Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"DZC" by etaks

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] "DZC" by etaks

"DZC" czyli "Dla Zabicia Czasu"

Ten zestaw to żadna nowość, znany praktycznie każdemu diy-owcowi z tym, że zamiast PJ-ki zastosowałem PC.
    Zwrotnica pozostała oryginalna. Zestaw zrobiłem jakiś czas temu dla „zabicia czasu” - na to tez wskazuje nazwa.
    Przeznaczeniem była od początku sprzedaż jednak monitorki trafiły do mojej sypialni i tam już chyba zostaną.
    Gdyby jednak znalazł się chętny to się dogadamy.

Zastosowane przetworniki:
    Głośnik wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.P.PC
    Głośnik średnio-niskotonowy: GDN-14-100-SCX

Obudowa - płyta wiórowa 18mm
    Fornir – Apricot Black
    Lakier - 3 warstwy półmat Altax,

Koszty:

Scx-y – ok. 60zł od jednego z forumowiczów
    PC – 90zł
    zwrotnice - 80zł
    fornir, klej, lakier i inne – ok. 30zł

Brakuje jeszcze nóżek.

Razem: ok 260zł

Bardzo ładnie wykonane. Fajnie, że boczne ścianki schodzą się z górną.

Skomentuj

Ładne staranne i schludne:)

Skomentuj

Podoba mi się :-)

Skomentuj

Bardzo fajne i nie drogo

Skomentuj

etaks mógłbyś napisać jak wykonałeś to wcięcie w kopółce na GDNa ,robie te same monitorki tylko mi to trochę krzywo wyszło ?

Skomentuj

Kładziesz gdwk w podfrezowaniu a na niego GDNa odrysowujesz możem kilka razy i później ułamujesz.

Skomentuj

No i właśnie tak zrobiłem i wyszło trochę krzywo ,a starałem się prowadzić nóż idealnie po krawędzi GDNa

Skomentuj

Piękne :) jak bym widział moje świąteczne tylko w odcieniach szarości :)

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

Pięknie, tanio i schludnie. Gratuluję

Skomentuj

Zamieszczone przez amadeo93 Zobacz posta
                      jak wykonałeś to wcięcie w kopółce
                      Dokładnie tak jak napisał Adzik94, kilka razy nożykiem i delikatnie ale zdecydowanie odłamałem kombinerkami.
                      Zamieszczone przez amadeo93 Zobacz posta
                      No i właśnie tak zrobiłem i wyszło trochę krzywo
                      Wyszlifuj krawędź i będzie ok. Podfrezowania przed montażem pryśnij czarną farbą to ewentualna szczelina nie będzie się bardzo rzucać w oczy.

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                      jak bym widział moje świąteczne tylko w odcieniach szarości
                      Ha, jakbym widział moje w odcieniach brązu

Właściwie to już nie moje bo kilka godzin po opublikowaniu monitorki znalazły nowego właściciela:cool:

Skomentuj

ploter, wrzuć zdjęcie przez mechanizm forum...

Skomentuj

klasyka, też przypadły mi do gustu.

Skomentuj

Ja właśnie odpakowałem kolumny. Muszę powiedzieć, że na żywo robią jeszcze lepsze wrażenie. Gratuluje wykonania. Zaraz podłączam :-) Jak Ci się jeszcze kiedyś będzie nudziło i będziesz szukał sobie jakiegoś zajęcia Dla Zabicia Czasu to się polecam ;-)

