Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FWHM (Fountek FW168 + Wavecor TW30)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] FWHM (Fountek FW168 + Wavecor TW30)

FWHM - Fountek Wavecor Heban Monitor(Fountek FW168 + Wavecor TW30)

Założenia:
    Historia budowy tych monitorów sięga początków 2012 roku, kiedy to udało mi się okazyjnie kupić parkę Founteków FW168 ponieważ chciałem zasmakować Alu głośników. Początkowo miały to być monitory oparte o wysokotonowego Seasa kt27tbfc/g jednak zachęcony niską ceną Wavecorów postanowiłem zmienić plany. Wersja z Wavecorem gra lepiej - mniej metalicznie:)

Obudowa wykonana płyty wiórowej 18mm jako trapez, następnie "naciągnięty" został HDF 3mm - 2 warstwy, całośc dodatkowo oklejona HDFem a przód dodatkowo 2x6mm MDFem. Całość oklejona fornirem Heban MAKASSAR z zagłoby oraz lakierowana natryskowo lakierem poł mat. Obudowa ma objętość około 15-15,5litrów netto strojona do 45Hz.

Zwrotka po lekkich modyfikacjach projektu LuSztiego.

Jak to gra???
    Fajnie... :) Całość tworzy ciekawy jasny przekaz z dużą ilością detali oraz dobrą stereofonią. Osobiście trochę narzekam na ilość Basu, ale przyzwyczajony jestem do dwóch rasowych 8" :)

Cena całości??
    Tak rozłozona w czasie ze ciężko zliczyć, monitory wykonane przy okazji innych projektów więc jedyny poważny wydatek to głośniki.

Zdjęcia(sorki za słaba jakość, oryginalny kolor odzwierciedlają 3 i 4 zdjęcie):

Ładne, trochę obłe ale ładne :)

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Osobiście trochę narzekam na ilość Basu
    W porównaniu z FW146 to ten 168 gra już basem :)
    Ja bym więcej od niego nie wymagał, ilość basu z tego głośnika jest na dobrym poziomie (w TL jeden głośnik potrafił zatrząść pokojem 10mk).

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Ładne, trochę obłe ale ładne :)

W porównaniu z FW146 to ten 168 gra już basem :)
      Ja bym więcej od niego nie wymagał, ilość basu z tego głośnika jest na dobrym poziomie (w TL jeden głośnik potrafił zatrząść pokojem 10mk).
      Mam wrażenie ze para 15AWX lepiej grała na basie.

Skomentuj

Ładne i zgrabne

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
          Mam wrażenie ze para 15AWX lepiej grała na basie.
          Powiem tak, na pewno AWX-y więcej basu nie mają gdyż jest to nie możliwe... co do jakości to kwestia upodobania.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dodam jeszcze, gdyż temat 15-stki AWX-a mnie interesuje...
          Skoro AWX jest taki super, to dlaczego żaden z naszych "zwrotkarzy" nie zrobił na nim projektu 2way? (nie licząc kolumn doplhina, gdyż tam zwrotka jest STX-a)

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez marian
            Jeśli ktoś jednak to udowodni na pomiarach to OK, przyznam rację, a siebie uznam za głuchego człowieka który słysząc że coś gra ciszej, twierdzi że gra głośniej.

awx - czerwony .
            fw168 - pomarańczowy

budki jak w temacie dla fw168 dla awx 12l 40hz jak rekomenduje stx .

Skomentuj

Zibi kiedy wpadasz do Wro na odsłuchy??:)

Skomentuj

ładne, małe, zgrabne. Gratuluję. Pokaż więcej z budowy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  ładne, małe, zgrabne. Gratuluję. Pokaż więcej z budowy :)
                  Dzięki, zdjęcia z początku budowy sa w wątku: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...eas-kt27tbfc-g

Skomentuj

Bardzo ładne monitorki, szczególnie fornir przypadł mi do gustu

Skomentuj

Pogratulowac. Moim zdaniem bardzo przyjemne dla oka proporcje. Wykonanie pierwsza liga.

Skomentuj

Czaruję...
                      X