Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8935a + 9950-20 podłogówki BR by lokiec3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Usher 8935a + 9950-20 podłogówki BR by lokiec3

Taki sobie wydiyerowałem prezent na święta.Moje pierwsze własnoręcznie zrobione kolumny.

Przetworniki jak w temacie. . Obudowa MDF 22 mm ok 25 l netto. Składane na klej plus wkręty z tym, że wkręty są tylko na tylnej ściance reszta od środka za pośrednictwem listew. BR 17 cm co daje z kalkulatora ok 37 Hz strojenia. Wygłuszenie gąbka tapicerska plus owata. Fornir czereśnia, na fazie 45 olcha.
    Zwrotnica z projektu zamieszczonego na forum autorstwa Yoshiego. Elementy standard z Polinku bez żadnych wydziwiejstw typu gold czy inne. Początkowo dałem 4R3 na wysokotonówce, ale z racji tego, że głównie słucham niezbyt głośno to się wysokie zbyt mocno wybijały więc dziś zmieniłem na 4R7 jak w oryginale i jest ok.

Trochę fotek:
    Zaraz po lakierowaniu jeszcze w garażu:

Zwrotka i produkt finalny:

PS tam na fotkach są jakieś plamki jasne - trzeba było najpierw obiektyw wyczyścić a później zdjęcia robić:angry:

Jak to gra? No cóż wyjadacze to mają temat oklepany. Tym co chcą zacząć taką zabawę - polecam. Dla satysfakcji przede wszystkim no i dla dźwięku oczywiście. Napędzane jest na razie Amplitunerem KD Sony, ale docelowo będzie BG1. W porównaniu z tym co dotychczas miałem to naprawdę przestrzeń niesamowita, fajny bas taki, że sub jest teraz ustawiony -30 dB czyli w sumie wyłączony. Niektóre utwory naprawdę mnie zaskoczyły zwłaszcza: Supermassiv black hole Muse i Madness tej samej kapeli zabrzmiały koncertowo.
    Pozdrawiam.

Profesjonalnie wykonany zestaw . Jednak użył bym cewek powietrznych skoro dałeś dobre kondensatory .

Skomentuj

Fajnie, ale jak już oszczędzać na zwrotnicy, to powietrzną tylko do tweetera, oszczędzając na kondensatorze do woofera powinno starczyć (to już potem zależy jakie kto kupuje rezystancje, ale robiąc gotowy projekt, muszą być takie jak przewidział autor, bo zbyt duże odstępstwa pogorszą zgranie fazowe).

Skomentuj

Gdzie kupowałeś głośniki ? Jakie są wymiary obudów ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
          http://www.loudspeakershop.eu/glosni...5a-p-1340.html
          http://www.loudspeakershop.eu/glosni...020-p-728.html

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
            Woofery od Mariana, tweetery na Allegro z kompletem chyba projektu 3 Sm. Odsprzedałem STXy i cewki. Także przetworniki wyszły połowę tego co nowe.
            Wymiary budy: wys-1000mm, szer 220mm, gł 270mm. W środku przegroda ograniczająca litraż. Zwrotnica w osobnej komorze na dole zamocowana do dolnej ścianki.
            Pozdrawiam.

Skomentuj

Ładnie, klasycznie i schludnie.
              Teraz tylko lepszą elektronikę czas sobie sprawić i na pewno też usłyszysz sporą różnicę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta
                Ładnie, klasycznie i schludnie.
                Teraz tylko lepszą elektronikę czas sobie sprawić i na pewno też usłyszysz sporą różnicę :)
                Czekam na realizację płytek zasilacza i będę walczył z BG1.
                Pozdrawiam.

Skomentuj

Bardzo ładne obudowy. Lubie proste bryły. Gratulacje!

Skomentuj

Fajne kolumny i wykonanie. Jedynie jeżeli o mnie chodzi, to fornir wybrałbym jakiś inny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                      Fajne kolumny i wykonanie. Jedynie jeżeli o mnie chodzi, to fornir wybrałbym jakiś inny.
                      Brałem co stolarz miał na składzie:). Miał być ciemny, ale w kolorze parkietu, jednak za bardzo zlewał się z podłogą a i podejrzewam, że bryła wyglądałaby ciężej. Orzech włoski brałem pod uwagę, bardzo ładny słój jednak kolor nie bardzo.
                      W takiej kolorystyce komponuje się ze ścianą, a przy tym wyeksponowane są głośniki. Poza tym to moja pierwsza stolarka nie licząc ławy a czereśnia jest bardzo łatwa w obróbce. Najważniejsze, że ładniejszej połowie rodziny się podoba. A to ważna sprawa - żonaci Userzy na pewno potwierdzą.
                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Kolumny bardzo ładne jednak trochę nie w moim guście. Gratulacje

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                          to powietrzną tylko do tweetera,
                          Patrząc od strony nasycenia rdzenia a przez to zmiany właściwości filtru i dźwięku ostatecznie, w sekcji wysokotonowej płyną tak małe prądy, że cewka prędko się nie nasyci.
                          Na dobra sprawę prędzej dałbym powietrzną na woofera, ale kto by tyle kasy wydał :)

Projekt super, wybrał głośniki, zbudował w oparciu o gotowe, poradził sobie i jest zadowolony. Tak powinno się zaczynać przygodę z DIY :) Ja np. tak nie zrobiłem...
                          Last edited by El_liero; 29.12.2013, 21:49.