---------- Post dodany o 18:37 ---------- Poprzedni post o 17:22 ----------

Dobra. Właśnie słucham kolumn. Podłączone pod elektronikę Arcama. Więc teraz o brzmieniu: głośnik nisko-średniotonowy bardzo fajnie brzmi, średnie tony naprawdę przyjemne, bas szybki, całkiem nisko schodzący jak na tak małe obudowy. Ten przetwornik naprawdę mi się bardzo spodobał. Aż się prosi połączyć go z jakąś fajniejszą wysokotonówką. Jeżeli chodzi o tony wysokie to jest tu pewien problem w moim przypadku, bo ewidentnie najwyższe częstotliwości brzmią dwa razy głośniej niż pozostała część pasma, a ja nie mam we wzmacniaczu regulacji tonów. Znalazłem schemat zwrotnicy i rzeczywiście potwierdza się to co słyszę - od około 10kHz jest parę dB głośniej. Jeżeli ktoś ma regulację tonów wysokich to myślę, że można to lekko skorygować na minus. Ewentualnie jeśli ktoś słucha z komputera można włączyć equalizer na jakiś -3dB od 8 - 10kHz wzwyż. Ja mam plan stłumić wysokotonowy rezystorem - może odrobinkę ucierpi na tym wyższa średnica, bo będzie i ona ciut ciszej, ale za to najwyższe tony nie będą już się tak wybijać i całe pasmo będzie w efekcie bardziej wyrównane. Co do samej wysokotonówki, to dźwięk nie powala, ale też nie jest najgorzej. Po prostu ma takie suche brzmienie. Scena, stereofonia, przestrzeń naprawdę fajne. Reasumując jeżeli stłumić odrobinę wysokotonowy głośnik, to brzmienie naprawdę będzie bardzo fajne - nie tylko jak na tą cenę ale w ogóle. Jeśli ktoś szuka niedrogich kolumn, to jest to naprawdę trafiony pomysł.

Skomentuj

Po Twoim poście wnioskuję, że wszystko dotarło w "niezmienionym" stanie :)
                              To chyba najtańsza wysokotonówka stxa więc nie można za dużo wymagać. Dlatego też nie chciałem Ci za bardzo opisywać dźwięku bo każdy słyszy inaczej.

Skomentuj

Wszystko dotarło super. Dzięki za solidne zapakowanie. Co do wysokotonówki - wstawi się rezystory w zwrotnice i będzie rewelacyjnie. Tylko pytanie - jak najłatwiej się dobrać do zwrotnicy tj. gdzie ją umieściłeś - przy panelu? A jeszcze tak apropos wykonania - jeśli masz jakieś fotki zrobione w trakcie budowy to wrzuć może na forum, bo wykonanie naprawdę super. Czym docinałeś fornir, że tak dobrze wyszło?

Skomentuj

Zwrotnica przykręcona jest na tylnej ściance między głośnikami ale o ile dobrze pamiętam to oprócz wkrętów jest też niewielka ilość kleju montażowego więc musiałbyś zwrotkę oderwać. Co do zdjęć z budowy to poszukam. Fornir po przyklejeniu docinałem nożykiem do tapet na ok 1mm a później papierek na klocku I teraz zagadka dla Ciebie: znajdź miejsca łączenia forniru.

Skomentuj

No nie widać łączeń :-) Skoro zwrotnica przytwierdzona niemal na stałe, to chyba wygodniej będzie rezystory wpiąć przy głośniku wysokotonowym. Trzeba jeszcze obliczyć jakie rezystory dobrać, żeby sciszyć wysokie. Hmm, muszę sobie w ogóle przypomnieć jak się to oblicza. Chyba że ktoś miał ten sam problem i może coś podpowie?

Skomentuj

Osobiście fachowcem nie jestem i ciężko mi coś doradzić ale ostatnio czytałem trochę o projektowaniu zwrotnic i było coś o tłumiku l-pad http://diyaudio.pl/content.php/68.
                                      Nie wiem czy to dobra droga, niech znawcy tematu się wypowiedzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                                        Trzeba jeszcze obliczyć jakie rezystory dobrać, żeby sciszyć wysokie. Hmm, muszę sobie w ogóle przypomnieć jak się to oblicza.
                                        Ale po co obliczać?
                                        Takie rzeczy robi się na słuch i dostosowuje się to do swojego gustu.
                                        Rezystory kosztują 50gr, kup więcej o różnych wartościach i po problemie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X