Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na Usher Audio T9950-20 i Wavecor WF182BD04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory na Usher Audio T9950-20 i Wavecor WF182BD04

Witam wszystkich.
    Już bardzo dawno nie zaglądałem na forum, ale wreszcie jest okazja. Przedstawiam moją najnowszą konstrukcję: kolumienki 2-drożne.

Zastosowane elementy:

Głośnik wysokotonowy:
    Usher Audio T9950-20
    http://www.usheraudio.com/files%5Cdrivers%5C9950-20.pdf

Głośnik nisko-średniotonowy:
    Wavecor WF182BD04
    http://www.wavecor.com/html/wf182bd03_04_07_08.html

Obudowa:
    Objętość ok. 16l. netto, wykonana w całości z MDF. Tył ma grubość 22mm, boki, dół i góra 25mm, a front 28mm. Wewnątrz są dwa wzmocnienia łączące przednią i tylną ściankę z bokami. Całość klejona klejem wikolowym. Fornir modyfikowany palisander, również klejony klejem wikolowym. Wykończenie lakierem na połysk.

Wymiary:
    szerokość: 210mm
    wysokość: 460mm
    głebikość: 305mm

Waga: ok. 13kg jedna kolumienka.

Zwrotnica:
    Podział ok. 2,4kHz. W filtrze DP zastosowane są cewki powietrzne z drutu 1,4mm i kondensatory Jantzen Cross-Cap. W filtrze GP kondensatory Jantzen Standard Z-cap i cewki powietrzne z drutu 0,8mm. Okablowanie: przewód 2x1,5mm2 OFC 715 4N.

Wytłumienie:
    Niejednorodne, wykonane głównie z grubego filcu technicznego o grubości 12mm, ale również jest miejscowo zastosowany zwykły filc i włóknina syntetyczna do wytłumień. Wszystko dobrane eksperymentalnie w trakcie odsłuchów podczas długiego testowania.

Pomiary:

W rzeczywistości w okolicach 400-600Hz jest równiej niż na załączonym obrazku. To jest akurat pomiar z nieco dłuższą bramką aby lepiej pokazać przenoszenie niskich tonów.

Konstrukcja po prostu klasyczne, ale grają bardzo przyzwoicie, głośniki pasują do siebie pod względem brzmienia.
    Trochę nie miałem miejsca żeby zrobić lepsze zdjęcia.

Bardzo przyjemne w odbiorze kolumny. Napisz coś więcej o brzmieniu. Zwrotkę sam projektowałeś czy korzystałeś z gotowego projektu? Co Cię skłoniło do wyboru tych przetworników?

Skomentuj

Znam kolumny. Słuchałem ich wiele razy. Przyjemne ciepłe brzmienie. Kolega pewnie odpisze bardziej szczegółowo. Zwrotka, obudowy, cały projekt - pomysł i wykonanie Artura.
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zauważyłem dwie rzeczy.
        9950 zdecydowanie wypada lepiej jak jest przesunięty na obudowie.
        Widać to po charakterystyce, nie ma tego dołka jak u mnie.

I korektor impedancji na wysokotonowce?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz

Wychodzi na to ze jest tam korektor na tweeterze. Ja czasami daje taki korektorek na sama najwyzsza oktawe, wowczas sie ona troche obniza, podobny efekt mozna uzyskac dajac rezystor w szereg z kopolka - co jest lepsze tego nie wiem.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Korektor zauważyłem interesuje mnie raczej jego sens.
            Ja uważam, ze w przypadku tego glosnika jest nie potrzebny.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jaki to palisander modyfikowany , santos ?
              Czy przy takim strojeniu obudowy nie ma zbyt dużego podbicia . U mnie w 15 litrach stroiłem na 38 Hz co mi najlepiej odpowiadało.

