Witam. Chciałbym Wam przedstawić moje monitorki, zbudowane na dość popularnych przetwornikach, mianowicie Wavecorze TW030WA08 oraz Founteku FW168. Pomysł na monitorki zrodził się z ciekawości. Do tej pory muzyki słuchałem na 3 drożnych podłogówkach i chciałem sprawdzić czy monitory zagrają w moim skromnym pokoju równie dobrze. Projekt nigdy by nie powstał bez pomocy LuSzTiego, dlatego kieruję do niego wielkie podziękowania.
Obudowa:
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm, kupionej oraz pociętej na wymagane formatki w Castoramie. Podwójny front, jedno wzmocnienie w środku. Góra, dół, front i tył oklejone HDFem. Obudowa dość spora, 17litrów, strojona na 40hz, sklejona klejem do drewna Pattex Wood. Oklejona fornirem modyfikowanym Orzechowiec, przyklejonym na Pattex Express. Całość polakierowana szybkoschnącym, półmatowym lakierem do wnętrz- Altax- 2 warstwy.
Zwotnica i wymiary:
Zwrotnica to dzieło LuSzTiego, wiec wszelkie pytania kierujcie do niego.
Wymiary obudowy: Wys- 430mm, szer- 200mm, gł- 354mm.
Wytłumienie:
Góra oraz tylna ścianka wytłumiona watoliną, grubości ok. 3cm.
Kosztorys:
Wavecory- 222,92zł
Founteki- 290zł
Zwrotnice- 150zł
Płyty wiórowe- 29zł
HDF- 10zł
Pattex Wood- 24zł
Pattex Express- 28,50zł
Fornir- 46zł
BR+ terminale- 61zł
Lakier- 30zł
Wkręty- 5zł
W sumie żeby mieć podobny zestaw trzeba szykować ok. 900zł
Brzmienie:
Tu lekkość pisania się kończy. Trudno opisać dźwięk obiektywnie. Napiszę tylko że jakość grania bardzo mnie satysfakcjonuje. Duet gra lekko, zwiewnie a w moim pokoju 12m2 basu jest dość. Mimo iż na wzmacniaczu zadne pasmo nie korygowane. Na moje ucho Wysokie tony lepsze aniżeli z Wavecora TW030WA10.
Fotki:

Obudowa:
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm, kupionej oraz pociętej na wymagane formatki w Castoramie. Podwójny front, jedno wzmocnienie w środku. Góra, dół, front i tył oklejone HDFem. Obudowa dość spora, 17litrów, strojona na 40hz, sklejona klejem do drewna Pattex Wood. Oklejona fornirem modyfikowanym Orzechowiec, przyklejonym na Pattex Express. Całość polakierowana szybkoschnącym, półmatowym lakierem do wnętrz- Altax- 2 warstwy.
Zwotnica i wymiary:
Zwrotnica to dzieło LuSzTiego, wiec wszelkie pytania kierujcie do niego.
Wymiary obudowy: Wys- 430mm, szer- 200mm, gł- 354mm.
Wytłumienie:
Góra oraz tylna ścianka wytłumiona watoliną, grubości ok. 3cm.
Kosztorys:
Wavecory- 222,92zł
Founteki- 290zł
Zwrotnice- 150zł
Płyty wiórowe- 29zł
HDF- 10zł
Pattex Wood- 24zł
Pattex Express- 28,50zł
Fornir- 46zł
BR+ terminale- 61zł
Lakier- 30zł
Wkręty- 5zł
W sumie żeby mieć podobny zestaw trzeba szykować ok. 900zł
Brzmienie:
Tu lekkość pisania się kończy. Trudno opisać dźwięk obiektywnie. Napiszę tylko że jakość grania bardzo mnie satysfakcjonuje. Duet gra lekko, zwiewnie a w moim pokoju 12m2 basu jest dość. Mimo iż na wzmacniaczu zadne pasmo nie korygowane. Na moje ucho Wysokie tony lepsze aniżeli z Wavecora TW030WA10.
Fotki:

Skomentuj