dają rade.

Szkoda tylko, że ta ścianka pochylona :))))) Żart of course :)
                                <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Za bulprenem chowa się BR rurowy średnica 5cm, długość 20cm.
                                  a ja caly czas myslalem ze zrobiles wersje TL!
                                  bardzo fajny zabieg stylistyczny

czy ta pianka sie nie kurzy z czasem?

planujesz jakies standy do tego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    Nie tylko Ty

czy ta pianka sie nie kurzy z czasem?
                                    Jak sam wiesz, bulpren jest jak gąbka, jeśli się zakurzy to wystarczy umyć

planujesz jakies standy do tego?
                                    Plan był... niestety muszę je sprzedać (kasa, kasa, kasa) :bored:

Skomentuj

bardzo fajny zabieg stylistyczny
                                      :thumbsup:

Nie tylko Ty
                                      Ja tez :)

A gabka jest "pozyczona"
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Marian opisz jak możesz czy te kolumny potrafią zrobić jako taką scenę, czy tez dźwięk jest przyklejony do kolumn. Gdzieś czytałem recenzję podobnych podstawek na tych samych głośnikach i niby dźwięk był tylko na pierwszym planie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X