Skomentuj

Najważniejsza i tak w tym przypadku jest rezystancja szeregowa obu cewek
                            Trzeba cewki dobrać tak aby zgadzała sie z założeniami z projektu

A na tweeter dał bym powietrzna :)
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Super zestaw. Bardzo ładnie wykonany. Co do zwrotnicy już się koledzy wypowiedzieli, tak więc masz konstrukcję rozwojową. Można coś jeszcze w niej dłubnąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                                Super zestaw. Bardzo ładnie wykonany. Co do zwrotnicy już się koledzy wypowiedzieli, tak więc masz konstrukcję rozwojową. Można coś jeszcze w niej dłubnąć.
                                Najpierw nowy napęd. Co do cewek. Rezystancje są jeszcze chyba mniejsze niż wymagane w projekcie. A że rdzeniowe.... no cóż autor projektu napisał, że można zastosować rdzeniowe. A kto jak kto Yoschi chyba wie co pisze.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Upgrade

Jakiś czas temu udało mi się zakupić tanio 8948 wraz z dwoma kompletami zwrotnic jedna projektu Yoshi a druga Ravena. Wczoraj dokonałem wreszcie wymiany po uprzednim zmniejszeniu litrażu obudowy. Zwrotnica Ravena. Jakie wrażenia? Wczoraj niezbyt głośno i tylko z damskimi wokalami bo takie najbardziej lubię. No cóż głośniki wyglądają prawie tak samo, ale grają zupełnie inaczej niż 8935. Może nie na wszystkich nagraniach ta różnica od razu rzuca się na uszy. Wokale damskie naprawdę zyskały przestrzeni, jak to zwykło się mawiać, choć ja nie lubię tego określenia, ale inaczej nie umiem tego wyrazić - więcej powietrza i lepiej wybrzmiewają. Ponadto poprzedni zestaw takie wokale umieszczał jakieś 10-15 cm poniżej poziomu odsłuchu- teraz są dokładnie na poziomie odsłuchu lub nawet lekko powyżej - bardzo mi to odpowiada. Basu jest faktycznie mniej, ale jest no fajny. Co prawda jeszcze nie korygowałem i nie sprawdzałem poprawności obecnego portu BR. Co jeszcze zauważyłem. Na tej zwrotce wysokotonówka gra spokojniej, delikatniej, ogólnie przyjemniej. Zobaczymy dzisiaj na głośno. Napęd to klon E450 z preampem 3lite i Taza.
                                  Pozdrawiam.

UWAGI MODERATORA

To nie jest dział ogloszen!
                                  Last edited by lklukasz; 09.12.2015, 17:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                                    Jakiś czas temu udało mi się zakupić tanio 8948 wraz z dwoma kompletami zwrotnic jedna projektu Yoshi a druga Ravena. Wczoraj dokonałem wreszcie wymiany po uprzednim zmniejszeniu litrażu obudowy. Zwrotnica Ravena. Jakie wrażenia? Wczoraj niezbyt głośno i tylko z damskimi wokalami bo takie najbardziej lubię. No cóż głośniki wyglądają prawie tak samo, ale grają zupełnie inaczej niż 8935. Może nie na wszystkich nagraniach ta różnica od razu rzuca się na uszy. Wokale damskie naprawdę zyskały przestrzeni, jak to zwykło się mawiać, choć ja nie lubię tego określenia, ale inaczej nie umiem tego wyrazić - więcej powietrza i lepiej wybrzmiewają. Ponadto poprzedni zestaw takie wokale umieszczał jakieś 10-15 cm poniżej poziomu odsłuchu- teraz są dokładnie na poziomie odsłuchu lub nawet lekko powyżej - bardzo mi to odpowiada. Basu jest faktycznie mniej, ale jest no fajny. Co prawda jeszcze nie korygowałem i nie sprawdzałem poprawności obecnego portu BR. Co jeszcze zauważyłem. Na tej zwrotce wysokotonówka gra spokojniej, delikatniej, ogólnie przyjemniej. Zobaczymy dzisiaj na głośno. Napęd to klon E450 z preampem 3lite i Taza.
                                    Pozdrawiam.

PS 8935 z kompletem zwrotnic do 9950 na sprzedaż.
                                    Którą wersję zwrotnicy Ravena masz?? Ja mam z cewką 1.6mH na basie i dodatkowo w linii transmisyjnej Hermesa. Basu jest naprawdę sporo. Z czego słuchasz muzyki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                      Którą wersję zwrotnicy Ravena masz?? Ja mam z cewką 1.6mH na basie i dodatkowo w linii transmisyjnej Hermesa. Basu jest naprawdę sporo. Z czego słuchasz muzyki?
                                      Szczerze powiem nie wiem bo nie sprawdzałem elementów tak na szybko montowałem. Dziś sprawdzę. A muzyka idzie z DVD Pioneer. Dziś posłucham głośniej to będę mógł się wypowiedzieć. Jak co to pokombinuję jeszcze z portem. I jest jeszcze w ostateczności do podpięcia sub, ale myślę, że to nie będzie konieczne. Na razie i tak jestem bardzo zadowolony.
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

CD: Basu jest dość przy głośniejszym słuchaniu wszystko ok. Ale nadal nie sprawdziłem jaka zwrotnica. Tak się zasłuchałem. Strojenie wychodzi na jakieś 40-42Hz. Nagrania Knopflera brzmią bajecznie.
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X