---- ZAŁOŻENIA & BUDOWA ----
Moje drugie diy monitory i na jakiś czas pewnie ostatnie. Zaczęte gdzieś w połowie października 2013 roku, projekt został całkowicie przerobiony na inną metodę wykonania oraz inny kształt obudowy. Wykonując poprzednie monitory sporo się nauczyłem, sporo rzeczy zauważyłem jak zrobić łatwiej (a przynajmniej tak mi się wydawało

Sam wygląd kolumn jest nadal wzorowany na Sonus Faber Guarneri Memento (oraz Homage, w dużo mniejszym stopniu Cremona Auditor), wydaje mi się że są nawet bardziej zbliżone niż moje poprzednie "Guarneri Ellam-XT".
Wykonane metodą gięcia i klejenia na szkielet co okazało się mimo swoich wad dużo szybszym sposobem. Daje to dodatkowy plus w postaci pozostałych szablonów i pras, dzięki którym w razie uszkodzenia kolumn jestem w stanie je odbudować stosunkowo szybko (ewentualnie stworzyć kolejną parkę dajmy na to do 5.1).
Oklejone fornirem Bloodwood, kolor ładny (trochę zbyt ciemny bez słońca), szkoda tylko braku wyraźnych słojów. Fornir cholernie kruchy i kapryśny. Klejone tak jak poprzednio na Pattex Universal, tym razem wersja Gel, wielkiej różnicy nie zauważyłem by być szczerym. Lakierowane również tak jak poprzednio, kolejny raz spróbuje z ciekawości poliestrem. Kusi mnie też fornir cocobolo więc być może nie jest to koniec tej serii ;-)
Przody/tyły przykręcane tak więc łatwo je wymienić w razie uszkodzenia (a sztuczna skóra najtrwalsza nie jest).
Stojaki wykonane z nóg od stołu (niestety chrom jest byle jaki), mdf oklejonego ekoskórą na podstawie oraz sklejki na górze z warstwą filcu dla ochrony lakieru. Docelowo prawdopodobnie je zmienie na coś ciekawszego.
W produkcji mam również maskownice do nich, ale potrwa zanim je skończę ;-)
---- GŁOŚNIKI & ZWROTNICA ----
By nie powtarzać całkowicie tego co już robiłem postanowiłem sprawdzić projekt na innych głośnikach, wybór padł na projekt pana Göran-a z www.audioexcite.com, a mianowicie Revelation Two – Monitor.
Prosty układ przedniej ścianki (bez offsetu), wyższa efektywność oraz dostępne zwrotki dla droższych głośników wysokotonowych (D3004/660000 & D3004/664000) gdybym kiedyś chciał spróbować przeważyły przy wyborze tego projektu.
1. Scan-Speak D2608/913000
2. Scan-Speak 15W/4531G00
Zwrotnice tak jak poprzednio wykonane na elementach firmy Jantzen:
- Jantzen Standard Z-cap
- Jantzen SUPERES
- Jantzen Wire air coil
Kable wewnątrz to jakieś srebro z ebaya, nie słyszę różnicy ;-)
---- BRZMIENIE ----
Napędzane Uniampem V1. Słuchany głównie Jazz i pochodne (choć aktualnie leci rap

Sporo "jaśniejsze" brzmienie od Ellam-XT. Trochę wyższa efektywność daje się usłyszeć i bardziej mi odpowiada. Bas schodzi nisko, nie muli, daje wrażenie jakby wydobywał się z dużo większych kolumn. Średnica naturalna, nie męcząca. Wysokie szczegółowe/czyste choć miejscami jak dla mnie jest ich chyba za dużo, jednak im dłużej ich słucham tym mniej to zauważam i wydaje mi się że grają coraz lepiej (może to być kwestia przyzwyczajenia do innego dźwięku, wiele lat słuchałem klonów Totem Mite).
Zaznaczam, że skosów na przedniej ściance nie było w oryginale, kształt obudowy też jest inny, wymiary przodu również nie są idealnie takie same jak w oryginale. Piszę to po to by się nie sugerować zbytnio moja opinią o dźwięku bo być może nie jest on taki jak zakładał projektant.
Zamierzam wykonać pomiary w bliżej nie określonej przyszłości i ewentualnie pobawić się w tuning zwrotnicy gdyby gdzieś tego potrzebowały.
---- KOSZTORYS ----
Głośniki – 1700 zł
Zwrotnice – 430,00zł
Mdf – ~100,00zł
Fornir – 85,00zł
Kleje/lakiery/podobne - 150zł
Terminale/śrubki/ekoskóra – 150,00zł (głównie terminale)
SUMA: ~2615 zł
Głośniki kupowane nowe w Europe-audio stąd wyższy koszt. Tutaj chciałbym odradzić zakupy w tym sklepie, nie dość że czekałem praktycznie miesiąc na wysyłkę to jeszcze mimo wielokrotnych próśb o parę produkcyjną głośników 15W (kolejne numery produkcyjne) i zapewnień że takie dostanę oczywiście takowych nie otrzymałem (co więcej nie były nawet pakowane w oryginalne pudełko). Niby drobiazg, a jednak powinni dotrzymywać słowa (sam machnąłem ręką, szkoda mojego zdrowia i czasu).
---- GALERIA ----

Skomentuj