Skomentuj

Zwrotka jest oczywiście mojego projektu.
                Jakieś 1,5 roku temu trafiło mi się nieco taniej kupić parę oczywiście nowych T9950-20. Próbowałem je w kilku konfiguracjach. Do tonsila trochę było mi ich szkoda. Grały też jakiś czas z Fountek FW168, ale jakoś się nie zgrywały. Szukałem więc głośnika nie aluminiowego, nie węglowego, nie polipropylenu, za niezbyt wysoką cenę. Ten Vawecor okazał się ciekawą propozycją, równa charakterystyka bez dużego breakup’u, sugerująca możliwość wyższego podziału aby zbyt nisko cięty T9950-20 nie zagrał zbyt szorstko. No i cena w miarę przystępna, poza tym na głośnikach z tej firmy jeszcze nic nie robiłem. Tak trochę z ciekawości.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Zauważyłem dwie rzeczy.
                9950 zdecydowanie wypada lepiej jak jest przesunięty na obudowie.
                Widać to po charakterystyce, nie ma tego dołka jak u mnie.
                Nie tylko 9950 lepiej wypada z przesunięciem, podobnie jest ze wszystkimi głośnikami, zjawisko dyfrakcji zawsze da o sobie znać. Dla frontu o szerokości ok. 20cm mamy murowany dołek w okolicach 3kHz. Przesunięciem lub skosami można go nieco zmniejszyć, albo zastosować jedno i drugie.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Korektor zauważyłem interesuje mnie raczej jego sens.
                Ja uważam, ze w przypadku tego glosnika jest nie potrzebny.
                Niestety, nie ma korektora na tweeterze. Rzeczywiście nie jest on tu potrzebny. Tłumienie załatwia tylko L-pad przed głośnikiem, wcześniej typowy filtr 3 rzędu. Sam T9950 ma z L=padem bardzo liniową charakterystykę, bardzo minimalny wzrost impedancji. Ten niewielki spadek od 15kHz w górę (zapewne to macie na myśli) to jest wpływ filtra DP. Widać to na załączonym obrazku. Przy pierwszej cewce w filtrze DP jest kondensatorek z rezystorem tłumiący breakup (R6, C3), a przy okazji skutkiem ubocznym tego układu jest to, że stwarza drogę którą prąd o wysokiej częstotliwości może trochę ominąć cewką i ucieka do masy. Podpowiem, że to jest taka droga: R6, C3, C1 i R3. Stąd ten spadek impedancji.

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                Jaki to palisander modyfikowany , santos ?
                Czy przy takim strojeniu obudowy nie ma zbyt dużego podbicia . U mnie w 15 litrach stroiłem na 38 Hz co mi najlepiej odpowiadało.
                Fornir ten dokładnie nazywał się tak: Palisander 0025F4
                Niestety zaprezentowany pomiar impedancji był zrobiony w jeszcze nie docelowej obudowie, tylko do symulacji. Ostatecznie też mam strojenie ok. 38Hz. Dobrane raczej na słuch a nie na pomiary. Przy wyższych strojeniach rzeczywiście trochę zbyt podbijało. Postaram się znaleźć odpowiednie pliki z pomiarami, chyba, że zaginęły przy zmianie systemu na kompie.

Skomentuj

I wszystko jasne :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

witam,
                    kolego ile Cie wyniosło łącznie wykonanie tych kolumn? masz może dokładniejsze dane m.in. wzmocnień w środku i rozmiar BR?

Skomentuj

Dobrze zgrane fazowo przetworniki, dobrze zestrojona obudowa, jak na świerzaka robotę na 5 wykonałeś. Sam się zastanawiam jak to możliwe :)
                      Gratuluje zestawu głośnikowego.

Skomentuj

Dość dawno już nie zaglądałem na forum, stąd dopiero teraz odpowiadam.

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                        witam,
                        kolego ile Cie wyniosło łącznie wykonanie tych kolumn? masz może dokładniejsze dane m.in. wzmocnień w środku i rozmiar BR?
                        Koszt wszystkiego, co zostało użyte do tego zestawu mieści się w granicach 1600zł. W tym są niebieskie kondensatory Jantzen, cewki powietrzne z drutu 1,4mm oraz dość drogie konektory. Na tych elementach można parę groszy zaoszczędzić. Szkicu obudowy nie posiadam, postaram się coś narysować. wewnętrzne wzmocnienia nie są jakąś sprawą krytyczną. Można je robić według własnego uznania, oczywiście w granicach rozsądku. Rurak BR to standard, średnica 50mm i długość 145mm.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                        Dobrze zgrane fazowo przetworniki, dobrze zestrojona obudowa, jak na świerzaka robotę na 5 wykonałeś. Sam się zastanawiam jak to możliwe :)
                        Gratuluje zestawu głośnikowego.
                        Może nie aż taki "świerzak", kilka ładnych lat już takie i podobne rzeczy działam. Tylko nie zawsze jest czas podzielić się tym i innymi. Jakiś czas temu więcej pisywałem na innych forach, ale wszystkie upadły i moich artykułów już nie ma w sieci. Ciągle nad czymś pracuję. Od czasu tych monitorków powstała konstrukcja 3 drożna na Seas CD22RN4X, MCA15RCY i SS D2608 913000 (chyba kiedyś tylko pokazałem dechy na ten zestaw). W tej chwili jako eksperyment kończę nową obudowę do mojego domowego zestawu aby posłuchać jak to zagra w TL, oraz kilka innych ambitnych planów ale jeszcze bliżej nie sprecyzowanych.

