Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

plum's Margarett

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] plum's Margarett

Margarett

Witam,
    Przedstawiam monitory oparte o głośniki firmy Eton oraz Morel.

GŁOŚNIKI
    Eton 7-202/c8/32 HEX + Morel ET-338

ZAŁOŻENIA
    Ze względu, na zmianę mieszkania i przez to także pomieszczenia odsłuchowego na mniejsze chciałem się przesiąść z konstrukcji 3 drożnej Troelsa Gravesena na konstrukcję dwudrożną przy okazji przesiadając się na lepszej jakości głośniki.
    Gdy jeszcze lata temu po raz pierwszy usłyszałem Morela MDT-33, zrobił na mnie ogromne wrażenie i stał się moim marzeniem, także z wyborem głośnika wysokotonowego nie miałem problemu, natomiast co do niskotonowego miałem trochę dylematów, ale zawsze nurtował mnie Eton. Zebrałem na jego temat trochę opinii (podziękowania m.in. dla loudspeakershop) i zdecydowałem się na Eton 7-202/c8/32 HEX.

BUDOWA I REALIZACJA
    Obudowa wykonana z MDF 19mm z dwoma wzmocnieniami z płyty wiórowej 18mm. Front podwójny wyfrezowany przy użyciu CNC. Dlatego w pierwszej kolejności wykonałem projekt 3D w Rhinoceros 3D.
    Front polakierowany na czarno natomiast reszta ścianek oklejona fornirem Palisander Rio.

ZWROTNICA
    Wykonana na zamówienie przez kolegę z forum LuSzTi - dzięki :)

Last edited by tomekk_; 11.11.2015, 14:52.

Świetne wykonanie, gratuluje :thumbup:

Skomentuj

Piękne :) Widać ogrom włożonej pracy. Jedyne co mnie troszkę razi to brak blaszki z terminalem, może to tylko moje odczucia, ale każdy ma inny gust. Wkręty od Konrada ?
      Podstawki już gotowe, czy w planach?

Skomentuj

Rewelacyjnie zaplanowane a jeszcze lepiej wykonane, gratuluję ALE piglet11 ma rację, wizualnie brakuję blaszki pod terminale.

Skomentuj

cos o brzmieniu?

chyba pora na wysoki polysk :(

Skomentuj

Ładniutkie :)

Sam się zastanawiam ostatnio czy podłogówki czy monitory ale te Twoje są bardzo ciekawe. Kolorystycznie też fajne. Gratuluję :thumbsup:

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
              Jedyne co mnie troszkę razi to brak blaszki z terminalem, może to tylko moje odczucia, ale każdy ma inny gust.
              Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
              wizualnie brakuję blaszki pod terminale.
              Mi się właśnie jakoś specjalnie nie podobają takie blaski. Może gdyby były z szlifowanego mosiądzu wyglądałyby ciekawie przy tej konstrukcji, ale nie planowałem ich od samego początku

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
              Podstawki już gotowe, czy w planach?
              Plan już jest, ale na razie nie będę wykonywał, bo niestety brak miejsca.

Skomentuj

Super obudowy, ja bym jeszcze zrobił minimalne podfrezowanie pod BR żeby wszedł równo z frontem

Skomentuj

Piękna konstrukcja :)

Skomentuj

Super monitory! Wyglądają znakomicie, można wiedzieć jakie wymiary, strojenie i może jakiś wykresik z ch-ką.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
                      ZDJĘCIA
                      zrob kilka zdjec w poziomie tych monitorkow na fajnym tle, a moze wyladuja w kalendarzu!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        Super monitory! Wyglądają znakomicie, można wiedzieć jakie wymiary, strojenie i może jakiś wykresik z ch-ką.
                        Dzięki, strojenie wypada na okolice 43 Hz. Litraż chciałem osiągnąć dosyć duży - wyszło ok. 21 litrów - żeby nie zamknąć sobie drogi do lepszego basu, ale okazało się, ze trochę przesadziłem i w górnej "komorze" jest trochę pasku w woreczkach także z litrażem zszedłem do około 17-18 litrów.

Wymiary:

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        zrob kilka zdjec w poziomie tych monitorkow na fajnym tle, a moze wyladuja w kalendarzu!
                        Kolega zrobił mi zdjęcia lustrzanką, ale niestety już nie będzie w najbliższym czasie okazji żeby powtórzyć sesję, więc raczej nie uda mi się powtórzyć takiego fajnego efektu nadającego się na kalendarz :)

Skomentuj

Fajnie zobaczyć te skrzynki już na gotowo.
                          Parę dłuższych chwil na nich spędziłem, nie tylko na zwrotnicy :)
                          Wyszły świetnie i cieszę się, że mogłem przy nich pomóc.
                          Na szczęście dźwiękowo wypadają nawet lepiej niż wyglądają, choć są bardzo wymagające. Nie przebaczają kiepskiej realizacji, lecz na dobrej realizacji pokazują dużą klasę :)
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Na szczęście dźwiękowo wypadają nawet lepiej niż wyglądają, choć są bardzo wymagające. Nie przebaczają kiepskiej realizacji, lecz na dobrej realizacji pokazują dużą klasę
                            cos wiecej napiszesz?

Skomentuj

Dawno to było, nie pamiętam już ich za dobrze. Poza tym ja zwykle nie opisuje dźwięku :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

autor tez nie chce opisac :(

Skomentuj

ładne skrzynki.
                                  grałem na etonie kawałek czasu nie bez powodu .

Skomentuj

Świetne! Jeśli możesz napisz coś jak i czym lakierowałeś front.

Skomentuj

Super robota. Napisz coś jak to gra, bo wygląda dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                        Jeśli możesz napisz coś jak i czym lakierowałeś front.
                                        Lakierowałem jak zwykle jeśli chodzi o mnie produktami dla "samochodówki". W skrócie - okleiłem fornir przed lakierowaniem frontu, sam front lakierowałem w pierwszej kolejności szpachlówką natryskową, później podkładem, na to zastosowałem czarny lakier akrylowy z domieszką utwardzacza, żeby dawał się fajnie szlifować. Nakładając kolejne warstwy sprawdzałem jaka jest grubość natrysku w stosunku do grubości forniru, tak żeby dało się później na składaniu wyprowadzić równą powierzchnie. Po czarnym akrylu ściągnąłem zabezpieczenie forniru, doszlifowałem wszystko i całość lakierowałem klarem - około 6 warstw.

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                        Napisz coś jak to gra
                                        Kiedyś porywałem się na opisy dźwięku, ale nie ma to większego sensu, chociaż byłoby cudownie móc opisać dźwięk, ale z drugiej strony zepsułoby nam całą zabawę :)

Mogę jedynie napisać, że przejście z 3W Classic Troelsa Gavesena na tą konstrukcję jest dla mnie zdecydowanie w kierunku lepszego brzmienia i nie żałuję rezygnacji z kolumn 3 drożnych na rzecz monitorów, bo z basem też nie jest najgorzej :). Na czym mi najbardziej zależało od tego zestawu, to scena i z tego jestem najbardziej zadowolony - przy dobrych nagraniach (zgadzam się w zupełności z LuSzTi) monitory przenoszą mnie w inny wymiar :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X