Cześć
W końcu uznałem mój pierwszy projekt DIY Audio za ukończony. Projekt ten początkowo miał być tylko modyfikacją kolumn Jamo Studio 180 na nowych głośnikach i uniwersalnych zwrotnicach. Szybko jednak mi to tutaj wyperswadowano
i zapadła decyzja żeby wykorzystać bieżące obudowy do zrobienia kolumn STX 3-way wg. projektu Irka. Niestety STX zastąpił głośniki użyte przez Irka nowszymi wersjami, które różniły się parametrami. Postanowiłem z pomocą forumowiczów przerobić zwrotnice pod nowsze wersje głośników. Po paru przeróbkach zwrotnicy i długich odsłuchach myślę że uzyskałem zadowalający mnie efekt.
Użyte głośniki:
- niskotonowy: W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX)
- średniotonowy: M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (GDM-14-150-SCX) - wersja "przejściowa" z piankowym zawieszeniem
- wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.P.PC (GDWK-10-200-8-PJ)
Obudowa zrobiona jest z laminowanej płyty wiórowej o grubości 18 mm. W środku 3 wzmocnienia oraz osobna komora dla średnio i wysokotonowca. Podstawa z grube sklejki i nóżki z pręta nierdzewnego. Pojemność obudowy dla GDNa wynosi ok 28 litrów, tylna ścianka wyłożona matami bitumicznymi z filcem, trochę waty poliestrowej w okolicy głośnika, tunel BR 72x160mm. Sekcja średnio-wysoka ma pojemność ok. 4 litrów i jest wypełniona w całości watą poliestrową.
Niestety jak to w pierwszej konstrukcji nie obyło się bez paru błędów (złe wymiary na stronie STX, odpryski przy frezowaniu laminowanej wiórówki).
Zwrotnica wg. projektu Irka z moimi poprawkami:

Symulacja działania zwrotnicy:

Pomiar farfield:

Pomiar impedancji:

Zdjęcia kolumn (przepraszam za słabą jakość - nie mam sprzętu i warunków
):

Plany na przyszłość:
Wymiana wysokotonówki na lepszą i nowa obudowa od A do Z :)
W końcu uznałem mój pierwszy projekt DIY Audio za ukończony. Projekt ten początkowo miał być tylko modyfikacją kolumn Jamo Studio 180 na nowych głośnikach i uniwersalnych zwrotnicach. Szybko jednak mi to tutaj wyperswadowano

Użyte głośniki:
- niskotonowy: W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX)
- średniotonowy: M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (GDM-14-150-SCX) - wersja "przejściowa" z piankowym zawieszeniem
- wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.P.PC (GDWK-10-200-8-PJ)
Obudowa zrobiona jest z laminowanej płyty wiórowej o grubości 18 mm. W środku 3 wzmocnienia oraz osobna komora dla średnio i wysokotonowca. Podstawa z grube sklejki i nóżki z pręta nierdzewnego. Pojemność obudowy dla GDNa wynosi ok 28 litrów, tylna ścianka wyłożona matami bitumicznymi z filcem, trochę waty poliestrowej w okolicy głośnika, tunel BR 72x160mm. Sekcja średnio-wysoka ma pojemność ok. 4 litrów i jest wypełniona w całości watą poliestrową.
Niestety jak to w pierwszej konstrukcji nie obyło się bez paru błędów (złe wymiary na stronie STX, odpryski przy frezowaniu laminowanej wiórówki).
Zwrotnica wg. projektu Irka z moimi poprawkami:

Symulacja działania zwrotnicy:

Pomiar farfield:

Pomiar impedancji:

Zdjęcia kolumn (przepraszam za słabą jakość - nie mam sprzętu i warunków

Plany na przyszłość:
Wymiana wysokotonówki na lepszą i nowa obudowa od A do Z :)
Skomentuj