Na końcu wspomnę, że te kolumienki w obecnej postaci już nie istnieją. Niezbyt mi się podobały od przodu i dałem nieco zbyt duży odstęp między konektorami. Dzięki temu zyskały nowe fronty, nowy lakier, nowe konektory oraz oczywiście nowe zwrotnice z filtrami niższego rzędu. Pod względem brzmienia wyszło im to zdecydowania na plus.

Na tym obrazku widać trochę wzmocnień w środku.

Skomentuj

Moim zdaniem zdecydowanie lepiej wyglądały w poprzednim wcieleniu .
                          Tak przy okazji mam Twój artykuł odnośnie wpływu frezów na charakterystykę przenoszenia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez artmiko Zobacz posta

Nie tylko 9950 lepiej wypada z przesunięciem, podobnie jest ze wszystkimi głośnikami, zjawisko dyfrakcji zawsze da o sobie znać. Dla frontu o szerokości ok. 20cm mamy murowany dołek w okolicach 3kHz. Przesunięciem lub skosami można go nieco zmniejszyć, albo zastosować jedno i drugie.

No to już dawno opisał Yoshi w swoich artykułach na stronei diyaudio, o dziwo rzadko ktoś to stosuje :).
                          Na forum "ganiany" jest głównie brak frezów który chyba mimo wszystko najbardziej wpływa na pogorszenie charakterystyki przenoszenia.
                          Duże zmiany zrobiłeś w zwrotnicy po takim wypchnięciu midwoofera ?
                          W jaki sposób "obliczyłeś" odległość miedzy midwooferem a tweterem ?
                          Last edited by Rfck; 12.11.2014, 14:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                            W jaki sposób "obliczyłeś" odległość miedzy midwooferem a tweterem ?
                            Pewnie na podstawie pomiaru impulsu aczkolwiek poczekajmy az autor sie wypowie.

Skomentuj

Czy się podoba to już kwestia indywidualnych upodobań. Tutaj każdy ma swoja słuszne zdanie. Może po prostu miałem już dość patrzenia na palisander i sprawdzenia czegoś nowego. Poza tym, w tym czasie mój kolega miał dostęp do CNC, więc była okazja to wykorzystać. Te monitorki okleiłem resztkami forniru który mi pozostał po budowie poprzednich kolumn.
                              Artykuły opublikowałem w sumie 3: dyfrakcja, BS i zasilacze. Było to w 2009r, takie podstawy dla początkujących.

Podfrezowania na głośniki robi już chyba każdy. Inaczej jest z ustawieniem wysokiego względem krawędzi obudowy. Tu można by napisać więcej: na przykład na tegorocznym AS w pokoju DIY kolumny na W22 W15 i SS na górze. Oraz wiele innych konstrukcji bardzo renomowanych firm. W tej kwestii raczej większy wpływ mają kwestie estetyki niż techniczne. Ale to już tajemnica konstruktora.
                              Wracając do moich kolumienek, tu pewnym błędem okazały się skosy po bokach kopułki. Przez nie pojawiła się się niewielka dziura w okolicach 5kHz. Po bokach kopułki front powinien zostać płaski. Można to wyeliminować np. przyklejając na te skosy takie półokrągłe gąbeczki, jak jest w niektórych wstęgach. Ale czy to rzeczywiście będzie miało zauważalny wpływ na brzmienie tego nie wiem.
                              Dwie odległości od boków jednakowe, a trzecia od górnej krawędzi zdecydowanie inna - taki układ pod względem dyfrakcji jest dość dobry. Jeszcze gdzieś czytałem takie opracowania, że pionowe ustawienie głośników w jednej linii poprawia odwzorowanie przestrzeni przez głośniki w porównaniu do sytuacji kiedy są one rozsunięte na boki.

Zwrotnica miała filtrację 3/3 rząd, teraz jest 2/2 rząd, dodatkowo elementy filtrów połączone z masą są połączone przez rezystory. Break'up WF 182 na szczęście nie jest duży i dało się zastosować taką łagodną filtrację. Dodatkowo dołożyłem pułapkę na rezonans T9950.

Odległość wysunięcie midwoofera oczywiście została zmierzona. Jest to gdzieś opisane w manualu do Arty.

Last edited by artmiko; 13.11.2014, 11:08.

Skomentuj

Ostatnio też czytałem dwie publikacje książkowe w których zalecane było frezowanie pod wysokotonowy i nie symetryczne ustawienie oraz zaokrąglenie krawędzi

Skomentuj

Czaruję...
                                X